odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy piankę truskawkową. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy na mus. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia *** *** Po tym czasie żelatynę podgrzewamy przez chwilę na najmniejszym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia. Dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mus z truskawek i dokładnie mieszamy. Dwie łyżki musu(...)rządku kilka pokrojonych na ćwiartki truskawek *** *** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego z owocami, na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) *** *** Z wierzchu polewamy roladę delikatnie pozostałym musem truskawkowym *** *** Następnie na roladzie „przyklejamy” umyte i osuszone owoce *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można
Blog z Apetytemdopisuje. Wczoraj mieliśmy truskawkowy maraton. Zjedliśmy chyba ze dwa kilogramy truskawek! Te, które zostały wykorzystałam do bezowego tortu. Często miksuję majonez i wtedy zostają mi białka. Mrożę je lub od razu wypiekam z nich bezy. W naszej rodzinie beza na deser jest zawsze mile widziana. Truskawkowy tort bezowy to beza typu Pavlova przełożona musem truskawkowym wymieszanym z kremem śmietankowym(...)truskawkami. Truskawkowy tort bezowy 6 – 8 porcji Składniki: Beza 6 białek z dużych jajek, u mnie 200 ml białek 300 g cukru szczypta soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy 1 serek mascarpone 300 ml śmietanki, 36% tł. 2 listki żelatyny 250 g truskawek + 250 g truskawek do dekoracji 100 g cukru kilka listków mięty do dekoracji Nastaw piekarnik
codojedzeniaDeserki truskawkowe Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka(...)ponownie opieramy lub wkładamy do foremek ale tym razem o drugi bok. Do szklanek nalewamy połowę masy jogurtowej i wkładamy do lodówki aby stężała *** *** Gdy masa jogurtowa stężeje przygotowujemy mus truskawkowy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 100ml zimnej, rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Szklanki układamy ponownie na przeciwny bok niż poprzednio i zalewamy musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki
Blog z ApetytemSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g drobnego cukru (można cukier puder) 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę(...)wysmarować olejem lub roztopionym masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mus truskawkowy: Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Brownie (spód): W rondelku roztopić czekoladę razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić
Blondynka GotujeSmaczne, delikatne i bardzo syte :) Składniki na 5 placków: - 4 łyżki płatków owsianych górskich - łyżka cukru brązowego - jajko - 2 łyżki jogurtu naturalnego - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - mus truskawkowy (truskawki zmiksowane z odrobiną cukru) - serek homogenizowany naturalny Płatki owsiane przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tylko do ich wysokości). Poczekać aż wchłoną wodę, po czym dodać jajko, jogurt(...)dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię (około półtorej łyżki na jeden placek) z odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Układać na zmianę: placek - mus truskawkowy - placek - serek homogenizowany - placek - mus truskawkowy itp :) Jeść póki ciepłe
Zgrabne Gotowanieserową mikserem na niskich obrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus truskawkowy 600 g truskawek (waga po obraniu) 3 łyżki żelatyny 1/4-1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki wrzątku Truskawki zblendować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić(...)napęcznienia. Po tym czasie zalać ją wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Miksować mus truskawkowy mikserem na niskich obrotach, stopniowo dolewając rozpuszczoną żelatynę. Tężejący mus wylać na stężoną masę serową, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą
Słodkie inspiracjemokry piasek. Wykładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Tortownica o średnicy 20 cm. Ciastka ugniatamy łyżką i wstawiamy do tortownicę do lodówki. Galaretka z musu truskawkowego: ok. 350 g truskawek 1 galaretka truskawkowa ok. 45 g cukru Truskawki miksujemy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Rozpuszczona galaretkę łączymy z musem truskawkowym, może być(...)dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym podaniem sernik udekorowałam listkami świeżej mięty pieprzowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePresident) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Mus truskawkowy: 400 g mrożonych truskawek 1/4 szklanka cukru Wykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 20x30cm wyłożyłam papierem(...)pieczenia. W pierwszej kolejności przygotowałam mus truskawkowy. Truskawki wyłożyłam do rondelka, zasypałam cukrem i podgrzewałam na gazie około 15 minut. Po tym czasie całe truskawki przecisnęłam przez praskę do drugiego rondelka i podgrzewałam jeszcze chwilkę. Zestawiłam z ognia i zabrałam się za przygotowywanie spodu brownie. Spód brownie: Piekarnik nagrzałam do 175 stopni. Połamaną na kosteczki czekoladę i masło włożyłam
Blondynka Gotujekopiaste łyżki cukru pudru 50 dkg sera twarogowego podwójnie zmielonego 300g truskawek 2 serki homogenizowane waniliowe (ok 100g każdy) 1 śmietan fix 1 galaretka truskawkowa 125ml wrzątku Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 kopiaste łyżki cukru kryształu Dodatkowo: ok 30 połówek truskawek 1 opakowanie bitej śmietany śnieżki ok 125ml mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Herbatniki kruszymy na mniejsze(...)cały czas mieszając delikatnym strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Gotową masę przełożyć na nasz spód, uważając by boczne truskawki się nie wywróciły. Odkładamy do lodówki na ok godzinę. 3. Mus truskawkowy: Z podanej ilości odkładamy ok 10 truskawek i kroimy je na mniejsze części. Pozostałe dokładnie blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieSezon na truskawki się już kończy. Szkoda, bo w tym roku nie był on zbyt obfity. Trzeba wykorzystać to co jeszcze jest. Wykorzystać niecodziennie. Czekoladowe tagliatelle z musem truskawkowym i fetą: Makaron: szklanka mąki pełnoziarnistej 3łyżki otrębów owsianych Sante 2łyżki kakako 2 jajka Dodatkowo: 0,5kg truskawek 40g fety Zaczynamy od makaronu. Mąkę przesiewamy nad stolnicą dodajemy do niej kakao(...)zwarte i elastyczne. Rozwałkowujemy nie zbyt cienko. ( Oczywiśćie można cienko, ale ja wolę taki gruby makaron). Kroimy w długie paski i zostawiamy na ok. 2h. W tym czasie Przygotowujemy mus truskawkowy. Obieramy truskawki i miksujemy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Po dwóch godzinach gotujemy makaron w osolonej wodzie ok. 7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wykładamy na talerz, polewamy
365 dni dookoła kuchniwiecie, że wcale nie są drogie? Chcecie takie same albo inne - zajrzyjcie TU . Składniki na 15 sztuk: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka musu truskawkowego Panna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Panna Cotta: Żelatynę namaczamy(...)zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Panna Cotty na pewno zostanie, a wtedy możecie ją wykorzystać tworząc taką Panna Cotta z Musem Truskawkowym ! Wykonanie Czekoladek: Czekolady rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy silikonowe foremki, szczególnie skupiamy się na bokach.Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut, po tym czasie możemy posmarować drugą warstwę
Blondynka GotujeOliwką zjadłyśmy wszystkie za jednym razem..... Pójdzie w boczki ale co tam! Dla tego smaku warto było :) Wam też polecam. Baza: 250ml śmietanki 30% 200ml mleka skondensowanego słodzonego Mus truskawkowy: 300g truskawek cukier do smaku (ok 2-3 łyżki) Truskawki umyć, obrać i przełożyć do garnka. wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Rozgnieść np. za pomocą(...)składniki się połączą 1/2 masy przelać do miseczki. Dodać połowę musu z truskawek i wymieszać. Do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody wykładać na przemian masę śmietankową, truskawkową i mus truskawkowy. Następnie delikatnie przemieszać widelcem aby powstał "marmurek". Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut
Smakołyki Asimascarpone 1 łyżka soku z cytryny 1 skórki z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli 50 g konfitury truskawkowej 200 g musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek) dosłodzonych do smaku kilka truskawek do dekoracji Śmietankę przelać do małego garnka. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. Nasionka wydłubać i dodać do śmietanki razem z pustym strąkiem. Zagotować, zmniejszyć(...)wyczerpania. Dodać sok i skórkę cytryny, obie mąki, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową. Konfiturę truskawkową wymieszać ze 80 g musu truskawkowego. Mieszankę rozsmarować na podpieczonym cieście. Na masę truskawkową nałożyć masę serową (najpierw po łyżce, aż przykryje truskawki,potem wylać resztę). Piec 10 minut w 180C. Zmniejszyć temperaturę do 160°C Piec
Pełny talerz