mus truskawkowy - 1829 przepisów (strona:10/122)

Sernik chałwowy z musem truskawkowym. 216

Sezon truskawkowy w pełni, wiec koniecznie trzeba to wykorzystać i upiec ciasto z tymi smacznymi owocami. U mnie tym razem był sernik z dodatkiem chałwy oblany musem truskawkowym. Pycha! Składniki na spód; 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia     Z podanych składników(...)Składniki na masę serową; 1 kg twarogu pół szklanki cukru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy (40g) 4 jajka 10 dag chałwy klasycznej pół szklanki kefiru   Mus truskawkowy; ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone) 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny   Przygotowanie; Twaróg przekładamy do miski, blendujemy go na puszystą i gładką masę. Dodajemy cukier, jajka

Radość kipiąca uśmiechem.
Torcik truskawkowy 98

Dzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam!       Torcik truskawkowy   Składniki na formę 20cm:   Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)brązowego cukru szczypta soli 7 łyżek stopionego masła (około 100g) łyżeczka ekstraktu z wanilii   Na masę śmietankowo - truskawkową: 200ml kremówki 30 lub 36% 1 galaretka truskawkowa   Na mus truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa   Na masę śmietankową: szklanka kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów świeże truskawki

Smak mojej kuchni
Wiosenny torcik jogurtowo-truskawkowy 150

Pyszny, mocno truskawkowy torcik, składający się z trzech warstw - truskawkowego musu, jogurtowo-truskawkowej pianki i spodu z musli z dodatkiem... oczywiście truskawek :) Całość obłożona jest chrupiącymi biszkoptami. Z podanych składników przygotujecie torcik o średnicy 19 cm .  Przepis pochodzi z książki 'Cukiernia Lidla'. Zapraszam do przygotowań!  Składniki na spód: 150 g truskawkowego musli, pokruszonego 1 łyżka cukru pudru(...)zmiksowanych mrożonych truskawek 200 g jogurtu naturalnego 200 ml śmietanki 30% 60 g cukru pudru sok z 1 cytryny 20 g żelatyny + 50 ml wody Składniki na mus truskawkowy: 200 g zmiksowanych mrożonych truskawek 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 20 ml wody 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: podłużne biszkopciki CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN POZIOM TRUDNOŚCI

My Culinary Art
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 74

łyżki likieru amaretto 5 jajek 180 g drobnego cukru 1/4 szkl. mąki pszennej Mus truskawkowy: 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 galaretka truskawkowa sok z 1/2 cytryny 150 g cukru pudru 500 ml śmietanki 36% Dodatkowo: 1-2 łyżeczki żelatyny 2/3 szkl. kompotu truskawkowego lub „gładkiego” soku z dodatkiem truskawek opcjonalnie – świeże truskawki do dekoracji Masło(...)niewielką ilością soku z cytryny i miksujemy na mus. Następnie dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia naczynie zdejmujemy z palnika, dodajemy suchą galaretkę i mieszamy do czasu, aż całkowicie się ona rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mus truskawkowy. Gotową piankę przekładamy od razu na przestudzone ciasto

Smaki Na Talerzu
Truskawkowy 3 Bit 7497

duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g Krem budyniowy: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 budynie waniliowe (bez cukru) 500 ml mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa: 3 szklanki musu truskawkowego (najlepiej ze świeżych truskawek) 1/2 szklanki cukru 8 łyżeczek żelatyny Warstwa śmietanowa: 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzona) 4 czubatych łyżek cukru pudru 3 opakowania Śmietan-Fix Dodatkowo(...)Wstawić do lodówki. Teraz czas na warstwę truskawkową. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do pojemnika z żelatyną dodać 3-4 łyżki musu truskawkowego (żeby ją zahartować) - i dokładnie wymieszać razem. Tak przygotowaną mieszankę delikatnie przelać do pozostałej części musu truskawkowego. Wymieszać i wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie gęstnieć (u mnie zajęło

Świat Ciasta
TORT OWOCOWY 102

cukru   3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 0,5 szklanki cukru Mus brzoskwiniowy 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Dodatkowo: ok 500 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - na spód(...)mus lekko stężeje). Przykrywamy drugim blatem ciasta i pokrywamy kolejną 1/3 masy waniliowej. Wykładamy cały mus brzoskwiniowy, wyrównujemy wierzch i ponownie schładzamy ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy trzecim blatem ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy. Schładzamy. Na wierzch masy układamy ciasno plastry truskawek i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy tężejącą galaretką truskawkową. Schładzamy do momentu

Ciastka - domowe słodkości
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 179

dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy do masy: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki(...)cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia. Masa truskawkowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego/truskawkowego 200 ml śmietany kremówki Mus truskawkowy z galaretką Przygotowanie: Serek przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj. Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany

Kulinarna (nie)codzienność
Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego 2087

Specjalnie dla wszystkich Mam z okazji ich święta lekki torcik z musem truskawkowym.  Wszystkim Mamom życzę samych pogodnych dni, pełnych uśmiechu i radości. Wielu spełnionych marzeń, radosnych wzruszeń oraz pociechy ze swoich dzieci. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 1,5 łyżki kakao Masa(...)homo: 500g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus truskawkowy: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Dodatkowo : 150 ml śmietany 36% 1/2 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Serowa Truskawka 50

garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać mieszając. Zagotować. Zestawić z ognia i dodać galaretki truskawkowe, wymieszać do dokładnego ich rozpuszczenia. Z gotowego musu odlać około 1/3 szklanki i wystudzić - posłuży nam to do udekorowania wierzchu ciasta. Mus truskawkowy odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Proces ten można przyspieszyć wstawiając najpierw garnuszek(...)gorącym musem truskawkowym do większego naczynia z zimną wodą ( w razie potrzeby wymieniać wodę ), następnie schłodzoną masę włożyć do zamrażalnika, należy jednak wtedy często do niej zaglądać, aby nie stężała zbyt mocno. Formę z sernikiem wyjąć z lodówki i wylać gęstniejącą masę truskawkową, wyrównać. Ułożyć kolejną i ostatnią już warstwę herbatników. Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą lub mlekiem, wymieszać

Opowieści z piekarnika
Przepis na sorbetowe lody Ekipy 32

zblenduj na gładki mus wraz z sokiem cytryny, cukrem pudrem i rumem. Przełóż do zamykanego pojemniczka i wstaw do zamrażarki. Od tego momentu 3 razy co pół godziny wyjmij truskawkowy mus z zamrażarki i zmiksuj. Ta praktyka napowietrzy lody i zapobiegnie powstawaniu zbrylonych lodowych kryształków w sorbecie. Po ostatnim 3 miksowaniu przełóż sorbet do foremek służących do przygotowania lodów(...)wstaw do zamra\u017carki.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-sorbetowe-lody-ekipy\/#wpzoom-rcb-direction-step-608a6fe1ec5dd","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Od tego momentu 3 razy co p\u00f3\u0142 godziny wyjmij truskawkowy mus z zamra\u017carki i zmiksuj. Ta praktyka napowietrzy lody i zapobiegnie powstawaniu zbrylonych lodowych kryszta\u0142k\u00f3w w sorbecie.","text":"Od tego momentu 3 razy co p\u00f3\u0142 godziny

ProstePesto.pl
Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem 170

dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować. 12. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i zmiksować ręcznym blenderem na mus, galaretka ma się rozpuścić. Mus truskawkowy odstawić do ostudzenia. 13. Gdy mus będzie ostudzony, ale nie będzie jeszcze tężał, należy ubić śmietankę (Uwaga: Mus truskawkowy będzie bardzo szybko stygł, należy na niego uważać(...)miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać truskawkowy mus, patrz FILM . 14. Gotowy, truskawkowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały kokosowy krem i wyrównać. Ciasto

Mała Cukierenka
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 218

dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij mus z ognia i wsypuj powoli galaretki cały czas mieszając(...)najwyższych obrotach. Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej tężejący mus truskawkowy i schłodzić w lodówce. Następnie przygotuj masę serową i wylej ją na mus truskawkowy (ja powciskałam jeszcze pomiędzy obranego banana). Przykryj ciastem czekoladowym i włóż do lodówki na całą

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto leśny mech z truskawkami 2310

Ciasto leśny mech z truskawkami Pyszne i kolorowe ciasto szpinakowe z musem truskawkowe i śmietankową masą. Ciacho jest łatwe do wykonania i bardzo efektowne. Uwaga – szpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor     Składniki: Ciasto: 150g świeżego szpinaku Baby 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju(...)Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka gorącej wody Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: Truskawki i grzybki czekoladowe (opcjonalnie) do ozdoby       *** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z kilkoma łyżkami oleju na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy

Blog z Apetytem
Ciasto czekoladowo –truskawkowe 170

Biszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 8 białek ¾ szklanki mąki krupczatki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 15 dag gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru Krem truskawkowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 20 dag mascarpone ½ szklanki musu truskawkowego 50 ml likieru truskawkowego użyłam  Dalkowski 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Konfitura truskawkowa lub dżem Posypka Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Białka ubijać do białości wsypując

Wanilia i Kardamon