mus truskawkowy - 1829 przepisów (strona:10/122)

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 100

łyżki likieru amaretto 5 jajek 180 g drobnego cukru 1/4 szkl. mąki pszennej Mus truskawkowy: 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 galaretka truskawkowa sok z 1/2 cytryny 150 g cukru pudru 500 ml śmietanki 36% Dodatkowo: 1-2 łyżeczki żelatyny 2/3 szkl. kompotu truskawkowego lub „gładkiego” soku z dodatkiem truskawek opcjonalnie – świeże truskawki do dekoracji Masło(...)niewielką ilością soku z cytryny i miksujemy na mus. Następnie dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia naczynie zdejmujemy z palnika, dodajemy suchą galaretkę i mieszamy do czasu, aż całkowicie się ona rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy mus truskawkowy. Gotową piankę przekładamy od razu na przestudzone ciasto

Smaki Na Talerzu
Truskawkowy 3 Bit 7539

duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g Krem budyniowy: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 budynie waniliowe (bez cukru) 500 ml mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa: 3 szklanki musu truskawkowego (najlepiej ze świeżych truskawek) 1/2 szklanki cukru 8 łyżeczek żelatyny Warstwa śmietanowa: 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzona) 4 czubatych łyżek cukru pudru 3 opakowania Śmietan-Fix Dodatkowo(...)Wstawić do lodówki. Teraz czas na warstwę truskawkową. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do pojemnika z żelatyną dodać 3-4 łyżki musu truskawkowego (żeby ją zahartować) - i dokładnie wymieszać razem. Tak przygotowaną mieszankę delikatnie przelać do pozostałej części musu truskawkowego. Wymieszać i wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie gęstnieć (u mnie zajęło

Świat Ciasta
TORT OWOCOWY 134

cukru   3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 0,5 szklanki cukru Mus brzoskwiniowy 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Dodatkowo: ok 500 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - na spód(...)mus lekko stężeje). Przykrywamy drugim blatem ciasta i pokrywamy kolejną 1/3 masy waniliowej. Wykładamy cały mus brzoskwiniowy, wyrównujemy wierzch i ponownie schładzamy ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy trzecim blatem ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy. Schładzamy. Na wierzch masy układamy ciasno plastry truskawek i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy tężejącą galaretką truskawkową. Schładzamy do momentu

Ciastka - domowe słodkości
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 207

dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy do masy: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij garnuszek z ognia i wsyp powoli galaretki(...)cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia. Masa truskawkowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego/truskawkowego 200 ml śmietany kremówki Mus truskawkowy z galaretką Przygotowanie: Serek przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj. Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany

Kulinarna (nie)codzienność
Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego 2113

Specjalnie dla wszystkich Mam z okazji ich święta lekki torcik z musem truskawkowym.  Wszystkim Mamom życzę samych pogodnych dni, pełnych uśmiechu i radości. Wielu spełnionych marzeń, radosnych wzruszeń oraz pociechy ze swoich dzieci. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 1,5 łyżki kakao Masa(...)homo: 500g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus truskawkowy: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Dodatkowo : 150 ml śmietany 36% 1/2 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Serowa Truskawka 71

garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać mieszając. Zagotować. Zestawić z ognia i dodać galaretki truskawkowe, wymieszać do dokładnego ich rozpuszczenia. Z gotowego musu odlać około 1/3 szklanki i wystudzić - posłuży nam to do udekorowania wierzchu ciasta. Mus truskawkowy odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Proces ten można przyspieszyć wstawiając najpierw garnuszek(...)gorącym musem truskawkowym do większego naczynia z zimną wodą ( w razie potrzeby wymieniać wodę ), następnie schłodzoną masę włożyć do zamrażalnika, należy jednak wtedy często do niej zaglądać, aby nie stężała zbyt mocno. Formę z sernikiem wyjąć z lodówki i wylać gęstniejącą masę truskawkową, wyrównać. Ułożyć kolejną i ostatnią już warstwę herbatników. Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą lub mlekiem, wymieszać

Opowieści z piekarnika
Przepis na sorbetowe lody Ekipy 65

zblenduj na gładki mus wraz z sokiem cytryny, cukrem pudrem i rumem. Przełóż do zamykanego pojemniczka i wstaw do zamrażarki. Od tego momentu 3 razy co pół godziny wyjmij truskawkowy mus z zamrażarki i zmiksuj. Ta praktyka napowietrzy lody i zapobiegnie powstawaniu zbrylonych lodowych kryształków w sorbecie. Po ostatnim 3 miksowaniu przełóż sorbet do foremek służących do przygotowania lodów(...)wstaw do zamra\u017carki.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-sorbetowe-lody-ekipy\/#wpzoom-rcb-direction-step-608a6fe1ec5dd","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Od tego momentu 3 razy co p\u00f3\u0142 godziny wyjmij truskawkowy mus z zamra\u017carki i zmiksuj. Ta praktyka napowietrzy lody i zapobiegnie powstawaniu zbrylonych lodowych kryszta\u0142k\u00f3w w sorbecie.","text":"Od tego momentu 3 razy co p\u00f3\u0142 godziny

ProstePesto.pl
Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem 210

dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować. 12. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i zmiksować ręcznym blenderem na mus, galaretka ma się rozpuścić. Mus truskawkowy odstawić do ostudzenia. 13. Gdy mus będzie ostudzony, ale nie będzie jeszcze tężał, należy ubić śmietankę (Uwaga: Mus truskawkowy będzie bardzo szybko stygł, należy na niego uważać(...)miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać truskawkowy mus, patrz FILM . 14. Gotowy, truskawkowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały kokosowy krem i wyrównać. Ciasto

Mała Cukierenka
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 247

dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij mus z ognia i wsypuj powoli galaretki cały czas mieszając(...)najwyższych obrotach. Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej tężejący mus truskawkowy i schłodzić w lodówce. Następnie przygotuj masę serową i wylej ją na mus truskawkowy (ja powciskałam jeszcze pomiędzy obranego banana). Przykryj ciastem czekoladowym i włóż do lodówki na całą

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto leśny mech z truskawkami 2353

Ciasto leśny mech z truskawkami Pyszne i kolorowe ciasto szpinakowe z musem truskawkowe i śmietankową masą. Ciacho jest łatwe do wykonania i bardzo efektowne. Uwaga – szpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor     Składniki: Ciasto: 150g świeżego szpinaku Baby 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju(...)Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka gorącej wody Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: Truskawki i grzybki czekoladowe (opcjonalnie) do ozdoby       *** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z kilkoma łyżkami oleju na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy

Blog z Apetytem
Ciasto czekoladowo –truskawkowe 190

Biszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 8 białek ¾ szklanki mąki krupczatki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 15 dag gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru Krem truskawkowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 20 dag mascarpone ½ szklanki musu truskawkowego 50 ml likieru truskawkowego użyłam  Dalkowski 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Konfitura truskawkowa lub dżem Posypka Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Białka ubijać do białości wsypując

Wanilia i Kardamon
Ciasto majowa truskawka 444

biszkopt : 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 300 ml oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na mus truskawkowy: 1 i 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 500 g serka mascarpone 1 galaretka przezroczysta 150 ml wrzątku Przygotowanie: Truskawki myjemy, oczyszczamy(...)dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia.  Następnie przygotowujemy drugą połowę masy śmietankowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygnięty mus truskawkowy. Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta

Swojskie jedzonko
Kawowo truskawkowy deser 131

Deser szybki do zrobienia. Dla miłośników kawy i nie tylko. Znajdziemy w nim lekko kwaskowy mus truskawkowy który przełamuje krem kawowy. Chwila przyjemności dla podniebienia.  warstwa truskawkowa: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki musu truskawkowego warstwa kawowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka fixu do śmietany wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki(...)mięta truskawki do dekoracji podpłomyki Jogurt mieszam z musem truskawkowym ale nie dokładnie, odkładam dwie łyżki musu. Do pucharków przekładam jogurt, na to mus, znowu jogurt i wstawiam do lodówki.Kawę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody, a jak nie chce się rozpuścić dokładnie wstawiam szklankę do garnka z gorącą wodą, a potem studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno

wesoła kuchnia
Torcik truskawkowy z biszkoptami 180

ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo(...)mikrofalówce. Nie może się zagotować ! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce ubijamy na  sztywno śmietanę. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując. Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach

Kulinarne przygody Gatity