Sernik na zimno na jogurtach greckich z musem truskawkowym i chrupiącym czekoladowym spodem Delikatny jak chmurka, puszysty i niebiańsko pyszny letni deser. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, nie wymaga pieczenia ani wielkich umiejętności kulinarnych. Do tego wygląda efektownie i smakuje rewelacyjnie. Polecam! Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 28×28 cm Składniki na spód: 250g sucharków(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki *** *** Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy na mus *** *** Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy jogurt oraz żelatynę, mieszamy *** *** 1/3 szklanki musu truskawkowego odlewamy i odkładamy do dekoracji. Resztę musu delikatnie łączymy ze śmietaną i jogurtem. Całość wykładamy na czekoladowy spód i wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy
Blog z Apetytemjagód 200 g śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami(...)rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki
Na Ciasteczkowych Papierach100g masła 120g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 140ml mleka 100g mlecznej czekolady masło do wysmarowania tortownicy Mus truskawkowy: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Masa serowo-truskawkowa: 500g truskawek 400g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 27g żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanka mleka Wykonanie: 1. Ciasto czekoladowe: Czekoladę zetrzeć(...)postaci musu. Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać, dodać do żelatyny i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszać mikserem, dodać zmiksowane truskawki i ponownie dokładnie wymieszać. 4. Składanie kopca: Ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy, wylać mus truskawkowy
Szalona Kuchnia EwelinyPalma masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g sera białego 200 ml śmietany 30% 3/4 szkl cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl ciepłej wody mus truskawkowy: 450 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 3/4 szk wody 1 cukier waniliowy Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczoną margaryną i wysypujemy na dno tortownicy. Dociskamy łyżką(...)oraz cukrem. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę dzielimy na 2 równe części. Jedną odstawiamy do lodówki. Do drugiej dodajemy 1/2 szkl musu truskawkowego, oraz ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na spód z ciastek i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby stężała. Następnie wylewamy na nią mus truskawkowy i też wstawiamy
Bon appetit mon amieTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin. Krem truskawkowy: 250 g mascarpone 150 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru
Domowa cukiernia Ewymascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wrzątku Masa Jogurtowo Truskawkowa: 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej 3 łyżki musu truskawkowego 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 40 ml wrzątku Mus truskawkowy: 320 g truskawek 2 łyżki cukru pudru (jeśli są bardzo słodkie truskawki, możemy(...)masę na herbatniki i wykładamy kolejna warstwę herbatników, a następnie wstawiamy do lodówki. Masa jogurtowo truskawkowa 6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. 7. Do miski przekładamy jogurt, 3 łyżki musu truskawkowego i cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy całość (hartujemy) i strużkiem wlewamy do jogurtu podczas miksowania. Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Mus
Gotowanie...to proste !łyżeczki) olej (3/4 szkl) szpinak świeży bez łodyżek (120 g) Krem śmietankowy: śmietanka kremówka 30 % (500 ml) cukier puder (4 łyżki) żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl) Mus truskawkowy: truskawki (500 g) galaretka truskawkowa sypka (2 opakowania) Dodatkowo: truskawki do ozdoby (dowolna ilość) listki mięty do ozdoby (dowolna ilość) Potrzebne gadżety: Rant okrągły Tortownica 24 cm. Szklanka(...)zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę. 3.) Mus truskawkowy: Blendujemy t ruskawki na mus i przesiewamy przez sito. Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy grzanie. Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. 4.) Wykończenie: Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam
RITA food channeldlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota! Ciasto jabłkowe: 300g mąki pszennej, 50g masła, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka(...)bułką tartą formy o wym. 25x37cm wyłożyć połowę ciasta, starte jabłka oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Masa truskawkowa: 1 litr musu truskawkowego, 2 galaretki truskawkowe. Mus wymieszać z suchymi galaretkami i podgrzewać, aż galaretki się rozpuszczą, lecz nie gotować! Przestudzić. Beza: 5 białek, szklanka cukru pudru
Z miłości do słodkościłyżkami przegotowanej wody, wymieszać - biszkopt wraz z papierem przełożyć na dno formy, nasączyć ponczem BUDYŃ TRUSKAWKOWY - truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z sokiem z cytryny - mus truskawkowy przełożyć do rondelka, dodać cukier i masło, podgrzewać do momentu zagotowania - w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuścić budynie (dokładnie wymieszać, aby nie było grudek) - do gotującego się musu truskawkowego(...)razu wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia MASA ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWA - śmietanka i serek powinny być prosto z lodówki - truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus - mus truskawkowy wymieszać z sokiem cytryny, przełożyć do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika - żelatynę wymieszać z zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do ponownego
Smakołyki BerenikiSpód do sernika można zrobić z pokruszonych ciastek lub orzechów lub całkowicie z niego zrezygnować. Ja wybrałam ciastka digestive. Sernik na zimno truskawkowy smakuje i pachnie truskawkami. Jest wspaniały! Truskawkowy mus, biała czekolada i oczywiście truskawkami! Sernik truskawkowy przygotowałam na specjalną okazję. Dzisiaj obchodzimy w Szwecji Midsommar, które mogę porównać do polskiej Nocy Świętojańskiej. Jest to największe szwedzkie święto...przebija(...)Mniejsza o to, nawet nie zwróciłam uwagi skąd pochodziły truskawki do sernika...Sernik truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku. Truskawki dodałam do masy serowej, a sernik udekorowałam truskawkowym musem i truskawkami w białej czekoladzie. Sernik truskawkowy Składniki: 10-12 porcji Spód z ciastek 150 g ciastek digestive 50 g orzechów pekan 50 ml kokosowego oleju lub masła, roztopionego Masa serowa
codojedzeniasernik gotowany z musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik gotowany z musem truskawkowym ), sernik na zimno z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na zimno z truskawkami ), ciasto z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z truskawkami ), truskawkowy sernik na zimno (link: Waniliowe Improwizacje: Truskawkowy sernik na zimno ), torcik z kaszy manny (link: Waniliowe Improwizacje: Torcik(...)Waniliowe Improwizacje: Knedle z kaszy manny z truskawkami ), muffinki jogurtowe z kremem malinowym i truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Muffinki jogurtowe z kremem malinowym ), ciasto z kremem i musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z kremem i musem truskawkowym ). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjebiszkopta ani nie odkrawałam go od boków, tą czynność zostaw sobie dopiero jak już skończysz sernik i obie masy stężeją (serowa i truskawkowa). Tak więc zostawiamy biszkopt w spokoju :) Mus truskawkowy: ok. 200 g zmiksowanych truskawek cukier do smaku (można posłodzić miodem akacjowym, syropem z agawy itd.) duża garść listków świeżej bazylii 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona(...)żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody Tu temat jest prosty. Do zmiksowanych truskawek dosypałam cukier do smaku oczywiście nie przerywając miksowania. Galaretkę rozmieszałam w gorącej wodzie i wlałam do musu truskawkowego. Żelatynę namoczyłam w dwóch łyżkach zimnej wody, potem podgrzałam ją w mikrofali (nie wolno przegrzać żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące). Rozpuszczoną żelatynę dodałam do musu, wymieszałam łyżką
Blondynka Gotujedziś zrobiłam sernik na zimno na biszkopcie. Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce - 0,5 kg żelatyna - 3 szczube łyżki jogurt(...)naturalny - 400 ml cukier kryształ - 3/4 szkl porzeczki czarne - 1 szkl woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny Mus truskawkowy galaretki truskawkowe - 2 opak truskawki - 0,5 kg woda gotowana - 400 ml Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem
Kuchnia Danusiskąpany w czekoladzie otulonej musem z kaszki manny, a wszystko pokryte delikatną pierzynką ze śmietanki kremówki. Idealny deser dla fascynatów połączenia czekolady z truskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków)mus z kaszki manny:500 ml mleka4 łyżki kaszy mannycukier waniliowy3 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy(...)masła sos truskawkowy:300 g truskawek2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa:ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%łyżka cukru pudrufix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania:Mleko gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy ok. 3 minuty na niewielkim ogniu - często mieszając - studzimy
Słodka Stronaserduszka wylać, by tężała, a kokos namoczyć w likierze. Ciut dłużej schodzi przy samym składaniu, ale i to bez przesady, bo jedyne na co musimy czekać najpierw, to mus truskawkowy, a na samym końcu oczekujemy aż polewa z mleka w proszku zastygnie. Nie ma się co bać, że nie zdążycie na Walentynki ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 24x30cm(...)350g mąki pszennej tortowej 3 kisiele truskawkowe (38g każdy) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125ml oleju rzepakowego Nasączenie: 100g rozmrożonych truskawek 100ml przegotowanej letniej wody 2 łyżeczki cukru Mus truskawkowy: 200g rozmrożonych truskawek 5 łyżeczek cukru 1 galaretka truskawkowa ok 180ml soku z rozmrażanych truskawek, a jeśli mamy mniej dolewamy przegotowaną wodę Masa kokosowa: 150g wiórek kokosowych 60ml likieru
Kuchnia w czekoladzie