Moja córcia w tamtym tygodniu miała urodzinki i musiał być tort, koniecznie z różowym. Więc mama myślała i myślała i wymyśliła taki oto ;-) Ciasto z dodatkiem szpinaku, środek to mus truskawkowy i do tego świeże truskawki. Tort wyszedł pyszny, córci smakował bardzo, nawet ciasto ze szpinakiem było pyszne ;-) Tort przyozdobiony truskawkami i kwiatuszkami cukrowymi, które kupiłam w Lidlu.Miłego piątku(...)momentu, aż się nam rozpuści. Gorące przecieramy przez sitko. Do przetartych, ciepłych truskawek (musu) dodajemy żelatynę, całość mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. 3. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia się składników i dodajemy dobrze wystudzony mus truskawkowy z żelatyną. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa
kruche babeczkisłońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami. Składniki: 330ml śmietany 30% 250ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 180g świeżych truskawek 50ml wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dekoracja: bita śmietana truskawki posypka Wykonanie: 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia(...)pucharków i wstawić do lodówki. 3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i p ozostawić do wystudzenia. 4. Truskawkowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinyPyszny niezbyt słodki torcik z kremem budyniowym to wspaniałe ciasto bez pieczenia na deser. Połączenie kremu z musem truskawkowym, bitą śmietaną, galaretką i owocami sprawia, że trudno zatrzymać się na zjedzeniu tylko jednego kawałka. Ciasto na zimno bardzo łatwo się przygotowuje, gdyż nie trzeba piec, a efekt smakowy powinien zadowolić osoby lubiące ciasta z kremem. Torcik jest kremowy, delikatny(...)podłużnych biszkoptów Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 750 ml mleka 200 g masła 4 łyżki cukru Mus truskawkowy: 500 g truskawek 3 - 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka truskawkowa Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru
Kuchcik gotujeCzas czytania: 3 min Miałam ogromną ochotę na tort, co prawda okazji żadnej nie było, ale czy musi być okazja, aby przygotować tort?! Tort wiosenny z musem truskawkowym, warstwą kisielu przygotowanego z ananasa i śmietanki kokosowej o tak, do popołudniowej kawki. Przepis na biszkopt idealny już poznaliście, jest rewelacyjny i niezawodny wykorzystamy go do dzisiejszego tortu. Biszkopt można upiec dzień(...)Time 40 minutes Total Time 41 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 dużych jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Składnkiki na mus truskawkowy 330 g truskawek 10 g żelatyny 2 łyżki cukru pudru Składniki na masę serową 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30 % 4 łyżki cukru 10 g żelatyny dodałam
SprawdzonaKuchnia.pldotąd nie znalazłam czasu by się nim z Wami podzielić. Sernik jest kremowy, delikatny nie za słodki. Spód z herbatników dodaje ciekawej faktury. Zwieńczeniem całości jest lekki i mocno truskawkowy mus. Delicja wśród serników, Zapraszam do degustacji. Składniki : Na spód: ok. 200 g ciasteczek typu herbatnik Ok. 100 g roztopionego i przestudzonego masła Na masę serową(...)całe jajka 3 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Na mus truskawkowy: 500 g truskawek 125 g śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki Wykonanie: 1. Wszystkie
vaniliowoczekoladowaTruskawkowa kostka, czyli trójkolorowe ciasto z musem truskawkowym, truskawkową pianką i ciemnym biszkoptem ;) Inspiracja pochodzi z gazetki Gotuj Krok po Kroku Styczeń 1/2016. Truskawkowa kostka – Składniki: Składniki na biszkop The post Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojespęcznienia. Następnie podgrzewamy w garnuszku lub mikrofali tak, aby nie doszło do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Gdy żelatyna będzie płynna, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do musu truskawkowego. Mus wylewamy na stężony sernik. Wstawiamy do lodówki. RADA ! Jeżeli w naszym serniku zrobią się grudki żelatyny, należy misę z masą serową przed wylaniem na spód umieścić w większej(...)misce z gorącą wodą i mieszać, aż masa będzie gładka. Tak przygotowana masa serowa nie będzie miała grud żelatyny. Tak samo postępujemy z musem truskawkowym. Sernik będzie idealny
Kuchnia PaulettesMus truskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki. Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje. Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest(...)jednak dość syty, więc można też podzielić go na więcej porcji do mniejszych naczyń. Mus truskawkowy z kaszy manny Składniki: 40g kaszy manny 300ml mleka 30g cukru 1 łyżka soku z cytryny 200g truskawek 100g śmietanki 30% 1 ładna truskawka z szypułką do dekoracji Wykonanie: - kaszę wymieszać z niewielką ilością mleka, pozostawić na 30 minut - resztę mleka zagotować z cukrem
Smakołyki BerenikiSkładniki: Spód: Biszkopty okrągłe małe opakowanie ok 20 sztuk Pianka truskawkowa: Śmietana 30 % 600 ml Truskawki 500 g ( świeże lub mrożone) Galaretka truskawkowa 2 Mus truskawkowy: Truskawki 500 g (świeże lub mrożone) Galaretka truskawkowa 2 Przygotowanie: Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią spożywczą ( folię wyłożyć jeśli będziecie używać tak jak ja blaszki metalowej) dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia(...)lodówki na ok. 10 minut a następnie wylać pozostałą cześć pianki. Dzięki temu biszkopty nie podniosą nam się do góry. Włożyć do lodówki na godzinę aby pianka stężała. Mus truskawkowy Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i przestudzić a następnie wymieszać z truskawkami. Gotowy mus wylać na stężałą piankę truskawkową. Odstawić do ponownego stężenia na kilka godzin
Kulinarne przygodyodkładamy bezę do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy piankę truskawkową. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy na mus. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia *** *** Po tym czasie żelatynę podgrzewamy przez chwilę na najmniejszym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia. Dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mus z truskawek i dokładnie mieszamy. Dwie łyżki musu(...)rządku kilka pokrojonych na ćwiartki truskawek *** *** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego z owocami, na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) *** *** Z wierzchu polewamy roladę delikatnie pozostałym musem truskawkowym *** *** Następnie na roladzie „przyklejamy” umyte i osuszone owoce *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można
Blog z Apetytemdopisuje. Wczoraj mieliśmy truskawkowy maraton. Zjedliśmy chyba ze dwa kilogramy truskawek! Te, które zostały wykorzystałam do bezowego tortu. Często miksuję majonez i wtedy zostają mi białka. Mrożę je lub od razu wypiekam z nich bezy. W naszej rodzinie beza na deser jest zawsze mile widziana. Truskawkowy tort bezowy to beza typu Pavlova przełożona musem truskawkowym wymieszanym z kremem śmietankowym(...)truskawkami. Truskawkowy tort bezowy 6 – 8 porcji Składniki: Beza 6 białek z dużych jajek, u mnie 200 ml białek 300 g cukru szczypta soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy 1 serek mascarpone 300 ml śmietanki, 36% tł. 2 listki żelatyny 250 g truskawek + 250 g truskawek do dekoracji 100 g cukru kilka listków mięty do dekoracji Nastaw piekarnik
codojedzeniaDeserki truskawkowe Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka(...)ponownie opieramy lub wkładamy do foremek ale tym razem o drugi bok. Do szklanek nalewamy połowę masy jogurtowej i wkładamy do lodówki aby stężała *** *** Gdy masa jogurtowa stężeje przygotowujemy mus truskawkowy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 100ml zimnej, rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy *** *** Szklanki układamy ponownie na przeciwny bok niż poprzednio i zalewamy musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki
Blog z ApetytemSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g drobnego cukru (można cukier puder) 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę(...)wysmarować olejem lub roztopionym masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mus truskawkowy: Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Brownie (spód): W rondelku roztopić czekoladę razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić
Blondynka GotujeSmaczne, delikatne i bardzo syte :) Składniki na 5 placków: - 4 łyżki płatków owsianych górskich - łyżka cukru brązowego - jajko - 2 łyżki jogurtu naturalnego - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - mus truskawkowy (truskawki zmiksowane z odrobiną cukru) - serek homogenizowany naturalny Płatki owsiane przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tylko do ich wysokości). Poczekać aż wchłoną wodę, po czym dodać jajko, jogurt(...)dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię (około półtorej łyżki na jeden placek) z odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Układać na zmianę: placek - mus truskawkowy - placek - serek homogenizowany - placek - mus truskawkowy itp :) Jeść póki ciepłe
Zgrabne Gotowanieserową mikserem na niskich obrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus truskawkowy 600 g truskawek (waga po obraniu) 3 łyżki żelatyny 1/4-1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki wrzątku Truskawki zblendować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić(...)napęcznienia. Po tym czasie zalać ją wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Miksować mus truskawkowy mikserem na niskich obrotach, stopniowo dolewając rozpuszczoną żelatynę. Tężejący mus wylać na stężoną masę serową, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą
Słodkie inspiracje