mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:44/622)

Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem 113

23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, margaryna 1 kostka, cukier 1 szklanka, śmietana 18% 3-4 łyżki, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, nadzienie: rabarbar 500 g, jabłka 1 kg, budyń: mleko 1 litr, cukier 6 łyżek, budyń waniliowy 2 szt, dodatkowo: bułka tarta 1,5 łyżki, cukier puder do posypania ciasta(...)wykładamy na ciasto. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy po jabłkach.  3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 min. Gotowy budyń wylewamy na ciasto. Na wierzch rozwałkowujemy drugą

kulinarne odsłony pati
Tarta jabłkowa 176

masła lub margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru Masa budyniowa 3 szkl mleka 2 op budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka) 3 łyżki cukru Dodatkowo 3-4 jabłka Przygotowanie ciasta : w misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać aż powstanie a’la kruszonka. Dodać żółtka(...)blaszki. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę wylepić ciastem. Nakłuć i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15 minut. Masa budyniowa : w 1 szkl mleka rozprowadzić proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje przlać go na podpieczone ciasto kruche. Jabłka obrać spiralnie, obieraczką

Pieguskowa Kuchnia
Dyniowe Pancakes 227

jesień to ja lubię! ;) Pancakes podałam z dżemem cukiniowym o smaku pomarańczy . Przepis pochodzi natomiast ze strony Filozofia Smaku . Zachęcam! ;) Składniki (na około 10sztuk): szklanka mąki pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki dyniowego puree* 2-3 łyżki brązowego cukru po szczypcie kardamonu, imbiru i cynamonu łyżeczka oleju jajko *jeśli puree jest dosyć gęste, będzie trzeba dodać więcej(...)dosyć sporo tego puree- będziecie mogli spróbować innych dyniowych pyszności ;) Tak przygotowaną dynię można zapasteryzować w słoikach, będziecie mogli się dłużej cieszyć dyniowymi pysznościami ;) Pancakes: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mleko, puree, cukier, olej, jajko i przyprawy miksujemy razem. Następnie mieszamy je z mąką, aż powstanie jednolita masa.  Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju.  Nakładamy na nią

Czerwona Porzeczka
Jabłecznik z masą budyniową na kruchym cieście 222

cukru 250g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka 2 łyżki kaszki manny Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy) 100g cukru 1 łyżka masła 1 kg jabłek opcjonalnie: cukier puder – do posypania upieczonego ciasta(...)folie i mniejsze ciasto wkładamy do lodówki a większe do zamrażarki na około 30 minut *** *** Gotujemy budyń: 3/4 litra mleka zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje *** *** Mniejsze ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy

Blog z Apetytem
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 198

mąki pszennej graham 270 g mąki orkiszowej 108 g letniego mleka 1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru 10 g słodu pszenicznego 60 g rodzynek  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji(...)przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do tej  temperatury. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i miód, następnie dodaj mąki, zmielony słód i mleko w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże

Grahamka, weka i kajzerka
Kalafior w cieście 79

sosem tatarskim lub czosnkowym. Składniki:   1 kalafior,  woda z mlekiem (w stosunku 3 do 1),  1 łyżeczka cukru (na 1 litr płynu),  1/3 łyżeczki soli.  Ciasto do obtoczenia:   2 jajka,  100 g mąki,  3 łyżki mleka,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  sól,  pieprz.  Dodatkowo: 1 l oleju(...)niewielkie różyczki. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem (w stosunku 3:1) z 1 łyżeczką cukru na każdy litr płynu i odrobiną soli. Wrzucić kalafior. Gotować przez około 7-10 minut. Zestawić z ognia i odcedzić. Teraz należy przygotować ciasto do obtoczenia kalafiora. Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. Doprawić do smaku solą

Świat Domowej Kuchni
Oponki, krążki, pączki serowe 140

łyżeczki proszku do pieczenia Smalec do smażenia Cukier puder do posypania Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką. Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Ja zamiast kieliszka użyłam foremki serduszka. Wycięte

Smakowy Raj
Jabłkowa fantazja 189

Ciasto: mąka pszenna 500 g, jajka 3 szt, śmietana 2 -3 łyżki, margaryna 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier kryształ 200 g, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, Warstwa jabłkowa: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, galaretka pomarańczowa 1 szt, Krem: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 5 łyżek, masło 200 g, Polewa: czekolada mleczna(...)rozpuści. Masę jabłkową wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy kolejnym blatem.  1,5 szklanki, mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 2 min. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. Masło

kulinarne odsłony pati
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 229

mleku 400 g mąki pszennej chlebowej 140 g mąki pszennej 650 108 g mleka 10 g soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła lub oliwy 24 g cukru barwniki naturalne niebieski, zielony, czerwony i pomarańczowy, lub wg uznania  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej(...)temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do worka foliowego i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże

Grahamka, weka i kajzerka
Omleciki 146

deser lub danie na obiad  szczególnie wtedy gdy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś innego :)   Składniki : 1 cukier waniliowy 8 jajek 6 łyżek mąki 6 łyżek mleka szczypta proszku do pieczenia ( tylko wtedy gdy pieczemy w piekarniku , jeśli chcecie usmażyć na patelni to już nie dodajecie proszku ) 3 łyżki cukru dodatek do omlecików:  truskawki zmiksowane  deser(...)mleczno ryżowy Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli . Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,  dodać mleko . Mąkę z proszkiem dodać do żółtek i wymieszać . Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ja wypróbowałam dwa sposoby na przygotowanie omlecików. Jedne usmażyłam na patelni a drugie upiekłam w piekarniku . Powiem wam że te z piekarnika najbardziej smakowały mojej

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladki z Herbatą Matcha 270

białej czekolady (ja użyłam kaletki Callebaut W2NV ) 30 g gorzkiej czekolady 20 g mlecznej czekolady 2 garstki Crispearls białe Callebaut 100 ml śmietanki kremówki 36% ok. 80 g mleka pełnego w proszku Wykonanie: I Warstwa(...)rondelka wlewamy śmietankę kremówkę, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, wsypujemy 100 g białej czekolady i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Gdy mieszanina lekko przestygnie przesiewamy mleko w proszku, cały czas mieszając trzepaczką. Masę od razu wylewamy do foremek i wstawiamy do lodówki. II warstwa: Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy na pierwszą warstwę. Na koniec

Blondynka Gotuje
Torcik kawowo-orzechowy 439

wspomnienia...    Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru  200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając dodać cukier i żółtka. Orzechy zmielić(...)masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino

Zapiski Młodej Żony
Wegańskie ciasteczka warszawskie – słoneczka 162

cukru 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy Krem: 300 ml mleka roślinnego 1 opakowanie proszku budyniowego (waniliowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub kokosowej 100 g oleju kokosowego (polecam ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/oleje-kokosowe ) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo(...)Ułóż je na blaszce do pieczenia. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 15 minut (do zarumienienia). Teraz przygotuj krem. Mleko roślinne wymieszaj z proszkiem budyniowym, cukrem, cukrem waniliowym i mąką jaglaną. Do całości dodaj też olej kokosowy (może być stężały, rozpuści się w trakcie gotowania). Całość podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając

Via Gusto
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 210

mleku 200 g mąki pszennej chlebowej 70 g mąki pszennej 650 54 g mleka 5 g soli 10 g drożdży świeżych (lub 3 g drożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 24 g masła lub oliwy 14g cukru barwniki naturalne zielony, czerwony i pomarańczowy Składniki na glazurę: 35 g cukru pudru 35 g masła 35 g roztrzepanego jajka(...)temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do worka foliowego i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże

Grahamka, weka i kajzerka