pełnoziarnistymi herbatnikami i ziarnami słonecznika. Przepis na dużą porcję! 250 g margaryny lub masła 4 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka wody 1 szklanka białego cukru 500 g mleka w proszku 250 g pełnoziarnistych herbatników 0,5 szklanki ziaren słonecznika 1/3 szklanki mieszanki rodzynków i orzechów Herbatniki pełnoziarniste łamiemy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy wodę oraz wkładamy kawałki margaryny(...)masła. Wsypujemy cukier oraz kakao. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie partiami wsypujemy mleko w proszku, energicznie mieszamy, aż masa ładnie się połączy. Na końcu wsypujemy herbatniki, słonecznik i orzechy z rodzynkami. Ponownie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Blok chłodzimy w lodówce przez kilka godzin
VioletoweKucharzenieosób lubiących mega słodkie desery. Bardzo polecam! :) Źródło Ciasto Maxi King Składniki na mleczny krem: 250g masła 82% 1/2 szkl cukru pudru 3 szkl. mleka w proszku (takiego miałkiego nie w granulkach) 400g serka waniliowego typu Danio ponadto: 510g masy kajmakowej w puszce(użyłam połowę) 400g herbatników maślanych (ok.60szt) Składniki na polewę: 100g(...)czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 1/3 szkl śmietany kremówki 150g orzechów ziemnych solonych(użyłam włoskich) Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Następnie naprzemiennie dodawać serek i mleko w proszku. Utrzeć na gładki krem. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową
Smaki Nataliiłyżeczki proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Z w/w składników zagniatamy jak najszybciej ciasto. Ciasto musi mieć jednolitą strukturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy blaszkę ciastem (zostawiając 1/4 część ciasta na wierzch) KREM: - 600 ml mleka 3,2 % tłuszczu(...)rondlu o grubym dnie podgrzej do temp. 80 -85 stopni C 500 ml mleka, całą śmietankę, cukier, masło i ziarenka z laski wanilii. W kubku rozmieszaj 100 ml mleka, proszki budyniowe i żółtka, całość wlej do rondelka i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę
SMYKWKUCHNIBułki: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej 250 ml. letniej wody 20 gram świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 250 gram mąki pszennej 50 ml. letniej wody 30 gram mleka w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 gram roztopionego masła 1 jajko Sezam Dodatkowo: 1 duży pomidor Czerwona cebula Sałata Sos do hamburgerów Roleski majonez Sposób przygotowania: Do miski(...)wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy przesianą mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki
Bajeczna Kuchniadekoracja przełamuje tą kwaśność. Zapraszam:) Składniki: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 25 dag świeżych malin miód prawdziwy do smaku 200 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki mleka w proszku cukier puder do smaku cukrowa posypka według uznania 4 kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Maliny delikatnie płuczemy i dokładnie osuszamy, kilka odkładamy do dekoracji. 2. Do kubka miksera przekładamy jogurt(...)naturalny, maliny i miód, całość miksujemy przez kilka minut, następnie rozlewamy do czterech szklanek. 3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Następnie bitą śmietanę wyciskamy na koktajl, dekorujemy startą czekoladą, cukrową posypką i odłożonymi malinami. Podajemy
Izabelawkuchniprzygotowuje się go bardzo szybko. Składniki na keksówkę 30 cm -10 cm : 250 g masła 3/4 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek kakao 400 g mleka w proszku ( nie granulowanego ) 150 g pokruszonych herbatników 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki wody szklanki wody Przepis : Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do roztopionego(...)masła dodajemy cukier, kakao oraz wodę, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy a następnie zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Do wystudzonej masy wsypujemy stopniowo mleko w proszku i całość miksujemy aż masa będzie jednolita i gładka. Następnie do masy dodajemy pokruszone herbatniki, rodzynki oraz orzechy i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przekładamy masę
Smakowite Danianiedzielę po południu) i były dalej pyszne. Składniki na ok 15 sztuk: Krem mleczny 1/4 szklanki 250 ml mleka 2-4 łyżek cukru 1 szklanka 250 ml mleka w proszku pełnotłustego 150 g masła 8 g cukru wanilinowego (mała opakowanie) Poza tym: 70 g masła lub dobrej margaryny 150 g czekolady, najlepiej gorzkiej lub pół na pół z mleczną(...)garnku z cukrami i zagotuj. Odstaw do przestudzenia. Powinno być letnie. Miękkie masło utrzyj mikserem dna puszysto. Partiami dodawaj letnie mleko, dalej ucierając, do połączenia. Wsyp przesiane mleko w proszku i miksuj do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, bez grudek. Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Musi być lejące do dalszych działań. Pierwszy wafel posmaruj cienko
Anioszek w kuchnizamienić innym składnikiem. Spróbowałam zrobić to ciasto bez żółtek. Udało się! Trzyma się świetnie i jest tak samo smaczne a nawet lżejsze w jedzeniu. Składniki: * 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie) * 1 masło * 300 g serka homogenizowanego waniliowego * 1 szklanka cukru * 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku) * 100 ml śmietanki 30% * biszkopty(...)rozpuściłam w przegotowanej wodzie. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie. Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty. Polałam polewą. Kawę co mi została z nasączania biszkoptów
Pieprzyć z Fantazjąwszystko ręcznie robione. Na poniższych zdjęcia talerzyk i kubek z Manufaktury Porcelany. Składniki: 50 g białej czekolady 100 g słodkiej śmietanki 30% 120 g serka mascarpone 5 łyżek mleka w proszku 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie ) Wykonanie: Czekoladę pokroić(...)rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować. Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Ze schłodzonej masy formować kulki
kolorowotorcikowodziś tempo jego znikania jest podobne... ;) Składniki: 1 masło (250 g) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody cukier wanilinowy (1 opakowanie) 5 czubatych łyżek kakao 3 szklanki mleka w proszku (400 g) 100 g herbatników (1 opakowanie) 100 g suszonych śliwek 100 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz kakao i gotować(...)ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać wodę, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Do ostudzonej masy porcjami, cały czas mieszając, dodawać mleko w proszku. Następnie wsypać pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki, żurawinę i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (np. keksówki). Lekko ugnieść, by masa
W SMAKprzez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać polewą czekoladową. Krem: 2 szklanki mleka pełnego w proszku (użyłam łaciatego(...)szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 300 g masła Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć mikserem, a następnie powoli dodawać mleko z cukrem. Na koniec wsypywać partiami mleko w proszku. Ucierać aż krem będzie jednolity. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 g miękkiego masła Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed
Delicious Titbitslubi? Robi się je błyskawicznie i stanowią świetną słodką przekąskę. 250 g serka mascarpone 65 g białej czekolady 1/2 szkl. mielonych migdałów 2 wafelki Lusette 1 łyżka mleka w proszku – opcjonalnie 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (suszonej) Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wafelki siekamy drobniutko (można zmielić na pył, ale wg mnie małe(...)miseczki. Miksujemy krótko, około 4-5 sekund. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą. Przechowujemy
Smaki Na TalerzuSkładniki: 200g mleka w proszku, pełnego, 125g masła, 2 łyżki kakao ( 20g), 120g cukru ( 1/2 szklanki), 60ml wody, ok.15 herbatników, mała miseczka mini marshmallows ( 2-3 garście) - małe pianki. Przygotowanie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać do niego cukier, wodę i kakao. Mieszać aż do rozpuszczenia wszystkich składników, ale nie zagotowywać. Pozostawić do przestygnięcia ( może być lekko ciepła). Herbatniki połamać(...)mniejsze kawałki i wsypać do miski razem z mlekiem w proszku i małymi piankami. Wylać na składniki masę kakaowo maślaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy silikonowej i rozprowadzić równomiernie. Rozprowadzając lekko naciskaj by masa się lepiej połączyła. Pozostawić do schłodzenia. Po schłodzeniu blok czekoladowy gotowy jest do zjedzenia. Smacznego
W kuchni u Monikiśrodku natomiast zamieściłam małą niespodziankę w postaci migdałów, a kuleczkę dodatkowo obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Składniki na ok. 20-25 sztuk: 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka zmielonych herbatników (niecałe opakowanie 100g) 8 łyżek miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Pół opakowania wiórków kokosowych do obtoczenia migdały - całe, łuskane Przygotowanie(...)Wsypujemy wiórki. Smażymy je ok. 2-3 minuty mieszając. Odstawiamy je do ostygnięcia. Teraz miksujemy 6 czubatych łyżek masła, cukier puder, aromat migdałowy i ostudzone wiórki. Następnie dodajemy mleko w proszku i zmielone herbatniki (ewentualnie połóż je na ściereczce i za pomocą wałka drobno pokrusz). Mieszamy ręką do czasu połączenia się składników. Formułujemy niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Do środka
Fabryka pomysłówSKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka 1/2 puszka mleka kokosowego 1 słoik warzyw chińskich ( bambus, kiełki, marchew, papryka ) 1/2 część świeżego ananasa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała papryczka chilli 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka kminku rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu(...)garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę i pokrojonego kurczaka. Ananasa wycinamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, wlewamy bulion, dodajemy sól, papryczkę chilli, kmin, tarty imbir, paprykę w proszku, mleko kokosowe oraz warzywa chińskie. Mieszamy i zagotowujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną kolendrę i doprawiamy zupę do smaku cukrem, imbirem i wlewamy sok z cytryny. Po lekko ostudzeniu
Kulinarne Fantazje Marioligrubej tarce • 2 łyżeczki sody (płaskie) • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki kakao polewa • 1/2 kostki margaryny • 5 łyżek cukru • 2 łyżki śmietany • 5 łyżek wody • 5 łyżek mleka w proszku • 1 płaska łyżka żelatyny Sposób przygotowania 1. • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę • Mąkę wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę wszystko razem wymieszać • Stopniowo dodawać(...)ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier mleko w proszku,śmietanę,i wodę • Mieszać cały czas podgrzewać na wolnym ogniu (gdyby masa robiła się zbyt gęsta dolać kilka łyżek wody) • Gdy polewa prawie będzie się gotować
W królestwie smaków Beatydżem... jest dobry na dzień dobry! :) SKŁADNIKI: - banany, 4, - jajka, 4, - mąka owsiana, 100 gram, - cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek, - cukier waniliowy domowy, - serek mascarpone. 3-4 łyżki, - mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki, - masło, 1/4 kostki * Dodatki: - słoiczki, - masło do wysmarowania słoiczków, - cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki. - najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM. WYKONANIE(...)trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło. 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. 3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki". 5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno. 6. Delikatnie łączymy masę
Wypisz Wymalujchlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypania koszyka Wykonanie: Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę(...)fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni Celsjusza. W 50 ml wody rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć
Kulinarne przygody Gatity