można sobie pozwolić na kawałeczek ;) SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka) 3/4 kostki margaryny* 1 szkl cukru 2 łyżki kakao 100 ml wody 250 g mleka w proszku 10-15 dag herbatników 10 dag orzeszków ziemnych solonych ewentualnie ulubione bakalie *zamiast margaryny można użyć masła, pamiętając, że jego standardowa kostka(...)kakao i wodę, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła). 2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka
Kto ugości moich gości?syte i słodkie więc można podzielić je jeszcze na pół :) Składniki Składniki na masę mleczną: 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 150 g miękkiego masła 1,5 szklanka mleka w proszku Składniki na masę czekoladowo orzechową: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych Ponadto: 3 suche wafle Sposób(...)cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy. Nakładamy na poprzedni wafel i dociskamy kolejnym 3 waflem. Całość dociskamy deseczką i wkładamy do lodówki na minimum 1 h. Kroimy na kwadraty
W kuchennej krainiemasy budyniowej dla mających ochotę na ciasto z owocami dla lubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku z cytryny 250g masła (miękkiego) Wykonanie kremu: Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i proszek budyniowy. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając - by się nie przypaliło. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się
Mania Wypiekaniadopasować ;) Składniki na ok 35 sztuk: ok 300g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko 260g masła 30g kakao ciemnego Krem: 100g margaryny 20ml wody 50g cukru pudru 60g mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny(...)kształcie. Pieczemy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 10 minut. 2. Krem: Do roztopionej na małym ogniu margaryny dodajemy wodę, a następnie przesiany cukier puder z mlekiem w proszku. Cały czas mieszamy, najlepiej "miotełką", by wszystkie składniki się połączyły. Jeszcze ciepłym kremem przekładamy ciasteczka, sklejając dwa ze sobą. Jaką książkę czytam, widzicie na zdjęciu ;) Obyczajowa, o perypetiach
Kuchnia w czekoladzieprocesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny Krokant migdałowy – składniki: - 100 g posiekanych płatków migdałowych(...)Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam z rady z jednego z programów Ewy Wachowicz), 1 łyżeczkę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny. Najlepiej wybierać banany
mojewypiekiinietylkomałych modyfikacjach. Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) 200g ciasteczek Petit Beurre 100g roztopionego masła Czubata łyżka kakao 800g twarogu sernikowego 250g serka mascarpone 150g cukru pudru 120g mleka w proszku 5 jajek Szklanka zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego 150ml śmietany kremówki 2 batony Snickers (100g) 10 łyżeczek masy kajmakowej Do dekoracji: Pól puszki masy kajmakowej (około 200g(...)konsystencję mokrego piasku. Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociskamy. Chłodzimy w lodówce. Ser miksujemy z jajkami, dodając kolejno porcjami serek mascarpone, cukier, mleko w proszku, zmielone orzechy, masło orzechowe oraz śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną
Pyry na Gazprezent i dany od serca. Dziś królową posta jest cudowna słodka pralina "ala ferrero- rocher " SKŁADNIKI: ( porcja na ok. 35 pralinek) - orzechy laskowe 100gram - mleko w proszku - 2 łyżki - cukier puder - 11 łyżek - masło - 150 gram - olejek wanilinowy kilka kropel - olej- 10ml - kakao ciemne 6 łyżek - wafle orzechowe 100 gram - czekolada gorzka(...)masujemy, tym sposobem bardzo ładnie odejdzie nam skórka od orzecha - wybieramy z nich ok 30- 40 orzechów i wrzucamy do blendera do tych orzechów dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego, odrobinę oleju, 50 gram masła i dalej mieszamy w blenderze - do tej masy dodajemy 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek
Basia w kuchniczęść pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 opakowanie drożdży instant 4 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki Składniki na sos: 3/4 szklanki pasaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano(...)uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy
My Culinary ArtGotujemy do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.Masło miksujemy na jednolitą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy ostudzone mleko z czekoladą i pod koniec miksowania wsypujemy mleko w proszku. Gdy masa się połączy, odstawiamy ja do stężenia na co najmniej 3 godziny (u mnie na noc).Na gotowe, ostudzone blaty, nakładamy około 2-3 łyżek kremu i rozsmarowujemy
Słodkie Przyjemnościwarto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka! :)))Spód:* orzechy ziemne- 80 g* batonik Snickers- 3 x 75 g* masło- 50 gMasa jasna:* mleko- 1/2 szklanki* cukier- 1/4 szkl.* mleko w proszku- 1, 5 szkl.* masło- 100 gDodatkowo:* masa karmelowa- 300 g* orzeszki ziemne- 2/3 szklanki* czekolada gorzka- 100 g + olej kokosowy- 2 łyżki* małe batoniki Snickers- do ozdobySpód:Orzeszki ziemne(...)małą, kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki (tylko na czas przygotowywania masy jasnej).Masa jasna:Mleko zagotować z cukrem i masłem.Do ugotowanej mieszanki przesiać mleko w proszku i energiczne oraz dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą.Wyjąć blaszkę ze spodem snickersowym i wylać mleczną masę.Dodatkowo: Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g ) 400 g waniliowego serka homogenizowanego 50 g cappuccino waniliowe 120 g masła w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka w proszku 2 płaskie łyżki żelatyny 2 żółtka 1 jajko 250 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej Wykonanie: Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia(...)garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie. Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać. Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie. Do masy waniliowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać
kolorowotorcikowoSkładniki: Ciasto kruche; 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 2 żółtka 5 dag cukru 1 łyżka kakao Masa serowa: ½ kg sera twarogowego chudego 4 jajka ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 budyń czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag cukru Dodatkowo: 20 dag jeżyn 20 dag malin Polewa z gorzkiej czekolady Twister czekoladowy mięta(...)podpiec 15 minut, wyjąć, ostudzić. Masa serowa: Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać i rozpuścić w miseczce nad parą wodną do uzyskania, lejącej konsystencji. Twaróg, jajka, budyń, mleko w proszku, cukier oraz słodką śmietankę, umieścić w misce, zmiksować krótko mikserem na jednolitą masę, wlać płynną gorzką czekoladę i wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, posypać małą ilością jeżyn
Wanilia i Kardamonpieczemy (suszymy) 4 godziny. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder z mlekiem w proszku, następnie serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wiórki prażymy na suchej patelni. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu
mojewypiekiinietylkosera do serników (użyłam serka Emilki 0 %) · 4 łyżki serka mascarpone · 50 g mleka w proszku · 100 g cukru pudru · 3 żółtka · 3 białka(...)wyparzyć. Ser oraz serek mascarpone zmiksować. Dodać cukier puder oraz żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać fix do sernika, mąkę, aromat, sok z limonki, skórkę i mleko w proszku. Cały czas miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Mania Gotowaniaskładniki* 125 ml wody* 250 g masła lub margaryny* 1/2 szklanki cukru* 250 g mleka w proszku pełnego* 250 g wiórków kokosowych* 25 ml spirytusu, ale niekoniecznie* 2 wafle (andruty)* ok.45 migdałów obranych ze skórki* ok. 100 g wiórków do obtaczania kulekSposób wykonaniaWafle połamać na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do grubej torebki foliowej i pokruszyć wałkiem na bardzo drobno(...)mączka waflowa.Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Cukier powinien się rozpuścić, a następnie zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia.Do chłodnego płynu dodać mleko w proszku, 250 g wiórków kokosowych, zmielone wafle oraz margarynę i dokładnie wymieszać. Następnie masę wstawić do lodówki do schłodzenia ma ok. 30-40 min.Schłodzoną masę wyjąć z lodówki
Mix smaku