mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:41/622)

Kaszubski chleb na podmłodzie 200

chlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu mąka ziemniaczana do podsypania  koszyka Wykonanie: Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę(...)fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni Celsjusza. W 50 ml wody rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć

Kulinarne przygody Gatity
Blok czekoladowy wg Aleex 74

naprawdę łatwo i szybko. Będzie idealny na jutrzejsze święto. Polecam. Składniki: • 250 g masła • 125 g drobnego cukru do wypieków • 120 ml wody • 40 g kakao • 400 g mleka w proszku • 150 g pokruszonych ciasteczek Oreo lub herbatników • 100 g orzechów laskowych posiekanych lub w całości • 50 g żurawiny Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki. Odważyć potrzebne produkty. 2. Cukier kryształ(...)masło. Wsypać cukier z kakao. Całość doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. 4. Masę wystudzić do temperatury około 45°C. 5. Do przestudzonej masy dodawać powoli mleko w proszku. Mieszać dokładnie, żeby wszystkie grudki się rozpuściły. Masa robi się bardzo gęsta i tak ma być. 6. Do masy dodać pokruszone ciasteczka Oreo bez masy lub herbatniki, potem wsypać

W mojej kuchni
Blok czekoladowy 111

Przepis z zeszytu mamy, dawny, oj dawny przepis bez mleka w proszku w składzie, za to z surowymi jajkami, mocno kakaowy, no tak to u nas było. Z dodatkiem suszonych owoców, najczęściej rodzynek i śliwek, drobnych orzechów i połamanych herbatników. Wszelakie bakalie mile widziane, podobnie jak z ciastkami, wersje bloku z biszkoptami też jadłam, z pewnością każdy rodzaj zasmakuje. Taki(...)blok jadaliśmy, dziś kiedy mam wybór i smakuje w różnych formach i przebieram w składnikach chętnie sięgam po ten z mlekiem w proszku. Jakoś jest dla mnie bardziej kremowy, zwarty, jakby zbity. Ale ile przepisów ile szkół tyle smaków, można przebierać. No generalnie blok czekoladowy to wspomnienie mojego dzieciństwa, w jakiejkolwiek wersji dziś nie podaję pamiętam tamten pierwszy smak

Zasmakuj Kuchni
Kruche orzeszki - orzeszki kakaowe z masą orzechową 611

łyżki octu  6 łyżeczek cukru pudru  pełna łyżka gorzkiego kakao  Masa;  ¼ kostki Kasi  ¼ szklanki wody  1/3 szklanki cukru  1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone)  10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych super oferta: Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe(...)wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka , podgrzewam i mieszam do momentu aż składniki się połączą. Ściągam z gazu i dodaje mleko w proszku, dokładnie mieszam. Zimną masą przekładam orzeszki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Orzeszki można też przełożyć  Nutellą  .      Takie urządzenie ułatwi

Takie tam pichcenie
Orzeszki z kremem kokosowym 846

pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany 18% kostka masła 200 g  1 żółtko 2 jajka Krem: Mleczko kokosowe puszka Wiórki kokosowe szklanka Mleko w proszku 1 i 3/4 szklanki Cukier puder łyżka kopiasta  Płatki migdałów lub orzechy garść ( drobno posiekać) Przygotowanie: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy(...)wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut mieszając od kilka minut. Po upływie podanego czasu odstawimy na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Partiami dodajemy mleko w proszku i po każdy dodaniu energicznie mieszamy. Dodajemy cukier puder oraz pokruszone płatki migdałów. Mieszamy do połączenia się składników. Przygotowaną masą wypełniamy łupinki i sklejamy ze sobą lekko dociskając. (Masę

Kulinarne przygody
Trufle malinowe 296

mogłam przestać ... Moje ULUBIONE, lepszych nie jadłam. Składniki: ( na 8-10 szt. ) * 150 g serka Almette Fruit z jagodą i maliną * 100 g białej czekolady * 1/2 szklanki mleka w proszku * 50-70 g malin ( świeże lub mrożone ) do polania: * 100 g gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju pistacjowego lub innego roślinnego ponadto - do dekoracji na talerzu * mrożone maliny * sos balsamiczny * listki(...)okresami chłodzenia pomiędzy kolejnymi etapami lub ekspresowo - mrożąc. Na początku, rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej - odstawiamy, żeby trochę ostygła, lecz nie zastygła ponownie. Serek Almete łączymy z mlekiem w proszku oraz czekoladą - miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy maliny - łączymy składniki. Miskę z masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki lub na 30 minut

kolorowotorcikowo
Chleb z figą i orzechem włoskim 160

żytniej typ 720  4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli  4 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 34 łyżki masła, roztopione 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżeczki soku z cytryny  450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich  1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów(...)minut, aby drożdże ruszyły. 2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia. 3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok 30 minut do wyrośnięcia

Apetyczna babeczka
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 194

przekreślonego kłosa), 100 gram, - mąka chleba świętojańskiego - KAROB ,  - jajka, 4 (8 przepiórczych). - masło, 1/4 kostki, - serek mascarpone. 1/3 opakowania, - cukier trzcinowy, pół szklanki, - cukier waniliowy domowy, odrobina, - mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki - ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj" - morwa biała /Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ . Oczywiście(...)cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło. 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. 3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wsypujemy Ziarenka. 5. Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy Karob. Obie części musimy mieć

Wypisz Wymaluj
Blok czekoladowy z solonymi orzeszkami ziemnymi 205

można sobie pozwolić na kawałeczek ;) SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka) 3/4 kostki margaryny* 1 szkl cukru 2 łyżki kakao 100 ml wody 250 g mleka w proszku 10-15 dag herbatników 10  dag orzeszków ziemnych solonych ewentualnie ulubione bakalie *zamiast margaryny można użyć masła, pamiętając, że jego standardowa kostka(...)kakao i wodę, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła). 2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka

Kto ugości moich gości?
Domowe wafelki ala Knopers 7847

syte i słodkie więc można podzielić je jeszcze na pół :) Składniki Składniki na masę mleczną: 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 150 g miękkiego masła 1,5 szklanka mleka w proszku Składniki na masę czekoladowo orzechową: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych Ponadto: 3 suche wafle Sposób(...)cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy. Nakładamy na poprzedni wafel i dociskamy kolejnym 3 waflem. Całość dociskamy deseczką i wkładamy do lodówki na minimum 1 h. Kroimy na kwadraty

W kuchennej krainie
Fale Dunaju 116

masy budyniowej dla mających ochotę na ciasto z owocami dla lubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku z cytryny 250g masła (miękkiego) Wykonanie kremu: Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i proszek budyniowy. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając - by się nie przypaliło. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się

Mania Wypiekania
Czekoladowe ciasteczka z mlecznym kremem i zapowiedź konkursu! 138

dopasować ;) Składniki na ok 35 sztuk: ok 300g mąki 50g cukru pudru 1 żółtko 260g masła 30g kakao ciemnego Krem: 100g margaryny 20ml wody 50g cukru pudru 60g mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny(...)kształcie. Pieczemy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 10 minut. 2.  Krem: Do roztopionej na małym ogniu margaryny dodajemy wodę, a następnie przesiany cukier puder z mlekiem w proszku. Cały czas mieszamy, najlepiej "miotełką", by wszystkie składniki się połączyły. Jeszcze ciepłym kremem przekładamy ciasteczka, sklejając dwa ze sobą.  Jaką książkę czytam, widzicie na zdjęciu ;) Obyczajowa, o perypetiach

Kuchnia w czekoladzie
Banany w migdałowym krokancie 131

procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.      Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny          Krokant migdałowy – składniki:   - 100 g posiekanych płatków migdałowych(...)Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam z rady z jednego  z programów Ewy Wachowicz),  1 łyżeczkę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny. Najlepiej wybierać banany

mojewypiekiinietylko
Sernik "Snickers" 211

małych modyfikacjach. Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) 200g ciasteczek Petit Beurre 100g roztopionego masła Czubata łyżka kakao 800g twarogu sernikowego 250g serka mascarpone 150g cukru pudru 120g mleka w proszku 5 jajek Szklanka zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła orzechowego 150ml śmietany kremówki 2 batony Snickers (100g) 10 łyżeczek masy kajmakowej Do dekoracji: Pól puszki masy kajmakowej (około 200g(...)konsystencję mokrego piasku. Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociskamy. Chłodzimy w lodówce.  Ser miksujemy z jajkami, dodając kolejno porcjami serek mascarpone, cukier, mleko w proszku, zmielone orzechy, masło orzechowe oraz śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną

Pyry na Gaz
Domowa pralina "ala ferrero- rocher " 210

prezent i dany od serca.  Dziś królową posta jest cudowna słodka pralina "ala ferrero- rocher  "    SKŁADNIKI: ( porcja na ok. 35 pralinek) - orzechy laskowe 100gram - mleko w proszku - 2 łyżki - cukier puder - 11 łyżek -  masło - 150 gram -  olejek wanilinowy kilka kropel - olej- 10ml - kakao ciemne 6 łyżek -  wafle orzechowe 100 gram - czekolada gorzka(...)masujemy, tym sposobem bardzo ładnie odejdzie nam skórka od orzecha  - wybieramy z nich ok 30- 40 orzechów i wrzucamy do blendera do tych orzechów dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki cukru pudru, kilka kropli olejku waniliowego, odrobinę oleju, 50 gram masła i dalej mieszamy w blenderze  - do tej masy dodajemy 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek

Basia w kuchni