łyżka mleka - 2 jajka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka oleju kokosowego Dodatkowo: - jogurt naturalny - owoce - ziarenka Słoneczne Pola Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę, odżywkę białkową, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony
Zdrowie na języku :Pwielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty 225 ml wody 450 g mąki pszennej, chlebowej 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 25 g masła 1 łyżeczka suchych drożdży Wypiekacz do posmarowania: białko roztrzepane z łyżką
Moje domowe kucharzenieładniki: Biszkopt50 g margaryny Kasia160 g cukru pudru5 jajek130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szkl suchego maku1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem250 g margaryny Kasia Ekstra3 budynie śmietankowe z cukrem (każdy na 500 ml mleka)1 l mlekaDekoracja50 g płatków migdałowych 1 pomarańcza1 czerwony grejpfrutPrzygotowanie:Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać(...)stopniach około 30-35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, zimny przekroić na trzy krążki.Krem: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Połowę mleka zagotować razem ze skórką pomarańczową. W reszcie mleka rozmieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Krem
Ala piecze i gotujepłatków owsianych górskich Kupiec 100g cukru kryształu 150g'cukru trzcinowego 2 jajka 4 duże banany 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia 170ml mleka 3.2% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch(...)pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól oraz gałkę muszkatołową. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do ciasta dodajemy płatki owsiane, połowę mąki z proszkiem oraz mleko. Mieszamy i dosypujemy pozostałą część mąki oraz wlewamy łyżeczkę olejku waniliowego. 3. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową
Kuchnia w czekoladziedzień. Bez dodatku nawet grama mąki. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 3 jajka 8 łyżek otrębów owsianych 16 łyżek otrębów pszennych 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku 5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego) 3 łyżeczki drożdży suchych 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek letniej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze zmiksować za pomocą miksera (ciasto będzie rzadkie, ale takie
Nastoletnie Wypiekanieczasów. Od czau do czasu robię taką domową czekoladę, zazwyczaj z orzechami i herbatnikami. Dziś nieco inna wersja bo z preparowaną kaszą jaglaną i liofilizowaną żurawiną. 250 g mleka w proszku 125 g masła 125 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 100 g preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną W rondelku zagotować wodę
Kolorowa kuchnia Elkiczasów. Od czau do czasu robię taką domową czekoladę, zazwyczaj z orzechami i herbatnikami. Dziś nieco inna wersja bo z preparowaną kaszą jaglaną i liofilizowaną żurawiną. 250 g mleka w proszku 125 g masła 125 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 100 g preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną W rondelku zagotować wodę
Kolorowa kuchnia ElkiZachęcam do wypróbowania tego przepisu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, Masa kakaowa: 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka(...)stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam biszkopt na dwa równe blaty. 2. Masa: Z mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam do gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasimąki 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka dodatkowo: barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony; ja używam barwników w proszku) * na krem: litr mleka 6 łyżek mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże żółtka 4 łyżki cukru waniliowego 400 miękkiego masła * plastyczna masa cukrowa: 750 g cukru pudru (+ kilka łyżek do podsypywania(...)spożywczy Przygotowanie: Zaczęłam od przygotowania ciasta: masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym i ciągle miksując dodawałam powoli po jednym jajku. Cały czas miksując dodawałam wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i mleko. Powstałe ciasto podzieliłam na 6 równych części i do każdej z nich dodałam szczyptę barwnika i dokładnie wymieszałam. Porcje ciasta rozlałam do foremek o średnicy
Kulinarny PamiętnikSkładniki: Ciasto piernikowe: 3 szklanki mąki powidła śliwkowe 2 łyżki kakao 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka sody 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej niecała szklanka cukru Ciasto ptysiowe: 1/2 kostki margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki niecała szklanka wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny(...)lekko wystudzonego ciasta porcjami dodawaj całe jajka, energicznie ucierać do połączenia się jednolicie składników. Wylać ciasto na blachę. Piec 35 minut w temperaturze 180 ° C Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając
Ciastka - domowe słodkościjajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej ½ szklanki cukru 25 dag margaryny PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu(...)temp 170*c Po upieczeniu studzimy na kratce. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę Krem: Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego
Wanilia i Kardamonskórkę pomarańczową. Ja wykorzystałam skórkę pomarańczową ,którą miałam przygotowaną wcześniej. Czekoladę przechowujemy w lodówce. Składniki 100 g dobrego masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki dobrego kakao 200 g mleka w proszku 1 szklanka tłustego mleka W rondelku gotujemy mleko. Dodajemy masło,wsypujemy cukier i kakao. Mieszamy aż … Czytaj dalej Domowa czekolada
gotuj ze mnąPiyrwy 1 na kołżdym 2 wiynkszym fajerze 3 , a już na zicher 4 na weselu, szło trefić 5 take fajne małe kulki. Robi sie je ajnfachowo
Chop w kuchnicukru (około 53%) i tłuszczu roślinnego (około 36%). Truskawek jest tam bardzo mało (około 0,20%). Składniki cukier tłuszcz roślinny serwatka w proszku tłuszcz kakaowy odtłuszczone mleko w proszku miazga kakaowa odtłuszczony proszek jogurtowy (2,8%) tłuszcz mleczny emulgator (lecytyna sojowa) glukoza pasta z orzechów laskowych maltodekstryna aromaty truskawka (0,18%) regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Oczywiście odkąd poznałam smak
lady-och-mistrzyni.blogspot.commasła lub margaryny, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki, 5 łodyg rabarbaru, 200g truskawek, 100g jagód(...)Wykonanie Miękkie masło utrzeć z cukrami do białości. Kolejno dodawać jajka na przemian z przesianymi mąkami wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz ocet balsamiczny. Na koniec dodać konfiturę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę, jeżeli mamy świeże truskawki to również je pokroić na ćwiartki
Z miłości do słodkościopakowania cukru waniliowego 20 dag orzechów laskowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie. W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem
Ciasteczkowy Potwórwłasnym weselu ;) 'babeczki z białą czekoladą i kremem kakaowym' Składniki: - 120g miękkiego masła - 150g białego cukru - skórka z jednej cytryny - 2 jajka - 200g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125ml mleka - 50g białej posiekanej czekolady krem: - 100g miękkiego masła - 1 łyżka kakao - cukier puder (wg.smaku) Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać skórkę z cytryny i stopniowo rozkłócone(...)zważyło. Po każdym dodaniu porcji jajek, należy je dokładnie wmieszać w maślaną masę. Następnie dodać połowę przesianej mąki i połowę mleka. Dokładnie wymieszać. Dodać resztę mąki i mleka oraz proszek do pieczenia. Masę wyłożyć do papilotek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec w 180C piec ok.18 minut, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić na kratce. W międzyczasie utrzeć
CookYourselfcukru (można zastąpić słodzikiem, wg uznania) - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć, bądź dać inny smak) Masa: - gotowa masa makowa z puszki Lukier: - 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku - 1 płaska łyżka słodziku w proszku - 1 1/2 łyżki mleka - 10 kropelek soku z cytryny Na początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą
Zdrowie na języku :Pkomponuje się z kwaskowatymi malinami. składniki: ciasto 130 g margaryny lub masła 4 żółtka 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław piana 4 białka 150 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki soku z cytryny oraz(...)malin Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto aż lekko sie zarumieni ok 15-20 minut. Pod koniec
Monia miesza i gotujebył tego wart:) Składniki na 7 dużych rogali: 125+15 g masła 5 g drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać je do miski. Dodać resztę składników ( masła 15 g ) i wyrabiać jak zwykłe drożdżowe. Gdy będzie gładkie i elastyczne należy przykryć
ciastkarnia na kruchym spodzie