białą czekoladę, proponuję przygotować własną wg poniższego przepisu, na pewno jest zdrowsza od tej ze sklepowej półki :) Składniki: 75 g masła kakaowego 50 g cukru pudru 20 g mleka migdałowego w proszku (lub innego roślinnego). Mleko warto wcześniej zmielić za pomocą blendera lub młynka do kawy, dzięki czemu uzyskamy gładką konsystencję czekolady. pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli pół łyżeczki(...)spiruliny w proszku ulubione dodatki, np. suszone owoce, orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić masło kakaowe, następnie dodać przesiany cukier puder, mleko migdałowe i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać ekstrakt i szczyptę soli. Na koniec delikatnie (niezbyt dokładnie) wmieszać spirulinę. Gotową masę przelać do foremki silikonowej wypełnionej ulubionymi dodatkami (u mnie jagody goji) . Pozostawić do stężenia
Domowa Cookierenka AgiStopniowo dodajemy do niego masę krówkową. Na koniec dodajemy przestudzony słonecznik, mieszamy szpatułką. Jedną szklankę mleka wlewamy do rondelka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy
Smaki Na Talerzułopatką. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Krem budyniowy: Odlać 150 ml mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym wlać rozmieszany budyń i ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać
Ala piecze i gotujebułeczki czekoladowo cynamonowe a już dziś kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie . Tematem są bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami a przepis pochodzi z tego bloga . Niestety nie miałam mleka w proszku i pomidorów więc dałam zwykłe mleko i żółty ser. Bułeczki wyszły smaczne i jak to już jest u mnie zjadłam taką ciepłą zaraz po wyjęciu z piekarnika
Ewa w kuchnismaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia spora garść jagód mąka olej do smażenia nadzienie 1 kostka białego sera śmietana cukier Jajko rozbełtać z cukrem, dodać maślankę i mleko. następnie proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę , ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki, Dodać jagody i wymieszać. Smażyć małe pulchne naleśniki. Ser utrzeć z cukrem i śmietaną, Przekładać naleśniki
Gotowanie jest łatwemiazga kakaowa około 30 - 70 %, cukier oraz tłuszcz kakaowy Mleczna To czekolada najbardziej sprzedająca się na świecie .Czekolada taka zawiera najczęściej około 25 -40% miazgi kakaowej zaś najwięcej mleka w proszku i cukru około 50%. Dzięki mleku jest ona łagodniejsza w smaku niż czekolada gorzka. Roztapiaj 45 - 47 stopni C Schładzaj 27 - 28 stopni C Podgrzewaj 29 - 31 stopni
Ciastka - domowe słodkościdelikatny półbiszkopt z białkową pianką. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 4 łodygi rabrabaru Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe(...)jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierz wykładam obrany i pokrojony rabarbar. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę
Cynamonowe szczęścieotrębów 4 łyżki mleka 0,5% 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Spód: Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki na masę miksujemy Cała tarta: Ciasto otrębowe
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmleku. Mleko UHT - mleko pasteryzowane przez wysoką temperaturę. Ogrzewa się je do 135-150 stopni przez natychmiastowe schłodzenie. Takie mleko jest zdolne do długotrwałego spożycia (jeśli jest zamknięte). Mleko w proszku - powstaje przez odparowanie surowego w mleka w wyparkach, a następnie osuszeniu, Mleko smakowe - mleko pasteryzowane z dodatkami smakowymi np. truskawkowe, waniliowe lub czekoladowe
Truskawkowa Fiestakwoty ok. 0,50 zł za filiżankę. Producent kapsułek pewnie nie będzie zadowolony, ale dbanie o domowy budżet stawiam sobie dość wysoko. Uważam, że kupowanie kapsułek z mlekiem w proszku to jakieś nieporozumienie. Ja kupuje mleko 3,2 %, podgrzewam do temperatury ok 50-60 stopni (takie są zalecenia baristów), nie mam termometru dlatego robię to "na oko", następnie za pomocą
Jadło i czytadłośredniej wielkości banany * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru * 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę zetrzeć
kolorowotorcikowokulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Teraz czas na krem - 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z czekoladą i cukrem. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, należy zacząć stopniowo wlewać budyń, dokładnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać aromat waniliowy i odstawić do wystudzenia. Krem można dodatkowo zmiksować
Kuchnia Elliedodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków: 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżeczki proszku do pieczenia , ok. 4 łyżki margaryny , 3 łyżki cukru waniliowego , szczypta soli . Dodatki: syrop klonowy , miętowe jabłuszko - jest to mus jabłkowy z dodatkiem świeżej mięty o wspaniałym(...)lekko kwaskowatym smaku z nutą mięty, której drobinki widoczne są w musie - POLECAM! Jajka ubić z cukrem waniliowym i solą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i przestudzoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placuszki pieczemy z obu stron na średnio rozgrzanej suchej patelni na lekko rumiany kolor - tak samo jak pancakes'y. Placuszki są bardzo puszyste
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia. [ ciasto
Moje domowe kucharzeniemleka 2 jajka 6-8 łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: W blenderze miksujemy banany na gładką masę, dodajemy jaja, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy na ciasto konsystencji gęstej śmietany. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki o średnicy 5-6 cm. Smażymy na średnim ogniu przez
Kuchnia Łukasza