40x23 cm. Czas przygotowania 10 minut. Czas pieczenia 50 minut. Składniki: - 4 jajka - 3 szklanki mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 10 dag margaryny - 1/2 szklanki mleka - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia - 1/2 kg rabarbaru, 4 duże łodygi 1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy przesianą mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia, wanilię i miksujemy. 2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy, ciasta ma być nie dużo w foremce, to raczej cienki placek z owocami. Na wierzchu układamy
Apetyczna babeczkabananowe z migdałami i czekoladą. Wyszły puszyste i mięciutkie. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubionym dżemem. Potrzebne nam: -1,25 szklanki mąki - niecałe 1/2 szklanki mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki cukru waniliowego - 3 łyżeczki brązowego cukru - 1 duży banan - 4 kostki czekolady - łyżka płatków migdałowych - jedno jajko - olej do smażenia - cukier puder lub dżem(...)Przygotowanie: Mąkę, mleko, jajko, cukier i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Banana rozgnieść widelcem i dodać do masy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i razem z płatkami migdałowymi wmieszać do masy. Masę nakładać porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem, zależnie od preferencji
W poszukiwaniu inspiracjidwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 2 budynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki 200ml mleka 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku 250g serka mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki ciepłej(...)przygotować budyń - gorący budyń wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników - całość pozostawić do ostygnięcia - mleko na masę cappuccino zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić - żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do wystygnięcia - do zimnego mleka z cappuccino wsypać Śnieżkę i miksować kilka minut na wysokich obrotach
Smakołyki Berenikipoliczyłam ile ich było, w każdym bądź razie bardzo dużo. 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki topionego masła 4-6 jajek (użyłam 5 dużych) 1 szklanka mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia Zagotować mleko z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku mieszając ciasto
Praktyczna plłyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny 25 dkg wiórków kokosowych Kresto 1 cukier waniliowy Dodatkowo śnieżka w proszku 200 ml mleka Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać
Moje domowe kucharzenieprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżka oleju Budyń: 1 duży budyń waniliowy na 3/4l mleka 2szkl. mleka (500ml) 3 łyżki cukru 100g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pianka śmietankowa: 330ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 1 galaretka przeźroczysta Dodatkowo: kilkanaście kakaowych herbatników świeże truskawki 2 galaretki truskawkowe Sposób(...)dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (ok. 30min.). Po upieczeniu biszkopt wystudziłam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1,5 szklanki mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Do gorącego mleka włożyłam masło i mieszałam aż masło się rozpuściło. Gorący
Waniliowe Improwizacjekremowym serkiem i mnóstwem borówek :) Składniki : 1 szklanka mąki np. owsianej 3/4 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia borówki kremowy serek Mąkę wymieszać z mlekiem, miodem i proszkiem. odstawić na 15 minut do zgęstnienia. Rozgrzać patelnię. Smażyć placuszki na małym ogniu bez przewracania. Zdjąć, gdy wierzch będzie suchy i pojawią się pęcherzyki. Podawać z serkiem
Chocolate Muffin Blogmówiąc) okazał się kolejnym sukcesem! ;) Składniki: (próbna wersja- 4 muffinki) 1 jajko szklanka białej fasoli z puszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki fruktozy 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do posypania Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych blendujemy na sam koniec dodajemy wiórki i mieszamy przekładamy do silikonowych papilotek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćteż smarować tłuszczem. Składniki forma na zdj ma 5 cm x 12 cm: 100 g mąki 60 g cukru 50 g masła 1 jajko 50 ml mleka większa szcypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem
Życie zaczyna się w kuchnijajka 1 opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia sól Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę pszenną, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę
Fabryka pomysłówpszennej200 g cukru300 ml mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoPolewa:tabliczka czekolady3 łyżki mleka100 g posiekanych orzechówPrzygotowanie:Wszystkie składniki suche: kokos, mąka, cukier, proszek do pieczenia - wymieszać wszystkie składniki razem i zalać je mlekiem. Całość mieszamy łyżką i dzielimy je na trzy części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy :)Formę w kształcie serca mocno natłuszczamy i posypujemy
Lawendowe Niebozmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób przygotowania Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki(...)mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać. Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem
Wanilia i Kardamonłyżki cukru 1 szkl. mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. mleka 3 łyżki oleju Przygotowanie: żółtka miksujemy z cukrem,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mleko i na końcu olej,miksujemy na gładką masę,nakładamy na gofrownicę i pieczemy smacznego
Swojskie jedzonkojabłek obłędnie pachnącymi cynamonem. Czyż nie cieknie Wam ślinka?! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: – mąka – 2 szklanki – mleko ( użyłam sojowe ) – 1,5 szklanki – woda gazowana – 0,5 szklanki – jajko – 2 szt – olej – 2 łyżki – proszek do pieczenia(...)łyżeczki – sól – szczypta NADZIENIE : – jabłka – ok. 500 g – cynamon – 2 łyżki – cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy duże naleśniki. NADZIENIE: Jabłka obieramy , kroimy w kosteczkę. Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Wkładamy do garnka
Ostra na SłodkoPolecam! Szkockie placuszki - drop scones Składniki: 2 szklanki mąki typu self-rising (jeżeli używacie zwykłej mąki dodajcie dodatkowo 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru (miodu, golden syropu) 1 łyżka oleju roślinnego Jak zrobić szkockie placuszki: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier(...)proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko i olej po czym wszystko dokładnie wymieszać, na jednolitą, gładką masę, ciasto powinno być gęste, półpłynne. Patelnię dobrze rozgrzać i lekko natłuścić, nakładać po łyżce ciasta, tak aby powstały niewielkie placuszki. Smażyć do czasu aż wierzch placuszków będzie na wpół suchy i zaczną na nim pojawiać się otworki
Codzienne Gotowanie