kolejne zdrowe i smakowite śniadanko. Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 jajo banan 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki mleka odrobina proszku do pieczenia Płatki i siemię lniane zalewam wieczorem mlekiem i odstawiam. Rano dodaję pokrojonego banana, jajo, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wszystkie składniki mieszam ze sobą bardzo
Cynamonowe szczęściesłoiku i to w szałowym niebieskim kolorze. Składniki: 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 225 g mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml mleka barwnik niebieski barwnik fioletowy 100ml śmietany 30% niebieska galaretka posypka ( u mnie kuleczki Dr Oetker) Sposób(...)przygotowania: W słoiczkach z grubego szkła (ja użyłam firmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę, dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt, mąkę z proszkiem i mleko- dokładnie miksujemy. 3/4 ciasta barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy
Wielki apetytktórym pisałam tutaj. Ciasto jest wilgotne, a krem pysznie chrupiący:) Ciasto: 4 jajka, szklanka cukru, 220g mąki pszennej, 180ml oleju o smaku masła, 200ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać
Z miłości do słodkościjajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki maku, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, Masa budyniowa: 250ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kostki masła, Dodatkowo: 1/2 słoika powideł(...)Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodaję zimny
Tradycyjna kuchnia Kasiktóry jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół. Składniki. 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan 0,5 łyżeczki soku z cytryny 5 dag maliny 5 dag jagody amerykańskie 1 budyń wiórki czekolady bita śmietana(...)Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 0,5 łyżki cukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu do ścięcia masy. Następnie patelnie wstawić do nagrzanego
Kulinarny karnet Christopherachwilę wcześniej w Grucznie :) 330 gram mąki, 500 ml mleka, 2 jaja, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli a następnie wymieszać z ciastem. Gofrownicę rozgrzać z obu stron. Posmarować tłuszczem
królestwo garówPowinien on lekko zgęstnieć. Od razu po upieczeniu ciasta polej je gorącym sosem. KREM: 1,75 szklanki mleka zagotuj w garnku, a w pozostałej części rozmieszaj dwa budyniowe proszki. Gdy mleko zacznie powoli kipieć wlej do niego rozmieszany proszek i ugotuj na gęsto jak zwykły budyń. Ostudź gotowy budyń lekko przykrywając górę folią spożywczą, tak, aby nie utworzył się
Słodko-Słony Świat Ilonysiemieniem lnianym. Nie zabrakło elementu chrupkiego, czyli ziarenek o Ziarenkowa, dokładnie Euforia :) Składniki: - 20 g mąki żytniej (1 łyżka) - 20 g mąki pszennej (1 łyżka) - 1 łyżka mleka - 2 jajka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi - 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos borówkowy: - 100 g jogurtu naturalnego - 100 g borówek - 1 łyżeczka siemienia lnianego (Zielony Nurt) Siemię lniane(...)jogurt z borówkami. Dodaj siemię lniane, wymieszaj. Po kilku minutach Twój sos stanie się gęsty i kremowy :) Dodatkowo: - banan - maliny - ziarenka "Euforia" Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia i słodzidło. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty
Zdrowie na języku :Pcałe jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml oleju, Ciasto jasne: 6 białek, 1 kopiasta szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu 10%, 100 ml oleju, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego
Tradycyjna kuchnia Kasitwarogu sernikowego o smaku waniliowym 3/4 szkl cukru (jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru) 5 jajek 1/2 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku (40 g) Mus czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka naturalnego(...)temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Wbić jajka (całe jajka, nie oddzielać osobno białek i żółtek!). Dodać twaróg, mleko oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Masę serową wylać na herbatniki w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec przez ok. 60 minut. Gdyby
Nastoletnie Wypiekaniegram masła 250 gram cukru 2 jaja 2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka kakao 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych
Mango Papajamnie - mazurski) - 227g masła - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 6 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 200 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - esencja migdałowa Polewa czekoladowa: - 220g czekolady deserowej - 4 – 5 łyżek mleka Dodatkowo: - uprażone płatki migdałowe Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek(...)masą). Do ostatniej porcji, podczas miksowania, dodajemy esencję migdałową. Kiedy w garnku mamy już całą porcję twarogu, masę doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając (na średnim „ogniu”). Proszek budyniowy rozpuszczamy w zimnym mleku bardzo dokładanie, aby nie było grudek i cały czas mieszając, wlewamy do gorącej masy serowej. Gdy masa zgęstnieje i zaczną się tworzyć bąble na jej powierzchni
mojewypiekiinietylkowiem jak działa ten posiłek na innych, ale mnie zawsze wprawia w dobry nastrój. Składniki Danie dla czterech osób 2 brzoskwinie 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła olej Sposób przygotowania Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie dzielimy na mniejsze cząstki Kaszę manną i mleko mieszamy(...)odstawiamy na 20 minut. Następnie dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i całość ponownie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę mleka. Rozgrzewamy na patelni kilka kropli oleju. Po nagrzaniu patelni olej wycieramy ręcznikiem papierowym, tak aby patelnia była tyko "pobrudzona" olejem. Na patelnię przelewamy łyżką ciasto i smażymy placki krótko z obu stron na złoty kolor. Po każdym
Miód i pieprzSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 2 szklanki mleka 1,5% tł. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania 30% 3 łyżki(...)kakao w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Przygotowanie: Do wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywno. Do drugiej, dużej miski dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy
Moja smaczna kuchniasłońcem. Składniki: Biszkopt (tortownica 21 cm): 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Krem: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru(...)Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie nakładamy masę kokosową. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Krem budyniowy: W pół szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka z cukrem i ponownie zagotowujemy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy porcjami zimny budyń. Masa truskawkowa
Pyszności Słodkości