potrzebą chwili. Jedno z tych najłatwiejszych na świecie, które zawsze wychodzą. 4 jajka 2 szklanki cukru 4 szklanki mąki 1 szklanka gęstej śmietany 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok. 40 dag wiśni Jajka ubić z cukrem. Dodać śmietanę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami, na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem
Praktyczna plłyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki 2 łyżki cukru trzcinowego 1 duże jabłko 150 g malin Sposób przygotowania placuszków: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę do której następnie dodajemy partiami wcześniej wymieszaną masę żółtkową. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy
Słodkie PrzyjemnościCałe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę. (ważne by jajka były świeże) Następnie dodajemy Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy. Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej. Na koniec dodajemy szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze(...)spody (już po ścięciu kopułki) KREM 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, gotujemy. Do osobnej miski dajemy 3 żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie (proszek), cukier waniliowy oraz szklankę mleka i miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto: mąka pszenna 3,5 szklanki, cukier kryształ 3,4 szklanki, masło 200 g, jajko 1 szt, śmietana 12% 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 8 łyżek, jabłka 7 szt, cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Składniki(...)wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem. Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy, aby budyń
kulinarne odsłony patiktóry swoją lekkością przypomina babkę. Składniki: - 450 g mąki pszennej - 220 g cukru kryształu - 1 opakowanie cukru waniliowego - 150 g masła - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka i sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem kryształem i waniliowym do białości. Do masy stopniowo(...)jednej części dodajemy 250 g mąki przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy
Zainspirowana w kuchniokoło 25 minut na złoty kolor.NADZIENIE:Zagotuj w garnuszku z grubym dnem 2 szklanki mleka wraz z cukrem.W trzeciej szklance rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń (sprawdź czy jest dla Ciebie wystarczająco słodki)Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.*Jeśli dodajesz mascarpone to zmiksuj go lub dobrze wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonymleka 1 jajko 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Do miseczki z żółtkami dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól. Mieszamy mikserem. W osobnej miseczce ubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta i smażymy około 2-3 minut
Życie zaczyna się w kuchninimi zrobić? Polecam wypróbować przepis na babkę białkową. Składniki: 200 g białek (ok. z 5-6 jajek), 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę
Aga w kuchniSKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -4 jajka -1 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -0,5 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -7 łyżek oleju -7 łyżek wody -1 czubata łyżka kakao MASA BUDYNIOWA KARMELOWA -3 szkl mleka -200g masła lub margaryny -1 budyń o smaku karmelowym lub krówkowym duży 62g -3/4 szkl cukru(...)spody. MASA KARMELOWA-BUDYNIOWA Do garnka wlewamy 2,5 szkl mleka, dodajemy masło lub margarynę oraz cukier i całość podgrzewamy. Do miski dajemy 0,5 szkl mleka, budyń (proszek), mąkę i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką by nie było grudek. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia. Pierwszy spód ciasta dajemy do blaszki, ponczujemy kawą i wykładamy na niego gorącą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuniezwykle proste w wykonaniu. Nuta cytryny nadaje mu wyjątkowego smaku. Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2paczka prawdziwego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku 1 szklanka mleka 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny(...)szczypta soli gałka muszkatołowa (ok. 1/3 łyżeczki) Jajka obijamy z cukrem, do momentu aż rozpuści się cukier (masa powinna potroić swoją objętość). Dodajemy kolejne składniki: przesianą mąkę z proszkiem, masło, mleko, mak, skórkę z cytryny, sól i gałkę muszkatołową. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm - 180 st.C 55-60 minut. Ja ciasto ostygnie nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem
tojestpyszne.blogspot.comduże pomidory 1 czerwona cebulka sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat majonez szklanka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka 4 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia olej Na ciasto: 2 szklanki pszennej mąki pół łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)kostkę. Sól, pieprz, czosnek, paprykę ostrą i dużą ilość papryki słodkiej mieszamy. Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju. Resztę przypraw,łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni
Moje Kuchenne Rewelacjeobranej dyni (sam miąższ) 1 kg sera z wiaderka (18% tłuszczu) 5 jajek rozm. L 1,5 szklanki drobnego cukru* 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 opakowania proszku budyniowego, smak waniliowy 1 łyżka dowolnej mąki do wysypania blachy odrobina masła do wysmarowania blachy Jak przygotować? Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Dynię kroję w średniej(...)się rozpuści. Odstawiam na bok. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem na puszystą, beżową masę. Dodaję ser, przestudzony mus dyniowy, ekstrakt waniliowy i miksuję na gładko. Dolewam olej i mleko, wsypuję proszek budyniowy i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie delikatnie, za pomocą szpatułki, łączę pianę z białek z masą sernikową. Przelewam surowe ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiam
W kuchni Karmel-itkimałe kawałeczki i wszystko mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie delikatnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Krem: 1,5 kostki masła 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka(...)cukru waniliowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wódki 600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąki. wlewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy
Cynamonowe szczęściemlekaNajpierw przygotować ciasto zielone:Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem i tonką mąkę. Wlać mleko, zmiksować. Na końcu dodać barwnik, dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Ostudzić.Gdy zielone ciasto(...)jasne ciasto:Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem i tonką mąkę. Na końcu wlać mleko, zmiksować. Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć cienką warstwę jasnego ciasta. Wcisnąć w nie choinki, jedna przy drugiej. Boki wypełnić jasnym ciastem, najwygodniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 g masła Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa(...)drugą część ciasta. Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową ( uprzednio należy wyjąć laskę wanilii) i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i dodawać
My simple kitchen