mogą się zdecydować, który z nich wybrać :) Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki - 100 g cukru - 3 żółtka - 125 g margaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę
Zainspirowana w kuchnijajko 70 ml mleka 1 łyżka płynnego miodu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika/przyprawy korzennej opakowanie bakalii "Mr President" Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, mleko, miód, proszek do pieczenia, przyprawę wymieszaj w misce. 2. Dodaj połowę opakowania bakalii. Orzechy rozdrobnij/posiekaj. Dodaj do ciasta. 3. Na mocno nagrzaną patelnię nakładaj po 1,5 łyże masy. Placki
Zdrowie na języku :Płyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać posiekany tłuszcz, jajka, śmietanę i wrobić wszystko nożem. Gdy ciasto ma już zwartą konsystencję szybko(...)dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do zamrażarki, a drugą wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy budyń. Pół litra mleka zagotowujemy, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy
Rozpustne gotowanieciasto także znajdzie swoich fanów . Składniki 2 szklanki mąki ( typ 405 ) 4 jajka szklanka cukru 1 budyń cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 300 ml śmietany 30 % olejek śmietankowy 4 łyżki cukru pudru łyżka bułki tartej łyżkę masła Wykonanie(...)miski oddzielam białka od żółtek , z białek ucieram puszystą piane , do żółtek dodaję cukier , oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie do ubitych żółtek dodaje mleko , mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości . Kiedy ciasto mamy
Mój Smakcieście. Drugą warstwą do przygotowania jest masa advocatowa. W celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać likier, zagotować na wolnym ogniu. Ciągle mieszając wlać rozpuszczony budyń. Nie przestając mieszać gotować jeszcze przez około 2 minuty, tak żeby budyń dobrze
Świat Ciastaracji tego, że dla najmłodszych, ale jeśli ktoś woli więcej słodyczy, to można dodać ok. 2-3 łyżeczki. Będzie słodko i równie smacznie. A jeśli nie chcemy użyć mleka w proszku, bo mamy ochotę przygotować budyń dla siebie i za nic mamy modyfikowane proszki, to zamiast wody użyjmy mleko i pozostałość wykonania bez zmian. Smacznego
Wielopokoleniowoinspiracją był dla mnie przepis znaleziony na blogu Feed Me Better ;) Składniki (około 6 kul): babeczki przygotowane wg. tego przepisu (ja piekłam całość w jednej formie i pominęłam mleko w proszku oraz cynamon) 1/3 szklanki mleka spora garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja dałam orzechową;)) 2 łyżki czekoladowego kremu z awokado z tego przepisu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćniezwykle delikatny, mięciutki, niczym pianka. Mimo swojej lekkości syci na długo :) Hmm...chyba najsmaczniejszy do tej pory ;) Składniki: - 2 jajka - 2 łyżki płatków owsianych/mąki - 1/3 łyżeczki proszki do pieczenia - 1 łyżka mleka - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka oleju kokosowego Na twarożek: - pół średniego(...)dojrzałego banana - 50 g twarogu - 1 płaska łyżka jogurtu - 1 płaska łyżeczka kakao Dodatkowo: - owoce: maliny, jeżyny, banan Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj mąkę bądź zmiel płatki owsiane, mleko, żółtka, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony
Zdrowie na języku :Ppieczenia podłużne poduszeczki. Pieczemy około 15 minut w 200`C - bądź do momentu zarumienia.Krem budyniowy najlepiej przygotować wcześniej. Do rondelka przelewamy 350 ml mleka, do reszty mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i podgrzewamy ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Garnek odstawiamy do momentu całkowitego ostudzenia budyniu. Gdy będzie miał temperaturę
Słodkie Przyjemnościkruchą kokosową warstwą. Jedno z lepszych kruchych ciast jakie jadłam;)) Polecam! Spód: 200 g mąki pszennej, 125 g margaryny, 60g cukru, jajko, 60 ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 laski wanilii, 175 g konfitury z czarnej porzeczki , 250g czarnej porzeczki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko
Z miłości do słodkościciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego sie mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia. Obie porcje ciasta
Słodkości i nie tylkomasy do ich przygotowania. My postanowiliśmy przygotować je samodzielnie. Składniki : 250 g mąki pszennej, 50 g cukru, dla lubiących bardziej słodko można dodać więcej 250 ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli , 2 jajka, odrobinę roztopionego masła do przesmarowania foremek. Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę wsypujemy sól i proszek do pieczenia, następnie
cookpltego - Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe , ciasto wyrosło pięknie a moimi zmianami było dodanie jabłek i aromatu rumowego ... Ciasto: 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki kakao 4 krople aromatu rumowego 3 szkl mąki 1/2 szkl oleju 1 duże jabłko Jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę, dolewamy mleko, wsypujemy proszek do pieczenia , sodę, aromat , cukier waniliowy i kakao - delikatnie miksujemy. Dosypujemy mąkę miksując na najniższych obrotach, na sam koniec wlewamy olej i ponownie mieszamy. Wylewamy do podłużnej blaszki, na wierzch
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszkl mleka 200 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Serek należy dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkami. Dodajemy mleko, sodę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka. Smażymy na suchej patelni teflonowej (można również przetrzeć patelnię olejem), na rumiano z każdej
Malinowe Pocałunkisoli 2 jajka 270 ml mleka 50 g stopionego masła 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mlekiem,cukrem,proszkiem i mąką. Wlać stopione wystudzone masło,dodać ubite białka i delikatnie łopatką wymieszać. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać niewielkie porcje ciasta. Piec przez kilka minut (czas pieczenia zależy od gofrownicy
Kolorowa kuchnia Elki