jakości ( np. Wieluń Mój Ulubiony ) – 600 g * mleko skondensowane – 250 g * jajko L – 3 szt * budyń waniliowy lub mąka ziemniaczana – 40 g DODATKOWO : * chrupiące kulki dekoracyjne w mlecznej czekoladzie – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciasteczka układamy w rancie. MASA SEROWA: Ser ucieramy z mlekiem skondensowanym, proszkiem budyniowym i żółtkami. Dodajemy podbitą pianę z białek. Mieszamy
Ostra na SłodkoCiasto marchewkowe Składniki na ciasto: 5 marchewek 1 szklanka płatków jaglanych 2 szklanki mąki ryżowej 200 ml mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO pół szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji agawa Składniki na krem: mleko kokosowe BIO (gęsta część) 3/4 szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych agawa orzechy włoskie do dekoracji Ciasto: Marchewkę(...)obrałam i starłam na dużych oczkach. Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem. Marchewkę wymieszałam z rodzynkami i jagodami goji. Do miski wsypałam mąkę, płatki, proszek do pieczenia, następnie dodałam mleko, olej i agawę. Składniki wymieszałam za pomocą miksera. Dodałam odpowiednio przygotowaną marchewkę i ponownie wymieszałam składniki ale już za pomocą łyżki. Ciasto przełożyłam do silikonowej tortownicy. Tortownicę wstawiłam do rozgrzanego
nietadietaorzechów włoskich zmielonych100 g rodzynek100 g wiórków kokosowych100 g drobnego cukru8 białek4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu)1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę kremową:duża puszka brzoskwiń2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem250 ml mleka UHT250 ml soku z brzoskwiń (odcedzić puszkę brzoskwiń, jeżeli ilość soku jest niewystarczająca uzupełnić wodą)2 łyżki cukru cukier waniliowy1 łyżeczka mąki(...)brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ po dodaniu soku z brzoskwiń, inne mleko niż UHT się zważy). Odlać trochę do kubeczka, w którym rozpuścimy proszek budyniowy i obie mąki. Resztę mleka z sokiem zagotować. W kubeczku rozpuścić proszek budyniowy z obu opakowań, cukier, cukier waniliowy, mąkę tortową i ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego zawartość kubka
Świat Ciastałyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: - 4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz(...)ubij na sztywno. Dodaj cukier. Ubijamy dalej, masa ma być "sztywna" tzn. po odwróceniu miski do "góry nogami" masa pozostanie w misce i ani drgnie ;-))) Przygotowujemy budyń z mleka i proszku. WYKONANIE: 1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową
SMYKWKUCHNIPieczarkami i Serem - Składniki: 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy) 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g pieczarek 100 g dobrej jakości żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii szczypta soli szczypta pieprzu Muffiny z Pieczarkami i Serem - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny(...)pieprzem. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto
Słodka StronaSzynką i Serem - Składniki: 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szynki (lub 125 ml dobrej jakości oliwy) 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g szynki 100 g dobrej jakości żółtego sera łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Muffiny z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Wszystkie(...)maśle. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości
Słodka Stronapyszne, ze dzis robie powtorke :) Ciasto z rabarbarem skladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki brazowego cukru 500 g rabarbaru wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia
Przysmaki Karolkiszybko się robi i jest idealne do porannej kawy :) Składniki : 3/4 - 1 szkl. białek 1 szkl. oleju 3 szkl. mąki 1,5 szkl cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 100g. wiórek kokosowych 2 - 3 łyżeczki kakao Przygotowanie: Białka ubić na sztywną(...)pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru. Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć. Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę. Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę
charlotte gotujedekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera na niskich obrotach.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką.Foremkę
kulinarnyJaStopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę i ponownie utrzeć . Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy wciąż ucierając. Dodać przesianą mąkę, kakao, orzechy , mleko i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą, Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne
Wypieki Ulipiecze. Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 120 g oleju roślinnego 100 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu wanilii sok z 1/2 cytryny skórka starta z cytryny /do smaku szczypta soli krem: 500 ml mleka 1 jajko(...)chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić. -Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok i skórkę cytrynową. -Ubijając dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto
Zakamarki mojej kuchnilepszych moich tart. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: ½ litra mleka 1 duży budyń –na 750 ml mleka ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka kremówki 3 jajka 30-40 dag węgierek Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem(...)ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki-resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki. Masa; Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Jajka ubijamy ze śmietanką i dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję
Wanilia i KardamonSkładniki (dla dwojga) 4 1/2 łyżki kaszy jaglanej 300 ml mleka 50 ml + 2-3 łyżki wody 3 łyżki wiórków kokosowych +2 łyżeczki na wierzch 1 1/2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 2 opakowania krakersów naturalnych niesolonych Mulino Bianco (2 x 25 g) ze sklepu Smaki Południa świeże maliny Przygotowanie Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przelewamy wodą
Słodkie okruszkipochodzi z dodatku do jednej z gazet. Składniki: 2 szklanki mąki 10 dag czekolady (użyłam Ritter Sport- biscuit & nuts) 2 rozbełtane jajka 2 łyżki cukru mleko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnego masła szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, posiekać z masłem. Kolejno dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz
Krakowskie smaki Ani