Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka
bistro mamacukrem i tekturowe, słabo wypieczone wafle. Najlepszy robiła moja babcia – jej przepis zachował się w domu w jakimś notatniku. Nie mam go teraz pod ręką, ale pamiętam mleko w proszku (z niebieskiego foliowego worka), gorzkie kakao, masło i cukier. I gotowanie, mieszanie, rozpuszczanie. I wafle przykryte encyklopedią. Moje wafle mają taki sam skład. Tylko w innej formie. Gotowanie
Karo in the Kitchenrękami”. I został rozkrojony na „śniadanie”. Składniki na ciasto: 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 4 łyżki cukru 1 jajo Masa serowa- 1 kg mielonego sera białego- zmielić 3 razy nie korzystać z sera z wiaderka 600 ml mleka 3 budynie śmietankowe pół szklanki cukru pudru + dodatkowo 4 łyżki cukru do budyniu 1 łyżka(...)puszki odsączone z zalewy Najpierw gotujemy 400 ml mleka z cukrem a w 200 ml rozpuszczamy dwa budynie. Gdy mleko z cukrem zagotuje się, energicznie mieszając wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym.Mieszamy aby nie powstały grudki, ja to robię zawsze za pomocą miksera. Mieszać dosłownie kilka sekund. Włożyć do zimnej wody i schłodzić do temperatury pokojowej. Aby nie powstał kożuch
Z Kuchni Do Kuchniciasta z jabłkami. Szczególnie polecam jabłecznik lub roladę z jabłkami i bakaliami Ciasto 300 g mąki 4 jajka 3/4 szklanki cukru 130 g masła 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 średnich jabłek Jajka ubić z cukrem na puszystą masę wlać mleko i rozpuszczone przestudzone masło. Zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ciasta
O kuchni z uczuciemblachy ciasta (średnica 15 cm) potrzebujemy: – 500 g bananów (waga przed obraniem) – 125 g masła orzechowego (2 łyżki z lekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe) – opakowanie proszku do pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam(...)www.schaer.com ) Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i obrania bananów, które miksujemy razem z masłem orzechowym do otrzymania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę do miski i dodajemy mąkę, proszek, cukier oraz mleko roślinne. Całość mieszamy, przekładamy do formy do pieczenia i umieszczamy w nagrzanym do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30-35 minut z termoobiegiem. Przed pokrojeniem radzę dobrze wystudzić ciasto
Szybko Tanio Smaczniewersję z owocami sezonowymi. Wybór padł na sierpniowe śliwki :) Składniki na białkowiec 1 szklanka białek (ok. 6 - 7 białek) 2,5 szklanki mąki niepełna szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia esencja waniliowa do smaku szczypta soli cynamon w proszku do smaku pół kilograma śliwek - najlepiej węgierek łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie białkowca zaczynamy od ubicia zimnych(...)białek ze szczyptą soli. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając białka, dodajemy pozostałe składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko z wanilią. Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej formy. Na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy je cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Białkowca pieczemy
Gotujemy i jemybudynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać
Zrób to smacznieczęść ciasta osobno rozsmarować na papierze i upiec 3 placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać
Ala piecze i gotujełyżeczka cukier, 3/4 szkl Składniki na masę jabłkową kompot z jabłek, 1 l galaretka brzoskwiniowa, 2 opak Składniki na masę orzechową margaryna, 250g cukier, 1 szkl mleko w proszku, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie, 200g Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubijamy białka na sztywno. Kolejno
Gotowanie moimi oczamiNigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej (w moim przypadku Gdańskie Młyny) 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 60 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 1 średnie jabłko aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli(...)sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko i ubitą na sztywno pianę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przekładamy na natłuszczonej kokilki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaidealnego deseru do kawy Składniki na ciasto: 125g miękkiego masła 100g cukru do wypieków 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 225g mąki 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100g orzechów pekan (drobno pokrojonych) (można zamienić na włoskie) Składniki na dekorację: 150g cukru pudru łyżka masła (o temp. pokojowej) 1- 2 łyżek wrzącej(...)jasną masę (bez grudek). Dodać jajko i kawę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (w masie nie powinno być kawowych grudek). Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać łyżkę mleka i wymieszać. Masa powinna być gładka. Podzielić ciasto na 2 części i uformować z nich wałeczki o przekroju (średnicy) ok 4-5cm. Obtoczyć wałki ciasta
Mania Wypiekaniapełnowartościowy deser lub II śniadanie polecam Wam pożywne placuszki bananowo-orkiszowe. Składniki: - banan - 4 sztuki - mąka orkiszowa - 1 szklanka - jajko - 1 sztuka - mleko 1/2 szklanki - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka - oliwa - miód - cynamon Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cynamon, jajko, mleko oraz pokrojone w plasterki banany
Fit-aminaodstawiamy na 30 minut do lodówki.W tym czasie gotujemy budyń. Do szklanki wlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy w rondelku. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy wymieszany proszek z resztą mleka i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, mieszając, aby nie powstał kożuszek.Ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na grubość około
Słodkie Przyjemnościwygodniejszy do przygotowania budyń. A jaki smaczny! Nie musisz już odmierzać cukru i brudzić szklanki na mieszankę wstępną. Wystarczy, że zagotujesz mleko, odczekasz 2 minuty, wsypiesz proszek do gorącego mleka i zamieszasz. Rezultat: przepyszny, kremowy i aromatyczny budyń. Bez grudek i przypalonych garnków! Skuś się na "Budyń ulubiony": śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Uwielbiam budynie
kolorowotorcikowojajko Łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ¼ szklanki mleka 1 małe jabłko Olej do smażenie Przygotowanie: Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników
Fabryka pomysłów