mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis na domowy znajdziesz tu ) 100 g roztopionego masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka w proszku jajko żółtko białko do posmarowania wierzchu 1/2 łyżeczki soli cukier perlisty Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Wielki apetytłyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 2 1/2 szklanki maku 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki(...)minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad. Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej
Ciasteczkowy Potwórspecyficznej diecie córeczki takie smarowidło będzie mogło zawitać i wprowadzić troszkę urozmaicenia w jadłospisie. Najsmaczniejsze oczywiście będzie, moim zdaniem, wykonanie ze wszystkimi składnikami, ale pomijając cukier czy mleko w proszku i tak uzyskamy pyszną pastę. Wszystko zależy od tego, co kto lubi lub na co może sobie pozwolić. Dla mnie ta pasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować
Blendmanbyć też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają. Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone(...)świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, olej, mleko i dalej ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, powoli wsypywać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekruche. Kajmak zrobiłem ekspresową metodą, więc bardziej przypomina toffee, ale myślę, że znajdzie on swoich amatorów. Drugi mazurek zamarzył mi się różany . Masę tę dotychczas przygotowywałem na bazie mleka w proszku i masła, więc chcąc ją znacznie odchudzić i zweganizować pomyślałem by wykorzystać orzechy nerkowca i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :) Kruche
Food Squarecukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szczypty soli * około 600- 700 g śliwek węgierek * 2 budynie śmietankowe * 4 łyżki cukru * 3 szklanki mleka Wykonanie: W misce umieścić mąkę, jajka, pokrojone w mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią(...)prędzej pozbyć się pestek ze śliwek i przekroić je na pół). Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać cukier, całość doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku (pół szklanki) wymieszać proszek budyniowy. Masę budyniową wlać do gotującego się mleka, mieszając rózgą ugotować budyń. Gorący budyń wylać równomiernie na śliwki. Wyjąć mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć
Zrób to smacznieskładu w tym także jogurtu. Powiem tak, z jogurtami nie jest jeszcze tak źle... kupić można jogurt naturalny bez zbędnych dodatków, choć owszem jeśli ktos nie chce mleka w proszku to musi się naszukać. Po co wiec robić jogurt samemu? 1) Przede wszystkim jeśli kupimy swoje kultury bakterii "uzdrowotnić" nasz jogurt na sposób który nam się podoba
Lubczyk i Wanilianiektórych miejscach zaczyna przypominać zimę :) Kajmak bardzo mi się kojarzy właśnie z chłodnymi wieczorami, kubeczkiem kawy i chwilą relaksu. Kiedyś wafle przekładałam przepyszną masą robioną na bazie najzwyklejszego mleka w proszku, ale od dawna nie widzę go w sklepach. Niestety. Masa kajmakowa jest jednak równie pyszna, choć to zupełnie inny smak :) Macie jakieś swoje ulubione wafle? a może jest ktoś
Codzienna kuchnia niecodziennamleka , 3 jajka , półtorej szklanki mąki , 2 łyżki cukru , duża szczypta soli , 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia , 1/5 kostki masła . Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło - dokładnie wszystko połączyć i odstawić na kilka minut. Placuszki pieczemy na suchej patelni(...)piramidkę i podjadać przed telewizorem :) Smacznego! p.s. jeśli dodacie trochę więcej mąki, wtedy ciasto będzie gęstsze, a placuszki upieką się grubsze i bardziej puszyste; jeśli dodacie trochę więcej mleka, wtedy placuszki wyjdą cieńsze, podobne do naleśników
Codzienna kuchnia niecodziennaPropozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Garść preparowanych ziaren Opakowanie budyniu Mleko Mrożone wiśnie Agar agar Oliwa Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy ze sobą i łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy
MarcinChefmąki · 1 szklanka mleka · 1 ½ szklanki wody · 2 jajka · szczypta proszku do pieczenia( na końcu noża) · szczypta soli(...)masło orzechowe · nutella · miód, jogurt, cynamon Wykonanie: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni, na jasno brązowy kolor. Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym
Mia Cucina SofietaSklepowe lody składają się głównie z odtłuszczonego mleka w proszku, cukru (albo co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego) i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Jedząc zdrowo, unikamy wszystkich tych składników, ale to nie oznacza, że musimy rezygnować z lodów, bo możemy sami zrobić pyszne i zdrowe lody ! Szkoda, że tak późno zaczęliśmy w domu robić własne lody, bo są one przepyszne. Bardzo czekoladowe
PaleoSMAKproponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2-3 łyżki soku z cytryny cynamon Wykonanie: Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa(...)dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam żółtka i dodaję cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewam mleko i dokładnie wszystko mieszam. Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę. Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko
Ciasteczkowy Potwórwrzucić co nam się tylko podoba. Ja serwuję bez dodatków. Polecam dla wszystkich wielbicieli muffinek i zabieganych słodyczomaniaków. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju Opis przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy
Ciastka i ciastacynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany. Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna Składniki: 1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kakao 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady białej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę rozdrobnij w malakserze(...)pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika. Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku. W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile spędzonego wieczoru. Smacznego
Niezły Młynek