Krem waniliowy jest troszkę pracochłonny, ale naprawdę wart poświęconego mu czasu, bo odkąd go zrobicie przestaniecie kupować gotowych produktów z proszku i mleka. Można go wykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek tak jak w naszym przypadku . Składniki : 45 gram mąki 240 ml mleka 200 gram masła 200 gram cukru pudru 5 ml vanillowy extrakt
cookplMożna miksować ją z różnymi warzywami i owocami. Kupując maślankę w sklepie zwróćcie uwagę na jej skład - żeby być produktem w pełni naturalnym i zdrowym nie powinna zawierać mleka w proszku. Spróbujcie namoczyć w maślance mięso a potem je upiec - zobaczycie jakie będzie kruche, delikatne i przepyszne jak Udka maślankowe ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPraktycznie zawsze trzeba tutaj odstać swoje w kolejce. Lody włoskie jak dla mnie smaczne, ale grzechu warta jest kajmakowa (?) polewa (wydaje mi się, że z mlekiem w proszku, podobna do tej, jaką się kiedyś przekładało wafle/andruty). Ceny niskie jak na tak duże porcje (największa na zdjęciu za ok. 4zł). Do wyboru są lody w rożku cukrowym, wafelku i plastikowym kubku
Qlinarnie i Qlinarniebyła w przepisie. Na pewno jeszcze je zrobię nie raz. Bomba! Składniki: 300 gramów twarogu - ja dałam waniliowy z wiaderka 600 gramów mąki 12 łyżek oleju 12 łyżek mleka 1 proszek do pieczenia 150 gramów cukru cukier puder do posypania olej do smażenia - ilość w zależności od garnka, trzeba smażyć w głębokim oleju Wszystkie składniki zagnieść. Ja najpierw wymieszałam łyżką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combiałek (wielkość M) 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 36% biała czekolada 100 g 3 łyżki pełnego mleka w proszku 2 łyżeczki cukru pudru 300 g trzykrotnie mielonego twarogu 0,5 kg truskawek (ja wykorzystałam mrożone) Sposób przygotowania: Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta
Słodkie Przyjemnościzmian: 500g mąki pszennej 230g wody (część wody zastąpiłam sokiem z 1 pomarańczy) 1 duże jajko 40g miękkiego masła 2 łyżki cukru (zwiększyłam do 4 łyżek) 3 łyżki mleka w proszku (nie dodałam) 2 łyżeczki soli (zmniejszyłam do 1) 1 łyżeczka drożdży instant (dodałam 1,5 łyżeczki) skórka starta z 1 pomarańczy cukier trzcinowy do posypania Wszystkie składniki umieścić
KUCHARNIADziś raniutko zrobiłem gofry na śniadanko. Banalne wykonanie i bardzo szybkie. Oto one: Składniki: (na ok. 14 gofrów kwadratowych) - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 4 łyżki śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 ml olejku śmietankowego - 1/3 szklanki oleju - 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki
Gotuj Z Muzykąpieczenia. Piec przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem, połamaną na kostki czekoladą i masłem. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Gdy się zagotuje, powoli wlewać budyń, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem. Biszkopt posmarować konfiturą jagodową, podzielić
Kuchnia Elliełyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu do pieczenia -łyżka płatków owsianych błyskawicznych -3 łyżki mleka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka miodu Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy
BaRepasdodajemy żółtka, ser (wcześniej zmielony lub z wiaderka). Wszystko dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przelewamy do garnka, mieszając gotujemy . Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy to do masy serowej intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Grubszą część biszkoptu smarujemy cienką warstwą dżemu jagodowego i wykładamy jagody. Na jagody wylewamy ciepłą masę serową
Salonik smakówKolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38
Moje domowe kucharzeniedomową czekoladę. Dużo lepszą od tych sklepowych mieszanek. Pomysł zaciągnęłam stąd: Niezły Młynek . Delikatnie tylko coś tam zmieniłam. Wyszła fantastyczna, Idealna na chłodne, śnieżne wieczory.Składniki:szklanka mleka w proszku (odtłuszczonego)1/2 szklanki cukru pudruszklanka kakao150 g czekolady deserowej100 g czekolady białej0,5 łyżeczki soliWykonanie:Obie czekolady zemleć blenderem.Składniki dokładnie razem wymieszać.Przesypać do słoiczka.Smacznego
Moje pyszne gotowanieCo jakiś czas piekę chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to ten, ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze
Stare Garyżycia sypkie kakao. Następnie eksperci Cadburry’s wyprodukowali z niego tabliczkę czekolady, a Rudolf Lindt nadał jej aksamitny smak. Henri Nestle odpowiada zaś za dodanie do czekolady mleka w proszku i zapoczątkowanie produkcji mlecznej czekolady, która jest jednak pozbawiona właściwości czekolady gorzkiej.Ma ona przede wszystkim dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia, gdyż obniża ciśnienie krwi, normalizuje pracę serca, uelastycznia
UgotujmyTo.plwyłożonych papierem do pieczenia foremek. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy. Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół. Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą. KREM : Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy. CAŁOŚĆ : Na papierze/ foli układamy jasne ciasto
Ostra na Słodko