tego mała czarna i relaks w ogrodzie:D Składniki: 1 kostka masła 8 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 7 łyżek mąki 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 60 dag truskawek 1 czekolada mleczna 2 kostki twarogu 6 łyżek cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej 2 łyżki soku z cytryny 45 dag śmietany(...)Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200
Ciasteczkowy Potwórpieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g rabarbaru pociętego na małe kawałki 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 500 ml mleka Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko, jogurt i wanilię. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą. Ciasto dokładnie wymieszać(...)końcu dodać kawałki rabarbaru i ponownie zamieszać. Ciasto nakładać do wysmarowanej formy na muffinki lub nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Gdy babeczki wystygną przekroić je na pół i nakładać po łyżce budyniu. Polać rabarbarowym curdem (opcjonalnie). Ten przepis również dodaję do akcji rabarbarowej
My simple kitchenmąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 filiżanki mocnej kawy (5 łyżeczek zalanych wrzątkiem) 0,5 filiżanki mleka Mąkę, kakao, sodę i proszek mieszamy. Kawę mieszamy z mlekiem. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Dodajemy wymieszane suche składniki. Krótko ucieramy. Wlewamy mokre składniki i ucieramy całość
Made By Mom And Sonpiwem " - takie nic, a jednak ma swoje święto. Składniki : 1/2 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl mąki tortowej 2 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 6 parówek olej do głębokiego smażenia + patyczki Przygotowanie : Maki, proszek do pieczenia sól,pieprz, musztardę mleko, jajko wymieszać by powstała gęsta masa. Ciasto przelać do wysokiej szklanki
Garnkowe fanaberieszklanka mąki pszennej typ 450 lub 650 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklanki mleka roślinnego, wody lub mleka zwierzęcego (ja robiłam na wodzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju do smażenia cebuli sól i pieprz do smaku (u mnie 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu) Marchewki umyć, obrać, zetrzeć. Cebulę(...)ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki lub koperku lub szczypiorku 1 szklanka mąki pszennej typ 450 lub 650 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju do smażenia cebuli sól i pieprz do smaku'; document.write
moj przepis naPolecam. Kokosowe ciasto z marzeń Składniki: (na dużą blachę z piekarnika) ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g masła 500 g cukru 6 jajek 400 ml mleka 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżeczek proszku do pieczenia wierzch: 250 g masła 200 g wiórków kokosowych 500 g ciemnego brązowego cukru 300 ml mleka Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeklasy M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu odrobina soli odrobina oleju do smażenia * *u mnie tylko natłuszczona delikatnie pierwsza patelnia Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i odrobinę soli. W drugiej mniejszej miseczce ugniatamy widelcem banany. Następnie dodajemy je do naszej masy. Całość dokładnie mieszamy (np. widelcem lub łyżką). Ja lubię
Słodkie okruszkimargaryny 15 dkg bakali 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 3- 4 łyżki mleka Cukier, cukier wanilinowy, żółtka, margarynę utrzeć, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko i całość dokładnie wymieszać następnie dodać ubite białka delikatnie mieszając. Na koniec dodać bakalie oprószone mąką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą podłużnej blaszki. Piec
kuchcikowniawanilii 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody łyżka masła sól odrobina oleju do natłuszczenia patelni i pierścieni cukierniczych syrop klonowy do polania Jajko rozdzielamy. Żółtko miksujemy z mlekiem, mąką, wanilią, proszkiem i sodą na gładką masę. Dodajemy roztopione, przestudzone masło i jeszcze raz mieszamy. Białko ubijamy na sztywno z solą i cukrem. Sztywną pianę stopniowo dodajemy do masy
Mienta blogłyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g marchewki 1 łyżka miodu szczypta soli Przygotowanie: Marchew umyć , obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę, mleko, olej, marchew, proszek do pieczenia, sól oraz cukier połączyć razem, dodać żółtka wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. Ciasto nalewać do nagrzanej gofrownicy. Udekorować ulubionymi dodatkami
Życie Pełne Smakutortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 2 łyżki cukru do budyniu 1/2 szklanki cukru pudru 50-100 ml ajerkoniaku ( według upodobań ) 100 g masła Dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)ciasto wyjąć, usunąć papier. Ciasto ponownie przełożyć do formy i zapiąć obręcz tortownicy. Sok z cytryny wlać do wody, wymieszać, posłodzić i nasączyć biszkopt. Krem - z budyniu w proszku, podanej ilości mleka i cukru ugotować budyń, zakryć folią spożywczą i wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać ajerkoniak ( ilość według
WSZYSTKO SMACZNEłyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka owoce Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło roztopić delikatnie i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem. Dodać ostudzone masło, mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na wierzch położyć owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku 40-45 minut, do suchego patyczka
Czerwony Gupikpodaje się je z syropem klonowym, owocami, bitą śmietaną, dżemem, czekoladą lub na słono. W zasadzie można je podawać z czym tylko chcecie. Składniki: mąka pszenna 200 g mleko 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka soda 1/4 łyżeczki szczypta soli cukier 4 łyżki cukier waniliowy pół opakowani (8 g) jajka 3 szt. 2 łyżki oleju Jajka z cukrem(...)cukrem waniliowym roztrzepuję lub jak wolicie można zmiksować. Następnie dodaję mleko i dalej mieszam. Na koniec dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i soda oraz solą. Wszystko dokładnie mieszam i dodaję olej. Smażę na rozgrzanej patelni, przekładam na drugą stronę jak pojawią się bąbelki i będzie widać, że ciasto już nie jest takie mokre. Najlepiej patrzeć co jakiś
Kuchnia Vikijego ilością w gofrownicy, bo dodatkowo ma tendencję do "uciekania", ale dzięki temu gofry są przepyszne. Składniki: (na około 8 gofrów) 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą(...)soli. Mąkę, cukry i proszek do pieczenia umieścić w misce, wymieszać. Dodać mleko, olej, żółtka, zmiksować tak, aby nie było grudek. Dodać ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie ją wmieszać. Piec partiami w bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Studzić na kratce
Cakes By Kejt