Składniki: 3 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 50 ml mleka, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 30 g płatków czekolady polewa: 70 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie
Aga w kuchnicukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć(...)Lekko nasmarować naczynie lub naczynka żaroodporne masłem , ja użyłam naczynia TERMISIL classic 3.6 L włożyć do środka owoce. Cukier ubić z jajami, mąką, mlekiem i aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia.Zalać truskawki ciastem, umieśćić w piekarniku i piec ok. 35 minut, aż całość będzie zezłocona i lekko napuszona, a patyczek wbity w środek będzie lekko wilgotny
Z Kuchni Do Kuchni100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (¾ i ¼) Dodatkowo: Około 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta. Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto. Z 900ml mleka(...)miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm
Smakowy Rajżółtka 3 białka 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru 220 g mąki pszennej 2 łyżki wódki lub spirytusu szczypta soli na czubku łyżeczki odrobina proszku do pieczenia 150 ml mleka Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wódką
Niezły Młynekpłaska łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej (lub pół(...)pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać" jajka i pozbyć się ewentualnych grudek). Resztę mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy
Słodka Stronaminut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta, 200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego, 2 jajka , 2 łyżki nasion chia , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania(...)kokosowego, 1/2 łyżeczki kardamonu i/lub cynamonu, M iód do smaku (syrop z agawy, ksylitol lub stewia). Przygotowanie: Ricottę zmiksować z ż ółtkami, cukrem pudrem, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać nasiona chia i wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany. Oddzielnie ubić b iałka z solą. Nasiona chia
SzczyptaSmaQjajka 2 łyżki śmietany 0,5 szklanki cukru 1 szkl mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki szczypta soli Jajka ubić z cukrem i solą, dodać stopniowo mleko wymieszane ze śmietaną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto powinno być dość gęste (konsystencja ciasta na biszkopt)Na małej patelni rozgrzewać łyżkę oleju, nakładać grubo
Gotowanie jest łatwePrima . Od razu zabrałam się za pieczenie.Zobaczcie sami co z tego wyszło: Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao pół szklanki mocnej,aromatycznej kawy ( u mnie Prima Excellent) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszysta masę.Stopniowo dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem
Wielki apetytdoskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny. SKŁADNIKI: 6 jajek 1 i ½ szklanki cukru kostka masła lub ew. margaryn 3 szklanki maki 15g proszku do pieczenia ¾ szklanki letniego mleka cukier waniliowy czubata łyżka kakao do dekoracji: cukier puder WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryna i olejem na puszysta masę. Dodawać powoli mąkę wymieszana z proszkiem
Pyry na Gazpłaskie proszku do pieczenia 2 łyżki cukru ulubione dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie). Wykonanie: Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej
Malinowe PocałunkiCiasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki suchego maku cukier waniliowy (opakowanie 16 g) masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 100 g herbatników wódka do nasączenia(...)stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy
Słodka Stronamleka+ mleko do podlewania ryżu szczypta soli skórka otarta z 1/2 cytryny 40 g cukru 100 g ryżu na risotto 2 łyżeczki żelatyny w proszku+4 łyżki zimnego mleka 100 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka mascarpone 50 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 duża brzoskwinia 1 galaretka pomarańczowa 400 ml wody
Nastoletnie Wypiekaniepyszna i chrupiąca obwódka. Składniki: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)* 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Olej do smażenia * Używając mleka w temperaturze pokojowej lub letniego, mąka lepiej się zmiesza(...)resztą ciasta i nie powstaną z niej trudne do rozmieszania grudki, które lubią powstawać, gdy użyjemy zimnego mleka. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Ciasto jest dość tęgie, ma konsystencję gęstej śmietany. Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki
Smakowy Rajhistoria dawniej mieszkało w nim wielu kupców, których żony podawały te ciasteczka gościom wraz ze słodkim winem maderskim. Dziewczyny piły do tego czekoladowe mleko sojowe i też smakowało Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g miękkiego masła roślinnego(...)cukru 50 ml mleka sojowego lub innego roślinnego (w wersji wege- wiadomo) Przygotowanie: Masło z cukrem zblendować/utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i mleka. Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wycinać w dowolne kształty. Piec w temp
greenscarfciacho było przepyszne i trochę inne niż zwykle. Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 litra mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Pieczemy biszkopt. W tym celu(...)pieczenia i piekę przez 30 min w temp. 180'C. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę zagotowuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Zestawiam z ognia i przykrywam folią spożywczą delikatnie dociskając do gorącego budyniu, aby podczas stygnięcia nie powstała na wierzchu kożuch. Gotowy budyń również odstawiam
Ciasteczkowy Potwór