całością. Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 160 ml mleka skondensowanego Polewa: 80 g czekolady karmelowej (ewentualnie mlecznej) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu lub wódki (opcjonalnie) ok. 80 g orzechów włoskich Wilgotna Babka(...)dodajemy po jednym jajku (po każdym wbiciu miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie masło może się ściąć). N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem skondensowanym. Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez
Słodka Stronaskładnikiciasto* 3 szklanki mąki pszennej* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 1/2 szklanki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżka octubudyń* 3 budynie śmietankowe bez cukru* 4 łyżki cukru* 1 litr mleka* 1/4 kostki margaryny* 10 owoców kiwi* 2 -3 łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną(...)zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blaszkę (36/24 cm) posmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą schłodzić w lodówce.Zagotować połowę mleka, a drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, mieszaninę wlać do gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać.Obrać owoce kiwi
Mix smakuszklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu - 8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100g masła - 60g drożdży - 2 jajka Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy wszystkie składniki mieszając
Gotuj Z Muzykąsoku z cytrynycukier puder do posypania ciastaSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier- miksujemy do podwojenia objętości, następnie dolewamy mleko i sok z cytryny.W oddzielnej misce wsypujemy mąkę, ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy proszek do pieczenia.Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło - miksujemy, a następnie wsypujemy suce składniki. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej
Słodkie Przyjemnościcukru pudru - dalam 1,5 szk kostka masla - dalam 200g 12 lyzek maki pszennej 2 lyzki maki ziemniaczanej 6 jajek - dalam 5 3 lyzeczki proszku do pieczenia - dalam 2 1 szk mleka - dalam 0,5 szk cukier waniliowy(...)500g sliwek wykonanie: Maslo utrzec lub ubic mikserem z cukrem pudrem na pulchna mase. Dodac cukier waniliowy, nastepnie dodawac po jednym zoltku na przemian z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac mleko. Bialka ubic na sztywna piane i na koncu dodac do ciasta. Ciasto wylozyc na blache lub tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na wierzchu poukladac sliwki przeciete
Przysmaki Karolkiwyszły przepyszne, na pewno zagoszczą na stałe w moim domu. Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g sera białego 2 jajka 1/4 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia miód Wykonanie: Do miski wkładam twaróg, banan i rozgniatam widelcem. Następnie dodaję roztrzepane jajko oraz mleko, mieszam. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia Kasimąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy lukier cytrynowy Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy jajka, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przelewamy połowę masy i dodajemy kakao ( mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki *, ja dodałam czekoladę deserową cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można zastąpić dowolną czekoladą Przygotowanie : Masło ucieramy z cukrem na puch, tak by kryształki cukru nie były wyczuwalne(...)Dodajemy po jednym jajku i ucieramy Dosypujemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko Ucieramy, aż masa stanie się jednolita Michałki kruszymy na małe kawałki i wsypujemy do masy, mieszamy za pomocą łyżki Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą Pieczemy przez 60 min, w temp. 180 *C, ja piekłam w prodiżu około
Proste Potrawymój pomysł;/ 2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny szklanka zmiksowanych bananów 2 czubate łyżki kakao 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku 2 jajka Masło podgrzewam z mlekiem aż do jego rozpuszczenia, ale nie zagotowuję. Studzę. Jajka ubijam z cukrem. Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia mieszam ze sobą. Do jajek przesiewam mąkę
W kuchni Karmel-itkidodać szpinaku do ciasta? Składniki (ok 20 niedużych lub 14 dużych gofrów): 2 szklanki maki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mleka 2 duże jajka garść świeżego szpinaku 80 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, olej oraz mleko (pozostawiając 2 łyżki mleka w wysokim naczyniu) wkładamy
ChilliJemyprosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :) Składniki: 200 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 80 g masła 1/2 szklanki mleka 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mlecznej ciemnej czekolady wiórka kokosowe do posypania(...)jajka Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej 50 g masła Przygotowanie: W garnuszku na bardzo małym ogniu roztapiam masło i czekoladę. Zdejmuję z palnika, dolewam mleka i mieszam. Mąkę, proszek, kakao przesiewam przez sitko do miski. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie powoli łącze ze suchymi składnikami i mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem
Kukuleczkimnie pamięć nie myli pomarańczowym sosem lub dżemem. Polecam bardzo :) Składniki: 40dag kaszy manny błyskawicznej ok szklanka mleka otarta skórka z jednej pomarańczy + łyżeczka soku z pomarańczy 32g cukru waniliowego (duże opakowanie) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju 1 duże jajko (lub dwa średnie) Dodatkowo: cała żurawina lub jeżeli ktoś(...)konfitura z całej żurawiny +3 łyżki soku malinowego (najlepiej domowy) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i ubijamy je razem z cukrem waniliowym . Dodajemy mleko, kaszę, oraz proszek do pieczenia i miksujemy (masa powinna być sporo gęstsza, niż na zwykłe naleśniki). Bezpośrednio do miseczki ścieramy na małych oczkach skórkę pomarańczową. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżkę oleju. Mieszamy
ChilliJemyskórki) 2 łyżeczki soku z cytryny 200 g masła 200 g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 25 g kakao 70 g mlecznej czekolady Masło ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka i ciągle ucieramy. Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, dodajmy 3 łyżki mleka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, pokrojoną na grubsze kawałki ciemną czekoladę i 2 łyżki mleka. Mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej części dodajemy rozgnieciony widelcem i polany sokiem z cytryny banan. Mieszamy do połączenia się. Formę na muffinki wykładamy papilotkami
Made By Mom And Sonwykonania , jest fajną alternatywą dla tradycyjnego miodownika :) Ciasto: 4 szkl mąki 1 margaryna 2 jajka 3/4 szkl cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka do rozpuszczenia sody 1 czubata łyżka kakao Mąkę, cukier i miękką margarynę razem rozetrzeć. Sodę namoczyć w mleku. Do roztartych składników dodać proszek do pieczenia, namoczoną
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasto wzorowane na kopcu Krecika Domowy Kopiec Kreta Składniki: ciasto czekoladowe: 2jaja 4 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru brązowego:pół na pół zwykły i muscovado 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 5bananów 1 śmietanka kremówka (500ml) pół czekolady ekstrakt waniliowy ćwiartka cytryny Wykonanie: *piekarnik rozgrzej do 180 stopni(...)utrzyj je z cukrem na jasną puszystą masę. 2. Dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego. 3. Do osobnego naczynia przesiej maką z sodą i proszkiem i zmieszaj z kakao. 4. Do kolejnego naczynia ( u mnie miarka) wlej olej i mleko. 5. Naprzemiennie do misy z jajami i cukrem dodawaj raz chlust mokrych, a raz suchych składników, wciąż miksując. 6. Gładką masę wlej
Fiolka w kuchni