cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram margaryny szczypta soli 2 łyżki mleka Płatki owsiane mielimy ( nie zbyt drobno), mieszamy je razem z mąką, cukrem, proszkiem i solą. Dodajemy mleko i margarynę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Wstawiamy na ok 0,5 godz do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość
Słodka Kraina Wypiekówgdzie jest moje miejsce... Gdzie moja dusza nabiera pozytywnych wibracji... Ciasto na dużą blachę: Składniki: 1/2 kostki margaryny 30 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy, rodzynki (niekoniecznie) Masło(...)ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Na końcu wsypujemy bakalie. Tak przygotowane jabłka wykładamy
My simple kitchenktóre musi sobie trochę poleżeć a wtedy smakuje najlepiej. Składniki: -2,5 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru pudru -3/4 kostki margaryny -3 jajka -łyżeczka proszku do pieczenie -6 łyżek mleka -aromat rumowy -bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny ) Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść). Dokładamy rodzynki i żurawiny. Oprószamy mąką(...)mieszamy. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnym pęknięciom ciasta podczas
Maminek kulinarnywarto bo jest pyszna. Babka cafe latte Składniki: - 250 g margaryny Kasi - 200 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4 jajka - 350 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 75 ml mleka - 2 łyżeczki kawy(...)rozpuszczalnej - 3 łyżeczki kakao - cukier puder Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 6x30 cm. wyłożonej papierem
Kulinarne życiecukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka 125 ml oleju 2 jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników
Mama Gotujeczasu przed kolacją, aby upiec je z dziećmi. Świąteczne ciasteczka na choinkę. Składniki: 500 g mąki 100 g masła 200 g cukru (nie cała szklanka) 4 łyżki mleka 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy na gładką masę dodając cukier, jaja i mleko. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy
vegetaniemąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku(...)mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przykrywamy
mojewypiekiinietylkowłasny/ 1/2 szklanki mąki z pszenicy durum (można użyć zwykłej pszennej) pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka mascarpone ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu serek mascarpone i rozgniecionego
Poranek na słodkoszklanki mąki pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka kanapkowego naturalnego ok. 20 g kremowego serka czekoladowego Arla ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu oba serki i rozgniecionego banana
Poranek na słodkopszennej ok 1 szklanki mleka (ciasto powinno być gęste, ale może być więcej) Przygotowanie: Do wysokiej miski wrzucamy jajko i miksujemy je na puszystą masę. Na zmianę dolewamy mleko, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kaszkę. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec obieramy banany i łączymy je w jednolitą masę. Rozgrzewamy olej rzepakowy i nakładamy łyżką placki. Smażymy
ChilliJemySkładniki: Na babkę: Pełna szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 130g masła (bardzo korzystną promocję na polskie masło znajdziecie TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)* Na lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey(...)cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i herbatę, pozostałe na sitku grudki wyrzucamy. Dodajemy mleko oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujmy mąką lub bułką tartą. Napełniamy foremkę
Kolizje Smakówłyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju olej do smażenia Do miski wbić jajka i dodać ricottę, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym
Monia miesza i gotujecukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła 15 dag. cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: gruszki obieramy, zostawiamy ogonki, gotujemy w wodzie z podanymi dodatkami 10 min., zostawiamy do ostygnięcia, ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajka(...)ogrzane do temperatury pokojowej), dodajemy cukier waniliowy, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,stopniowo dodajemy do puszystej masy na przemian z mlekiem, miksując na wolnych obrotach, ciasto wkładamy do tortownicy o średnicy 24cm. i stawiamy gruszki ( nie wciskamy ich), wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika, pieczemy 70-80 min., jeśli ciasto na wierzchu będzie zbyt ciemne
Kuchnia Beatymoże należało mleko dodawać do mąki a nie odwrotnie. Tak czy inaczej wyszły bardzo smaczne placki. Uwaga dodatkowa - placki, zimne,prosto z lodówki, są pyszne z masłem i solą ! składniki ( podaję tak jak w przepisie - na ok 12 placków)0,5 l mleka500g mąki pszennej50 g masła1 łyżeczka soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaprzygotowanieMleko podgrzać
Stare Garymnóstwo. Ja Wam zdradzę mój, wydaje się całkiem dobry, bo moja chrupiąca słodycz jest całkiem dobra! :) Składniki: dwa jajka szklanka mąki 3/4 szklanki mleka szczypta soli pół szklanki oleju rzepakowego dwie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia owoce, dżem, cukier puder... i wszystkie inne możliwe dodatki w zależności od tego co kto lubi :) Tak jak wspomniałam wcześniej(...)ciasto. Oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. W drugim pojemniku ucieram żółtka z cukrem tak by się ubiły, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mleko i 3 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko mieszam ze sobą tak długo aż uzyskam gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Powoli dodaję 1/3 ubitych białek, po to aby delikatnie
Mango Papaja