strony Eat smarter . Składniki: (na 12 sztuk) 1 bardzo dojrzały banan 1 jajko 60g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250g serka quark 75ml oleju 125ml mleka 200g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozgrzej piekarnik do 180st C. Przygotuj blaszkę z 12 papilotkami. W sporej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jajko, cukier, wanilię, quark, olej i mleko. Wsyp makę i proszek do pieczenia i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i piecz przez około 25 minut. Wyjmij na kratkę do ostudzenia. Ewentualnie posyp cukrem
Lejdi of the housetylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami Składniki: 300 g mąki tortowe + odrobina do obtoczenia truskawek 150 g cukru 5 jajek 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 ł. proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego cukier puder do podania Masło rozpuszczam w garnku, dodaję cukier waniliowy i dolewam mleko. Ciepłe odstawiam do wystudzenia. Mąkę przesiewam i mieszam
Figa S-makiemtylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami Składniki: 300 g mąki tortowe + odrobina do obtoczenia truskawek 150 g cukru 5 jajek 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 ł. proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego cukier puder do podania Masło rozpuszczam w garnku, dodaję cukier waniliowy i dolewam mleko. Ciepłe odstawiam do wystudzenia. Mąkę przesiewam i mieszam
Figa S-makiemodpustach. W połączeniu z moją ulubioną marmoladą wieloowocową z zaprzyjaźnionej przetwórni owoców stanowią pyszny deser :) Składniki: 420g mąki 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku 1 szklanka zsiadłego mleka marmolada wieloowocowa 1 białko + cukier do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać zsiadłe mleko i jajko, wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować
Cakes By Kejtśniadaniowych placuszkach. Placuszki aktualne nadal:) ***** Przedstawiam wersję śniadaniowych placuszków z jabłkiem, podobną do tej , ale łączy je właściwie tylko dodatek jabłka i miodu;) Nie ma tutaj mleka, cukru i proszku do pieczenia. Tak z reguły robię już tego typu placki. Zamiast mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też
Zdrowa Kuchnia SowyBoxty pancakes. Składniki. 500g ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia 100g boczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji
Kulinarny karnet Christopherawzór amerykańskich pancakes. Są niezwykle puszyste, słodkie i w tempie błyskawicznym znikają z talerza. Potrzebujemy (na kilkanaście naleśników): - 3 jajka - 125 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 ml mleka - 2 łyżeczki cukru trzcinowego(...)borówki - masło do smażenia - syrop klonowy do polania Na początku rozbijamy jajka. Odzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do odtłuszczonej miski. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko, wsypujemy cukier, i za pomocą łopatki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka, a następnie delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Na patelni rozgrzewamy
W mojej holenderskiej kuchniprzygotowania muffinek możecie zachęcić Wasze pociechy, z pewnością będą zachwycone 😊 Składniki: ciasto: mąka 500 g, cukier 350 g, masło 250 g, jajka 4 szt, mleko 250 ml, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier waniliowy 1 opakowanie, polewa: czekolada(...)mleczna 1 tabliczka, mleko 4 łyżki, dowolna posypka do dekoracji, Sposób przygotowania: Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz ubitą pianę z białek. Połowę ciasta wylewamy do foremek na muffinki do 1/2 wysokości foremki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i nakładamy na wierzch muffinek
kulinarne odsłony patiszklanki cukru 2 szklanki mąki 100g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 150ml mleka 400g wydrylowanych wiśni Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy z cukrem(40g) 400ml(...)dodać cukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić przez chwile na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozpuszczone masło. Wszystko zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżka. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Blaszkę (30/22) wyłożyć papierem
Amatorka kuchennanadadzą się na zdrowy deser. Składniki : na 2 porcje śniadaniowe i 4 deserowe torebka ulubionego ryżu (u mnie basmati) szklanka wody 1,5 szklanki mleka 2 dojrzałe banany 2 łyżeczki budyniu w proszku (u mnie śmietankowy) dodatki: kiwi plastry ananasa z puszki płatki kukurydziane orzechy Przygotowanie: Ryż wsypać do garnuszka z grubym dnem, zalać szklanką wody(...)przykryciem na małej mocy palnika, do czasu aż ryż częściowo wchłonie płyn. Następnie ponownie zagotować wlewając szklankę mleka. W międzyczasie rozgnieść banany na papkę. W pozostałym mleku wymieszać suchy proszek budyniowy. Stopniowo dodawać do gotującego się ryżu. Następnie całość wymieszać z bananami. Gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kiwi obrać, plastry ananasa odsączyć i pokroić. Podawać z ryżem
Kuchnia ElliePolecam . Składniki: 500 gram twarogu sernikowego 2 jajka łyżka prawdziwego cukru waniliowego bądź pół opakowania ok. 8 gram kupnego pół szklanki cukru pudru 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku(...)pieczenia 1.5 łyżki kakao Wykonanie: Z białek ubijamy pianę pod koniec ubijania dodajemy żółtka, nadal ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy ser, ciągle mieszając. Do przygotowanej masy dodajemy cukier waniliowy, mleko skondensowane, oraz proszek do pieczenia oraz mąkę pszenna i mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami
Krakowskie smaki Aniszklanki mąki - 1 jajo - 12 dag masła -12 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - łyżka jogurtu NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: - 6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka WYKONANIE: Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki(...)tarty smarujemy masłem. Wykładamy schłodzonym ciastem, również brzegi. Przechodzimy do przygotowania nadzienia. W tym celu w rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka. W kubku rozrabiamy budyń -proszek z 1/2 szklanką mleka. W momencie jak mleko się zagotuje zdejmujemy rondelek z ognia i energicznie mieszając wlewamy zawartość kubka. Masą po chwili zgęstnieje tworząc budyń. Rondelek stawiamy z powrotem na ogniu
SMYKWKUCHNISkładniki: - 1,5 szklanki kaszy manny - 3 jajka - 1,5 szklanki mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka cukru - łyżka cukru waniliowego - 75g masła Przygotowanie: Kasze manną namoczyć w mleku (ok. 10 minut). Masło rozpuścić. Białka ubić. Do kaszy dodać żółtka, cukry, proszek do pieczenia i masło. Dokładnie zmiksować. Dodać białka i mieszać drewnianą łyżką. Smażymy na suchej patelni
Kulinarne blogowanienabiera nowego smaczka. Podane w całości na stół zachwyci Waszych gości prostotą ;) Składniki: kostka margaryny 6 jajek 3 łyżki kakao szklanka cukru 3 łyzeczki cukru waniliowego pól szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka gruszek -najlepiej twardych cukier puder Wykonanie: W garnuszku rozpuszczamy margarynę ,dolewamy mleko, dodajemy cukry i kakao, energicznie mieszamy aby nie było grudek. Studzimy.Dodajemy mąkę
Z Majeczką w kuchniCiasto czekoladowe Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 300 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao agawa 1/2 szklanki oleju dżem wiśniowy (opcjonalnie do przełożenia) migdały (opcjonalnie) Składniki na polewę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki(...)kakao Ciasto: Mąki wymieszałam w misce, dodałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszałam mleko z olejem i agawą. Połączyłam zawartość obydwu misek za pomocą miksera. Następnie dodałam kakao, ponownie wymieszałam i przelałam do formy. Piekarnik nagrzałam do 180°C, wstawiłam formę do piekarnika i piekłam (dość długo), 60 minut. Myślę, że długość pieczenia w dużej mierze
nietadieta