pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki 2 kostki margaryny dodatkowo: polewa czekoladowa na wierzch Wykonanie: *Kruche: Z podanych(...)Rozsmarować ciasto na blasze, piec ok 30 minut w 170 st. *krem: W pół szklanki rozrobić budyń z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozrobiony proszek. Energicznie mieszać żeby nie było grudek. Wystudzić. Zmiksować z margaryna w temp pokojowej. Krem podzielić na 3 części *przekładanie: na spód dać jeden kruchy placek, wyłożyć 1 część
Z Majeczką w kuchnitrwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x 21,5cm Ciasto: 50 dkg mąki pszennej tortowej 20 dkg masła 4 żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa(...)Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę
Kuchnia w czekoladziekokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście i smaczniejsza :) Składniki: 35 dag mąki 25 dag cukru 1 kostka masła lub margaryny 12 łyżek słodkiego mleka 6 jaj 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Kokos: 20 dag wiórek kokosowych 20 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 białka(...)łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietanki Wykonanie: Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników. Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam
Ciasteczkowy Potwórczekoladę a i tak muffinki zawsze się udadzą :) Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 100 g cukru 1 jajko szczypta soli 50 ml oleju 200 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia dowolny dodatek - w tym przypadku są to draże kokosowe Mąkę należy rozmieszać solą, proszkiem i cukrem. W drugim naczyniu jajko utrzeć z mlekiem i olejem. Następnie
Kolejny blog o gotowaniumuffinkach troszkę inaczej bo na słono ;) Idealne na kolację, imprezę czy do piwka! Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 200 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 5 plastrów sera żółtego 5 plastrów szynki - ja użyłam polędwicy z indyka 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka chili i odrobina(...)suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy :) Mąkę mieszamy z przyprawami (każdej po troszeczkę) i proszkiem do pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach
Kolejny blog o gotowaniuwódki lub słodkiego wina 2 łyżeczki proszku do pieczenia po 5dag rodzynek i posiekanych orzechów Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i alkohol. Na końcu dodać pianę z białek i bakalie. Delikatnie wymieszać.Piec w blaszce (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni ok.40 minut. Upieczone ciasto
Praktyczna plWami przepisem na babke o kawowym aromacie. Bakba kawowa ucierana skladniki: 250g masla 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 350g maki 75ml mleka 3 lyzki kakao 3 lyzeczki rozpuszczonego espresso glazura(...)cukier puder kilka lyzeczek zaparzonej kawy wykonanie: Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso. Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem, a nastepnie
Przysmaki Karolkitymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi nie przepadamy. Obowiązkowo zawsze z czekoladową polewą i udekorowany posypkami. składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) 3 łyżki kakao 4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy(...)słoiczka) Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mleko, olej, mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką
Monia miesza i gotujeinnego roślinnego 100 g cukru (u mnie pół na pół domowy waniliowy i trzcinowy nierafinowany) opakowanie 200 g masy marcepanowej 1 duży dojrzały banan czubata łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml mleka roślinnego (do pieczenia sojowe jest najlepsze) Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Mleko, banana, cukier i olej zblenduj na gładką masę, a marcepan zetrzyj
greenscarfgęstego sera wiaderkowego 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie(...)gęstego sera wiaderkowego 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej
Poezja smakuprzepis niezwykle prosty. składniki na 4 porcje pół kostki margaryny 4 łyżki miodu szklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa(...)bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i miód rozpuszczamy w garnku, wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, pieczemy około godziny w średnio nagrzanym piekarniku
Smakowite Daniaczego jeden pokruszyłam i obkleiłam nim boki 600 g mąki pszennej (polecam do biszkoptu Basię ekstra wypiek) 200 g cukru 200 ml oleju roślinnego 800 ml sojowego mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml octu jabłkowego lub winnego jasnego szczypta soli krem: 4 kostki naturalnego tofu po 180-200 g puszka mleka kokosowego(...)przez chwilę) i dodać do kremu, ja tak zrobiłam, bo niepotrzebnie dodałam całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym. Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Cukier zblenduj na puder lub użyj po prostu cukru pudru. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, dodaj cukier, olej i mleko z octem. Wymieszaj wszystko mikserem. Upiecz kolejno
greenscarfSkładniki: 3 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 50 ml mleka, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 30 g płatków czekolady polewa: 70 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie
Aga w kuchnicukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć(...)Lekko nasmarować naczynie lub naczynka żaroodporne masłem , ja użyłam naczynia TERMISIL classic 3.6 L włożyć do środka owoce. Cukier ubić z jajami, mąką, mlekiem i aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia.Zalać truskawki ciastem, umieśćić w piekarniku i piec ok. 35 minut, aż całość będzie zezłocona i lekko napuszona, a patyczek wbity w środek będzie lekko wilgotny
Z Kuchni Do Kuchni100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (¾ i ¼) Dodatkowo: Około 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta. Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto. Z 900ml mleka(...)miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie łączymy obie masy. Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm
Smakowy Rajżółtka 3 białka 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru 220 g mąki pszennej 2 łyżki wódki lub spirytusu szczypta soli na czubku łyżeczki odrobina proszku do pieczenia 150 ml mleka Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wódką
Niezły Młynekpłaska łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 130 g orzechów włoskich 3 białka 1/2 szklanki cukru łyżka miodu łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 500 ml mleka budyń śmietankowy (40g) łyżka mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy ok. 2/3 szklanki cukru ok. 125 g masła Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej (lub pół(...)pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać" jajka i pozbyć się ewentualnych grudek). Resztę mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy
Słodka Stronaminut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta, 200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego, 2 jajka , 2 łyżki nasion chia , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania(...)kokosowego, 1/2 łyżeczki kardamonu i/lub cynamonu, M iód do smaku (syrop z agawy, ksylitol lub stewia). Przygotowanie: Ricottę zmiksować z ż ółtkami, cukrem pudrem, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać nasiona chia i wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany. Oddzielnie ubić b iałka z solą. Nasiona chia
SzczyptaSmaQjajka 2 łyżki śmietany 0,5 szklanki cukru 1 szkl mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki szczypta soli Jajka ubić z cukrem i solą, dodać stopniowo mleko wymieszane ze śmietaną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto powinno być dość gęste (konsystencja ciasta na biszkopt)Na małej patelni rozgrzewać łyżkę oleju, nakładać grubo
Gotowanie jest łatwePrima . Od razu zabrałam się za pieczenie.Zobaczcie sami co z tego wyszło: Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao pół szklanki mocnej,aromatycznej kawy ( u mnie Prima Excellent) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszysta masę.Stopniowo dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem
Wielki apetytdoskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny. SKŁADNIKI: 6 jajek 1 i ½ szklanki cukru kostka masła lub ew. margaryn 3 szklanki maki 15g proszku do pieczenia ¾ szklanki letniego mleka cukier waniliowy czubata łyżka kakao do dekoracji: cukier puder WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryna i olejem na puszysta masę. Dodawać powoli mąkę wymieszana z proszkiem
Pyry na Gazpłaskie proszku do pieczenia 2 łyżki cukru ulubione dodatki (u mnie dość rzadki, bo bez dodatku fixów dżem truskawkowo - jeżynowy) i świeże truskawki (kaszubskie). Wykonanie: Żółtka połączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej
Malinowe Pocałunki