Składniki: 3 szklanki (750 ml) mąki pszennej; 3/4 szklanki (187,5 ml) białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16g); 4 jaja; 200 ml mleka; 200 ml zimnej wody (może być z kranu); 200 ml oleju; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; Olej do smarowania gofrownicy. Dodatkowo: 330 ml śmietany o zwartości tłuszczu(...)truskawek; 3 łyżki białego cukru. Sposób przygotowania: Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej, stale miksując, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej. Miksować, aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Porcje ciasta wylewać na dobrze rozgrzaną i posmarowaną odrobiną oleju gofrownicę i piec
Gospodyni Miejskacukru 200 ml kremówki 70 ml mleka szczypta soli płatki migdałowe nr KRESTO Przygotowanie: Owoce wypestkować, ułożyć w kokilkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę, mleko, mąkę z proszkiem i solą. Połączyć. Masą zalać owoce, posypać migdałami. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Smacznego
kolorowotorcikowotroszkę mniej ; ) Składniki: 0,20 g szafranu 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 3-4 łyżki mleka 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem(...)białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około
Oryginalny smakKuchnia domowa" . Kakaowa krajanka z lukrem kawowym ciasto: 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka garść orzechów włoskich lukier: 75 g masła 2,5 szkl. cukru pudru 3 łyżki mocnego naparu kawy Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kakao, proszek
Dzieje kuchennej Wiewióryniebywale łatwe w przygotowaniu, szybkie i tanie. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 130 g masła 1 szklanka mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy (16 g) 10-12 większych śliwek cukier puder do posypania ciasta przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier i wszystko rozpuszczamy(...)ogniu, całość od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, wlewamy wystudzone mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem, wszystko razem miksujemy. Do ciasta dodajemy jajka i ponownie całość miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem
Smakowite Daniapieczenia to powiem wam, iż spotkałam się z całą gamą różorodnych warjacji. Na pewno bardzo często wykorzystuje się kremy budyniowe, kremy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone, galaretek, mleka skondensowanego, owoców, sereka. Mówi się, iż ciasta bez pieczenia są szybsze, gdyż nie tracimy czasu na pieczenie właśnie. Coś w tym jest, wiem sama po sobie. Jestem ciekawa jak jest(...)maślanych 7 dkg topionego masła (bez soli) Masa 1: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Masa 2: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Nadzienie owocowe: 30 dkg wiśni z kompotu 75 gr galaretki wiśniowej w proszku 1 łyżka
mecooksjajeczkek a także mokrego dyngusa ;) Składniki: 150 g masła 120 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody(...)Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, stopniowo dodawać jajka i miksować po każdym dodaniu. Następnie do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem oraz resztę suchych produktów a także mleko, masę dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wodę kawę, wymieszać. Powstałą masę rozdzielić pomiędzy 6 mini babeczek i piec przez 25 minut
Krakowskie smaki Anijeden z nich A wracając do przepisu na pomarańczowe gofry… Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka kropel aromatu pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru Dodatkowo: ulubione(...)dodatki: bita śmietana, owoce, cukier puder itd Przygotowanie: Białka ubijam przez kilka sekund przy pomocy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium. W misce miksuję żółtka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, sokiem z pomarańczy i olejem. Dodaję też kilka kropel aromatu pomarańczowego. Następnie dodaję ubite białka i ostrożnie mieszam je łyżką z masą. Ciasto nakładam chochelką do dobrze nagrzanej
Słodkie okruszkimąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać
Tradycyjna Kuchniatakie lubią moje dzieci). Składniki: (z tego przepisu możecie przygotować również tradycyjne gofry) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub w wersji słodszej 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka mała szczypta soli dodatkowo – ulubione dodatki do podania (dzieci często jedzą takie gofry polane(...)bitą śmietaną i dżemem ;)) Przygotowanie: Rozgrzewamy opiekacz Befsztyk-Gofry. Jeśli przygotowujecie tradycyjne gofry: W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, ekstraktem waniliowym lub cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią i olejem. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką. Masa ładnie wyrasta, mamy chrupiące gofry. Szybkie gofry
Słodkie okruszkiobiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak te na drożdżach. Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże(...)jabłko olej do smażenia Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony
Słodka Kraina Wypiekówłyżek mleka 2 łyżki kakao mały słoik powidła cukier puder do posypania Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, jedną część połączyć z kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić jasną część ciasta
Praktyczna plMuffinki banalne w wykonaniu, zrobienie masy również nie stwarza najmniejszych problemów. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 320 gram mąki pszennej - 3/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli dekoracja (masa): - 1 serek mascarpone dobrze schłodzony(...)śmietanka 30% dobrze schłodzona - 1/2 szklanki cukru - kilka kropli barwnika spożywczego (użyłam czerwonego) - kolorowa posypka Przygotowuję ciasto: Jaja ubijam trzepaczką z cukrem i szczyptą soli, dodaję mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wlewam do papilotek ułożonych w formie na muffinki. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (termoobieg). Przygotowuję masę: Ubijam śmietankę mikserem
Wielopokoleniowonajlepiej mrożone) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku maca 1/4 łyżeczki cynamonu Jeżeli używamy mrożonych owoców potrzebujemy blendera o dużej mocy tzw. wysokoobrotowego. Do misy blendera wlać mleko, dodać banany, kakao, proszek maca oraz cynamon. Zmiksować
Moja Galeria Smakuciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ekstraktu lawendowego lub 1 łyżka utartych, suszonych kwiatów lawendy Przygotowanie: Mąkę umieścić w misce, dodać żółtka, ksylitol, olej. Wymieszać łyżką. Następnie(...)dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem. Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą
Cakes By Kejt