szczypta soli na krem: 100 g masła 100 g chałwy sezamowej 2 łyżki wódki na wierzch: 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki orzechów włoskich 3 łyżki mleka Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto(...)Wystudzić. Ciastka smarować kremem i sklejać w pary całe ciastko z tym z dziurką. Układać blisko siebie na kratce lub płaskim naczyniu. Czekoladę połamać, wrzucić do miseczki, wlać mleko. Rozpuścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Przelać do rękawa cukierniczego, pisaka do czekolady lub po prostu woreczka. Wyciskać na ciastka cienkie paseczki czekolady i posypać orzechami. źródło przepisu na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaolej – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - sól – szczypta NADZIENIE: - maliny / dżem – 150 g -jogurt naturalny – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę , mleko , sok z buraków , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy mikserem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni muśniętej olejem smażymy średniej wielkości naleśniki. Uwaga! Z jednej strony smażymy dłużej
Ostra na SłodkoSkładniki:3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki cukru3 jajka2 szklanki mleka½ szklanki olejukilka kropli aromatu waniliowego500 ml śmietany kremówki 30%500 g truskawekcukier do smakuGofry są dosyć popularnym deserem. Dlatego starałam się wynaleźć jak najlepszy przepis. I właśnie taki, znalazłam na blogu atinabc. Gofry wyszły przepyszne. Kruche z wierzchu a mięciutkie w środku. Serdecznie polecam ten przepis(...)podanych składników wychodzi naprawdę duża ilość - tak więc na pewno cała rodzina będzie zadowolona :) Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a po około minucie ubijania, olej i kilka kropli aromatu. Teraz w osobnej misce ubić na sztywno białka. Na koniec wcześniej przygotowaną masę połączyć delikatnie łyżką
Świat Ciastapszennej 150 g m ą ki migdałowej 350 g miąższu z dyni 150 g masła 150 g cukru 70 g ciasteczek amaretti 100 ml mleka 16 g proszku do pieczenia 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka typu philadelphia 50 g masła 50 g cukru pudru Dekoracja ciasteczka amaretti(...)PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy masło. Blendujemy miąższ z dyni z mlekiem oraz ostudzonym masłem. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy zblendowaną dynię, ziarenka z laski wanilii, pokruszone amaretti oraz mąkę migdałową. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszan ą z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy
La grande e la piccola cuocaproszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/5 szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Cukier utrzeć z margaryną. Pod koniec ucierania dodać jajka po jednym jajku mieszając. Wlać mleko i wymieszać. Następnie dodać wymieszane: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Następnie ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ja dałam trochę mniej mleka – 200ml na pół
Fabryka pomysłówchociaż zjedzone na śniadanie dostarczyły mi energii na cały dzień (może to przez te przepyszne truskawki??). Smacznego! Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli olej do smażenia (u mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo-żółtkowej mieszanki. Na patelni
psgotujemyformę o średnicy 26cm: 1 szkl cukru 1 szkl oleju 1 szkl wody gazowanej 5 jajek 2,5 szkl mąki 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do piecznia łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo zaczynamy dodawać cukier. Następnie dodajemy(...)miksując po każdym dodaniu. Następnie na przemian dodajemy wodę gazowaną oraz olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielamy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mleka i kakao i miksujemy. Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Do formy
Smak mojej kuchniCiasto jest bardzo smaczne i nie zsycha się szybko. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą bądź posypać cukrem. SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - kostka masła - 120 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 170 g cukru - 2 jajka - cukier waniliowy - 250 g jeżyn + łyżka mąki do obtoczenia - kilka kosteczek czekolady posiekanej W rondelku stop masło z mlekiem, cukrem. Przestudź masę
SMYKWKUCHNIrówne części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę serową: mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.3. Pozostałe składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i powoli gotujemy, co chwilkę mieszamy. Jak masa zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem
Kuchnia domowa Anipieczenia placków miodowych: ok. 25 min. Ciasto 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 jajka 0,5 kostki (100 g) masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 5 jaj 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła (200 g) 1 szkl. mleka budyń śmietankowy
coolinarnastrefa.blogspot.comjabłkami, rodzynkami i cynamonem. Zapach cynamonu i smak ciasteczek nie do opisania! Polecam! Muffinki z jabłkami, rodzynkami i cynamonem Składniki: 1 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, jabłko, garść rodzynek, szczypta cynamonu. Wykonanie: Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski
paapilotkaaSkładniki: 2 szklanki mąki, 200 g masła, 100 g masy marcepanowej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 1 garść suszonych wiśni. Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane
Aga w kuchniłyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii, 700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanych. Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić. Masło i mleko umieścić w garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się masła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka(...)powinna pozostać ciepła. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilii, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać
Państwo Wojtczuk gotują