Łaciate ciasto z delikatnym aromatem pomarańczowym. 50 dag mąki 40 dag cukru 25 dag margaryny 7 jajek 1 szklanka mleka kieliszek (50 ml) octu 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki kakao kilka kropel aromatu pomarańczowego Margarynę bardzo dobrze utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ocet. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami lekko podgrzane mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. 3/4 ciasta wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto połączyć z kakao, wylać
Praktyczna plpłaska łyżka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki dżemu ( truskawkowy) o dowolnym smaku lub powidła śliwkowe 4 jajka Wykonanie: Masło, cukier i mleko gotuję i odstawiam. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszam razem. Całe jajka wbijam do miski, ucieram z cukrem. Dodaję dżem i miksując dodaję porcjami mąkę ze spulchniaczami. Maleńkim strumieniem wlewam gorące
Ciasteczkowy Potwórszkl mąki razowej żytniej Młynomag 1,5 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oleju łyżeczka cukru szczypta proszku do pieczenia Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej, obie mąki oraz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać, wlać odrobinkę oleju, rozprowadzić na patelni ciasto
Smakołyki Asitrzeba J Składniki: (12 muffinek) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 3-4 łyżki ciemnego kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka pół szklanki mleka 4 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 duże jabłko szczypta soli konfitura z porzeczek czarnych lub inna ulubiona DODATKOWO (opcjonalnie) : Czekolada mleczna/ gorzka Maliny mrożone(...)górze położyć malinę. Składniki: (12 muffinek) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 3-4 łyżki ciemnego kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka pół szklanki mleka 4 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 duże jabłko szczypta soli konfitura z porzeczek czarnych lub inna ulubiona DODATKOWO (opcjonalnie) : Czekolada mleczna/ gorzka Maliny
Calzonella.comkapusty włoskiej 150 g cebuli 90 g wędzonego boczku pół szklanki bulionu sól, pieprz, 4 łyżki prażonej cebulki, tymianek, majeranek 350g metki łososiowej 170g twarogu 7 łyżek mleka 300g mąki 1 proszek do pieczenia 250g śmietany 2 jajka Przygotowanie: Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w ćwiartki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek. Dodać cebulę(...)ogniu i zalać bulionem. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i majeranku, dusić z 10 - 15 min. Metkę pokroić w skośne plastry. Twaróg wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki tartej. Poukładać plastry metki i kapustę. Zalać
Gaździnka warzykosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia. Za kilka chwil musimy przemieszać masło, aby czekolada ładnie rozmieszała się z masłem. W miseczce mieszamy kakao, śmietaną, mleko i przestudzoną kawę. Odstawiamy. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstawiamy. Następnie wyciągamy dużą miskę, do której wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli(...)miksujemy. Dodajemy cukier i miksujemy do puszystości i jasności. Wciąż miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, miksujemy nadal, wlewamy mieszankę kawy, kakao, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy tylko do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 20*30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto
Blondynka Gotujeukrytego pod chrupiącą panierką. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo nam smakują, toteż polecam wszystkim ;) Składniki na krokiety ruskie: NALEŚNIKI: 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą
Rozpustne gotowaniePyszne placuszki... 250 g serka ricotta 125 ml mleka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka szczypta soli Żółtka oddzielić od białek.Z białek ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek
Moje domowe kucharzeniecukrem pudrem SKŁADNIKI 4 jajka, 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy , 3/4 szkl. cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. jagód, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, wiórki kokosowe, cukier puder WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 11x38 cm z zaokrąglonym(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. W formie układamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę
słodki bratekmintaja 100 g mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej roślinny pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Rozmrażamy filety naszej ryby. Do miski wsypujemy 100 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a także doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy pół szklanki mleka i wbijamy 1 jajko. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
Blog kulinarny S9.PLgruszki 4 łyżki mleka kakao Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i solą, ciągle ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 pełne łyżki kakao. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie łyżkami
SMYKWKUCHNIłyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 200g margaryny 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia Lekka masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200g słodkiej śmietany 30- 36% Masa budyniowa: 250g masła 1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: nie miałam(...)marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki kokosowe Ciasto Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodajemy roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto dzielimy na dwie części wykładamy do tortownicy o średnicy
NA MOIM TALERZUczymś świadczy... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około
W Moim Magicznym DomuNajlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło:angel chiffon cake Składniki 8 białek ze średniej wielkości jajek 40 ml oleju 80 ml mleka 70 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli laska wanilii 70 g cukru pudru Przygotowanie W misce mieszamy mleko z olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,solą ,wanilią
R'n'G Kitchendwóch wyraźnych i uzupełniających się smakach: czekoladowym i kokosowym:). 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 150ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania 1 tabliczka mlecznej czekolady 1. Mąkę mieszamy z solą(...)temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach około 1/3 i 2/3. Do większej porcji dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej, mniejszej dodajemy wiórki kokosowe
Szefowa kuchniszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 9 łyżeczek kakao 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy
Szefowa kuchniłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżeczki kakao 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem pudrem do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko
Szefowa kuchniodchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki, a resztę zagotowujemy. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku dodając tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu (ja miałam akurat budynie zawierające cukier). Dalej przygotowujemy budyń według wskazówek na opakowaniu. Gdy masa jest już gotowa odstawiamy
MyCookBook.plgodzina Składniki: 300g mąki tortowej + 50g jaglanej 200g cukru pudru 125g masła i 125g masła roślinnego 5 jajek EKO L 8 łyżek mleka 2 duże łyżki kakao 1 płaska łyżka proszku(...)pieczenia Pokrojone drobno jabłka posłodzone i posypane cynamonem Wypestkowane połówki posłodzonych śliwek Małe opakowanie skórki pomarańczowej Przygotowanie: 1/ Cukier, żółtka, i masła utrzeć, dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta. 2/ Dodać opruszoną w mące skórkę pomarańczową i wymieszać. 3/ Połowę ciasta odłożyć a do reszty wmiksować
Kuchnia PROzdrowotnagotową masę kajmakową, która już od jakiegoś czasu czekała na swoją kolej :) Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka (może być również jogurt naturalny lub maślanka) 1 całe(...)jajko gotowa masa toffi (lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego trzy godziny) Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche, tj. mąka, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao. Do foremek
Słodka Kraina Wypiekówprzekąska na podwieczorek :) Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu :) Mniam :) Składniki: 3-4 jabłka 2 jajka 4 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 4 -5 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki cukru olej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w talarki, wycinając środki. Jajka miksujemy w misce na jednolitą masę, dodając pod koniec(...)cukier. Mąki łączymy, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. Do jajek dolewamy mleko i mąkę, mieszając na jednolitą i dość gęstą masę. Jabłka obtaczamy w masie i wykładamy na rozgrzany olej, smażąc z obu stron do zarumienienia. Wykładamy na jednorazową ściereczkę i po osuszeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemymiód - 2 łyżki lub stevia - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki - orzechy laskowe - 10 sztuk Sposób przygotowania: Muffinki: Musli wymieszać z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jogurt naturalny i miód. Całość dokładnie zmiksować. Foremki napełniać masą do 2/3 wysokości. Piec około 15 minut w 180 stopniach C. Krem czekoladowy: Fasolę przepłukać zimną wodą
Fit-aminapłaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia. Wlać mleko, wbić żółtka i całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli i rodzynki. Smażyć na maśle klarowanym
Gosia gotujezachwyci drugą połówkę i taki drobny gest pokaże , że naprawdę kochamy. Dobra dobra koniec pitu pitu , bierzemy się do dzieła! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :** mąka – 1 szkl** mleko – ok. 2 szkl** kakao – 1 czubata łyżka** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** sól(...)szczypta** jajko – 2 szt** olej – 70 ml NADZIENIE :** dojrzały banan – 3 szt** płatki migdałów – 50 gDODATKOWO :** cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mąkę przesiewamy z kakaem , solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , roztrzepane jajka i olej – wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy duże , średniej grubości naleśniki na suchej patelni – pilnujemy , gdyż kakaowe ciasto bardzo szybko się przypala.Na suchej patelni prażymy płatki migdałów
Ostra na Słodkomożliwości jedzenia tyle słodyczy co dziś jest dostępne. Ten blog zrobiłam zrobiłam tradycyjny bez orzechów, rodzynek w następnej wersji go rozbuduję ale o tym innym razem. SKŁADNIKI: mleko pełne w proszku 500 g woda 200 ml herbatniki (użyłam 3 paczki herbatników "Jutrzenka" masło 1 kostkę 3 łyżki kakao ciemnego cukier 3/4 szklanki SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchni