Kolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38
Moje domowe kucharzeniedomową czekoladę. Dużo lepszą od tych sklepowych mieszanek. Pomysł zaciągnęłam stąd: Niezły Młynek . Delikatnie tylko coś tam zmieniłam. Wyszła fantastyczna, Idealna na chłodne, śnieżne wieczory.Składniki:szklanka mleka w proszku (odtłuszczonego)1/2 szklanki cukru pudruszklanka kakao150 g czekolady deserowej100 g czekolady białej0,5 łyżeczki soliWykonanie:Obie czekolady zemleć blenderem.Składniki dokładnie razem wymieszać.Przesypać do słoiczka.Smacznego
Moje pyszne gotowanieCo jakiś czas piekę chleb tostowy. Mój sprawdzony przepis to ten, ale ostatnio postanowiłam coś zmienić, poszukać nieco innego przepisu. Chleb ładnie wyrósł, dobrze
Stare Garyżycia sypkie kakao. Następnie eksperci Cadburry’s wyprodukowali z niego tabliczkę czekolady, a Rudolf Lindt nadał jej aksamitny smak. Henri Nestle odpowiada zaś za dodanie do czekolady mleka w proszku i zapoczątkowanie produkcji mlecznej czekolady, która jest jednak pozbawiona właściwości czekolady gorzkiej.Ma ona przede wszystkim dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia, gdyż obniża ciśnienie krwi, normalizuje pracę serca, uelastycznia
UgotujmyTo.plwyłożonych papierem do pieczenia foremek. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy. Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół. Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą. KREM : Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy. CAŁOŚĆ : Na papierze/ foli układamy jasne ciasto
Ostra na Słodkocałą pewnością wszystkich wielbicieli słodkości!Taki torcik nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda! SKŁADNIKI :NALEŚNIKI :** banan – 2 szt** mąka – 1,5 szkl** jajko – 2 szt** mleko – 2,5 szkl** proszek do pieczenia – 2 łyżeczki** sól – 1 szczypta** olej(...)mlDODATKOWO :** masa toffi w puszce – 150 g** krem czekoladowy ( np.nutella ) – 150 g** płatki migdałów – 50 g** cukier puder SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , olej i roztrzepane jajka – dokładnie mieszamy.Dodajemy pokrojone w plastry banany i jeszcze raz dokładnie mieszamy.Smażymy nieduże , średniej grubości naleśniki.W rondelku z kąpielą wodną roztapiamy krem czekoladowy
Ostra na Słodkoproszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy jajko i proszek kisielowy. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokroją w kostkę brzoskwinię i mieszamy do połączenia składników. Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkodojście do świeżego mleka. Ja, niestety, nie mam. Wykorzystuję więc kupione maślanki, jogurty naturalne czy kefiry - sprawdzając, czy w ich składzie nie ma niepotrzebnych "ulepszaczy" (np. mleka w proszku.) Wykorzystując taką własnie maślankę, przygotowałam dziś koktajl truskawkowy. Odrobinę zapachniało dzieciństwem :) Sposób przygotowania takiego koktajlu jest bardzo prostu. Wystarczy opłukać owoce, zmiksować blenderem i wlać
Codzienna kuchnia niecodziennaniech się pochwali - w galerii ]..zapraszam także do wspólnego pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki
Moje domowe kucharzeniebardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu. Przepis: 50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania 2 łyżki startych orzechów(ok.12g) jajko 30g jogurtu naturalnego 20ml mleka szczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonej coś do posłodzenia szczypta soli, cynamon, aromat + najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :D Płatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Rano
More food, love and dreamsnich zniknęła, i powiadomiony zostałem, że trzeba będzie je wkrótce znów zrobić... Składniki (na 12 bułek): 300 g Poolish 350 g mąki pszennej wysokoproteinowej 15 g pełnego mleka w proszku 50 g cukru 6 g soli 2 g drożdży instant (lub 7g drożdży świeżych) 1 jajko 75 g ciepłej wody 50 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła umieść
Grahamka, weka i kajzerkaświątecznych wypieków :) Rolada waflowa z bananem Wyśmienitki Łatwy makowiec Ciasto serowo - jabłkowe Ciasto jabłkowo - budyniowe Ciasto " Wiśniowy szyk" Placek Iłowiecki Piernik z herbatą Sernik gotowany Wafel z mlekiem w proszku Cytrynowiec Shrek - zielone ciasto Ciasto szachownica "szach- mat" Piernik siostry Anastazji Miodownik Kakaowe ciasto z wiśniami i kokosem Słoneczne ciasto kawowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBiałko 17 g Tłuszcze 12 g SKLAD : ser podpuszczkowy dojrzewający 51%, serwatka (z mleka), białka mleka, sole emulgujące, mleko w proszku odtłuszczone, sól, barwnik: beta karoten. Nie jest to produkt który powinno się stosować w swojej diecie tylko na co dzień tylko okazyjnie . Moja Ocena Produktu
Sylwetka Od Kuchniłatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam! SKŁADNIKI: -500 g mąki - 250 g masła (nie używaj margaryny!) - 3 żółtka - 1 białko - 2 łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez godzinę. Tortownicę wyłóż papierem i ciastem. - 5 dużych gruszek Obierz gruszki
SMYKWKUCHNICiasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzietemu od mojej byłej sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich 1/2 szklanka posiekanych orzechów 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki
Kulinarne przygody Gatitymnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :) Mleczne gofry ryżowe Składniki na 4 sztuki: 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka mleka w proszku 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wykonanie: Białko oddzielany od żółtka
Kulinarne przygody Gatityświątecznym przejedzeniu proponuję tylko koktajl :) Wystarczy mieć jogurt naturalny ( preferuję takie bez mleka w proszku ), owoce świeże lub mrożone i odrobinę cukru brązowego lub miodu. Cukier nie jest konieczny, jeśli owoce użyte do koktajlu są słodkie same w sobie. Składniki : 1 banan, około 10 sztuk truskawek ( u mnie mrożone ) 300 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu lub cukru brązowego Przygotowanie
Proste Potrawyszklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy by nie wpadły do środka żadne pestki) oraz brązowy cukier. Truskawki
Kolizje SmakówKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej. Składniki: szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru szczypta wanilii 6 jajek szczypta soli śliwki (węgierki) bez pestek Blachę do pieczenia wykładam
prawdziwe jedzenieuwielbia wszystkie smakołyki z bitą śmietaną więc musiałam zrobić i gofry. Przepis na nie mam z bloga Moje Wypieki . Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * 2 szklanki mleka * łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * łyżka cukru * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 2 jajka * dodatkowo : bita śmietana i owoce Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą
Magiczne Życie Martybardziej pochmurne też smakuje. Składniki (na 2 porcje) 200 ml ostudzonej kawy 200 ml zimnego mleka 200 ml lodów waniliowych 2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) ew. kostki kawowe Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy. Podajemy natychmiast. Możemy dodać zamrożone kostki kawowe
Sto kolorów kuchnikaloryczną pizzerinkę w piekarni polecam upieczenie swojej własnej dietetycznej wersji. Dietetyczne pizzerinki Składniki: Ciasto: 3 łyżki otrębów przennych 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)lub mleka w proszku ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży 3 łyżki chudego twarogu 2 jajka Farsz: papryczki jalapeno w zalewie lub papryczka chili salami (można użyć light - dostępne
Mania GotowaniaSkładniki: 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych 2 łyżki stevii lub słodziku w proszku ¾ szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko ½ szklanki jagód lub 1/3 szklanki jagód i 4 truskawki oliwa do smażenia Przygotowanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę
Mania GotowaniaPost Domowa karpatka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Ciasto z musem truskawkowym i kremem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojezdarza się, że trzeba mu poświęcić więcej czasu. Jednak warto. Składniki: 540 g mąki pszennej 310-320 g letniej wody 7g suszonych drożdży czubata łyżka masła czubata łyżka mleka w proszku 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru olej do smarowania mąka do wysypania lód do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki (poza wodą) przełożyć do misy robota. Stopniowo dolewać
Sto kolorów kuchninajbardziej lubię te na mleku sojowym (nie wiem czy napój to to samo, chyba tak). Ostatnio tylko takie robię, mleko Alpro używam czyste, bez dodatków. Jest podobno jeszcze mleko w proszku, ale nie próbowałam. Fajnie, że się skusiłaś i wypróbowałaś:) domaskowa 2011/09/13 18:01:26 Wiele z tych rzeczy, co na zdjęciu, lubię :) Słodki, koci puszek jest przesliczny
Zdrowa Kuchnia Sowypozwolić. Staram się zawsze kupować lody dobre jakościowo, wychodząc z założenia, że lepiej jadać je rzadziej ale wiedzieć , że jest w nich coś wartościowego a nie tylko mleko w proszku i mnóstwo dodatków E. Dobry lód musi być tłusty, no chyba, że to sorbet, wówczas wystarcza smak owoców. Ten przepis jest idealny, sama natura- żółtka, kremówka, ksylitol i jogurt. Wymaga
Smaczne Zdrowemaslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki. Jesli wyrosnie z gorka to ta gorke scinamy. Z mleka i proszku budyniowego ugotowac budyn, wystudzic. Czekolade roztopic w kapieli wodnej i tez wystudzic. Maslo ucieramy na pulchna mase razem z cukrem pudrem. Dodajemy do masy przestudzona czekolade i ucieramy. Nastepnie
Przysmaki Karolkiteż na kolację... Wada tego przepisu, to że nie można się już nimi podzielić , bo znikają ... Zaczynamy : Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka ok 1,5 szkl mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Maka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść
Smaki Edytydlatego też oprócz smakowitej zupy dyniowej ( pamiętanej jeszcze z dzieciństwa) powstała również ta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu ok pół szklanki zmielonych orzechów włoskich. 2 szklanki startej na średnich oczkach dyni. Wykonanie : Jajka ubić
Malinowa Kawiarenkapanują tropikalne temperatury - nie chłodniki , a gorące bardzo pikantne zupy ). W każdym razie - zrobiłam gulasz w wersji tajskiej ułatwiając sobie pracę stosując gotową przyprawę Tom Kha i kokosowe mleko w proszku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPost Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojewpływem wysokiej temperatury, agrest staje się bardzo kwaśny. Płatki wsypuję do miski, rozcieram z masłem na kruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę
W kuchni Karmel-itkiPRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 4 5 - 50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 4-5 łyżek kakao 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka syropu z agawy garść suszonych moreli garść suszonych śliwek kilka orzechów włoskich, posiekanych 1,5 łyżeczki proszku
coolinarnastrefa.blogspot.comłasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna z 1 laski wanilii 80 g rodzynek 80 g daktyli Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki masła
sama złodyczoraz laboratorium badania surowca o europejskim standardzie wyposażenia. W Spółdzielni Dostawców Mleka ściśle przestrzegane są standardy ISO 9001 i HACCP co gwarantuje produkt bezpieczny i zdrowy. Poprzez eksport mleka w proszku SDM znana jest nie tylko w Europie ale również na wielu rynkach świata. Całą ofertę produktów SDM WIELUŃ znajdziecie na stronie sdmwiel.home.pl/ a serek znajdziecie również
Monia miesza i gotujeDziś z cyklu "Zrób to sam" zaprezentuję puszki po liftingu :) Te po mleku w proszku czy kaszce, tudzież dowolne inne puszki nie zawsze prezentują się ładnie, ale wystarczy kilka kawałków materiału w różnych kolorach, do tego dowolne aplikacje (u mnie koronki) i mamy zmianę tego wizerunku. Do oklejania puszki można użyć kleju wikolowego Vicol lub "kleju magicznego
Delicious TitbitsPost Waniliowe babeczki (muffiny) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Kopiec kreta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Muffiny (babeczki) cappuccino pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeDorota Smakuje . Na bazie zebranych wskazówek przygotowaliśmy swój domowy chrzan ze skórką z cytryny. Najważniejsze, co trzeba powiedzieć, to że w naszym domowym chrzanie nie znajdziecie: dwutlenku siarki , mleka w proszku, kwasku cytrynowego, octu czy pirosiarczynu sodu. Prezentujemy chrzan chyba w najbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu
Delicious Titbitsgofrów: 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki orkiszowej 3 jajka (osobno żółtka, osobno białka) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka stewi w proszku Oliwa do smarowania gofrownicy Ulubione dodatki Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować(...)stewią, wodą, mlekiem, oliwą. Dodać przesiane mąki oraz proszek i nadal miksować. Do masy dodać delikatnie przy pomocy szpatułki białko. Smażyć ok. 7 minut na wysmarowanej odrobiną oliwy gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami
Czarnawisienka