bread machine bible". składniki ( 12 bułek) 225 ml wody 25 g masła 60 ml - 4 łyżki - ricotty 450 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka drożdży instant do posmarowania żółtko wymieszane z 15 ml wody przygotowanie Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie
Stare Garyprostu z niego rezygnuję. Czasem przekornie wybieram koktajle, które są raczej zarezerwowane dla letnich miesięcy. Dzisiaj proponuję mój pierwszy koktajl proteinowy. Z naturalnego białka. Bez odżywek w proszku i mleka (wybredna jestem, ale zimne o tej porze roku to nie najlepsza propozycja, a ciepłe lubię tylko w owsiance;) ). Do tego owoce z listy najzdrowszych na świecie (granat, żurawina, banan). Jeżeli
Pełny talerzkażdym kęsie smakuje nieco inaczej. SKŁADNIKI: (na keksówkę lub formę z kominem) 175 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szkl mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kisiele kolorowe do kubeczka 1. Margarynę rozpuścić i wystudzić. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną
Kto ugości moich gości?Krem waniliowy jest troszkę pracochłonny, ale naprawdę wart poświęconego mu czasu, bo odkąd go zrobicie przestaniecie kupować gotowych produktów z proszku i mleka. Można go wykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek tak jak w naszym przypadku . Składniki : 45 gram mąki 240 ml mleka 200 gram masła 200 gram cukru pudru 5 ml vanillowy extrakt
cookplMożna miksować ją z różnymi warzywami i owocami. Kupując maślankę w sklepie zwróćcie uwagę na jej skład - żeby być produktem w pełni naturalnym i zdrowym nie powinna zawierać mleka w proszku. Spróbujcie namoczyć w maślance mięso a potem je upiec - zobaczycie jakie będzie kruche, delikatne i przepyszne jak Udka maślankowe ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPraktycznie zawsze trzeba tutaj odstać swoje w kolejce. Lody włoskie jak dla mnie smaczne, ale grzechu warta jest kajmakowa (?) polewa (wydaje mi się, że z mlekiem w proszku, podobna do tej, jaką się kiedyś przekładało wafle/andruty). Ceny niskie jak na tak duże porcje (największa na zdjęciu za ok. 4zł). Do wyboru są lody w rożku cukrowym, wafelku i plastikowym kubku
Qlinarnie i Qlinarniebyła w przepisie. Na pewno jeszcze je zrobię nie raz. Bomba! Składniki: 300 gramów twarogu - ja dałam waniliowy z wiaderka 600 gramów mąki 12 łyżek oleju 12 łyżek mleka 1 proszek do pieczenia 150 gramów cukru cukier puder do posypania olej do smażenia - ilość w zależności od garnka, trzeba smażyć w głębokim oleju Wszystkie składniki zagnieść. Ja najpierw wymieszałam łyżką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combiałek (wielkość M) 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 36% biała czekolada 100 g 3 łyżki pełnego mleka w proszku 2 łyżeczki cukru pudru 300 g trzykrotnie mielonego twarogu 0,5 kg truskawek (ja wykorzystałam mrożone) Sposób przygotowania: Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta
Słodkie Przyjemnościzmian: 500g mąki pszennej 230g wody (część wody zastąpiłam sokiem z 1 pomarańczy) 1 duże jajko 40g miękkiego masła 2 łyżki cukru (zwiększyłam do 4 łyżek) 3 łyżki mleka w proszku (nie dodałam) 2 łyżeczki soli (zmniejszyłam do 1) 1 łyżeczka drożdży instant (dodałam 1,5 łyżeczki) skórka starta z 1 pomarańczy cukier trzcinowy do posypania Wszystkie składniki umieścić
KUCHARNIADziś raniutko zrobiłem gofry na śniadanko. Banalne wykonanie i bardzo szybkie. Oto one: Składniki: (na ok. 14 gofrów kwadratowych) - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 4 łyżki śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 ml olejku śmietankowego - 1/3 szklanki oleju - 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki
Gotuj Z Muzykąpieczenia. Piec przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem, połamaną na kostki czekoladą i masłem. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Gdy się zagotuje, powoli wlewać budyń, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem. Biszkopt posmarować konfiturą jagodową, podzielić
Kuchnia Elliełyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu do pieczenia -łyżka płatków owsianych błyskawicznych -3 łyżki mleka -łyżeczka oleju rzepakowego -łyżka miodu Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy
BaRepasdodajemy żółtka, ser (wcześniej zmielony lub z wiaderka). Wszystko dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przelewamy do garnka, mieszając gotujemy . Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy to do masy serowej intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Grubszą część biszkoptu smarujemy cienką warstwą dżemu jagodowego i wykładamy jagody. Na jagody wylewamy ciepłą masę serową
Salonik smakówKolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38
Moje domowe kucharzeniedomową czekoladę. Dużo lepszą od tych sklepowych mieszanek. Pomysł zaciągnęłam stąd: Niezły Młynek . Delikatnie tylko coś tam zmieniłam. Wyszła fantastyczna, Idealna na chłodne, śnieżne wieczory.Składniki:szklanka mleka w proszku (odtłuszczonego)1/2 szklanki cukru pudruszklanka kakao150 g czekolady deserowej100 g czekolady białej0,5 łyżeczki soliWykonanie:Obie czekolady zemleć blenderem.Składniki dokładnie razem wymieszać.Przesypać do słoiczka.Smacznego
Moje pyszne gotowanie