wody 12 g świeżych drożdży (dałam 4 g instant) ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę żytnią i wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na 6 - 8 godzin w ciepłe miejsce
Sto kolorów kuchniCiasto : 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki krupczatki 100 g masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka Waniliowy twarożek : 200 g twarogu półtłustego w kostce ok. 12 ptasich mleczek waniliowych jajko łyżka skrobi/budyniu waniliowego łyżka cukru łyżka mleka/jogurtu Kruszonka : 50 g masła(...)jest to konieczne. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku na zmianę z ugotowaną kaszą. Cały czas miksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Pozbyć się czekolady z ptasiego mleczka (nie jest to konieczne, ale mi zależało na samej piance), następnie roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem
Kuchnia Ellieorzechów... etc.postanowiłam że ten przepis będzie dedykowany wszystkim alergikom oraz osobą z celiakią, a z pewnością zadowoli również zagorzałych wegan. Przepis na tartę nie zawiera Jajek, mleka krowiego, proszku do pieczenia ani produktów glutenowych . Spód to kombinacja mąki gryczanej oraz kokosowej, doprawiony solidną porcją cynamonu. Słodką nutę tworzy ciemny cukier trzcinowy oraz masło daktylowe. Masa iście budyniowa, gładka
vaniliowoczekoladowaCzasami sobotnie i niedzielne poranki rozpoczynamy słodkim śniadaniem w postaci racuchów. Najczęściej robię pankejki na bazie mleka i proszku do pieczenia. Gdy w lodówce mam drożdże, a raczej zawsze staram się je mieć, wówczas robię racuchy z dodatkiem krojonych w plasterki jabłek... Ciasto: ½ kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 3 łyżki cukru 2 ½ szklanki mleka szczypta soli
Czerwień i błękitOgólne składniki :Dzień 1 : dosypujemy do tej małej ilości ciasta szklankę cukru i mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do dnia następnegoDzień 2 : wlewamy 250 ml. letniego mleka - mieszamyDzień 3 : wsypujemy 2 niepełne szklanki mąki- mieszamyDzień 4 : mieszamy ciasto rano, w południe i wieczorem, przykrywamy miseczkę ściereczką tak jak każdego dnia i pozostawiamy do dnia następnegoDzień 5 : dodajemy szklankę(...)mieszamyDzień 6 ; mieszamy całość, dzielimy na 4 części i 3 rozdajemy, a do 4 części dodajemy :250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka
Proste Potrawyjakości ( np. Wieluń Mój Ulubiony ) – 600 g * mleko skondensowane – 250 g * jajko L – 3 szt * budyń waniliowy lub mąka ziemniaczana – 40 g DODATKOWO : * chrupiące kulki dekoracyjne w mlecznej czekoladzie – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Ciasteczka układamy w rancie. MASA SEROWA: Ser ucieramy z mlekiem skondensowanym, proszkiem budyniowym i żółtkami. Dodajemy podbitą pianę z białek. Mieszamy
Ostra na SłodkoCiasto marchewkowe Składniki na ciasto: 5 marchewek 1 szklanka płatków jaglanych 2 szklanki mąki ryżowej 200 ml mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO pół szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji agawa Składniki na krem: mleko kokosowe BIO (gęsta część) 3/4 szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych agawa orzechy włoskie do dekoracji Ciasto: Marchewkę(...)obrałam i starłam na dużych oczkach. Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem. Marchewkę wymieszałam z rodzynkami i jagodami goji. Do miski wsypałam mąkę, płatki, proszek do pieczenia, następnie dodałam mleko, olej i agawę. Składniki wymieszałam za pomocą miksera. Dodałam odpowiednio przygotowaną marchewkę i ponownie wymieszałam składniki ale już za pomocą łyżki. Ciasto przełożyłam do silikonowej tortownicy. Tortownicę wstawiłam do rozgrzanego
nietadietaorzechów włoskich zmielonych100 g rodzynek100 g wiórków kokosowych100 g drobnego cukru8 białek4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu)1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę kremową:duża puszka brzoskwiń2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem250 ml mleka UHT250 ml soku z brzoskwiń (odcedzić puszkę brzoskwiń, jeżeli ilość soku jest niewystarczająca uzupełnić wodą)2 łyżki cukru cukier waniliowy1 łyżeczka mąki(...)brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ po dodaniu soku z brzoskwiń, inne mleko niż UHT się zważy). Odlać trochę do kubeczka, w którym rozpuścimy proszek budyniowy i obie mąki. Resztę mleka z sokiem zagotować. W kubeczku rozpuścić proszek budyniowy z obu opakowań, cukier, cukier waniliowy, mąkę tortową i ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego zawartość kubka
Świat Ciastałyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: - 4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz(...)ubij na sztywno. Dodaj cukier. Ubijamy dalej, masa ma być "sztywna" tzn. po odwróceniu miski do "góry nogami" masa pozostanie w misce i ani drgnie ;-))) Przygotowujemy budyń z mleka i proszku. WYKONANIE: 1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową
SMYKWKUCHNIPieczarkami i Serem - Składniki: 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy) 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g pieczarek 100 g dobrej jakości żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii szczypta soli szczypta pieprzu Muffiny z Pieczarkami i Serem - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny(...)pieprzem. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto
Słodka StronaSzynką i Serem - Składniki: 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szynki (lub 125 ml dobrej jakości oliwy) 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g szynki 100 g dobrej jakości żółtego sera łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Muffiny z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Wszystkie(...)maśle. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości
Słodka Stronapyszne, ze dzis robie powtorke :) Ciasto z rabarbarem skladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki brazowego cukru 500 g rabarbaru wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia
Przysmaki Karolkiszybko się robi i jest idealne do porannej kawy :) Składniki : 3/4 - 1 szkl. białek 1 szkl. oleju 3 szkl. mąki 1,5 szkl cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 100g. wiórek kokosowych 2 - 3 łyżeczki kakao Przygotowanie: Białka ubić na sztywną(...)pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru. Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć. Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę. Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę
charlotte gotujedekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera na niskich obrotach.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką.Foremkę
kulinarnyJaStopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę i ponownie utrzeć . Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy wciąż ucierając. Dodać przesianą mąkę, kakao, orzechy , mleko i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą, Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne
Wypieki Uli