robiąca wrażenie - ta bita śmietana zwieńczająca pokaźny kubek działała na kulinarną wyobraźnię :) Niestety rzeczywistość okazała się nie taka już filmowa... gdybym chciała pić zwykłe kakao lub rozcieńczone mleko w proszku - zrobiłabym je sobie sama w zaciszu domowym. Być może zawiniła tu ilość gości, których obsługa musiała zaspokoić (na stolik czekało się solidny moment) i stąd brak dopieszczenia kulinarnego
Grunt to przepis!musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki Muffinki z wiśniami w spirytusie Muffinki z owocami leśnymi Trufle z masy kajmakowej Bombki z mleka w proszku Tarte Buraczki Sałatka z tuńczykiem i jajkiem Sałatka jarzynowa
W Moim Magicznym Domuczasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym
Trzeci talerzspróbujcie, a zakochacie się po pierwszym gryzie! Dekoracja w prawdzie nie jest fit, ale przecież wszyscy uwielbiamy Kinderki <3 Składniki: 100 g orzechów włoskich 10 płaskich łyżeczek mleka w proszku 1/2 łyżeczki miodu 150 g serka kremowego 150 g jogurtu naturalnego kropelka aromatu waniliowego Orzechy podprażyć na suchej patelni, zmielić na pył (bardzo drobno). Dodać resztę składników i zblendować
Chocolate Muffin Blogorzechów, są one nieadekwatnie drogie. Koszt wykonania domowego masła orzechowego równy jest dwóm sklepowym słoikom. Dodatkowo w kupnych wersjach znajdziemy utwardzone tłuszcze, aromaty, stabilizatory, emulgatory, mleko w proszku, pokłady soli, cukru i inne bajery, które są całkowicie zbędne i sprawiają, że produkt staje się bardziej szkodliwy, niż zdrowy. Przygotowanie takiego masła jest banalne, aczkolwiek dobrze jest mieć dobry sprzęt
Be Fit Be Strongwszystkim praliny pod tą samą nazwą. Polecam gorąco! Szybkie, smaczne i efektowne. W ładnym opakowaniu świetnie sprawdza się jako podarunek :) Rafaello Składniki: 20 dag margaryny 20 dag mleka w proszku 20 dag kokosu 15 dag cukru pudru opcjonalnie kieliszek wódki dodatkowo obgotowane, obrane migdały Przygotowanie: Wszystkie (oprócz migdałów) składniki zagnieść. Uformować średniej wielkości kulki. W środek każdej
Tagebuch po polskułyżek gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę serową: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 8 jajek sok i skórka z cytryny 100 g masła łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią i wstawić do lodówki. Twaróg przekręcić przez maszynkę do mielenia dwukrotnie. Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki (u mnie było t0 200 g pszennej i 200 g żytniej) 150 ml oleju roslinnego 100 g brązowego cukru 50 ml wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy Zblenduj cukier z orzechami, nie musi być
greenscarfmąki (u mnie było t0 200 g pszennej i 200 g żytniej) 150 ml oleju roslinnego 100 g brązowego cukru 50 ml wegańskiego jogurtu naturalnego lub mleka łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i podziel na dwie części, z czego jedną częścią wylep spód nasmarowanej olejem blachy/tortownicy Zblenduj cukier z orzechami, nie musi być
greenscarfpszenica pełnoziarnista (26,7%, ryż (17,2%), mąka pszenna pełnoziarnista (3,9%, mąka kukurydziana (1,5%, mąka ryżowa (0,3) czekolada mleczna (16,0%) cukier, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyny - lecytyna sojowa, polirycynooleinian poliglicerolu, aromat wartości odżywcze w 100 g: energia 1608 kJ/381 kcal, tłuszcz 7,1 g w tym: kwasy nasycone
W Mojej Kuchni Lubięopakowanie serka homogenizowanego waniliowego esencja waniliowa lub odrobina miąższu z laski wanili (ostatecznie może być zapach waniliowy lub cukier z wanilią) łyżka kakao Do dzieła! Grzejemy mleko z mlekiem w proszku nie do zagotowania ale do mocnego podgrzania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier i żelatynę - bardzo dokładnie mieszamy - można do tej czynności użyć miksera gdyż naprawdę ważne jest dokładne
sierotka maRysia w kuchniPamiętacie ten blok czekoladowy? rodem z lat PRL-u? nie było słodyczy a do kawy zjeść się chciało coś słodkiego. W sklepach pustki ale mleko w proszku było, takie niebieskie, najlepsze, kakao można było wystać w kolejce, cukier na kartki a jedyne herbatniki jakie były to Petit Beurre i co z tego zrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny
Moje Małe Czarowaniełyżki cukru - 4 łyżki octu Dodatki mieszamy z zaprawionymi buraczkami. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw. Kupując chrzan czytajmy etykietki. Nie warto płacić za dodatkowy cukier czy mleko w proszku w chrzanie. Mi się udało kupić czysty, lekko zakwaszony z tzw. tradycyjnego przetwórstwa. ................................................................................................................................................................... 4. Buraczki z czosnkiem, tymiankiem i miodem. Dzięki ziołowemu aromatowi i słodkawemu smaku fajnie komponują się
kawawszklancewlewamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy wiórki. Na malutkim ogniu podgrzewamy około 5 minut, uważając żeby nie wykipiało, ale żeby wiórki uwolniły jak najwięcej smaku. W pozostałych 50ml mleka dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy go do wrzącego mleka i dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy budyń z ognia i studzimy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C. Do już mocno nagrzanego, prosto
Karo in the Kitchen