smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny (375g) 250 g cukru (dałam trochę mniej) 250 ml mleka 250 g mleka w proszku 150 g pokruszonych herbatników 100 g posiekanych słonych orzeszków ziemnych 100 g rodzynek (u mnie żurawina) 1 łyżka kakao Sposób wykonania: 1. Mleko, margarynę i cukier zagotować razem. Odstawić(...)wystudzenia. Gdy już mleko będzie chłodne, dodać do niego pokruszone herbatniki, mleko w proszku i 1 pokruszony listek wafla. Dokładnie wymieszać. 2. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać posiekane orzeszki, do drugiej kakao, a do trzeciej rodzynki (lub żurawinę). 3. Przełożyć wafle kolejno masą orzechową, kakaową i z rodzynkami. Przełożone wafle mocno docisnąć i obciążyć. Włożyć do lodówki
Kuchnia domowa Anijeść i słodkie kąski nie kleiły się do palców. FUDGE GALLICO na HERBATNIKACH (domowe "krówki" waniliowe) Składniki: 1,5 szkl cukru pudru 3/4 szkl miękkiego masła 2/3 szkl mleka w proszku 200 g kremu marshmallow (do kupienia w marketach) ekstrakt waniliowy dodatkowo: 100 g czekolady herbatniki czekoladowe Przygotowanie: Cukier rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia
Bon appetit mon amieświąteczny sernik zaskoczył moich świątecznych gości swoim jedynym i niepowtarzalnym smakiem. To że jest wilgotny i delikatny to super sprawa a do tego mleko w proszku w połączenie z naturalną wanilią sprawia że sernik smakuje karmelem. Zapraszam na pyszny sernik a robi się go bardzo szybko. Sernik z mlekiem w proszku i rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 śmietana kremówka 1 szklanki mleka w proszku 1 kopiasta łyżka kakao 5 opakowań herbatników Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać kakao i ponownie utrzeć. Dodać mleko w proszku i ucierać aby nie było grudek. Herbatniki pokruszyć, wsypać do masy i mieszać, aż ciastka będą dokładnie
Ciasteczkowy Potwórmałe słodkości to polecam ten przepis, jest sprawdzony przeze mnie już kilkakrotnie. Domowe trufelki z mascarpone i czekoladą SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady szklanka mleka w proszku 1 cytryna łyżka kakao 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Z cytryny zetrzeć skórkę. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać mleko w proszku, sok wyciśnięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifermentacji wynosi 27 – 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu [ dałam Smalczyk Smakowita Pajda] mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę
Moje domowe kucharzenieczekoladowa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 opakowane białej polewy Krem: 1 kostka masła 3 serki Danio (3x150g) 250 g mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale(...)Sprawdzamy patyczkiem Wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia i kroimy na dwa placki. Przygotowanie masy: Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy Wykonanie ciasta
W kuchennym oknie Ewyserowa: 1 kg twarogu z wiaderka 12 białek 300 g cukru 150 g masła 6 łyżek kremówki 35% 1 budyń waniliowy (40g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka w proszku 100 g rodzynek 1 płaska łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach(...)folią i włożyć do zamrażarki. Masa serowa: Białka ubić na sztywno z połową cukru. Do dużej miski przełożyć twaróg. Do twarogu dodać kremówkę, resztę cukru, cukier waniliowy, wsypać mleko w proszku, budyń i całość wymieszać na jednolitą masę. Wlać letnie rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Do masy serowej dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wsypać rodzynki
Ala piecze i gotujemogę już go zjeść ” Informacje dodatkowe: Lizaki zapakowane są w cefalon ozdobiony kokardką. Czekolada mleczna (masa kakaowa minimum 36%), dekorowana. Czekoladowy lizak kot Składniki: cukier, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, śmietana w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, ekstrakt z wanilii, barwnik spożywczy w masie dekoracyjnej: E100. Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych i migdałów . Czekoladowy lizak pies(...)Składniki: cukier, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, śmietana w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, ekstrakt z wanilii, barwnik spożywczy w masie dekoracyjnej: E120, E160c. Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych i migdałów . Czekoladowe motory Gdy zobaczyłam gustownie zapakowane pudełko pełne czekoladowych motorów od razu wiedziałam, że taki prezent będzie idealny. Mąż i synek uwielbiają motocykle
Słodkie okruszkiwspaniały, jakim go zapamiętaliśmy... BLOK CZEKOLADOWY- SKŁADNIKI: - pół kostki masła lub margaryny (polecam masło) - 3 czubate łyżki stołowe kakao - pół szklanki mleka 3,2% - szklanka cukru - 3 szklanki mleka w proszku (sypkie, nie granulowane) - dodatki wg gustu- np. bakalie, orzechy, kruszone herbatniki BLOK CZEKOLADOWY- WYKONANIE: 1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier, kakao i mleko, dokładnie i długo mieszamy dalej(...)podgrzewając, aż zaczną pojawiać się bąbelki. 2. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie dosypujemy powoli mleko w proszku, cały czas intensywnie mieszając drewnianą łyżką aż do połączenia składników i eliminacji grudek. Blok powinien mieć gęstą konsystencję, łyżka powinna w nim stać. 3. Dosypujemy ulubione dodatki i całość kolejny raz dokładnie mieszamy. W moim przypadku dodałem rodzynki i całe (nie kruszone) orzechy laskowe
Aromatyczne Podróżeunikam cukru ) ale za to z ksylitolem. Polecam, bo warto ! :) SKŁADNIKI: awokado 2 szt. ( ok. 300 gram ) kakao ekstra ciemne 2 i 1/2 łyżki mleko 1.5 % 4 łyżki mleko w proszku odtłuszczone 2 łyżki ksylitol 1/2 łyżeczki orzechy laskowe ( ewentualnie ziemne ) 100 gram olej rzepakowy 1 łyżka METODA: W blenderze umieścić posiekane orzechy i mleko. Zmiksować. Dodać kakao, olej, mleko
Kuchnia PaulettesSkładniki: kostka chudego sera białego (200-250g) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki mleka STEWIA wg. smaku polewa (pajęczyna;p): woda 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka kakao STEWIA wg. smaku Sposób przygotowania: Ser rozgniatamy widelcem dodajemy jogurt i STEWIE do smaku, wszystko mieszamy żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku dodajemy żelatynę(...)wkładamy do lodówki, żeby zastygło, ja zostawiłam na całą noc kiedy zastygnie miseczkę z sernikiem wkładamy do gorącej wody, żeby łatwiej było nam wyciągnąć masę z miski mleko w proszku, kakao i stewię mieszamy dodając po trochu wody, aż powstanie dość gęsta polewa teraz wykorzystując nasze ukryte zdolności rysujemy pajęczynę na serniczku;) lub po prostu polewamy go polewą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkolorowymi jajeczkami sprawdzi się jako smakołyk dla dzieci podczas wielkanocnych zabaw… 250 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka kakao 100 ml mleka 1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego) 1 paczka herbatników 50 g mieszanki studenckiej 50 g suszonych bananów Kolorowe jajeczka do dekoracji W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i mleko. Cały czas mieszamy aby masa nam się(...)przypaliła. Zestawiamy z ognia, dajemy mleko w proszku i dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki, mieszankę studencką i suszone banany. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (18 cm). Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka, delikatnie dociskając. Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
VioletoweKucharzeniekuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 3 - 4 łyżki płynnego miodu Orzechy podprażyłam na patelni, zmieliłam do czasu, aż powstanie dość oleista "papka". Dodaje kolejno kakao, mleko w proszku i miód, na końcu aromat. Wszystko dokładnie
W kuchni Karmel-itkidzieci rewelacja, myślę że jeszcze nie raz je przygotuję. MASA MLECZNA : 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1,5 - 2 szklanki mleka w proszku dodatkowo - 3 suche, duże wafle(...)PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzewamy z cukrem, mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Studzimy. 125 g margaryny ucieramy mikserem, wlewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku około 2 szklanek. Mieszamy na wyższych obrotach aż masa stanie się kremowa i gęstawa. Orzechy laskowe podpiekamy kilka minut na suchej patelni, aż zacznie z nich schodzić skórka. Następnie studzimy
Kulinarne Fantazje Mariolipieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego krem 250g serka mascarpone 200g dobrej białej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego 40ml wódki lub białego rumu 1-2 łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie) dodatkowo ulubione owoce - u mnie maliny, jeżyny i borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy(...)zostać wciąż płynna. Mascarpone ubijamy z ekstraktem waniliowym i alkoholem na puszysty krem. Dodajemy przestudzoną czekoladę i ubijamy dalej. Jeśli krem się zważy wystarczy dodać cukru pudru lub mleka w proszku, które wyciągną z kremu wilgość i sprawią, że będzie miał idealną konsystencję. Jeśli krem jest za mało słodki można dodać cukru pudru. Gotowy krem wykładamy na upieczony spód
DefinicjaSmakukolejna moja wariacja na punkcie trufli, trufelków, trufeleczków...:) Zachęcam do własnoręcznego ich wykonania. Eksperymentujcie i szukajcie przepisu idealnego. Ja wciąż SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 1 szkl. mleka w proszku 200 g białej czekolady otarta skórka z jednej cytryny sok z 1 cytryny 200 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Mascarpone połączyć z mlekiem w proszku i dodać roztopioną
Kuchnia w opałachserca Wam je polecam, P-Y-S-Z-N-O-Ś-C-I ! :) źródło : smaczny kąsek składniki na mleczną masę : 200 g masła lub margaryny 3 szkl pełnego mleka w proszku 0,4 szkl cukru pudru (lepiej ten składnik według mnie pominąć) 400 g waniliowego serka homogenizowanego troszeczkę dowolnego alkoholu dodatkowo : 400 g herbatników 150 g posiekanych orzeszków ziemnych(...)masło przekładamy do miski od miksera i ucieramy je razem z cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło). Następnie dodajemy na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa
charlotte gotuje