płaskie łyżeczki Olej 6 łyżek Mocna kawa parzona 1 szklanka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Składniki na krem: Mleko ½ szklanki Cukier ½ szklanki Masło 30 gram Mleko w proszku 1 ½ szklanki Składniki na polewę: Cukier puder 5 łyżek Kakao 3 łyżki Kwaśna śmietana 3 łyżki Margaryna ½ kostki Żelatyna 1 łyżka Wykonanie biszkoptu: Składniki na biszkopt podzielić na dwie(...)odstawić. Wykonanie kremu: Mleko połączyć z cukrem, gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, po czym odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodać ostudzone mleko z cukrem, następnie mleko w proszku, miksować tak długo do otrzymania jednolitej masy. Wykonanie polewy: Wszystkie składniki razem gotujemy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody. Polewę lekko
Tradycyjna Kuchniaaromaty z moimi delikatnymi modyfikacjami. Serdecznie zapraszam;) Składniki: 15 gramów świeżych drożdży 62 ml letniej wody 810 ml mąki chlebowej łyżeczka soli 2 łyżeczki mleka w proszku 250 ml ciepłych ubitych ziemniaków 250 ml ciepłej wody - dodatkowo garść pestek dyni 3 łyżki słonecznika 3 łyżki sezamu Ponadto: 1 jajko 2 łyżki mleka dwie szczypty sezamu(...)Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, zostawić je do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mleko w proszku, sól, ziemniaki oraz wyrośnięte drożdże. Następnie dodać pestki dyni, słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić
Krakowskie smaki Anikwadratowych andrutów (suchych wafli ) - 1 szklanka cukru * - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - ½ szklanki mleka 3,2% * - 250 g wiórków kokosowych - 250 g miękkiego masła - 3/4 szklanki mleka w proszku * - powidła węgierkowe (1 słoik 290 g) - 24 podłużne biszkopty * szklanka u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy(...)chwili, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę mleczno kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wafel kładziemy powidła i rozprowadzamy (najwygodniej używając pędzla) równomiernie po całej powierzchni (1 słoik musi wystarczyć na 3 „przełożenia”). Przykrywamy waflem, który również smarujemy powidłami. Kładziemy kolejny
mojewypiekiinietylkoprzepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry! Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej. Wykonanie: Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 175 g margaryny(...)ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą
paapilotkaaczekoladą , to idealne trio na popołudniowy deser . składniki na 8 kulek 1 białko niecałe pół szklanki cukru tabliczka czekolady 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka mleka w proszku wiórki kokosowe przepis Czekoladę strugamy na tarce na wiórki . Białko ucieramy z cukrem dodajemy do niego posiekane orzechy , mleko w proszku i startą czekoladę . Masa musi być jednolita
Smakowite Daniamąki pszennej typu 55050 g letniej wody8 g soli30 g mleka w proszku15 g roztopionego smalcumąka ziemniaczana do podsypywania koszykaPrzygotowanie chleba:Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze
Stare Garypamiętać że wszystko zależy od tego jak duże bułki chcemy otrzymać. Składniki: 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 szkl mleka w proszku niepełna szkl wody 2 i 1/2 -3 szkl mąki pszennej 1 jajko łyżeczka soli sezam Wykonanie: Olej,wodę, mleko w proszku, cukier i drożdże, roztrzepane jajko, 2 szkl
Malinowe Pocałunkiupieczenia obu wersji J . Dietetyczne pączki II Składniki: 200 twarogu mielonego 75 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny(...)łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy
Mania GotowaniaSkładniki na 8 bułek: 170 ml ciepłej wody 2 łyżki masła 100 g mleka w proszku 2 łyżki cukru 1 jajko 4 g drożdży instant 1 niepełna łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam CZAS PRZYGOTOWANIA: 135 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłej wody dodajemy masło, mleko w proszku i cukier. Mieszamy(...)Formujemy kuleczki i układamy na lekko natłuszczonej blaszce w sporych odstępach, porządnie zgniatamy ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. 3. Żółtko mieszamy z łyżką mleka. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mieszaniną przy pomocy silikonowego pędzelka, posypujemy sezamem. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gotowe! :) Przepis znaleziony na stronie KULINARNE PRZEBOJE
My Culinary Artproszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Składniki na mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 120 g białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30% DODATKOWO: ok. 300-400 g powideł orzechy włoskie Mąkę przesiewamy razem(...)zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło – miękkie- utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości. Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy powidłami. Na to wykładamy masę mleczną. Przykrywamy drugim blatem. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy
Kubki smakumajeranek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz (można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego) Bułeczki: (z przepisu na bułeczki do hamburgerów ) 170 ml ciepłej wody 100 g mleka w proszku 2 szklanki mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej) 1,5 łyżki cukru niepełna łyżeczka soli 1 całe jajko łyżka mleka sezam(...)posypania ok. 2 pomidory 2 małe cebule ogórek sałata ketchup, dowolne sosy (np. meksykański , czosnkowy ) Mini Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę mąki, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez
Słodka Stronapełnoziarnistej - 50 g mąki pszennej - mąka do podsypywania około 2 łyżki maksymalnie - 5 łyżek oliwy z oliwek - około 10-15 sztuk oliwek -155g wody letniej - 2 łyżeczki mleka w proszku pełnotłustego (sprawdzony patent cioci, która pracuje w cukierni) - 2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki soli Miód rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mleko w proszku, drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski wsyp
SMYKWKUCHNIsklepu, a cudo stworzone w domowym zaciszu z najprostszych składników. Masz wolne pół godzinki? Zrób czekoladę! Czekolada: 8 łyżek oleju kokosowego 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku laska wanilii Dodatki: garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i mleko w proszku (nie polecam granulowanego, dosyć ciężko
sama złodyczszklanki wody 2 galaretki truskawkowe masa Milky Way 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku Do dekoracji kuleczki czekoladowe (albo wiórki czekoladowe) Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym(...)dony placek, wyrównując. masa Milky Way: Mleko zagotować, wymieszać z cukrem aby cały się rozpuścił i wystudzić. Połączyć z cukrem waniliowym, masłem i mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Połowę masy wyłożyć na placek z masą truskawkową. Przykryć górną częścią placka i wyłożyć drugą część masy Milky Way. Całe ciasto udekorować czekoladowymi
Niezły Młynekmąki pszennej chlebowej 200 g mąki pszennej razowej 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant) 50 g cukru 7 g soli 10 g mleka pełnego w proszku 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko) 140 g mleka w temperaturze pokojowej, 120 g Tang Zhong(...)temperaturze pokojowej 50 g roztopionego i ostudzonego masła odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto
Grahamka, weka i kajzerka