łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 120 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka mleka w proszku wykonanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy mąkę (przesiewamy) z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W drugiej miksujemy masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem
Ania i Marcin gotujądodaje się jajka i mleko, ale po przyjeździe do kraju, gdy proszek się skończył wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :) Pancakes: 3 jajka 2 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody Dodatkowo: Syrop (klonowy lub z mniszka lekarskiego ) Owoce Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek
Smakowy Rajszklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA mleko-1/2 szklanki cukier-1/2 szklanki margaryna-1 kostka cukier waniliowy-2 opakowania mleko w proszku-2 szklanki polewa czekoladowa-1 opakowanie pakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao(...)stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. MASA Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt Masa mleczna Biszkopt Polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusilekką i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku na raz, stale miksując, do połączenia. Dolewamy olej i aromat. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Powoli dosypujemy ją partiami do masy, stale miksując. Wlewamy wystudzone mleko z herbatą i miksujemy całość do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Ciasto rozdzielamy na pół wlewając je po równo do form(...)środkowej półce, przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy Do zrobienia kremu będziemy potrzebowali zimnego mleka, budyniu i masła. W niepełnej szklance zimnego mleka mieszamy proszek budyniowy razem z dodatkową skrobią. Resztę mleka zagotowujemy mieszając je z cukrem. Wlewamy rozmieszany dokładnie proszek budyniowy do gotującego się mleka i mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia budyniu. Zdejmujemy z ognia
Karo in the Kitchenciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mleczny krem: 0,5 szklanki mleka 3,2% 0,5 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 300 g masła 2 szklanki mleka w proszku Poncz: Słodka czarna herbata z cytryną 1 pomarańczowa galaretka 1 szklanka wrzątku Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 50 g masła 3 łyżki śmietany 30% Orzechy laskowe do dekoracji(...)zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy
VioletoweKucharzeniewiele lepszy. Podałam go z masą jogurtowo-kakaową, mnóstwem truskawek i wiórkami kokosowymi. Mega pyszny! Składniki: 60 g mieszanki do naleśników proteinowych (Ostrovit) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 80 ml mleka(...)łyżeczki oleju kokosowego (użyłam Ostrovit) Dodatki: jogurt grecki wymieszany z kakao i wybranym słodzikiem truskawki wiórki kokosowe Przygotowanie: Mieszankę na naleśniki dokładnie wymieszaj z mlekiem, proszkiem do pieczenia i jajkiem. Odstaw na 3 minuty. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę i smaż na małym ogniu ok. 3 minuty pod przykryciem. Następnie przewróć na drugą stronę
Zdrowie na języku :Pszklanki mleka do gotowania + 150ml do kremu 250ml wody 4 łyżki cukru 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych 2 czubate łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica 3 łyżki mleka w proszku 1. Kaszę jaglaną zalewamy 350ml szklanki mleka i 250ml wody, dodajemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli płyn wyparuje przedwcześnie, dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe(...)migdały, studzimy. 2. Kaszę przekładamy do blendera. Zalewamy pozostałymi 150ml zimnego mleka i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy mleko w proszku, miksujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy
Szefowa kuchnimlekiem. Na masę: - 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym - 100 g gorzkiej czekolady - 3 czubate łyżki kakao - 200 g chałwy - 200 g kostki masła - 1 szklanka mleka w proszku - 100 g cukru W rondelku wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier, masło. Ciągle mieszaj aż składniki połączą się ze sobą. Dodaj połamaną czekoladę, chałwę i kakao. Ciągle mieszając
SMYKWKUCHNIzapraszam Was na mleczne kanapki, czyli wafelki przełożone masą czekoladową i mleczną. Idealne do krojenia ... i podjadania. Przepis dodaje do akcji Jak ugryźć wafla . Składniki: 1 czubata szklanka mleka w proszku (niebieskiego) 1/4 szklanka cukru 1/4 szklanka mleka (zwykłego) 200 g masła 1 łyżka kakao 2 prostokątne wafle W rondelku podgrzać (zwykłe) mleko wraz z cukrem. Mieszać tak długo(...)cukier się rozpuści. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę - stopniowo dodając do niej mleko z cukrem. Następnie dodać mleko w proszku. Najlepiej dodawać powoli i miksować na niskich obrotach. Przygotowaną masę podzielić na 2 części. Do pierwszej - dodać łyżkę kakao i wymieszać. Wafle przekroić na pół w taki sposób, aby utworzyć 4 jednakowe części. Na pierwszy wafle wyłożyć połowę masy
Ugotować20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek powideł śliwkowych - 0.5 litra śmietanki 30 % - 1 łyżka mleka w proszku - 1 łyżka cukru pudru - 0.5 litra mleka - płatki migdałowe Wykonanie Na do blaszki wykładam folię spożywczą na nią układam warstwę herbatników. Na mleku gotuję budynie, gdy przestygną ucieram(...)masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego :) * przepis podejrzałam w programie Ewy Wachowicz delikatnie zmodyfikowałam
Kuchnia z widokiem na ogródjajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao masa 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego, pełnego) 2/3 szklanki cukru 200 g masła 16 g cukru waniliowego masa 100 g mlecznej czekolady A jak to zrobić: Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka(...)stopni (termoobieg). Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć, powoli dodawać do niego wystudzone mleko i dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzchu gotowego ciasta
Kuchnia w opałachdobrą nowinę: Jezus się nam narodził !Pierwszy dzień świąt, wspaniały ^^Śniadanie takie trochę nieświąteczne, ale po prostu przepyszne. Naleśniki bezglutenowe, bez mąki, dwuskładnikowe i baardzo mleczne :)~ Naleśniki z mleka w proszku z serkiem naturalnym miodem i cynamonem ~Składniki:(na 2 naleśniki)2 jajka3 łyżki mleka w proszku*+ serek naturalny miódcynamon* jeśli masa wyjdzie za gęsta, możemy dodać trochę zwykłego
Kuchenny Skrawek Niebamasła Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa(...)mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy, aby były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku
Wanilia i Kardamonprzygotowanie tego ciasta nie zajmie nawet 30 minut. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g masła 0,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 20 g kawy w proszku 2 szklanki cukru (jeżeli lubimy ciasta mniej słodkie, to dajemy jedną szklankę(...)jaja 340 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat migdałowy Przygotowanie: W rondelku topimy masło, dodajemy kakao, kawę w proszku, mleko, jedną szklankę cukru i cały czas gotując na malutkim ogniu palnika, mieszamy do połączenia się składników przez ok. 2 min. Odstawiamy do wystudzenia. W między czasie, póki masa czekoladowa stygnie
Kuchnia Łukaszaszklanka mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 20g cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 10minut. Do jajecznego kremu stopniowo dosypujemy mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie(...)przelać do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści a następnie ostudzić. Margarynę dobrze utrzeć. Dodać do niej ostudzone mleko i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na poziome dwa blaty. Jeden ułożyć na blaszce. Można nasączyć sokiem z cytryny z łyżką cukru i łyżką wody. Na biszkopt wyłożyć mleczną masę
Tagebuch po polskuSkładniki (na dwie foremki a 23 cm): 170 g Tang Zhong z mąki pszennej chlebowej i mleka 480 g mąki pszennej chlebowej 200 g letniego mleka 30 g mleka w proszku 20 g świeżych drożdży 40 g oliwy 40 g cukru 8 g soli 180 gramów ugotowanej kaszy gryczanej Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki i mleka(...)Wystarczy nie więcej niż 5 minut gotowania. Odstaw kaszę, aby ostygła. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj letnie mleko i wymieszaj. Przesiej mąką do dużej miski. Dodaj mleko w proszku, sól, i wymieszaj. Dodaj Tang Zhong i rozpuszczone w mleku drożdże z cukrem. Wymieszaj składniki i wyrabiaj ciasto około 6 minut. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj kolejne
Grahamka, weka i kajzerka