mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:20/622)

Warkocz drożdżowy na słono 94

Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku 1/2 lub 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie) 1 łyżeczka tymianku suszonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć

moj przepis na
Blok czekoladowy z bakaliami 496

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Blok czekoladowy to słodki, nafaszerowany bakaliami przysmak z mlekaproszku, herbatników oraz bakalii. Pewnie większość z Was pamięta go z czasów dzieciństwa, kiedy to często był robiony przez nasze mamy na różnego rodzaju okazje. Wszyscy go uwielbiali " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Blok

Marta Gotuje
Bakaliowy mazurek last minute 248

niż się go robi ;) Spróbujcie sami! Szybki mazurek bakaliowy na waflach podane składniki wystarczą do przełożenia wafla o wymiarach ok. 20x30 cm Do mazurka będziemy potrzebować: 250 g mleka w proszku (nie granulowanego!) 150 ml wody 100 ml mleka 100 g cukru trzcinowego typu demerara 100 g masła 82% 100 g kandyzowanych owoców (użyłam ananasa i mango) 50 g rodzynek(...)gotowych rękawów) Mazurek najlepiej przygotować tak jak terrinę , dzień przed podaniem. Szykujemy dwa wafle na spód i wierzch mazurka oraz 1/2 wafla do nadzienia. W sporej misce łączymy mleko w proszku, 1/2 pokruszonego drobno wafla oraz bakalie. Masło, mleko, wodę i cukier podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Czekamy, aż całość się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą

Ratunku obiad
Placuszki z kukurydzy, z papryczką chilli i cheddarem 144

czystym sumieniem.   'placuszki z kukurydzy, z papryczką chilli i cheddarem' Składniki (na ok.12 placuszków) - 150g kukurydzy z puszki (odsączonej) - 2 jajka - 75g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100ml mleka - 0,5 papryczki chilli  - 2 dymki(...)pęczek szczypiorku - 2-3 łyżki tartego sera cheddar - sok z 1 limonki - sól - olej do smażenia - schłodzona śmietana/jogurt naturalny (opcjonalnie)    Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, mleko, proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli. Wymieszać. Dodać kukurydzę i zmiksować blenderem. Na koniec dodać ser i posiekaną dymkę/szczypiorek i wymieszać łyżką. Odstawić na 15-20 minut

CookYourself
Orzeszki 156

się zarumienią. Po upieczeniun połówki orzeszków nadziewamy masą i przykrywamy drugą połową.  Składniki masy: 100 g masła  1 szklanka mleka 4 łyżki cukry 4 szklanki mleka w proszku W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do masy można dodać orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, nutellę

Salonik smaków
Białe wafle z bakaliami 203

niepełna szklanka)4 prostokątne wafleSposób przygotowania:1. Dwa wafle kruszymy. Przygotowujemy bakalie, morele drobniej kroimy.2. Gotujemy zwykłe mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Masę trochę studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.3. Do masy dodajemy pokruszone wafle i bakalie. Wychodzi bardzo gęsta masa. Całość mieszamy, wykładamy na jednego wafla, przykładamy drugim i całość obciążamy np. deską. 4. Wafla

Kuchnia domowa Ani
Ciasto mleczna kanapka, mmmmmm :) 504

soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniana krem:300 g masła 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie opakowanie )2/3 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mlekana polewę:1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej2 łyżki masła2 łyżki śmietanki kremówkiBiałka ubijamy(...)stopniach C.Mleko w płynie zagotowujemy z cukrami i następnie studzimy. Masło ucieramy, dodajemy do niego chłodne już mleko, dalej ucieramy. Na końcu wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę.Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tak by salaterka nie dotykała wrzątku). Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż i przekładamy mlecznym

Bon Appetit Małgorzaty
milky way, mleczna droga 194

Składniki: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 szklanki mleka niepełna szklanka cukru 2 op. cukru waniliowego 2dag margaryny 2 szklanki mleka w proszku Wykonanie: Ubijamy białka i stopniowo dodajemy cukier, żółtka. Na koniec delikatnie wsypujemy mąkę z proszkiem. Przelewamy ciasto do blachy i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy(...)cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy mleko w proszku. Gdy masa ostygnie ucieramy margarynę i łączymy oba składniki. Polewę można wykonać z roztopionej w kąpieli wodnej tabliczki  czekolady mlecznej z dodatkiem 20 dag margaryny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tang Zhong i brązowy ryż 187

ryżu brązowego, ugotowanego bez soli Przygotowanie chleba:Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól.Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku drożdze, Tang Zhong i mleko z solą. Masło i ryż dodasz później. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem lub robotem

Grahamka, weka i kajzerka
Rogale z makiem 177

zawierają cukru. Rogale p odane na Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 10 g drożdży instant 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 3 łyżki mleka w proszku 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 250 ml mleka  40 g masła mleko do posmarowania mak niebieski ale-raj Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, drożdże, mleko(...)proszku i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by się "odgazowało". Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i kilka

Ala piecze i gotuje
Blok czekoladowy 121

jest obłędny :) Poza tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a najtrudniejszy punkt przepisu to oczekiwanie, aż blok się schłodzi :) Składniki na 1 sporą keksówkę: 400 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego) 4 łyżki gorzkiego kakao 200 ml mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru 300-400 g herbatników ulubione bakalie-orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce Jeśli chodzi o bakalie(...)suszone śliwki. Jeśli robię go na świeta, wtedy dodaję różne rodzaje orzechów i migdały, na bogato ;) Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w dużym naczyniu razem z mlekiem w proszku, kakao i bakaliami. W rondelku umieszczamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Od razu wlewamy do naczynia z suchymi składnikami

Zawsze głodna!
Pankejki z gruszką na trudne poranki 159

mleka 1 jajko szczypta soli 1 gruszka tłuszcz do smażenia syrop klonowy lub lejący miód do podania Gruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach (ze skórką i ogryzkiem). Mąkę, proszek, mleko, sól i jajko mieszamy miotełką albo mikserem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą gruszkę. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. Jemy na ciepło

les mirabelles
Podaruję Wam trochę słońca: ciasteczka pomarańczowe! 142

waga suchej kaszy) 50 g cukru trzciniowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady *dodatkowo można podrasować krem : 50 g (trzy łyżki) sojowego mleka w proszku sokiem z cytryny szczyptą kardamonu Przygotowanie: Zacznij od ugotowania kaszy na mleku, dodaj też do niej sok z całej pomarańczy i cukier (łyżkę cukru zostaw do ciasta). Gdy kasza(...)rozgotowana, że łyżka stoi. Jeżeli masz, to dodaj łyżkę kandyzowanych skórek pomarańczowych i sok z cytryny. Zblenuj całość na idealnie gładki krem. Pod sam koniec możesz dodać mleko w proszku. Wyjmij ciasto z zamrażalnika (zakładam, że było tam około 20 minut, więc jest tylko schłodzone i formuj małe kuleczki, u mnie miały one wagę 10-12 g, ważyłam każdą

greenscarf
Omlet białkowy z mąką gryczaną 213

mąki gryczanej 50 ml mleka 0,5% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kardamon PRZYGOTOWANIE: Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę Żółtko zmiksować z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i kardamonem Dodać odżywkę białkową i ponownie zmiksować Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką Smażyć z dwóch stron na patelni teflonowej pod przykryciem Podawać

peanutbuttermonster
Tort ,, Lodowy'' 163

Krem niebieski: 1 niebieska galaretka 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka śmietankowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 łyżka żelatyny 2 łyżki gorącej wody Kulki kokosowe: 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: kilka rożków waflowych(...)Smarujemy również wierzch tortu. Odstawiamy do wystudzenia kremu. 3. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, następnie z jeszcze ciepłej masy formujemy kluki takiej wielkości, żeby zmieściły nam się w rożkach waflowych i obtaczamy

Izabelawkuchni