serowo-cebulowy z tymiankiem Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 200 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 50 ml letniej wody 1 łyżka mleka w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g masła farsz: 150 g sera cheddar 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka(...)miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę płynów, mleko w proszku i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ser zetrzeć na tarce o drobnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętacie ten smak? Razem ze mną blok robiły: Dorotka , Marzenka , Szóste Niebo , Joanna , Angelika .. 25 dkg margaryny 1/2 szkl.wody 1,5 szkl.cukru 40 dkg herbatników 50 dkg mleka w proszku dodatkowo: orzechy laskowe , orzechy piniowe ,płatki , skórka pomarańczowa itp . Margarynę rozpuścić. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia się cukru.Lekko wystudzić ,wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzenieczasami - potrójnej porcji składników! Są naprawdę przepyszne! Delikatne ciasto, smak truskawek i kokosa... Zresztą koniecznie (!!!) sami spróbujcie! (15-18 sztuk) 1 jajko (duże) 60g mąki pszennej 40g mleka w proszku (w wersji mniej zdrowej może być śmietanka do kawy) 1 łyżka ksylitolu (płaska; wg smaku) 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 70 ml mleka(...)łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 10 truskawek (sporych) Dodatkowo: masło/olej kokosowy do smażenia Żółtko zmiksować z cukrami, a następnie połączyć z mlekiem, olejem kokosowym, mąką i mlekiem w proszku. Białko ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać do powyższej masy. Dodać wiórki kokosowe i truskawki pokrojone na grubsze plasterki. Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około
Di gotujedwóch różnych smakach. Robi się je szybko i przyjemnie. Tak naprawdę, to ich przygotowanie sprawiło mi niezłą frajdę :) No to co? Miłej zabawy! Domowe wafelki z masą z mleka w proszku i kremem krówkowym (duuużo wafelków) Potrzebujemy: opakowanie suchych wafli (moje nazywały się „andruty” i było ich dokładnie 25 g) 200 g bardzo miękkiego masła + 200 g masła o dowolnej(...)użyłam naturalnej masy krówkowej Gostynia, ale można poeksperymentować z różnymi smakami) ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie) 3 szklanki mleka w proszku (ja użyłam granulowanego odtłuszczonego, bo tylko takie dostałam, ale nie miałam z nim żadnych problemów) 2 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: jeśli wafli nie kupiliśmy w tzw. „sreberku”, to będziemy również potrzebować spory kawałek
Ratunku obiadbloku czekoladowego. Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasjeMasa mleczna 200 g masła1/4 szkl. cukru pudru3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)400 g serka waniliowego Daniolikier Amaretto do smaku Dodatkowook. 4 paczek herbatników (ok. 400 g)1 puszka masy kajmakowej150 g orzeszków ziemnych solonych(...)mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comgorąco :) Składniki: 3 blaty wafli tortowych 200 g masła lub margaryny (1 kostka) 1/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka tłustego mleka w proszku Polewa: 200 g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 2-3 łyżki śmietany 30% CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN CZAS OCZEKIWANIA: 8 GODZIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wkładamy cukier(...)Masło o temperaturze pokojowej kroimy na drobną kostkę i miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodajemy mleczny syrop i aromat waniliowy. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku. 3. Blaty waflowe delikatnie kroimy na pół. Zostawiamy 5 połówek, 6 możemy zjeść :) Przygotowaną masę nakładamy równomiernie na 4 wafle, układamy jeden na drugim i przykrywamy piątym, dociskamy. Na wierzch
My Culinary Artjajka - 200 g mąki pszennej - 250 g jogurtu naturalnego - 20 g proszku do pieczenia - 60 ml mleka Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, jogurt, proszek, mleko i dokładnie mieszamy rózgą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z masą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy
Kulinarne życieznajdzie zastosowanie. Moje dzieciaki wyjadały ją po prostu łyżeczką. Po wyjęciu z lodówki można nią normalnie smarować pieczywo. Składniki: 100 g wiórek kokosowych 1 szkl mleka 1 szkl mleka w proszku kilka kropel zapach waniliowego cukier do smaku ok 75 g masła lub margaryny Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy je do uzyskania przynajmniej konsystencji mokrego piasku. Należy robić(...)garnka, doprowadzamy do wrzenia i mieszając cały czas gotujemy ok 2 min. Słodzimy do smaku, dodajemy kilka kropel zapachu i wkładamy masło/margarynę. mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i najlepiej mikserem mieszamy. Mogą robi nam się grudki, ale da się je rozetrzeć. Czekamy aż wystygnie, przekładamy do pojemnika docelowego i wkładamy do lodówki. Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkipracy … jak i deser do popołudniowej kawusi! Polecam! SKŁADNIKI: MASA MLECZNA: *mleko – 1/4 szkl * drobny cukier – 1/4 szkl * prawdziwe , dobrej jakości masło – 175 g * mleko w proszku – 1 szkl MASA NUGATOWA: * nutella / krem orzechowy – 180 g *prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g * kakao – 1 łyżka * orzechy laskowe – 150 g DODATKOWO: * wafle(...)dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA MLECZNA : Mleko gotujemy z cukrem , studzimy. Masło ucieramy na gładką , białą masę , a następnie powoli wlewamy mleko z cukrem i dodajemy po łyżce mleka w proszku – dokładnie mieszamy. MASA NUGATOWA: Orzechy prażymy na suchej patelni , obieramy ( po uprażeniu zawijamy w ściereczkę , zgniatamy – dzięki temu łatwiej odejdą skórki ) , a następnie drobno siekamy. Masło ucieramy
Ostra na Słodkososik jest różowy..no.. na zdjęciu może za bardzo tego nie widać..ale wpis dodaję do Różowego Tygodnia 2013. 25 g drożdży suszonych 25 g mleka w proszku 50 dkg mąki 1 jajko szczypta soli 250 ml ciepłej wody plasterki kiełbasy, szynki itp jajko 2 łyżki wody majonez ketchup czosnek W głębokim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie(...)drożdże. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie powoli dodawać przesianą część mąki [375 g], cały czas mieszając. Do drugiego naczynia wbić jajko i dodać roztopione masło, sól oraz resztę mąki. Wszystko połączyć z przygotowaną mieszanką. Zagnieść ciasto przez około 8 min. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować
Moje domowe kucharzeniedodatkom owoców udało się je zjeść foremka o średnicy 20 cm 40 minut spód: 200 g batonów MARS 40 g masła mleczna masa: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru niepełne 2 szklanki mleka w proszku 100 g masła dodatkowo: 5 sztuk truskawek 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 małe batoniki MARS do dekoracji Masło roztopić z batonikami(...)Mars. Zdjąć z gazu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na spód. Włożyć do lodówki na około 20 minut. Masło, cukier i mleko zagotować na masę mleczną. Po zdjęciu z palnika dodać przesiane mleko w proszku i bardzo energicznie wymieszać rózgą, tak aby nie powstały grudki. Wylać masę na schłodzony spód. Ponownie włożyć na kwadrans do lodówki. Przygotować polewę
Ania i Marcin gotująsztucznych dodatków. Gwarantuję, że nie tylko dzieci będą zachwycone! Składniki: 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej* 2 łyżeczki kakao 1 miarka odżywki białkowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka w proszku lub odżywki białkowej o smaku białej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuścić, dodać kakao i odżywkę, wymieszać. Dosypać kaszę i połączyć. Prostokątną foremkę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć(...)masę i wyrównać. Schłodzić. Gdy batoniki stwardnieją wyjąć je na deskę i pokroić na kawałki. Mleko w proszku lub odżywkę wymieszać z rozpuszczonym olejem kokosowym. Batoniki zanurzać w polewie i odkładać na talerz. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Wartości odżywcze: 759 kcal** (6 batoników po 126 kcal) B: 37 g T: 60 g W: 20 g *tzw dmuchana kasza jaglana
Chocolate Muffin Blogszklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3,5 łyżki kakao Masa: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mleka 250 g margaryny (ja dałam Tortową) 2 łyżki cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1,5 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka garść posypki (orzeszki, czekoladowe płatki, czekoladowe kamyczki itp.) Prostokątną(...)minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy a po ostygnięciu przekroić na dwa placki. Mleko, cukier i cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na gładką masę a następnie dolać ostudzone mleko. Miksować przez chwilę i dodać mleko w proszku ciągle miksując. Masa jest bardzo gęsta i stabilna. Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt. Czekoladę rozpuścić z mlekiem
Gotowanie jest łatweCzasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu
Słodkie Przyjemnościprażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też pieczenia – kokosowe kulki. Składniki: - 200g miękkiego masła - 200g drobnego cukru do wypieków - 125ml wody - 250g mleka w proszku - 100g wiórków kokosowych - 3 suche wafle kwadratowe Dodatkowo: - 100g wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Wodę zagotowujemy w garnku. Do wrzątku wsypujemy cukier – rozpuszczamy mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony syrop(...)przelewamy do misy robota. Dodajemy wiórki kokosowe, miękkie masło, mleko w proszku, pokruszone na kawałki wafle. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do lodówki do stężenia masy. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka każdej można dodać migdał bez skórki. Kokosowe kulki – wyśmienite dla łasuchów… i nie tylko
mojewypiekiinietylko