mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:26/622)

Jogurt naturalny (nie) tylko z nazwy 178

odpowiedniej ilości, aż do ostatniego dnia przydatności do spożycia „ ~ konsumentalista.pl Jak to wygląda w rzeczywistości? Zdecydowana większość jogurtów naturalnych, dostępnych na sklepowych półkach jest produkowana z mleka w proszku. W ten sposób producenci wpływają głównie na teksturę jogurtu. Chcą by był gęsty i kremowy, bo jak tłumaczą, polscy konsumenci lubią takie właśnie kremowe, gładkie, gęste konsystencje. Warto nadmienić(...)mleko w proszku zawiera tyle samo białka i wapnia, ale też innych minerałów, co świeże mleko a jego dodawanie jest zgodne z polskimi przepisami. Minusem jest jednak fakt, że zawiera ono znacznie mniej witamin niż płynny odpowiednik. Poza tym, zawiera dużą ilość oksysteroli. W nadmiarze przyczyniają się do rozwoju miażdżycy ( Loma Linda University ). Część badań wykazała również sprzyjanie nowotworom piersi

Ciasna Kuchnia
Ciasto "Cappuccino" 433

łyżki ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij(...)ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa cappuccino: Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem w proszku i cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu. Polewa: Masło i czekoladę rozpuść

Słodkości i nie tylko
Ciasto " Miętowa czekolada " 1056

biszkopt : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki(80g) 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu rumowego Krem miętowy: 2,5 szklanki mleka (625ml) 2 op budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki miękkiego masła 250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady(...)długo aż cukierki się całkowicie rozpuszczą (u mnie trwało to ok 15 min ) Zagotowujemy dwie szklanki mleka , gdy już się gotuje dolewamy syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę i porcjami dodajemy miętowy budyń. Tak przygotowana masę wykładamy na biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.Odlewamy

Malinowa Kawiarenka
Domowa tortilla pszenno- kukurydziana 112

łyżeczka proszku do pieczenia, około 250 g mąki ( tyle ile zabierze sobie ciasto ) ( pół na pół kukurydziana i pszenna)  Sposób przygotowania: Mąkę pszenną zaparz wrzątkiem, potem dodaj mleko, proszek, sol i  mąkę kukurydziana. Na końcu dodaj masło i wyrób na gładką, elastyczną masę. Uformuj z niego placki i smaż na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie włóż je jeden

Wielki apetyt
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 156

chlebowej 195 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki tortowej 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 6 soli 30 g cukru pudru 12 g pełnego mleka w proszku 1 jajko  62 g wody odrobina jajka wymieszanego z mlekiem do glazurowania bułek zielone części liści pora  Przygotowanie bułek: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i wody(...)wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozrób je z połową cukru. W większej misce wymieszaj suche składniki: mąki, mleko w proszku, sól (i drożdże instant, jeśli je używasz). W drugiej misce wymieszaj Tang Zhong, wodę i jajko ( i rozrobione z cukrem świeże drożdże, jeśli ich używałeś). Pamiętaj jednak, aby zostawić

Grahamka, weka i kajzerka
Mleczna kanapka 254

wcześniej wyłożona papierem do pieczenia) i piec około 20-25 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. SKŁADNIKI NA MLECZNA MASĘ: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego 2/3 szklanki cukru 350 g masła 16 g cukru waniliowego Mleko zwykłe zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej(...)ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. gotową polewą polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Wyjąć ok 1-2 godziny przed planowanym podaniem, masa dość twardnieje, ale u mnie nikomu

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowo - chałwowe 315

octu - 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku wymieszane z octem, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt dzielimy na 3 części. Krem z serkiem mascarpone, nr 1: - 200 g margaryny(...)serka mascarpone. Wykładamy na dolny biszkopt. Przykrywamy biszkoptem. Krem z masłem orzechowym, nr 2: - 150 g masła  - 120 g masła orzechowego - 60 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku Margarynę ucieramy na puch z cukrem, dodajemy masło orzechowe i mleko w proszku. Ucieramy na puszysty krem, wykładamy na biszkopt (środkowa warstwa). Przykrywamy 3 blatem biszkopta. Krem z chałwą

SMYKWKUCHNI
Bliny gryczane ze szpinakiem 91

mleka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki gryczanej sól 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia(...)450g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100g sera feta sól pieprz majeranek bazylia PRZYGOTOWANIE: Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo mąkę  tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany). Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy

Gotowanie jest łatwe
Domowa czekolada 113

świetnym źródłem magnezu .   składniki na 1 formę czekolady   1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 kostka masła 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 torebka cukru waniliowego przepis Gotujemy gęstą masę z mleka, cukru i kakao . Dodajemy tłuszcz i mleko w proszku ,mieszamy na ogniu na jednolita masę , dodajemy cukier waniliowy. Wlewamy

Smakowite Dania
Ciasto milky way bez pieczenia + film 426

składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) gotowa polewa czekoladowa przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, wszystko mieszamy żeby cukier się rozpuścił, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia(...)miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je stopniowo wlewając wystudzone mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy maślanej wsypujemy porcjami mleko w proszku i wszystko ucieramy na gładki krem. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy

Smakowite Dania
Rożek i spółka. W krainie wielu lodów. 128

postępuję zgodnie z instrukcją producenta.  LODY RABARBAROWE Z IMBIREM     czubata szklanka musu rabarbarowego 200g słodzonego mleka kondensowanego 300g śmietany kremówki 1,5 łyżeczki imbiru w proszku  Mleko łączę ze śmietaną, dodaję mus rabarbarowy i imbir, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta.  LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI świeża

KUCHARNIA
Tort z letnimi owocami: biszkopt z mleczną masą 109

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Przygotowanie: Biszkopt : Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej,  nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy(...)wystygnięcia, następnie wycinamy 2 lub 3 blaty. Mój tort ma tym razem 2 blaty. Krem: Masło, wodę, cukier gotujemy. Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę minimum, ale czym dłużej tym lepiej

Życie zaczyna się w kuchni
10 SANTE znaczy zdrowie - Owsiany blok czekoladowy 77

Płatki owsiane lubię. Często dodaję do śniadania. Ale na słodko też bym nie pogardziła. I dzisiaj z dodatkiem kakao oraz mleka w proszku w pysznym bloku czekoladowym. Z dobrej jakości masłem ten smakołyk od czasu do czasu może gościć na naszych stołach.     Składniki : * opakowanie 500g płatków owsianych Sante * kostka masła 82% * pół szklanki cukru trzcinowego Sante * 3 łyżki(...)kakao * pół szklanki mleka w proszku      Przygotowanie : W garnku rozpuścić masło z cukrem , dodać kakao i zagotować. Odstawić, wsypać mleko i wymieszać. Dodać płatki owsiane. Wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia. Kroić nożem zamoczonym w ciepłej wodzie. Wtedy się nie kruszy. Zapraszam na stronę sklepu Sante   oraz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Domowe ciasto "Kinder mleczna kanapka" 145

cytryny -> 2 łyżki oleju -> 2 łyżki mleka Krem: -> 250g masła -> ½ szklanki mleka -> 1 łyżka cukru -> 1 łyżeczka cukru waniliowego -> 2 szklanki mleka w proszku Polewa: -> 100 g gorzkiej czekolady -> 50g masła Wykonanie:  Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę w wysokim naczyniu. Ciągle miksując(...)szklanki mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masło ( w temperaturze pokojowej) ucieramy na gładko. Stopniowo dodając mleko ciągle miksujemy. Następnie porcjami dodajemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka).  * pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Słodkie orzeszki 383

łyżce octu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki ) pół szklanki mleka 1 paczka masła 1,5 szklanki mleka w proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść ,  formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego . Wypiekać w foremce(...)każdej strony. Krem : Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku.  Odstawić w chłodne miejsce aby masa zgęstniała . Dodać orzechy i herbatniki Gotową masą napełniać połówki orzeszków , składać po dwie . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania