octu - 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku wymieszane z octem, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt dzielimy na 3 części. Krem z serkiem mascarpone, nr 1: - 200 g margaryny(...)serka mascarpone. Wykładamy na dolny biszkopt. Przykrywamy biszkoptem. Krem z masłem orzechowym, nr 2: - 150 g masła - 120 g masła orzechowego - 60 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku Margarynę ucieramy na puch z cukrem, dodajemy masło orzechowe i mleko w proszku. Ucieramy na puszysty krem, wykładamy na biszkopt (środkowa warstwa). Przykrywamy 3 blatem biszkopta. Krem z chałwą
SMYKWKUCHNImleka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki gryczanej sól 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia(...)450g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100g sera feta sól pieprz majeranek bazylia PRZYGOTOWANIE: Mąkę gryczaną i pszenną mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo mąkę tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany). Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy
Gotowanie jest łatweświetnym źródłem magnezu . składniki na 1 formę czekolady 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 kostka masła 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 torebka cukru waniliowego przepis Gotujemy gęstą masę z mleka, cukru i kakao . Dodajemy tłuszcz i mleko w proszku ,mieszamy na ogniu na jednolita masę , dodajemy cukier waniliowy. Wlewamy
Smakowite Daniaskładniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) gotowa polewa czekoladowa przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, wszystko mieszamy żeby cukier się rozpuścił, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia(...)miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je stopniowo wlewając wystudzone mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy maślanej wsypujemy porcjami mleko w proszku i wszystko ucieramy na gładki krem. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy
Smakowite Daniapostępuję zgodnie z instrukcją producenta. LODY RABARBAROWE Z IMBIREM czubata szklanka musu rabarbarowego 200g słodzonego mleka kondensowanego 300g śmietany kremówki 1,5 łyżeczki imbiru w proszku Mleko łączę ze śmietaną, dodaję mus rabarbarowy i imbir, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI świeża
KUCHARNIAszklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Przygotowanie: Biszkopt : Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy(...)wystygnięcia, następnie wycinamy 2 lub 3 blaty. Mój tort ma tym razem 2 blaty. Krem: Masło, wodę, cukier gotujemy. Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę minimum, ale czym dłużej tym lepiej
Życie zaczyna się w kuchniPłatki owsiane lubię. Często dodaję do śniadania. Ale na słodko też bym nie pogardziła. I dzisiaj z dodatkiem kakao oraz mleka w proszku w pysznym bloku czekoladowym. Z dobrej jakości masłem ten smakołyk od czasu do czasu może gościć na naszych stołach. Składniki : * opakowanie 500g płatków owsianych Sante * kostka masła 82% * pół szklanki cukru trzcinowego Sante * 3 łyżki(...)kakao * pół szklanki mleka w proszku Przygotowanie : W garnku rozpuścić masło z cukrem , dodać kakao i zagotować. Odstawić, wsypać mleko i wymieszać. Dodać płatki owsiane. Wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia. Kroić nożem zamoczonym w ciepłej wodzie. Wtedy się nie kruszy. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Martycytryny -> 2 łyżki oleju -> 2 łyżki mleka Krem: -> 250g masła -> ½ szklanki mleka -> 1 łyżka cukru -> 1 łyżeczka cukru waniliowego -> 2 szklanki mleka w proszku Polewa: -> 100 g gorzkiej czekolady -> 50g masła Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę w wysokim naczyniu. Ciągle miksując(...)szklanki mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Masło ( w temperaturze pokojowej) ucieramy na gładko. Stopniowo dodając mleko ciągle miksujemy. Następnie porcjami dodajemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania masy ( jeśli będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka). * pierwotnie w przepisie jest znacznie większa ilość cukru, jednak wg mnie wtedy ciasto będzie zbyt
Jedz zdrowo żyj zdrowo!łyżce octu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 3/4 szklanki cukru (mozna mniej , bo krem jest mocno słodki ) pół szklanki mleka 1 paczka masła 1,5 szklanki mleka w proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść , formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego . Wypiekać w foremce(...)każdej strony. Krem : Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku. Odstawić w chłodne miejsce aby masa zgęstniała . Dodać orzechy i herbatniki Gotową masą napełniać połówki orzeszków , składać po dwie . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkamasła 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki kakao 4 żółtka szczypta soli 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku 2 łyżki słodkiej śmietanki - 36% Wykonanie: Żółtka z cukrem pudrem ucieram na puch. Masło siekam z mąką, szczyptą soli, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaję utarte żółtka(...)temperatury 180'C na 12-15 min. Gorące wyjmuję, układam na desce i zostawiam by przestygły. Masło ucieram dodając po łyżce cukier puder. Wsypuję po łyżce mleko w proszku, nie przerywając ucierania. Na końcu dolewam dwie łyżki słodkiej śmietanki, chwilę ucieram. Gotową masą smaruję jedno ciasteczko i przykrywam drugim
Ciasteczkowy Potwórszybki i mało pracochłonny a blok słodki i kremowy. To jeden z moich smaków dzieciństwa. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania bloku czekoladowego: 400g pełnego mleka w proszku, 4 płaskie łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 0,5 szklanki mleka, 200g masła, 200g herbatników, ulubione bakalie (u mnie żurawina i płatki migdałowe). Sposób przygotowania bliku czekoladowego: W garnuszku(...)się rozpuści. Dodaje cukier oraz kakao i mieszam do połączenia składników, zdejmuję z palnika i odstawiam żeby nieco ostygło. Do ciepłej jeszcze masy dodaję porcjami mleko w proszku i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję pokruszone herbatniki oraz bakalie, mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odstawiam do wystudzenia do lodówki na kilka
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: (na 2 średnie porcje) 250-300 ml schłodzonej maślanki, najlepiej by w składzie nie miała mleka w proszku- sprawdź na skład opakowania, kupując produkt. Maślanka zawierająca w składzie mleko w proszku jest bardziej kaloryczna i traci swoje bogate wartości odżywcze; po 10-20 sztuk orzechów laskowych kilka sztuk rodzynek po około 5-10 sztuk kilka sztuk żurawiny suszonej
KreatywnePinySkładniki: 1 opakowanie wafli 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Mleko, masło i cukier podgrzać do rozpuszczenia składników. Dodać kakao i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Odłożyć dwa całe wafle, a resztę zmielić - ja mielę w maszynce do mięsa. Wsypać do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać(...)mleko w proszku i ucierać mikserem do całkowitego połączenia składników. Masę czekoladową wyłożyć na jeden wafel, przykryć drugim i schłodzić w lodówce
Ciasteczkowy Potwórherbatki, na wypad za miasto, na przyjęcie, na wynos. Polecam. Składniki: 6 sztuk + 2 sztuki wafla 250 ml mleka 2 kostki margaryny 375 g cukru kryształu 500 g mleka w proszku 150 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao garść rodzynek Mleko, margaryny i cukier zagotowujemy i ściągamy z palnika. Do ciepłego dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy pokruszone
Made By Mom And Sonmojego męża :) Smak mojego dzieciństwa, zamiast czekolady mama robiła blok czekoladowy...Był podjadany już podczas robienia :) Czasami próbuję przypomnieć sobie ten smak... Składniki: 1 kostka masła 400 g mleka w proszku ( ale nie granulowanego! ) 5 łyżek kakao 1/2 szkl. wody lub mleka 1,5 szkl. cukru 1,5 paczki herbatników Masło, wodę, cukier i kakao rozpuszczamy na małym ogniu(...)całkowicie ostygnie wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Można mieszać łyżką bądź mikserem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Blachę lub keksówkę smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy masę. Wkładamy do lodówki na noc, żeby dobrze stężało. Gotowe! :) Można dodać orzechy i w wersji dla dorosłych można dodać troszkę jakiegoś likieru
Olikowa kuchniaSkładniki: 100 g pestek słonecznika 125 g margaryny 1 puszka mleka kondensowanego 4-5 łyżek mleka w proszku Wykonanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dodać margarynę - rozpuścić. Wlać mleko - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać mleko w proszku - dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ma.są smarować wafle. Posmarowane obciążyć deską do krojenia - odstawić, żeby się dobrze skleiły. Smacznego
kolorowotorcikowo