mięso - 63110 przepisów (strona:609/4208)

Jesienna zupa klopsikowa 115

Zupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą

Blog z Apetytem
Zupa kurczakowa z lanymi kluseczkami 121

braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować.  Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu.  Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 mała cebula * 2 dkg masła * sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki(...)lane kluseczki: * 2 jajka  * 4 - 5 łyżek mąki pszennej Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle.  Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk suszony

Pieprzyć z Fantazją
KRUPNIK JAGLANY 105

pogodę rozgrzewająca zupa jest w sam raz! Krupnik jaglany dziś w mojej kuchni powstał. Aromatyczny, gorący, sycący, z dokładką zaliczony. Krupnik na wywarze mięso-warzywnym z kaszą jaglaną. Tradycyjnie podaję z kaszą jęczmienną średnią. Krupnik sprawdzi się jako pierwsze danie czy kompletny obiad z porcją mięsa i warzywami. Ci co śledzą mój blog, wiedzą że to jedna z ulubionych(...)ziela angielskiego 3 łyżki kaszy jaglanej 4 średnie ziemniaki 1/4 selera łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego czubata łyżka vegety natur, lubczyk suszony, sól, pieprz pęczek natki PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, mięso myję. W garnku układam mięso, posiekaną w talarki pietruszkę, kawałek pora, posiekanego w kostkę selera, dodaję 2 liście, 3 kulki ziela, pęczek świeżej natki, zalewam 2 litrami wody. Dodaję vegetę

Zasmakuj Kuchni
Farszynki 107

Farszynki  – potrawa przywieziona na Warmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. Przepisów na farszynki jest dużo, pewnie tyle(...)dodatkiem jajka. Proporcje mąki do ziemniaków mogą być różne. Ciasto : 2 kg ziemniaków (typ kulinarny B) 400 - 500 g mąki ziemniaczanej, 2 - 3  jajka, sól, farsz : 400 g mięsa gotowanego, 4 jajka ugotowane na twardo, 5 - 6 cebul, 100-200 ml bulionu, sól, pieprz, majeranek, masło do duszenia cebuli, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, Farsz : cebule pokroić w półplasterki

królestwo garów
Kurczak z grilla w sosie satay 83

przepis na grilla, który ożywi każdą imprezę na świeżym powietrzu - kurczak z grilla w sosie satay. To niecodzienna propozycja, urozmaicenie do kiełbasy i karkówki. Doskonałe połączenie smaków - marynata do mięsa z sosy sojowego, czosnku, mleka kokosowego i przypraw sprawia że mięso jest delikatne i miękkie i ma świetny posmak. A do tego sos na bazie masła orzechowego. Petarda.  Warto(...)się postarać, żeby współbiesiadników wprawić w zachwyt:) Kurczak z grilla w sosie satay 1.5 kg mięsa z kurczaka – najlepiej udka (ale mogą też być piersi)   Marynata: 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki  czosnku 1 łyżka brązowego cukru po ½ łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i ostrej papryki 2 łyżeczki curry 1/3 szklanki  mleka kokosowego

Smaczny zeszyt
Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i oscypkiem 88

dwie części, czyli na udko i podudzie, doprawiamy z każdej strony obficie przyprawą typu Kucharek, ostrą papryką, oregano, czosnkiem granulowanym, układamy na większej blaszce bez tłuszczu, tak, żeby mięso leżało luźno, nie stykało się ze sobą, wówczas dobrze się opiecze, ale też nie za daleko od siebie i od krawędzi blachy, ponieważ tłuszcz zacznie się przypalać. Mięso udek układamy skórą(...)czas odwracamy pieczarki, żeby się nie przypaliły. Chodzi o to, żeby pieczarki się smażyły bez puszczania soku. Trwa to ok. 10 minut. Na koniec solimy ½ płaskiej łyżeczki soli. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, odwracamy, pieczarki przekładamy na blachę do mięsa, całość posypujemy startym oscypkiem wymieszanym z ziołami, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 5 minut. Smacznego :)) kurczak, ćwiartki

Bułka z Chlebem
Szynka wieprzowa pieczona z cząstkami cebuli 107

wieprzowej, 1 większa główka czosnku, 4 średnie cebule, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, Suszony tymianek, Sól, Pieprz   Wykonanie: Mięso myjemy, osączamy z wody, szpikujemy obranymi ząbkami czosnku, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Na następny dzień rozgrzewamy olej na wysokiej patelni(...)pokrywką nadającej się do pieczenia w piekarniku, wyjmujemy mięso z folii, obsmażamy z każdej strony po kilkanaście sekund, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, cebulę pokrojoną w ćwiartki, solimy cebulę do smaku, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C. Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso, przykrywamy pokrywką, pieczemy 30 minut. Jeszcze raz odwracamy

Bułka z Chlebem
Gulasz wieprzowy 146

słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku Przygotowanie: Na dużej patelni zeszklić cebule dodać czosnek, smażymy chwilkę.  Zwiększyć ogień do dużego, włożyć mięso i doprawić je solą i pieprzem.  Obsmażyć  mięso co chwilę mieszając . Gdy mięso będzie obsmażone dodajemy  przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz majeranek(...)wlać szklankę wody zmniejszyć gaz i gotować. Po jakiejś godzinie dodać  pokrojoną na plasterki marchewkę, pieczarki , pokrojona paprykę, przecier pomidorowy i wszystko wymieszać.   Gotować aż mięso będzie miękkie.  Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min. Dodać kukurydzę, wymieszać. Podawać z kaszą / makaronem / ziemniakami oraz

Monka gotuje
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 77

wyliczać każdej kalorii (jeśli jesteś osobą generalnie zdrową). Wystarczy, że zadbasz o to by na Twoim talerzu lądowały produkty z 5 grup: warzywa i rośliny strączkowe owoce chude mięso i drób, ryby, jajka, tofu, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste i / lub odmiany o wysokiej zawartości błonnika mleko, jogurt, ser i ich odpowiedniki, głównie o obniżonej zawartości(...)ulubioną metodę i upiekliśmy mnóstwo warzyw. Jak to upiec Nuggetsy zapanierowaliśmy w orzechach migdałowych i upiekliśmy. Robi się je w bardzo prosty sposób, bo panierowanie polega na tym, że mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku i obsypujemy orzechami. Czas pieczenia jest krótki: 12-15 minut dla ryby i 18-20 dla indyka. Shawarmę też przygotowuje się bardzo prosto: mięso trzeba zamarynować

Niedzielny kucharz
Karkówka w sosie z suszoną śliwką 106

nakłuć widelcem w kilku miejscach. Oprószyć przyprawami. Obsmażyć na 2/3 łyżkach oleju z każdej strony na rumiano. Cebule pokroić w półplasterki lub dużą kostkę według uznania. Dodajemy do podsmażonego mięsa  wraz ze śliwkami,  chwilę smażymy.  Następnie podlewamy karkówkę delikatnie wodą. Całość  dusimy pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu uzupełniając co jakiś czas płyn.( ok.45(...)Podlewamy wodą dopiero gdy całkowicie odparuje a mięso zacznie się lekko przypiekać.  Gdy mięso będzie już miękkie, a cebula i śliwki całkowicie się rozpadną, wlać bulion lub rosół, dodać keczup zagotować.  Mięso wyjmujemy, przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy do garnka przez gęste sito. Zaciągamy delikatnie mąką. Smacznego

Andzia Pichci
Patronaty medialne Prostych-przepisów nad książkami wydawnictwa Vital! 79

terapeutycznych. W tej książce zebrał swoje ulubione przepisy na proste do przyrządzenia ketogeniczne potrawy z łatwo dostępnych składników. Znajdziesz tu dania z warzyw, sałatki i dressingi, potrawy z jaj, mięsa, ryb i drobiu, a także wrapy, zupy i zapiekanki. W publikacji znajduje się łącznie 450 przepisów na każdy posiłek dnia. Przygotowywane dania są wolne od glutenu, sztucznych słodzików czy wzmacniaczy(...)Język oryginału: angielski Wydawnictwo: Vital Data wydania: 2017 Numer wydania: I Forma wydania druk Liczba stron: Tłumaczenie: Anna Jurga ISBN: 978-83-65404-58-9 dr Hans-Ulrich Grimm Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać się otruć przemysłowi mięsnemu Polacy są w zdecydowanej większości mięsożerni. Wieprzowina, drób, wołowina i ryby królują na naszych stołach, a w ostatnich latach dołączają

Proste-przepisy.pl
Cielęcina z rękawa 81

mięsko. Jednak u nas nie za często kupowane, pewnie ze względu na cenę. Zachęcam do tego żeby czasami coś z niej ugotować. W garnuszku wymieszać miód, musztardę i olej. Mięso posolić i wysmarować marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Najlepiej włożyć ją do rękawa foliowego. Następnego dnia ponownie mocno zamieszać przyprawy i mięso. Dodać do worka marchewki pokrojone na mniejsze(...)pomidorki przekrojone na pół, pora pokrojonego drobno i cebulkę pokrojoną w piórka. Wszystko wymieszać i wlać wodę. Zamknąć dokładnie worek. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 150 C i włożyć mięso. Najlepiej worek z mięsem umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piec 2 godziny, kilka razy przewrócić worek. Pół godziny przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 C i rozciąć

Kuchnia Pokoleń
Mielone z płatkami owsianymi 194

tradycyjnych. Ale dla osób na diecie, lub tych wszystkich, którzy nie mogą jeść kurzych jajek, myślę, że takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą. Na 6 kotletów: 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki 1 duża cebula 2 czubate łyżki płatków owsianych (w oryginale błyskawiczne, ja dałam górskie) 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek Płatki owsiane(...)zalewamy niespełna 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy na około 20 minut, aż wchłoną wodę i lekko przestygną. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoknięte płatki owsiane. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy okrągłe

Smaki Na Talerzu
Nietypowe Zraziki 167

minut lub do mikrofali na 1 minutkę. 2.   Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cienkie podłużne paski. 3.   Ogórki również kroimy wzdłuż na 4 części. 4.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.   Na każdym kawałku mięsa układamy połowę lub ¼ liścia w zależności, jaki jest duży, musi przykrywać mięso. 6.   Na kapuście(...)stron. 10.               W garnku gotujemy wodę około ½ litra i przekładamy roladki, gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie. 11.               Po ugotowaniu przekładamy roladki do naczynia a sos przelewamy przez sitko do rondelka

Kulinarna Chwila
Karkówka w sosie duszona 119

łyżka mąki pszennej olej rzepakowy Jak przygotować pyszną karkówkę z papryką i gruszką. Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, układamy na desce i lekko ugniatamy tłuczkiem, mięso oprószamy papryką słodką i ostrą (po ok. 1 łyżeczki), solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę czerwoną i gruszkę w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy karkówkę z każdej(...)strony, przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy jest złota ponownie na patelnię przekładamy karkówkę, posypujemy mąką i chwilkę mieszamy. Mięso zalewamy około ½ litrem wrzącej wody lub bulionu i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem aż będzie miękka (ok. 40 minut). Następnie wkładamy do mięsa paprykę i gruszkę i dusimy dalej do miękkości mięsa, oraz redukcji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania