mięso - 63110 przepisów (strona:609/4208)

Wtorek: Pieczone skrzydełka buffalo 169

minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Skrzydełka buffalo to amerykański sposób przygotowywania kurczaka. Są dwa sposby podawania skrzydełek: sosem buffalo polewa się upieczone mięso i podaje. Zawiesity, słodki sos klei się do rąk, co niektórym, głównie dzieciom, bardzo się podoba. Skrzydełka obtoczone w glazurze można też wstawić do pieca, celem zapieczenia. Nam ta metoda(...)bardziej się podoba. Wśród składników skrzydełek jest proszek do pieczenia. Co do zasady zmiękcza on mięso i często jest wykorzystywany do peklowania np. żeberek. W przypadku skrzydełek ważna jest też inna jego fukcja polegająca na tym, że proszek wyciąga wodę z mięsa dzięki czemu po upieczeniu jest ono jeszcze bardziej chrupiące. Składniki: 500 g skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka soli

Niedzielny kucharz
Gyros z kurczaka 163

Najlepszy jeżeli zamarynujemy mięso minimum 1 godzinę wcześniej a najlepiej dzień wcześniej. A gdy mięso już zamarynowane to mamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli. 250 gram fileta z kurczaka  3 łyżki oleju 1 czubata łyżka jogurtu Opcjonalnie pół(...)cebuli 2 łyżki przyprawy do gyrosa(prymat) lub mieszanka⬇ sól,pieprz,odrobina czosnku w granulkach,odrobina papryki wędzonej,zioła prowansalskie,szczypta kminu rzymskiego. Mięso pokroić w drobne paseczki lub kostkę ,dodać olej i przyprawę,wymieszać,dołożyć jogurt ponownie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso smażymy na patelni wraz

Andzia Pichci
Placuszki z indyka z warzywami 204

Delikatne placuszki z indyka z dodatkiem papryki i pieczarek. Bardzo lekki obiad z dodatkiem mięsa.Pieczone w piekarniku co zdecydowanie zmniejsza ich kaloryczność, ale smażone na patelni wyjdą równie smaczne. Można również zamienić mięso z indyka na pierś z kurczaka. Do przygotowania tych placuszków świetnie sprawdzą się tzw. skrawki odcięte po przygotowaniu np. kotletów. 250 gram fileta z piersi indyka(...)czerwonej i żółtej) 100 gram pieczarek 1 jajko M 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu 1 łyżka mąki wegeta( przepis na domową wegetę  tutaj ) grubo mielony pieprz sól Mięso z indyka kroimy w bardzo drobną kostkę przekładamy do miski, następnie również bardzo drobno kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki,dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę. Całość

Andzia Pichci
Penne z sosem pomidorowym 191

pomidorami. Penne z sosem pomidorowym SKŁADNIKI: - makaron penne 500g - 5 średniej wielkości pomidorów - ½ papry czki habanero - 1 papryka czerwona - 2 ząbki czosnku - 2 plastry dowolnego sera żółtego - 500g wieprzowego mięsa mielonego - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki ostrego ketchupu - pół szklanki wody - świeża pietruszka do smaku - przyprawy (pieprz, sól, kminek, oregano, majeranek, chili) - olej do smażenia Penne gotujemy zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone smażymy na oleju na rozgrzanej wcześniej patelni, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy i wrzucamy do zarumienionego mięsa mielonego, całość dalej smażymy na wolnym ogniu.   W tym samym czasie obieramy pomidory (nacinamy je wzdłuż i wszerz po czym wstawiamy do zagotowanej wody, dzięki czemu skórka praktycznie sama zejdzie

Związek na patelni
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 169

właśnie bigos i kapuśniak, to gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym lub gołąbki z grzybami plasują się tuż za nimi. Nie mniej lubiane są leniwe gołąbki czyli mięso mielone wymieszane z posiekaną kapustą i ewentualnie innymi dodatkami. Ale nie tylko Polacy kochają gołąbki. Pod różnymi nazwami i z różnym nadzieniem zawijańce z kapusty popularne są w całej Europie Środkowo(...)Iranie, Chinach i krajach zachodniej Azji. Dopóki mamy na lokalnych bazarkach i w sklepach dostęp do świeżych warzyw, warto przygotować tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem w sosie z polnych pomidorów i cieszyć się ich smakiem. Gołąbki z białej lub włoskiej kapusty w sosie pomidorowym będą świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Gołąbki z młodej kapusty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 167

Indyk zdecydowanie nie jest moim ulubionym mięsem, jednak w tym wydaniu zdecydowanie go polubiłam. Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami skusiła mnie głównie ze względów wizualnych Jednak nie tylko ładnie wygląda, bo i smakuje fenomenalnie! Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z jednej porcji wychodzi dość duża rolada, więc część z niej zjedliśmy na obiad(...)mrożony szpinak. Smażymy 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Następnie filet obieramy z błonek i delikatnie nacinamy w poprzek, ale nie przecinając go do końca. Mięso rozkładamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm uważając, żeby nie zrobić w nim dziury. Później doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Na jednym z końców układamy

PatiGotuje
Piątek: Shaking beef (Bo Luc Lac) 167

Klasyczne, wietnamskie danie, którego nazwa wywodzi się od sposobu smażenia mięsa, polegającego na potrząsaniu wokiem lub patelnią, tak aby marynata i wytwarzający się sos pokryły wołowinę. Pyszne, proste danie. Czas marynowania: Co najmniej godzinę Czas smażenia : Minuta Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Bo Luc Lac jest jednym z tych dań, którego lista składników nie jest ściśle określona. Podstawę(...)patelnię, tak aby kropla wody upuszczona na nią natychmiast wyparowała. Następnie wlej 2 łyżki oleju. Podziel wołowinę na dwie części. Przełóż na patelnię lub woka, wlej do mięsa połowę marynaty, połowę posiekanej cebuli i łyżeczkę masła. Smaż na intensywnym ogniu potrząsając naczyniem tak aby płyn pokrył mięso. Smaż pół minuty, odwróć kostki wołowiny i smaż kolejne pół minuty. Zdejmij

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 155

wylać na upieczone skrzydełka i podać. Wtedy mówimy o sticki buffalo wings. My jednak wolimy obtoczyć skrzydełka w sosie i wstawić jeszcze raz do piekarnika, żeby glazura przywarła do mięsa. Gwarantujemy, że Wasze dziecko będzie się zajadać kurczakiem, samodzielnie ogryzając kostki trzymane w rącze, metodą a la Kwicoł. Środa: Spaghetti al ragu W Polsce zazwyczaj używa się nazwy spaghetti bolognese(...)generalnie nie ma takiego dania we włoskich książkach kucharskich. Jest spagheti al ragu, czyli z sosem mięsnym, w którym więcej jest mięsa niż sosu. Jest ono jednak bardzo soczyste, gdyż przez długi czas dusi się w sosie pomidorowym, aż część jego wchłonie a reszta odparuje. To co zostanie, esencja pomidora, słodka melasa, skarmelizowana podczas długiego gotowania przywiera do mięsa. Spaghetti

Niedzielny kucharz
Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym 185

Coraz rzadziej burgery kojarzone są tylko i wyłącznie z mięsem. Od kiedy coraz więcej osób stara się żyć zdrowo, a co za tym idzie unika mięsa w swoim jadłospisie, burgery wegetariańskie i wegańskie cieszą się dużym powodzeniem. Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym Burgery przygotowane bez dodatku mięsa często bywają smaczniejsze od tych, które powstały z mięsa właśnie. Wszystko zależy

mecooks
Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 194

daniu niesamowita jest pasta, którą natarte są polędwiczki. Podstawę stanowi upieczony czosnek, do tego trzy zioła. Tyle wystarczy, żeby niesamowicie zaromatyzować mięso. Jako przystawkę proponujemy ziemniaczaną sałatkę z muślinowym pesto. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia : 10-15 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry(...)wyjdzie nam pyszne pieczyste: chrupiące z zewnątrz, lekko słone i soczyste w środku. Kiedy jeszcze dobrze doprawić mięso wówczas czeka nas prawdziwa uczta. W tym przepisie znajdziecie właśnie super patent na doskonałą przyprawę. Trochę trzeba zachodu, żeby ją przygotować, gdyż jej bazę stanowi czosnek, który trzeba upiec, a to wymaga jakichś 20 minut w piekarniku, ale naprawdę warto zaczekać, gdyż

Niedzielny kucharz
Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej 238

smacznie, choć jednocześnie za sprawą octu, zapach w kuchni podczas przygotowań był baaardzo intensywny;) Do przygotowania dania sprawdzi się patelnia, którą można używać w piekarniku. Jeżeli takiej nie posiadacie mięso z sosem należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. 1 duża polędwiczka wieprzowa około 1/2 szkl. octu balsamicznego 1/2 szkl. brązowego cukru sól, pieprz olej Oczyszczoną polędwiczkę oprószamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy(...)patelnię wkładamy obsmażoną polędwiczkę, obtaczamy ją w przygotowanym sosie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni na około 8-10 minut (jeśli macie termometr kuchenny warto sprawdzić temperaturę mięsa, przed wyjęciem go z piekarnika – powinna mieć około 68-71 stopni). Po wyjęciu patelni z piekarnika, przykrywamy mięso pokrywką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie kroimy

Smaki Na Talerzu
Karkówka z piekarnika 262

grilla           Karkówkę umyć, przekroić wzdłuż i w poprzek tak, aby powstały cztery podłużne kawałki. Na dnie żaroodpornego naczynia umieścić cztery łyżki musztardy. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w musztardzie, tak aby był pokryty ze wszystkich stron, obsypać dość obficie przyprawą do grilla. naczynie z mięsem umieścić na 2 - 3 godziny w lodówce. Piekarnik rozgrzać(...)stopni. Piec mięso w tej temperaturze, bez przykrycia około 30 minut. Po tym czasie naczynie przykryć, a temperaturę obniżyć do 180 stopni. Piec jeszcze 2 godziny. Pod koniec pieczenia mięso odwrócić

Praktyczna pl
Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami. 179

krok po kroku     Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na idealnie soczystego kurczaka pieczonego w całości. Tajemnicą jest masło ziołowe, które nawilża mięso i sprawia, że kurczak przechodzi smakiem bazylii, czosnku i kolendry. Idealny pomysł na rodzinny obiad.     Składniki:   1 kurczak o wadze około(...)zapiekania, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Wmasuj przyprawy w kurczaka. Piecz w podanej wyżej temperaturze, około 90 minut. Skórka powinna być rumiana, a mięso odchodzić od kości.   Bataty obierz ze skórki. Pokrój w grubsze frytki, przełóż do miski. Polej oliwą, posyp pozostałymi przyprawami i posiekanym czosnkiem

kuron.com.pl
Czwartek: Włoska zupa weselna 210

maritata można raczej przetłumaczyć jako pożeniona zupa, czy coś w tym rodzaju:) Nazwa nie odnosi się do przyjęcia weselnego, ale odzwierciedla złożoność składników zupy i niecodzienne połączenie warzyw i mięsa, pożenionych ze sobą. Nam i jedna i druga historia jest bliska, bo rosół jak najbardziej kojarzy nam się z weselem (na naszym, o ile nas pamięć nie myli, można było(...)zupa spokojnie wystarczy za cały obiad. Przepis pochodzi z bloga Cookingclassy.com Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi pulpecikami Składniki: Pulpeciki 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 małe jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Zupa

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania