mięsnym. Danie dość popularne i myślę ,że choć raz udało się go już skosztować. To tyle wstępu a teraz zachęcam do skorzystania z mojego przepisu:) Składniki Gulasz 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę 1 cebula posiekana 1/2 główki czosnku posiekana natka pietruszki posiekana 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu pomidory krojone z puszki papryka słodka(...)pieprz 1 kostka rosołowa 1/2 szklanki wrzącej wody śmietana kremowa 18% olej Placki ziemniaczane według przepisu: Placki ziemniaczane Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości
gotuj ze mnączasie cały surowiec mielimy.U mnie rozdrabnianie odbywało się na maszynce zelmer 8, sitko fi 5 mm. Następnie przyprawiamy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy aby cała woda została wchłonięta przez mięso i przyprawy dobrze się wymieszały z mięsem. Na koniec przesiewamy przez drobne sitko skrobię ziemniaczaną do mięsa i również dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki i skrobia była w całym(...)surowcu. Odstawiamy mięso na 3 godz do lodówki w celu wyrównania smaków. Napełniamy ściśle puszki,zamykamy i przeprowadzamy sterylizację w szybkowarze czas 65 min. Po tym czasie jak ciśnienie spadnie otwieramy szybkowar i puszki wkładamy do zimnej wody aż wystygną ,dalsze chłodzenie odbywa się w lodówce. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Fanom klasycznego spaghetti polecam miłą alternatywę - makaron z sosem z mięsem z kurczaka, pomidorami i świeżą bazylią, która dodaje daniu świeżości przyjemnego aromatu. 400g dowolnego makaronu 500g mielonego mięsa drobiowego 1 litr passaty pomidorowej 1 cebula 5 ząbków czosnku oliwa z oliwek 200g tartej mozzarelli świeża bazylia sól, pieprz 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy(...)mielone mięso wraz z posiekaną drobno cebulą. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, wlewamy passatę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. 2. Do sosu przekładamy makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z serem i dużą ilością świeżej, posiekanej bazylii
Szefowa kuchnikanapki, dodaję do zupy pomidorowej albo japońskiej zupy ramen. Z pieczonego filetu z kurczaka robię też pyszne sałatki np. taką jak sałatka z kurczakiem i jabłkiem albo podgrzewam mięso i podaję z sosem pomidorowym Prosty obiad z kurczaka może zrobić każdy, ale żeby kurczak był soczysty trzeba go często podlewać albo wykorzystać pewien trik, który opisuję poniżej. Szybki obiad(...)soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego Marynata do kurczaka - przepis Olej, sok z cytryny i pozostałe składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszam. Marynatę do kurczaka wcieram w mięso i odstawiam filety do lodówki, najlepiej na całą noc, a minimum na godzinę. Szybki obiad z piersi kurczaka - przepis Jeśli mam czas (a najczęściej go nie mam), to filety wyjmuję
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 5 łyżek syropu ananasowego z puszki *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na pół *** *** Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki i doprawiamy solą i pieprzem *** *** Całość obtaczamy w mące ziemniaczanej *** *** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy(...)ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Warzywa kroimy w słupki (czosnek, imbir i chilli drobno siekamy) i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso *** *** Dodajemy ananasa odsączonego z zalewy, mieszamy i smażymy razem przez około 2 minuty *** *** Dodajemy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze
Blog z Apetytemsmażenia Piersi kurczaka przekrój i rozbij tłuczkiem na kotlety o grubości ok. 1 cm (lub pokrój mniejsze kotleciki) . Posyp je przyprawą gyros i lekko wetrzyj ją dłońmi w mięso. Odłóż na bok. W tym czasie w głębszej misce wymieszaj jajko, 2 łyżki wody, majonez, mąkę i drobno starty ser (do mieszania wygodnie jest użyć miotełki do ubijania) . Mieszaj(...)średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle drobiowe, nie musisz ich rozbijać tłuczkiem – powinny być wystarczająco cienkie W mięso wtarłam przyprawę gyros, dlatego późniejsze doprawianie ciasta lub usmażonych kotletów nie jest już konieczne. Kotlety możecie podać z… ulubionymi surówkami lub sałatkami obiadowymi, smażonymi pieczarkami, duszonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami
Kulinarny S.O.S.smażenia Piersi kurczaka przekrój i rozbij tłuczkiem na kotlety o grubości ok. 1 cm (lub pokrój mniejsze kotleciki) . Posyp je przyprawą gyros i lekko wetrzyj ją dłońmi w mięso. Odłóż na bok. W tym czasie w głębszej misce wymieszaj jajko, 2 łyżki wody, majonez, mąkę i drobno starty ser (do mieszania wygodnie jest użyć miotełki do ubijania) . Mieszaj(...)średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle drobiowe, nie musisz ich rozbijać tłuczkiem – powinny być wystarczająco cienkie W mięso wtarłam przyprawę gyros, dlatego późniejsze doprawianie ciasta lub usmażonych kotletów nie jest już konieczne. Kotlety możecie podać z… ulubionymi surówkami lub sałatkami obiadowymi, smażonymi pieczarkami, duszonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami
Kulinarne S.O.S.Gulasz z szynki w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. około 500g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa) papryka słodka papryka ostra sól mąka do obtaczania olej Dodatkowo: 2 marchewki 1 cebula(...)laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) natka pietruszki/koperek Ponadto: 3 łyżki śmietany 12-18 % 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć
Di gotujewyliczać każdej kalorii (jeśli jesteś osobą generalnie zdrową). Wystarczy, że zadbasz o to by na Twoim talerzu lądowały produkty z 5 grup: warzywa i rośliny strączkowe owoce chude mięso i drób, ryby, jajka, tofu, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste i / lub odmiany o wysokiej zawartości błonnika mleko, jogurt, ser i ich odpowiedniki, głównie o obniżonej zawartości(...)ulubioną metodę i upiekliśmy mnóstwo warzyw. Jak to upiec Nuggetsy zapanierowaliśmy w orzechach migdałowych i upiekliśmy. Robi się je w bardzo prosty sposób, bo panierowanie polega na tym, że mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku i obsypujemy orzechami. Czas pieczenia jest krótki: 12-15 minut dla ryby i 18-20 dla indyka. Shawarmę też przygotowuje się bardzo prosto: mięso trzeba zamarynować
Niedzielny kucharzrównież samodzielnie np. z sosem czosnkowym , tzatziki lub sosem chili . Dania prosto z patelni… ** Placki ziemniaczano-cukiniowe ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka 1 szkl. wody lub mleka (ok. 200 ml) 1 szkl. mąki pszennej (ok. 150 g) przyprawy: sól(...)krążków. Każdy kawałek patisona zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG
Kulinarny S.O.S.również samodzielnie np. z sosem czosnkowym , tzatziki lub sosem chili . Dania prosto z patelni… ** Placki ziemniaczano-cukiniowe ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka 1 szkl. wody lub mleka (ok. 200 ml) 1 szkl. mąki pszennej (ok. 150 g) przyprawy: sól(...)krążków. Każdy kawałek patisona zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG
Kulinarne S.O.S.Domowe wędliny smakują o niebo lepiej od tych kupowanych. Do wyboru mamy wiele rodzaju mięs, możemy więc domową wędlinkę przygotowywać na różne sposoby. Dziś u mnie pieczony schab. Na chleb idealny. Składniki: 1,5 kg schabu sól, pieprz zioła prowansalskie słodka i ostra papryka mielona liście laurowe- 5 sztuk ziele ang kilka ziarenek 6 ząbków czosnku pieprz kolorowy gorczyca(...)łyżeczki olej worek do pieczenia Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy. Nacieramy ze wszystkich strona sola, pieprzem, obiema paprykami, ziołami prowansalskimi. Czosnek przeciskamy przez praskę nacieramy również nim mięso. Tak przyprawione polewamy olejem, obsmarowujemy nim mięso ze wszystkim stron, obkładamy listkami laurowymi, zielem ang, kolorowym pieprzem, gorczycą. Wkładamy do miski, która przykrywamy woreczkiem foliowym, odstawiamy na min 24 godz do lodówki
Z Majeczką w kuchnimikrofalówka będzie cała do czyszczenia. Mleko matki Mikrofalówka pozbawia posiłki większości wartości odżywczych. Nie należy podgrzewać mleka matki w mikrofalówce, ponieważ nie będzie ono wartościowe dla małego dziecka. Surowe mięso Mięso w mikrofalówce podgrzewa się bardzo nierównomiernie. Jeśli podgrzewamy surowe mięso bądź chcemy je rozmrozić namnażamy bardzo dużo bakterii. Brokuły Brokuły są idealnym źródłem antyoksydantów niestety w trakcie podgrzewania(...)podgrzane w mikrofalówce mogą wydzielać szkodliwe substancje. Mogą powodować nudności, bóle brzucha i problemy trawienne. Grzybów nie należy przegrzewać. Podgrzewanie w mikrofalówce – tych produktów nie wolno wkładać! Rozmrażanie mięsa – 5 błędów, które mogą zaszkodzić zdrowiu! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Domowe sposoby na mole spożywcze. Sprawdź jak szybko się ich pozbyć! Liście laurowe lekiem
To Musisz WiedziećLahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż zaliczana jest do najpopularniejszych fast foodów. W Turcji najczęściej można spotkać dwie wersje tego dania - jedna zawiera cebulę, a druga - czosnek, jako dodatek do farszu. Oprócz cebuli lub czosnku, farsz zawiera przeważnie paprykę, cukinię(...)oraz mięso mielone i ostre przyprawy. Oryginalne lahmacun przygotowane są z mięsem jagnięcym, jednak gdy będziemy mieli problem ze znalezieniem jagnięciny, to możemy zamienić ją na mięso wołowe. Lahmacun podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki. Smakuje rewelacyjnie! Zobacz cały przepis na LAHMACUN
Kuchnia MagdaLenyLahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż zaliczana jest do najpopularniejszych fast foodów. W Turcji najczęściej można spotkać dwie wersje tego dania - jedna zawiera cebulę, a druga - czosnek, jako dodatek do farszu. Oprócz cebuli lub czosnku, farsz zawiera przeważnie paprykę, cukinię(...)oraz mięso mielone i ostre przyprawy. Oryginalne lahmacun przygotowane są z mięsem jagnięcym, jednak gdy będziemy mieli problem ze znalezieniem jagnięciny, to możemy zamienić ją na mięso wołowe. Lahmacun podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki. Smakuje rewelacyjnie! Zobacz cały przepis na LAHMACUN
Kuchnia MagdaLeny