garnku. Tak przygotowane żeberka są wręcz idealne – delikatne, soczyste, kruche, bardzo aromatyczne i pięknie odchodzą od kości. Wolnowar sprawia się do tego typu potraw znakomicie. Tym razem przyprawione mięso najpierw lekko podsmażyłam na złocisty kolor a następnie włożyłam do naczynia, ustawiając na „slow” i sama poszłam spać! Dzięki wolnowarowi nie muszę martwic się o temperaturę, mieszać, podlewać(...)ząbki czosnku 150 ml wody lub bulionu Żeberka pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości tak by w każdym były 2 kostki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Każdy kawałek mięsa natrzeć czosnkiem a następnie dokładnie posolić i posypać pieprzem z każdej strony. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso podsmażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu. Następnie włożyć je do wolnowaru
Ola la LCHFnakarmić kury Sąsiadki. Mama robi tak samo. A jeśli ziemniaków zostaje więcej, tworzy cuda na kolejny obiad. Zobaczcie sami! Prawda, że fajny pomysł? Na dodatek prócz ziemniaków można wykorzystać mięso rosołowe, z którym też jest odwieczny problem, jeśli się go od razu nie zje. Wystarczy jakiś pyszny sosik i "drugie danie" Mamy- mamy z głowy! A jakie specjały kryją kulinarne(...)font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 1 keksówkę (ok 10x20cm): 600g ugotowanych ziemniaków ½ szklanki mleka 1 jajko Odrobina soli Szczypta gałki muszkatołowej 600g gotowanego drobiowego mięsa 100g wędzonego boczku 1 duża cebula ½ pęczka pietruszki Sól, pieprz do smaku 150g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
Kuchnia w czekoladzieCalzone z mięsem mielonym i sosem BBQ można zaliczyć do jednych z najlepszych domowych fast-foodów. Calzone to pizza zawijana w kształt pieroga z dowolnym nadzieniem. Jakiś czas temu robiłam kieszonki drożdżowe z szynką i serem – szybsza wersja dzisiejszego przepisu. Tutaj nadzienie składa się z cebuli, pieczarek, mięsa mielonego i domowego sosu BBQ. Zastanawiacie się jak przygotować domowy(...)czasie wlejcie odrobinę wody do patelni i przykryjcie. Podgrzewajcie jeszcze przez ok. 1 minutę, aby woda wyparowała – teraz możecie cieszyć się pysznym, chrupiącym ciastem. Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ pierwszy raz zrobiłam na obiad – uważam, że domowych fast-foodów nigdy za wiele . Kolejny raz już jako ciepła przekąska na imprezę, mimo że zrobiłam z potrójnej porcji
Słodkie GotowanieKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć dowolnych elementów kurczaka . Ja wykorzystam „pałki z kurczaka”. Mięso będzie kruche, soczyste i delikatne w smaku. Nie przepadam za pikantnymi potrawami, wiec przygotujemy je w wersji łagodnej. Składniki pałki z kurczaka(...)praskę. Dodajemy oliwę, obie papryki. W marynacie obtaczamy kurczaka i odstawiamy go na ok. 1 godzinę, aby wszystkie smaku się ze sobą przegryzły. Pieczemy go na rozgrzanym ruszcie, aż mięso stanie się rumiane i miękkie w środku. Smacznego. Zobaczcie też nasze inne PRZEPISY NA GRILLA ! Artykuł Kurczak w paprykowej marynacie z grilla pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka soli łyżeczka przyprawy do mięs lub inna np. do kurczaka lub kebaba trochę pieprzu bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia WYKONANIE: Mięso obieramy z żyłek, osuwamy chrząstki itp. Kroimy w poprzek piersi(...)nieduże kawałki) Jogurt mieszamy z jajkiem, olejem, mąkami oraz przyprawami na gładką masę. Dodajemy nasze mięso i dobrze mieszamy. Możemy odstawić na godzinę do lodówki żeby przeszło przyprawami lub zaraz smażyć. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką. Świetne również
Pani na deserSoczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry cukinii przekrojone na pół kilka kulek mozzarelli sól, pieprz, lubczyk, słodka(...)ostra papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Podwójną pierś przekrawam na pół a każdą część wzdłuż, powstają 4 większe kotlety. Nie rozbijam ich. Układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, polewam delikatnie olejem, mieszam obtaczając mięso w oleju i przyprawach. Odstawiam na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu wystarczą chociaż 2-3 godziny
Zasmakuj Kuchnipełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 1 młoda cukinia 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka 1 czerwona papryka Ser mozzarella 3 ząbki czosnku Sól Bulion/ woda olej Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut w temp(...)później usunąć skórkę. Cukinię kroimy na plasterki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części ( wystarczy odłamać ), pozostałe kroimy na kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki i również wykładamy do pozostałych składników. Podlewamy niewielką ilością bulionu
Smaki EwyPomysł na tradycyjną, polską zupę - szczawiowa z ziemniakami oraz marchewką przygotowana na mięsie drobiowym i podana z ugotowanymi jajkami. Całość zabieliłam śmietaną wraz z dodatkiem surowego żółtka. Zupa jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Ps. Najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu, ponieważ po kolejnym podgrzaniu, śmietana może lekko się rozwarstwić w zupie (niestety jest to widoczne na moich(...)ciemna część) sól, pieprz 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 ml śmietany 30% do podania ugotowane jajka rzeżucha Do garnka wlać wodę (1,5 l), dodać umyte mięso z kurczaka, listki laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą oraz pieprzem. Mięso gotować na małym ogniu, aż do miękkości. Ewentualnie podczas gotowania usunąć szumowiny. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć
UgotowaćPanierowane kotlety z kaczej piersi Brzmi nieco ekstrawagancko , ale są pyszne . Wiem że kaczka jest dość drogim mięsem , ale przepis ten dedykuję wszystkim hodowcom tego sympatycznego ptaka . Mam spore stadko i zawsze szukam przepisów jak ciekawie przyrządzić to mięso , a tu w sieci poza pieczoną w całości kaczuchą .. posucha jak na Saharze.. Tak więc zamieszczam ten przepis nawet jeśli(...)bułki tartej 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku olej do smażenia Kacze piersi lekko , delikatnie rozklepujemy tłuczkiem . Mają pozostać dość grube , nie jak pergamin Każdy kawałek mięsa doprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem do smaku . Obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Podobnie jak schabowe Smażymy krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni do momentu aż panierka
Ogrodnik w podróżykuchni indyjskiej. Było smacznie, kolorowo i orientalnie W trakcie majówka więc jeśli lubicie takie klimaty bierzcie ołówki w dłoń i róbcie listę potrzebnych produktów… Składniki: 300-400g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości ( oryginalnie w przepisie podwójny filet z kurczaka) Mały jogurt naturalny Kilka pomidorków koktajlowych Papryka czerwona Czerwona lub żółta cebulka U mnie dodatkowo kilka(...)jaglana lub domowy chlebek naan Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków wcześniej namoczyć aby podczas grillowania się nie spaliły. Pastę Tikka Masala wymieszać z jogurtem, w której zamarynować wcześniej przygotowane (pokrojone) mięso. Odłożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinkę. Ja zamarynowałam mięso późnym wieczorem, przed południem następnego dnia było idealnie aromatyczne. Z podanych składników nadziewać na przemiennie szaszłyki niezbyt ciasno, grillować
W garach u GosiRozgrzewająca, chrupiąca quesadilla z mięsem mielonym i serem żółtym. Składniki: 2 duże placki tortilli 200g sera żółtego typu gouda ( tartego ) 200g dowolnego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oleju, szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przesmażonej cebuli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Smażymy całość około 5-10 minut na małym ogniu. Na rozgrzanej, suchej patelni układamy jeden placek tortilli, wykładamy na niego połowę sera i mięso mielone, posypujemy resztą sera, przykrywamy drugim plackiem tortilli i na małym ogniu, podsmażamy całość, około 2 minutek, do momentu kiedy spód stanie się brązowy i chrupiący. Przewracamy quesadillę na drugą stronę ( najlepiej zrobić
NiePieprz.plmałym niejadkom. Z podanych składników wychodzi 7-8 dużych pulpetów z indyka z brokułem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety z indyka z brokułem – Składniki: Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula dymka – ok. 40 g 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 brokuł sól i pieprz(...)małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju rzepakowego i zeszklić na niej delikatnie cebulkę (do czasu aż zmięknie, ale jeszcze się nie zarumieni). Do większej miski wrzucić mięso mielone z indyka, dodać wcześniej podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiać przez parę minut aż masa stanie się jednolita i plastyczna
Kulinarne PrzebojeSałatka z grillowanym kurczakiem i jabłkiem - jak wykorzystać grillowane mięsa Sałatka z grillowanym kurczakiem, Jabłkiem Grójeckim i serem pleśniowym jest kolejnym przykładem na smaczne wykorzystanie resztek mięsa. Dodatek sera pleśniowego i pochodzących z największego sadu Europy, doskonałych Jabłek Grójeckich wzbogaci jej smak. Sałatka z grillowanym kurczakiem i Jabłkiem Grójeckim dobrze komponuje się z dressingiem na bazie jogurtu. Zapakowaną do pudełka(...)sałatkę można zabrać do pracy lub na uczelnię - to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż batoniki lub fast foody. Do przygotowania tej sałatki użyłam mięsa z kurczaka, ale równie dobrze możecie wykorzystać grillowaną karkówkę czy pozbawione kostek żeberka. Wyjątkowe Jabłka Grójeckie z 500-letnią historią Skoro już jesteśmy przy Jabłkach Grójeckich, warto wspomnieć o ich rodowodzie, sięgającym czasów królowej Bony, która
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDODATKOWO : 300 g wędzonego boczku kilka cebul 2 małe cukinie 2 czerwone papryki PRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy na kawałki, w kostkę. Wszystkie składniki marynaty, łącznie z przyprawami mieszamy w miseczce. Wlewamy wszystko do mięsa i mieszamy. Odkładamy mięso na kilka godzin do lodówki. Warzywa kroimy na kawałki, polewamy olejem i mieszamy. Boczek kroimy w plastry(...)Nabijamy szaszłyki naprzemiennie mięso z warzywami i boczkiem. Grillujemy do momentu aż mięsko będzie miękkie. Szaszłyki są przepyszne, polecam. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji aknału
Kulinarne Fantazje Marioli