mięso - 63110 przepisów (strona:605/4208)

Zrazy z mięsa mielonego 92

Dzisiejszą moją propozycją na obiad są przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Jako farszu użyłam boczku, cebuli, papryki oraz ogórków konserwowych. Całość usmażyłam na patelni, ale można też włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku.  To danie robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyły mi się zdjęcia na komputerze i dopiero niedawno je odkopałam. Roladki(...)wreszcie doczekały się opublikowania, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć

Danka Pichci
Gulasz z kiszoną kapustą 81

ktoś lubi) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 ząbki czosnku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę. Natrzeć solą i pieprzem.  2. Cebulę obrać, pokroić w talarki lub półplasterki.  3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, dodać obrany(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Uprażyć.  4. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić mięso.  5. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, cukier, paprykę w proszku i koncentrat. Na patelnię wlać niepełną szklankę wody, wypłukać i przelać do garnka. Całość dusić na wolnym ogniu około 45 minut aż mięso zmięknie

Danka Pichci
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi śliwkami 79

Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 12 śliwek suszonych 1 cebula(...)następnie obtoczyć w mące. 2. Na patelni rozgrzać olej i masło. Kiedy masło zacznie się pienić, włożyć polędwicę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu mięso przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem.  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię i zeszklić (nie rumienić). Następnie na patelnię wlać wino i dodać śliwki. Dusić

Danka Pichci
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 52

Filety z kurczaka bardzo często wykorzystuję w swoich przepisach, ponieważ jest to moje ulubione mięso i można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Przygotowane w ten sposób filety są soczyste i miękkie. Takie danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Podawać z ulubionym makaronem lub kaszą(...)Filety z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na mniejsze części. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 15 minut.  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć na talerz.  3. Na tej samej patelni zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć przez

Danka Pichci
Zupa gulaszowa 979

grochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do takich zup można również zaliczyć zupę gulaszową, która za sprawą dużej ilości mięsa jest sycąca, a dodatek papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona(...)papryki w proszku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą.  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju

Danka Pichci
Karkówka duszona z marchewką 75

Karkówka to jeden z moich ulubionych gatunków mięsa, z którego przygotowuję różnego pyszne dania (np.  karkówka duszona z pieczarkami ). Tłuszczyk, którym jest poprzerastane mięso sprawia, że cała potrawa po upieczeniu jest soczysta i mięciutka. Dzisiaj polecam wypróbować karkówkę duszoną w sosie własnym z marchewką! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karkówki bez kości 3 marchewki 2 cebule 1/2 łyżeczki(...)kolorowego pieprzu w ziarnach 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Danka Pichci
Kurczak a’la Carbonara 79

boczku wędzonego 3 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 400 ml śmietanki 30% 30 g sera parmezan lub grana padano (ewentualnie innego żółtego) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej rzepakowy do smażenia natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kotleciki. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. 2. Na patelni(...)rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni. 3. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać na tę samą patelnię, co smażyło się mięso i podsmażyć, aby wytopił się tłuszcz. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli. Następnie dodać podsmażonego

Danka Pichci
Zapiekanka makaronowa z patelni 16304

lodówce staram się upichcić coś niepowtarzalnego. Powstają wtedy ciekawe dania, które wszystkim smakują i są przygotowane z ogólnodostępnych składników. Dzisiaj zrobiłam prostą zapiekankę makaronową z patelni na bazie mięsa mielonego, ale można je zastąpić filetem z kurczaka. Danie to sprawdzi się na szybki obiad!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku(...)patelni rozgrzać olej. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać obrany, pokrojony czosnek i umytą, pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć 2-3 minuty i dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. 2. Dodać na patelnię pomidory z puszki. Poddusić 2-3 minuty. Wsypać makaron. Całość zalać wodą

Danka Pichci
Kurczak miodowy ze szpinakiem 78

Zazwyczaj przygotowuję kurczaka w jakimś sosie, na przykład musztardowym czy ziołowym . Jednak czasem wystarczy przygotowanie ciekawej marynaty do mięsa, dzięki której nabierze ono wyjątkowego smaku. Tak też zrobiłam dzisiaj i przygotowałam pysznego miodowego kurczaka, którego podałam ze szpinakiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam wypróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 300 g filetu z piersi kurczaka 200 g szpinaku 2 ząbki(...)czosnku 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki masła 2 łyżki miodu sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z cytryny kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kotleciki. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Miód wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i ostrą papryką. Natrzeć

Danka Pichci
Bigos po cygańsku 77

Bigos przeważnie kojarzy się nam z potrawą robioną z kapusty kiszonej i różnymi gatunkami mięs oraz wędlin. Dlatego wielu z was będzie zdziwionych, zapoznając się z poniższym przepisem, gdzie bigos po cygańsku przygotowany jest bez kapusty, a dodatkiem do niego są klopsiki z mięsa mielonego. Danie to jest również bardzo smaczne, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 kajzerki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 cebule 3 nieduże ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe) 2 puszki pomidorów w kawałkach (2×400 g) 1 słoiczek ketchupu pikantnego (200 g) 2 łyżeczki

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania