Dzisiejszą moją propozycją na obiad są przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Jako farszu użyłam boczku, cebuli, papryki oraz ogórków konserwowych. Całość usmażyłam na patelni, ale można też włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku. To danie robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyły mi się zdjęcia na komputerze i dopiero niedawno je odkopałam. Roladki(...)wreszcie doczekały się opublikowania, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć
Danka Pichciktoś lubi) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 ząbki czosnku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę. Natrzeć solą i pieprzem. 2. Cebulę obrać, pokroić w talarki lub półplasterki. 3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, dodać obrany(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Uprażyć. 4. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić mięso. 5. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, cukier, paprykę w proszku i koncentrat. Na patelnię wlać niepełną szklankę wody, wypłukać i przelać do garnka. Całość dusić na wolnym ogniu około 45 minut aż mięso zmięknie
Danka PichciPolędwiczki wieprzowe to mięso delikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 12 śliwek suszonych 1 cebula(...)następnie obtoczyć w mące. 2. Na patelni rozgrzać olej i masło. Kiedy masło zacznie się pienić, włożyć polędwicę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu mięso przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię i zeszklić (nie rumienić). Następnie na patelnię wlać wino i dodać śliwki. Dusić
Danka PichciFilety z kurczaka bardzo często wykorzystuję w swoich przepisach, ponieważ jest to moje ulubione mięso i można je przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Przygotowane w ten sposób filety są soczyste i miękkie. Takie danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Podawać z ulubionym makaronem lub kaszą(...)Filety z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na mniejsze części. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 15 minut. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć na talerz. 3. Na tej samej patelni zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć przez
Danka Pichcigrochówka i flaki, ponieważ są one sycące i rozgrzewające. Gotuję je przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Do takich zup można również zaliczyć zupę gulaszową, która za sprawą dużej ilości mięsa jest sycąca, a dodatek papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona(...)papryki w proszku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju
Danka PichciKarkówka to jeden z moich ulubionych gatunków mięsa, z którego przygotowuję różnego pyszne dania (np. karkówka duszona z pieczarkami ). Tłuszczyk, którym jest poprzerastane mięso sprawia, że cała potrawa po upieczeniu jest soczysta i mięciutka. Dzisiaj polecam wypróbować karkówkę duszoną w sosie własnym z marchewką! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karkówki bez kości 3 marchewki 2 cebule 1/2 łyżeczki(...)kolorowego pieprzu w ziarnach 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Danka Pichciboczku wędzonego 3 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 400 ml śmietanki 30% 30 g sera parmezan lub grana padano (ewentualnie innego żółtego) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej rzepakowy do smażenia natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kotleciki. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. 2. Na patelni(...)rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdjąć z patelni. 3. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać na tę samą patelnię, co smażyło się mięso i podsmażyć, aby wytopił się tłuszcz. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli. Następnie dodać podsmażonego
Danka Pichcilodówce staram się upichcić coś niepowtarzalnego. Powstają wtedy ciekawe dania, które wszystkim smakują i są przygotowane z ogólnodostępnych składników. Dzisiaj zrobiłam prostą zapiekankę makaronową z patelni na bazie mięsa mielonego, ale można je zastąpić filetem z kurczaka. Danie to sprawdzi się na szybki obiad! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku(...)patelni rozgrzać olej. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać obrany, pokrojony czosnek i umytą, pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażyć 2-3 minuty i dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. 2. Dodać na patelnię pomidory z puszki. Poddusić 2-3 minuty. Wsypać makaron. Całość zalać wodą
Danka PichciZazwyczaj przygotowuję kurczaka w jakimś sosie, na przykład musztardowym czy ziołowym . Jednak czasem wystarczy przygotowanie ciekawej marynaty do mięsa, dzięki której nabierze ono wyjątkowego smaku. Tak też zrobiłam dzisiaj i przygotowałam pysznego miodowego kurczaka, którego podałam ze szpinakiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam wypróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 300 g filetu z piersi kurczaka 200 g szpinaku 2 ząbki(...)czosnku 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki masła 2 łyżki miodu sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z cytryny kilka pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kotleciki. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Miód wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i ostrą papryką. Natrzeć
Danka PichciBigos przeważnie kojarzy się nam z potrawą robioną z kapusty kiszonej i różnymi gatunkami mięs oraz wędlin. Dlatego wielu z was będzie zdziwionych, zapoznając się z poniższym przepisem, gdzie bigos po cygańsku przygotowany jest bez kapusty, a dodatkiem do niego są klopsiki z mięsa mielonego. Danie to jest również bardzo smaczne, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 kajzerki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 cebule 3 nieduże ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe) 2 puszki pomidorów w kawałkach (2×400 g) 1 słoiczek ketchupu pikantnego (200 g) 2 łyżeczki
Danka Pichci