ponieważ jest więcej kapusty. Wiadomo, zależy co kto lubi. Jednak faktycznie, smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 300 ml przecieru pomidorowego * sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy Kapustę w całości(...)miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę. Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem na 5 mm grubości. W naczyniu żaroodpornym
Pieprzyć z Fantazjąbyć z kartonu) ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie kilka gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku Udka kaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych resztek piór. Mięso osuszamy, nacieramy roztartym czosnkiem z solą, posypujemy ziołami i zostawiamy na min. 30 minut. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dobrze ją rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz układamy udka skórą(...)dołu i podsmażamy na złoty kolor. Na chwilę odwracamy je na drugą stronę i smażymy 1 - 2 minuty. Tak przygotowane mięso przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem
Gotujemy i jemyregionach polski gospodynie przygotowują na święta galaretę zwaną również galertem czy też zimnymi nóżkami. Moja rodzina jednak nie przepada za wieprzową odmianą, dlatego od lat gotuję wersję drobiową. Delikatne mięso z kurczaka z dużą ilością czosnku gości u nas obowiąkowo w każde święta. Składniki 3 kg łapek z kurczaka 1 duży kurczak 3 marchewki 1 średniej wielkości pietruszka 1 średniej(...)się mętna. Ja zazwyczaj nastawiam łapki wieczorem i gotuję do czasu aż zaczną się rozpadać. Dzięki temu otrzymamy najwięcej płyny żelującego. 2 Zimny płyn przecedzamy przez drobne sitko. Dodajemy mięso, warzywa (pomijamy czosnek) uzupełniamy wodę na tyle aby wszystko było zakryte przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki (ściągamy co jakiś czas tzw. szumę
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyTakie danie będzie super na każdą okazje. Można podawać z ziemniakami lub makaronem. Na imprezy można podać bez dodatków. Płaty mięsa doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsypać ziołami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć mięso z patelni i włożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucić pokrojoną(...)grube plastry grzyby i smażyć co jakiś czas zamieszać do momentu aż grzyby zmiękną i puszczą wodę. Dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wylać wszystko na mięso. Na patelnię wylać śmietanę, dodać jarzynkę, porwaną bazylię i pomidorki przekrojone na pół. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę jedną kulkę mozzarelli. Wylać wszystko
Kuchnia Pokoleńksiążki znajdziecie na blogu w zakładce Lifestyle - książki kucharskie (u góry strony) Zupa ramen z kurczakiem to idealny przepis na gorący pożywny obiad dla całej rodziny. Esencjonalny bulion, makaron, mięso z kurczaka, jajka, zioła i ulubione dodatki będą smakowały każdemu. Zupa ramen z kurczakiem - składniki proporcje na 3-4 osoby Bulion z kurczaka pół kurczaka lub kury - około(...)Kuchnie Świata 1 zmiażdżony ząbek czosnku Pasta czosnkowa 3 łyżki oleju 6 ząbków czosnku drobno posiekanych 50 g prażonych nasion sezamu Zupa ramen z kurczakiem - dodatki makaron pszenny ramen mięso z bulionu podzielone na małe kawałki 4 jajka ugotowane na miękko 4 łyżeczki uprażonych nasion czarnego sezamu cebula dymka natka kolendry kiełki fasoli opcjonalnie grzyby shitake, dodajemy je do bulionu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki Oleju 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku mielonego Sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Mięso: 1 filet podwójny z kurczaka 1 mozzarella 1 łyżka przyprawy gyros lub kebab Sól i pieprz do smaku 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżeczka oleju(...)Przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz olej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczypiorek. Mieszam. Cukinię w takiej marynacie pozostawiam w lodówce na ok 30 min. Międzyczasie robię mięso. Filety myję, kroję w kostkę. Doprawiam przyprawami, dodaję 1 łyżeczkę oleju ,dodaję ketchup. Mieszam. Na rozgrzaną patelnię przekładam mięso, smażę na rumiano. Ser drobno kroję . Patelnię do grillowania rozgrzewam
Gotowanie PatkiChrupiące mięso z kurczaka z dodatkiem kremowych warzyw były smacznym obiadem dla całej rodziny. Sos sojowy wzmocnił smak warzyw. Brukselki to kolejny smak jesiennych dań. 500 g fileta z kurczaka Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego(...)szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Każdy filecik maczamy w rozmąconym jajku, następnie w wymieszanej bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę
VioletoweKucharzeniepatelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulę w kawałkach i lekko zgnieciony czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć do złotości cebuli, w międzyczasie pokroić dorsza na kawałki, a mięso makreli oddzielić od kręgosłupa, do warzyw wrzucam mięso dorsza doprawiam papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, dodaje sok z cytryny,passatę i koncentrat pomidorowy, przesmażone produkty ściągam(...)ognia, dodaje mięso makreli i wszystko mielę w maszynce(duże oczka), mieszam zmielone mięso z ryżem, dodaję łyżkę zwykłego masła, sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam i gotowe
Kuchnia BeatyPasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki. Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną
Korniszonkiwiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw oraz ziół to przepis na udane danie. Jest aromatycznie, kolorowo, kusząco. Domowy obiad wygra z każdym innym(...)śmietanki 18% lub mleczka kokosowego łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka złocista, oregano 3 łyżki oleju rzepakowego oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, układam na desce, oczyszczam, kroję w kostkę. Marynuję w 3 łyżkach oleju oraz przyprawach razem wymieszanych. Mięso wkładam do lodówki na całą noc lub chociaż na 1-2 godziny pod przykryciem
Zasmakuj Kuchnipapryka do obtoczenia 3,5 szklanki płatków kukurydzianych dodatkowo 3-4 łyżki oliwy z oliwek Filet umyć, osuszyć, przekroić na 4 części, a następnie pokroić na mniejsze (podłużne) kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Płatki kukurydziane lekko zblendować ( NIE na pyłek!) . Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą. Jeśli masa będzie zbt rzadka - dosypać odrobinę więcej mąki. Blachę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać w cieście naleśnikowym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia. Na sam koniec każdy kawałek polać oliwą z oliwek. Piec około 15-20 minut w 195ºC (im większe kawałki mięsa tym dłuższy czas pieczenia) . Rozdrabnianie płatków kukurydzianych Etapy przygotowywania domowych nuggetsów: przyprawianie mięsa, obtaczanie w cieście
Ugotowaćfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Takie „nadziewajki” powstały całkiem przypadkowo. Na dodatek brak bułki tartej wymusił na nas alternatywne myślenie. Wyszło bovsko <3 Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150 g płatków kukurydzianych 1 jajko 1 żółtko jajka 1 mała puszka kukurydzy z chili 1 mała puszka czarnej fasoli sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy, mieszamy ze sobą. Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka, traktujemy tłuczkiem do mięsa. O mielonego mięsa wbijamy jajko i żółtko, wsypujemy 5 łyżek rozkruszonych płatków kukurydzianych, masę wyrabiamy, w razie potrzeby dosypujemy płatki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z farszu formujemy kotleciki
R'n'G Kitchenvotes ) Mięsne babeczki nadziewane warzywami Mięsne babeczki , nadziewane warzywami to ekstrawagancka , wytrawna wersja babeczek Każdy, kto ich spróbuje od razu je pokocha . Jedna babeczka to prawie cały obiad . Zawiera mięso mielone – zamiast tradycyjnego kotleta mielonego . Brokuł i kalafior w beszamelu , substytut nudnych warzyw z beszamelem i na koniec czapeczka z ziemniaczanego pure z chrupiącym bekonem .. Pyszniej się(...)fajne . Na pewno jeszcze się powtórzy ale może w wersji z pieczarkami.. Możliwości są tysiące ! składniki na 6 małych babeczek dla 3 osób : spody : 0,6 kg mięsa mielonego ( ja użyłam mieszanego z kaczki i kurczaka , ale może być dowolne) 1 jajko rozmiar L, kacze lub kurze 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej
Ogrodnik w podróżyprzepis na dużą ilość gołąbków, jeśli ktoś chce zrobić mniejszą ilość wystarczy zmniejszyć porcje o połowę. Składniki : 1 i 1/2 kg ryżu 5 l wody 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka ) 1 kg kiełbasy 1 kg podgardla lub surowego tłustego boczku 3 duże cebule smalec 1/2 szklanki oleju sól pieprz czarny mielony 3 średnie główki kapusty Sposób(...)około 10 minut, aby zmiękły. Po tym czasie wyjmujemy liście z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy liście są zimne usuwamy z nich twarde części za pomocą ostrego noża. Mięso i podgardle płuczemy w zimnej wodzie ( z podgardla usuwamy skórę ) , kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce o dużych oczkach. Jeśli dodajemy boczek to możemy go pokroić w drobną
Przepisy i porady kulinarnedodałam trzy składniki dodatkowo. Kotlety mielone można robić na różne sposoby oraz z różnymi dodatkami kto co lubi.... Zapraszam do spróbowania mojej propozycji mielonych ;) Składniki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przegniecione przez praskę papryka czerwona pokrojona w kostkę 250g pieczarek pokrojonych w kostkę 20 dag tartego sera żółtego(...)jajko olej sól, pieprz, papryka słodka, bułka tarta woda Przygotowanie: Na rozgrzaną pa telnię wrzucam pokrojone pieczarki podsmażam dopóki woda nie odparuje. Do dużej miski włóż mięso mielone, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, pokrojoną cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę oraz ser tarty, wszystko dokładnie mieszamy. W trakcie wyrabiania możesz do mięsa dolać odrobinę wody, trzeba mieszać
Monka gotuje