Dzisiejszy mój przepis to pomysł na prosty i smaczny obiad, który możemy przygotować na jednej patelni. Podstawowymi składnikami jest ryż oraz mięso z kurczaka, a warzywa możemy zmieniać według własnego uznania albo w zależności od tego, co mamy pod ręką. Jeżeli nie mamy ochoty na danie z mięsem to możemy przygotować sam ryż z warzywami i będzie również smaczne. (adsbygoogle(...)ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuła umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować około 5-7 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Doprawić (u mnie przyprawa do gyrosa). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso, podsmażyć na złoty kolor. Przesunąć na bok patelni i dodać obraną
Danka PichciTaco to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Przeważnie oryginalne taco składa się z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, mięsa wołowego, cebuli, pomidorów, czosnku przypraw (bazylia, chili, kolendra, oregano, pieprz, sól), a także warzywa charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej, czyli czerwona fasola i kukurydza. W Meksyku taco może być podawane jako przystawka w restauracji, ale jest także jednym z najbardziej tradycyjnych(...)przykryj i odstaw do lodówki. 4. Do miseczki wlej oliwę, wsyp słodką paprykę, dodaj resztę czosnku, chili i soku oraz skórkę z limonki. W ten sposób przygotujesz marynatę do mięsa. 5. Mięso pokrój w paseczki, włóż do marynaty, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut. 6. Z każdego placka tortilli wytnij po 4 krążki i zawiń je w folię
Z notatnika dietetykaTatar wołowy, to super smaczne danie ze świeżego surowego mięsa, które prosto, łatwo i szybko przygotujemy w domu lub zjemy w każdej tradycyjnej restauracji. -- Skład: 500 g mięsa mielonego z polędwicy, ligawy lub udżca, żółtka jajka, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki oleju, drobno posiekana cebula i ogórek kiszony lub korniszon... Opcjonalnie inne ulubione dodatki... kapary(...)grzybki marynowane, sardynki, .... Mięso doprawiamy solidnie solą z pieprzem mielonym lub tłuczonym, dodajemy olej i wyrabiamy... Następnie przekładamy na talerz i dzielimy na porcje. -- Potem odciskamy w każdej porcji miejsce na żółtko. -- Sparzamy wrzątkiem jajka i oddzielamy żółtka, które nakładamy na mięso. Dodajemy wcześniej przygotowane dodatki, schładzamy i serwujemy. Po przełożeniu na talerz, każdy jeszcze doprawia po swojemu... jedni
chleba naszegoSmak Bangkoku Danie jednogarnkowe, delikatne mięso z udek w pysznym sosie z makaronem. Składniki: · 4 udka z kurczaka · 1 łyżka sosu sojowego · 1 łyżka octu jabłkowego · 1 łyżka oleju sezamowego(...)skórki, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki. 3. Doprawiamy solą i wlewamy sos sojowy. 4. Na patelnie wlewamy olej, ocet oraz miód, mieszając podgrzewamy i dodajemy mięso. 5. Mięso nam się pruży a my w tym czasie obieramy marchew, kroimy w słupki. 6. Paprykę również kroimy w podłużne paski i tak samo grzyby
Kulinarna Chwilasmaczna i delikatniejsza odmiana od tradycyjnej wersji. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i domowej surówki :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kalafior 500 gram mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Jest to dość duża porcja kotletów, w razie(...)proporcje składników kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo , ostudzony kalafior przekładamy do miksera blendujemy/miksujemy wraz z czosnkiem i cebulą na jednolitą masę, do miski przekładamy mięso, zblendowanego kalafiora, dodajemy jajko, sól, pieprz, ulubione przyprawy do mięsa, całość mieszamy i wyrabiamy na kotlety, gdyby masa była za rzadka możemy podsypać trochę bułki tartej, formujemy kotlety, obtaczamy
Blog kulinarny S9.PLwieprzowina, długo pieczona w niskiej temperaturze lub wolno gotowana w wolnowarze. U mnie łopatka wieprzowa, ale może być dowolny kawałek wieprzowiny. Pod wpływem długiego gotowania (pieczenia) w niskiej temperaturze, mięso staje się meeega kruche, wręcz rozpadające, moje rozpadało się już przy wyjmowaniu w garnka Domowa kanapka, chlebek pita z pulled pork, to pyszny obiad. Mięso jest pyszne zarówno na ciepło(...)całą) - 1/4 łyżeczki cynamonu Obrane, pokrojone na kawałki cebule układamy na dnie naczynia do zapiekania lub wolnowaru, dodajemy także obrane pokrojone w plastry ząbki czosnku. Wlewamy ocet jabłkowy. Mięso nacieramy oliwą oraz przyprawami i umieszczamy w naczyniu z cebulą i czosnkiem. Naczynie przykrywamy i pieczemy ok. 9h w piekarniku, w temp. 90*C lub w wolnowarze 7h (ust.High
Smaczne ZdroweRoladowy Bzyk Taką roladą możemy zachwycić gości, może być ozdobą naszego stołu. Delikatne mięso z kurczaka z farszem pieczarkowym, otulone ciastem serowym. Składniki na masę serową: · 30 dag sera żółtego · 3 jajka · 3 łyżki majonezu(...)obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 6. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 7. Grzyby łączymy z ketchupem. 8. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. 9. Na ciasto serowe wykładamy mięso, doprawiamy przyprawą oraz solą. 10. Na mięsie natomiast rozprowadzamy cienką warstwę
Kulinarna Chwilałyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso zmieliłam z połową cebuli w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko. Dodałam musztardę, majonez i bułkę tartą. Przyprawiłam mięso do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam
Waniliowe Improwizacjeprzygotowałam je z żółtym serem w środku. Takie kotlety mają fajny smak i wygląd. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g mięsa mielonego 3 nieduże kawałki żółtego sera 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka bułki tartej 1/4 cebuli 1 łyżka mleka sól, pieprz do smaku mąka pszenna do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyłam do miski. Doprawiłam je na oko solą i pieprzem. Dodałam majonez, bułkę tartą i mleko. Dodałam również startą na tarce cebulę. Można ją też drobniutko posiekać, lub zmielić razem z mięsem. Wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Masę podzieliłam na trzy równe części. Każdą część uformowałam w płaski placek. Na środku ułożyłam
Waniliowe ImprowizacjeGołąbki inaczej Przepyszna i szybsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. W tej wersji mięsa nie zawijamy w sparzoną kapustę, a jedynie wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy ruloniki, które następnie dusimy w aromatycznym sosie. Danie możemy podać z gotowanymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem. Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 250g białej kapusty 1 niewielka(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kapustę oraz marchewkę i wszystko smażymy rzez około 2 minuty ciągle mieszając. Całość odkładamy do przestudzenia. Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, kapustę z patelni i wbijamy jajka *** *** Dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące
Blog z Apetytemczerwona fasola i ostre papryczki... całość posypana żółtym serem. Przepis jest banalnie prosty a danie pyszne i sycące - polecam na chłodniejsze dni. Składniki na 2 porcje: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 małej cebuli mała puszka pomidorów pelati (ok. 160g) mała puszka czerwonej fasoli (ok. 80g) kilka kawałków ostrej papryczki ok. 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki przecieru(...)pomidorowego pieprz, ostra papryka w proszku przyprawa do mięsa mielonego dodatkowo: bagietka czosnkowa i szczypiorek Przygotowanie: Mięso mielone i cebulę pokrojoną w cienkie piórka przesmażamy na suchej patelni do grilla - doprawiamy przyprawą i pieprzem Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory i fasolę oraz szczyptę ostrej papryki - podsmażamy na małym ogniu 3 min. Dodajemy do garnka mięso z cebulą - mieszamy i podgrzewamy
Alutka-Gotujemnie być pyszna i rozgrzewająca zupa. Tym razem przygotowałam marchewkową zupę w postaci kremu. Wzbogaciłam ją mleczkiem kokosowym, przez jest niezwykle aksamitna i delikatna w smaku. Do zupy podałam mięso z fileta z kurczaka, dzięki temu zupa jest bardziej sycąca i z powodzeniem zastąpi nam drugie danie. Tak przynajmniej było u mnie. Koniecznie zróbcie taką zupkę, warto :) Smacznych inspiracji(...)warzywa będą miękkie blenujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i przyprawą ziołową z chili. Zagotowujemy. 2. Mięso: Filety oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, nacieramy olejem, papryką, pieprzem ziołowym i solą. Odstawiamy na około 30 minut minut w chłodne miejsce. Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy
IzabelawkuchniNowy Rok wkroczyłam z postanowieniem przygladania się temu co jem 😀 Ma być bardziej zdrowo, mniej kalorycznie, więcej warzyw i owoców, a mniej węglowodanó w i mięsa. I tak przekopałam internet, wszystkie możliwe diety, które odpowiadają mojemu zapotrzebowaniu kalorycznemu i tworzę swoje dania. W dzisiejszych czasach można bez problemu znależć tabelę kalori i obliczyć sobie każde danie pod warunkiem(...)marynatę: -sos sojowy ciemny 45 ml -imbir mielony 3 g -wino białe wytrawne 15 ml -oliwa z oliwek 2 łyżki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać marynatą i dobrze wetrzeć w każdy kawałek. Odstawić do lodówki na 2 godziny lub najlepiej na całą noc. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kawałki mięsa z dwóch stron
Kulinarne przemysleniaRozpływające w ustach roladki Delikatne mięso drobiowe z dodatkiem aromatycznego masła połączonego z serkiem. Składniki: · 2 filety z kurczaka · ½ kostki masła · 2 serki topione śmietankowe · Sól · Pieprz(...)Olej do smażenia · Bułka do panierki · 2 jajka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Na środku każdego kawałka mięsa smarujemy serkiem topionym i układamy po paseczku masła. robię w taki sposób żeby zabezpieczyć masło przed wypłynięciem
Kulinarna Chwila