Słodka :* Tu zrobiłam inne wydanie kotlecików niż te, które robiłam kiedyś, ale tak samo pyszne. Domownikom bardzo smakowały Polecam podawać je z sosem tzatziki. Składniki: * 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek) * 1 jajko * 4 – 5 łyżek startego sera żółtego * 3-4 pieczarki *1 mała cebulka * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)ziołowy * mąka do obtoczenia * olej do smażenia Mięso z kurczaka pokroiłam dość drobno na ok. 0,5-1 cm. Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, łyżkę mąki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wyrobiłam masę. Formowałam kotleciki o grubości 1 cm i obtaczałam w mące
Pieprzyć z Fantazjąbraku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu. Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 mała cebula * 2 dkg masła * sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki(...)lane kluseczki: * 2 jajka * 4 – 5 łyżek mąki pszennej Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk
Pieprzyć z Fantazjąprzyrządza się taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki. Smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 300 ml przecieru pomidorowego * sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy Kapustę(...)miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę. Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem w plastry na 5 mm grubości. W naczyniu żaroodpornym
Pieprzyć z Fantazjąużyłem Cono Sur Carmenere ) 1 łyżka masła świeży rozmaryn sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy pierś skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz z kaczki się wytopi, a skórka stanie się rumiana i chrupiąca(...)Przekręcamy filet z kaczki na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Mięso będzie idealnie usmażone, jak po naciśnięciu go palcem będzie w pół sprężyste. Kaczka powinna być średnio wysmażona, czyli różowa i soczysta w środku. Usmażoną pierś kaczki układamy na ręczniku papierowym skórą do góry, aby mięso odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy i dodajemy czerwone wino. Dodajemy świeży
kulinarnyJaPyszna odmiana mięsa z piersi kurczaka W domu bardzo je lubimy. Pierś nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka(...)oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie. Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor
Pieprzyć z FantazjąProste, pyszne danie, które samo się zrobi w piekarniku. -- Skład: mięso 0,8-1,0 kg, smalec 1/3 kostki 70 g, cebula, 2 papryki, szklanka groszku z marchewką lub włoszczyzna w paskach, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra wg uznania i smaku. Mięso kroimy w grube plastry, przyprawiamy i wkładamy do naczynia z warzywami, przekładając każdy kotlet(...)dużym kawałkiem papryki, na wierzchu układamy smalec. -- -- -- -- -- Tak przygotowane mięso chowamy do lodówki na 1-2 h i potem wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 60-75 min Po upieczeniu chwilę studzimy i serwujemy z czym kto lubi... ziemniaki, pieczywo, makaron... Jeżeli nie serwujemy od razu, to mięso można wyjąć, a warzywa
chleba naszegogospodyń z różnych zakątków naszego regionu, polecam lasowiacką kapustę z grzybami, groch z kapustę lub łemkowską kapustę z kminkiem, ponieważ kapustę na Wigilię zgodnie z tradycją przygotowuje się bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego. W wielu domach masło zastępuje się olejem, najczęściej olejem lnianym. Do świątecznego obiadu natomiast doskonale będzie pasowała kapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona(...)kości, wkładamy do garnka. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i płaską łyżkę soli. Zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie wyciągamy je żeby przestygło, a wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Kapustę wkładamy
Trzeci talerzSkładniki: Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju roślinnego sól Farsz: 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 łyżka tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy(...)wysokim naczyniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Na suchej, płaskiej patelni smażymy naleśniki. Mięso z kurczaka mielimy. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulą, zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Przesmażamy do momentu aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy
Qchnia po prostuŚwiąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · Cebula · 20 dag pieczarek · 20 dag kapusty kiszonej · Pieprz · Sól(...)Francuska zupa cebulowa · Kremowa zupa borowikowa · ½ śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Mięso obieramy z błonek, rozcinamy, wzdłuż ale nie do końca i rozbijamy. 2. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Obieramy cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone
Kulinarna ChwilaPyszna odmiana mięsa z piersi kurczaka W domu bardzo je lubimy. Pierś nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka(...)oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie. Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor
Pieprzyć z Fantazjąpietruszka 1 mały por lub 1/2 większego kawałek selera 3 ziarenka ziela angielskiego sól natka pietruszki przyprawa do zup „Maggi” lub lubczyk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać około 2l wody. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni powstają szumowiny, które należy zebrać za pomocą sitka. Następnie zmniejszyć ogień(...)Warzywa obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, sól i lubczyk. 2. Gotować na małym ogniu około 2 godzin (aż warzywa i mięso będą miękkie). 3. Podawać z makaronem nitki, pokrojoną marchewką w kostkę i udekorować natką pietruszki. Ugotowane mięso podawać razem z rosołem. Jeżeli chcecie się dowiedzieć jakie wspaniałe właściwości ma rosół
Danka PichciDzisiejszą moją propozycją na obiad są przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Jako farszu użyłam boczku, cebuli, papryki oraz ogórków konserwowych. Całość usmażyłam na patelni, ale można też włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością oleju i zapiec w piekarniku. To danie robiłam już jakiś czas temu, ale zawieruszyły mi się zdjęcia na komputerze i dopiero niedawno je odkopałam. Roladki(...)wreszcie doczekały się opublikowania, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć
Danka Pichciktoś lubi) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 ząbki czosnku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę. Natrzeć solą i pieprzem. 2. Cebulę obrać, pokroić w talarki lub półplasterki. 3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, dodać obrany(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Uprażyć. 4. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić mięso. 5. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, cukier, paprykę w proszku i koncentrat. Na patelnię wlać niepełną szklankę wody, wypłukać i przelać do garnka. Całość dusić na wolnym ogniu około 45 minut aż mięso zmięknie
Danka Pichci