mięso - 63110 przepisów (strona:593/4208)

Polędwica wieprzowa a`la saltimbocca 63

patelni z masłem.” * Ja proponuję polędwiczkę wieprzową w stylu saltimbocca , też jest pyszna. 300 g polędwiczki wieprzowej, liście szałwii, 8 plasterków prosciutto, masło, oliwa, 100 ml białego wytrawnego wina Mięso pokroić w 8 plastrów. Lekko je rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa położyć listki szałwii - zależy od wielkości liści, może być jeden, ale mogą być(...)trzy. Na wierzchu ułożyć plaster szynki i spiąć go z mięsem wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Układać kotleciki i smażyć, aż się zrumienią od spodu. Wlać wino i chwilę razem dusić. Przed podaniem wyjąć wykałaczki z mięsa. * Włoska sztuka gotowania Pellegrino Artusi w przekładzie Tesssy Capponi - Borawskiej i Małgorzaty Jankowskiej - Buttity zastawa

królestwo garów
Klops z gotowanego mięsa 107

Klops z gotowanego mięsa to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, szczególnie gdy mamy już dosyć różnych  pierogów , pasztecików , naleśników ... 250 g gotowanej wołowiny, 30 g miękkiego masła, 3 jajka, 1/2 suchej kajzerki, sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1/2 łyżki posiekanego tymianku, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy(...)Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Mięso zemleć. Masło utrzeć z żółtkami, dalej ucierając dodać odciśniętą bułkę. Następnie dodać mięso i posiekane zioła. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika

królestwo garów
Zdrowa dieta słoikowa 124

człowieka pracującego. W tym wpisie powiemy Wam jak spakować sałatkę do słoika i zrobić z tego doskonały lunch. Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób(...)papryki żółte 2 papryki czerwone Cebula szalotka Sery/nabiał/jajka Kozi ser Parmezan 1 jogurt grecki 250 ml 2 jajka Zioła Kolendra Pietruszka Makarony/kasze Kuskus Makaron ryżowy Ryż Mięso/owoce morza Krewetki Udka z kurczaka Polędwiczki Mielony indyk 400 g Boczek wędzony Konserwowe 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatki Garść orzechów pistacjowych Przecier pomidorowy Bułka tarta Sok z cytryny

Niedzielny kucharz
Kurczaczki w cieście 882

łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 1/3 szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia       *** Kurczaka kroimy w plastry *** *** Mięso przekładamy do garnka zalewamy mlekiem oraz wodą, dodajemy sól i gotujemy całość na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie kurczaka odcedzamy i osuszamy *** *** Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka(...)rozbijamy tłuczkiem do mięsa *** *** W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, mąką i przyprawami – ciasto powinno mieć konsystencje gęstszą od ciasta naleśnikowego *** *** Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka, mieszamy *** *** Na talerz wysypujemy płatki oraz bułkę tartą, mieszamy *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w panierce z płatków i bułki tartej *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy

Blog z Apetytem
Lasagne z kurczakiem 134

kolejny debiut i zarazem eksperyment w kuchni, ale z pewnością warty powtórzenia. Pracy na pierwszy raz było sporo, ale na pewno następnym razem pójdzie szybciej. Potrzebujemy: 500 g mięsa mielonego z kurczaka 300 g pieczarek 2 cebule (u mnie jedna czerwona i jedna biała) 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)mleka 1 łyżeczka papryki słodkiej 250 g mozzarelli tartej  200 g sera żółtego tartego 1 kulka mozzarelli z zalewy 12 płatów makaronu do lasagne 1 łyżka oleju Mięso mielone łączymy ze słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i czarnym, solą i sosem sojowym. Odstawiamy na bok, na czas krojenia cebuli, żeby trochę przegryzło się z przyprawami. Cebulę

Emskie Smaki
Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą 101

smaczna. Fajna alternatywa dla smażonych paluchów drobiowych z mozzarellą (zobacz przepis -> KLIK ). Na ciepło jako porcja obiadowa; na zimno, polana ketchupem jako dodatek do chleba. około 800 g mięsa drobiowego (u mnie pierś indyka) 1 marchewka 1 duża cebula 1 op. mozzarelli w zalewie xl 1 jajko zioła prowansalskie sól, pieprz odrobina bułki tartej odrobina masła Cebulę kroimy(...)kostkę. Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy do zeszklenia się warzyw. Studzimy. Mięso przepuszczamy przez praskę. Dodajemy podsmażoną cebulę z marchewką, jajko oraz startą mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie wyrabiamy, mocząc co jakiś czas ręce w zimnej wodzie. Masę mięsną

Smaki Na Talerzu
Zupa gołabkowa, czyli gołabki inaczej 140

nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych 2 marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone,  mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Do gotującej się wody wrzucamy mięso oraz ryż. Gotujemy kilka minut.Teraz dodajemy  kapustę i marchewkę

Życie zaczyna się w kuchni
Spaghetti a`la bolongese - lżejsza wersja 65

800g pomidorów - 2 małe cebule - 2-3 duże ząbki czosnku - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie marchewki - sól, pieprz, bazylia - szczypta cukru pudru - 1 łyżka masła Pulpeciki - 500g mięsa mielonego z indyka - pęczek natki pietruszki - pół czerstwej bułki - jajko - sól, pieprz Na początek warto przygotować pulpeciki. Mięso przekładamy do miski. Bułkę namaczamy a następnie wkruszamy do mięsa. Dokładamy jajko oraz(...)posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso i formujemy pulpeciki. Ja je zawsze wrzucam najpierw na posoloną wodę, (wrzącą) i gotuję ok.5 min. Po czym wyjmuję z garnka i odkładam , żeby poczekały na sosik. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos. Masło rozgrzewam na patelni. Cebulę skroję w kosteczkę a czosnek siekam. Wrzucam

Kuchnia Pełna Emocji
Giuwacz 74

litr bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 słoiczek ( 30g) przecieru pomidorowego - 1 papryczka chili - 1 puszka groszku konserwowego - masło/olej - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - natka pietruszki lub natka kolendry Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę - ok 2cm . Na patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja do tego użyłam oleju) Podsmażany na nim mięso  a następnie zalewamy bulionem i rozpoczynamy(...)odrobiną oleju) na niego wrzucamy czosnek i cebulę i chwilę smażymy a następnie dodajemy marchew i pietruszkę i smażymy jeszcze koło 5 min. Wszystko przekładamy do garnka z mięsem.W tym czasie dodajemy ostrą papryczkę chili i pomidory. Na patelni na tłuszczu , który nam został podsmażamy paprykę i cukinie , które po mniej więcej 5-7 minutach przekładamy do mięsa. Dusimy

Kuchnia Pełna Emocji
Jesienny kociołek 131

końcu znajdziecie tam troszkę warzyw ;)Do tego kiełbaska i mięsko dla tych co lubią treściwe dania i już obiad gotowy:) Zapraszam: Jesienny kociołek - 2 duże pęta kiełbasy - pół kg mięsa mielonego - 2 czerwone papryki - 2 średniej wielkości papryki - 4 duże kapelusze pieczarek - 2 średnie cukinie - 8-9 dużych mięsistych pomidorów - 400g fasolki szparagowej - u mnie zielona - 4 ząbki czosnku - olej(...)tniemy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w ćwierćplasterki .Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i tniemy w kostkę. W garnku lub patelni z głębokim dnem rozgrzewamy olej. Na niego wrzucamy mięso mielone i chwilę smażymy. Do tego dokładamy cukinię i paprykę. Zaczynamy duszenie. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek , cebulę i pieczarki. Kiedy się podsmażą dokładamy do mięsa, dorzucamy też fasolkę. Wszystko razem

Kuchnia Pełna Emocji
Gulasz z indyka z kaszą - fit obiad 98

już podobny przepis był zagościł na blogu :)  Jeśli jesteście zainteresowani indywidualną dietą zapraszam do  współpracy KLIK! SKŁADNIKI  (na 2 porcje - 1 porcja - 398 kcal) 200 g mięsa z piersi indyka 150 g marchewki 50 g białej cebuli 1/3 szt. czerwonej papryki 1/3 szt. żółtej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego  2 listki laurowe(...)kulki ziela angielskiego  100 g kaszy gryczanej/jęczmiennej  sól, pieprz,słodka papryka PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w półplasterki , marchewkę w kostkę. Mięso kroimy w sporą kostkę. Na patelni obsmażamy mięso  - na oleju (przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Schabowy inaczej 86

Ostatnio przetestowałam przepis na schab, znaleziony na blogu Ania gotuje . Mięso to wyszło tak dobre, że z całą pewnością będzie pojawiać się u nas częściej. W zasadzie to w smaku jakoś mi użyta zielenina nie przebijała, ale wyszły tak dobre, mięciutkie i kruche, aż na samo wspomnienie mam znów na nie ochotę (a co lepsze, za schabem jakoś szczególnie(...)schabu 1 jajko 1 duża łyżka majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki bułki tartej olej sól, pieprz Oczyszczone mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. W misce umieszczamy majonez, jajko, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę, mieszamy. Porcje mięsa dokładnie obtaczamy w przygotowanej marynacie. Układamy

Smaki Na Talerzu
MIĘSA NA GRILLA W TRZECH PYSZNYCH MARYNATACH + FIMIK 82

Mięsa w pysznych marynatach to sukces grillowania, bo przecież najważniejszy jest smak przysmaków z grilla. Polecam moje marynaty które urzekną nie jedną osobę.  MARYNATA DO KURCZAKA :  1kg lub trochę więcej pałek z kurczaka  3 ząbki czosnku 1/2 szklanka oleju  1 łyżka soli 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka słodkiej papryki(...)MARYNATA PIKANTNA :  1 i 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki wieprzowej  1/2 szklanka oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1 łyżeczka chili 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki dowolnej przyprawy do grilla pieprz do smaku MARYNATA ZIOŁOWA DO KARCZKU :  1 kg karkówki wieprzowej w plastrach 1/4 szklanka oleju 2-3 ząbki

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z kurczaka z serem i pieczarkami / Chicken Roulade with Cheese and Mushrooms 2074

zawartość lodówki:) Aby rolada z kurczaka z piekarnika zachowała ładny kształt, pieczemy ją w czymś na kształt ciasta serowego / omletu - po upieczeniu tworzy skorupkę, otaczającą mięciutkie i soczyste mięso. Smak sera nie jest bardzo mocno wyczuwalny, jeśli chcecie, by rolada była bardziej serowa, możecie ser włożyć również do jej środka, do farszu. Można też spróbować wersji z ostrzejszymi, wyraźniejszymi(...)sosy: pomidorowy, czosnkowy, koperkowy i chrzanowy. Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować pierś z kurczaka, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:) Jeśli szukacie ciekawego przepisu na obiad, polecam również moją pieczeń z mięsa mielonego z serem: Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, składniki: 500 g piersi z kurczaka, przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania