papryką / Pork Tenderloin with Red Bell Pepper Sauce Tym razem kolejna ciekawa propozycja na bardzo szybki i pyszny obiad. Polędwiczki w sosie z papryką przygotowuje się błyskawicznie. Aby mięso było mięciutkie i delikatne, wystarczy mu krótka obróbka termiczna. Do sosu możecie wykorzystać też inne ulubione warzywa, sprawdzą się również pieczarki lub kurki. Ja do polędwiczek w sosie najbardziej lubię podawać(...)ostra papryka, suszony tymianek Polędwiczkę pokroić w plastry średniej grubości, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (w środku powinny być jeszcze surowe). Odłożyć. Na patelnię po mięsie dodać posiekaną cebulę, paski papryki i plasterki marchewki. Doprawić. Smażyć kilka minut, do lekkiego zarumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Włożyć mięso, zalać całość płynem tak, by lekko zakrywał
Lekcje w kuchniGyros ze schabu / Pork Gyros Macie ochotę na błyskawiczny, pożywny obiad? Koniecznie przygotujecie gyros ze schabu . Plastry mięsa wystarczy tylko pokroić w paski i oprószyć domową mieszanką przypraw, którą polecam przygotować w większej ilości i trzymać w słoiczku na zapas. Przyda się do przygotowania dzisiejszej potrawy, ale też pysznej zapiekanki gyros . Tak naprawdę możecie tutaj użyć dowolnego mięsa, świetnie sprawdzi(...)łyżeczki oregano, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na paski mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do mocnego zarumienienia. Zmodyfikowany przepis z tej strony. ENGLISH: Pork Gyros
Lekcje w kuchniPolędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym / Pork Tenderloin in Mushroom Sauce Dziś na obiad polecają się polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Delikatne mięso w sosie podane z ziemniakami, kasza lub ryżem to świetny pomysł na pożywny posiłek. Polędwiczki przygotowałam w sosie grzybowo-śmietanowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych i pieczarek. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych grzybów. Zamiast słodkiej śmietanki świetnie(...)śmietankowy ( cream cheese ) - dobrze smakuje też taki z ziołami. Jeśli nie macie ochoty na dodatek nabiału, możecie go nie dodawać, smak sosu zdominują wtedy aromatyczne grzyby. Podczas przygotowania mięsa, należy pamiętać, by nie dusić go zbyt długo - polędwiczkom wystarcza krótka obróbka termiczna. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to również dobry pomysł na świąteczny obiad. Polecam, smacznego:) Przepis na polędwiczki
Lekcje w kuchnipierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem - idealną na błyskawiczny obiad w środku tygodnia, ale świetną także jako danie imprezowe dla tłumu gości. Przepis jest banalnie prosty. Mięso należy tylko oprószyć przyprawami, nałożyć podsmażone pieczarki i posypać serem. Dla większego grona wystarczy tylko odpowiednio zwiększyć ilość składników, a proces przygotowań mocno się nie wydłuży. Jeśli chcielibyście zaserwować takiego(...)czosnek. Doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, na każdy płat nałożyć pieczarki, posypać serem. Zapiekać około 10-15 minut lub do miękkości mięsa i rozpuszczenia sera. Parę dni temu otrzymałam kolejną przesyłkę od firmy Knorr. W związku ze zbliżającym się Bożym Narodzeniem, świąteczna paczka była wypełniona po brzegi fantastycznymi produktami. W przesyłce znalazło
Lekcje w kuchnikurczaka generała tso (przepis TUTAJ ), który jest jednym z moich ulubionych dań. Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku, powinien być lekko słodki, kwaśny i ostry od imbiru i czosnku. Mięso powinno być oblepione sosem, ale nie powinno(...)chińszczyzny doskonale pasuje ryż lub makaron ryżowy. Gotową potrawę możecie posypać sezamem, natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem. Polecam, smacznego. Przepis na wieprzowinę po chińsku: 400-500 g wieprzowego mielonego mięsa (może też być drobiowe), duża cebula, marchewka pokrojona w cienkie paski (lub inne ulubione warzywo) na sos: łyżka startego imbiru, 3-4 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku
Lekcje w kuchnijest tu oczywiście natka pietruszki, ale jeśli wolicie, możecie zastąpić ją koperkiem lub innymi świeżymi ziołami. W sosie sprawdzą się też pieczarki lub warzywa. Do pulpecików wykorzystajcie ulubiony rodzaj mięsa mielonego. Klopsiki w sosie pietruszkowym to łatwy i szybki przepis. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy i makaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:) Przepis na klopsiki(...)sosie pietruszkowym: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej, duże jajko, przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka na sos: mały por lub cebula, 1-2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżka mąki, 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu, ok. 1/2 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki), kilka
Lekcje w kuchnidość pikantne i wyraziste, dlatego w sosie znalazły się aż trzy rodzaje mielonej papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje gulaszowi charakteru. Do przygotowania bigosu po cygańsku możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się wieprzowe, wołowe, drobiowe albo mieszane. Gulasz cygański z klopsikami to proste, sycące i rozgrzewające danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem(...)także plackami ziemniaczanymi. Smacznego:) Przepis na gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański): na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: mała marchewka, 2 gałązki selera
Lekcje w kuchnizapraszam na zapiekankę makaronową z brokułem i kurczakiem. Makaron zapiekany z beszamelem i serem to przepis na łatwy, dość szybki obiad, do którego możecie wykorzystać wszystkie resztki warzyw i mięsa. Do naszej makaronowej zapiekanki z brokułem i kurczakiem możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu - wykorzystajcie ten, który akurat macie w szafce. W przepisie doskonale sprawdzi się mięso z rosołu lub resztki(...)pieczonego kurczaka. Jeśli wolicie, mięso możecie zastąpić ulubioną wędliną lub podsmażonym na chrupko boczkiem. Do zapiekanki makaronowej z serem możecie też użyć większej ilości warzyw, dobrze smakuje też w wersji wegetariańskiej. Dzięki beszamelowi nasza zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem jest kremowa i bardzo sycąca. Ja lubię posypać ją odrobiną bułki tartej, która tworzy na zapiekance delikatnie chrupiący wierzch. Zapiekanka
Lekcje w kuchniłyżki mąki ziemniaczanej 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka oregano Sposób wykonania: Mięso kroimy w małą kostkę (ok. 1,5cm). W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy do niej poszatkowany czosnek, oprószamy solą(...)Smażymy przez 2 minuty po czym wrzucamy do garnka mięso. Dodajemy przyprawy i smażymy dalej aż kawałki mięsa zetną się z każdej strony. Następnie do garnka wlewamy około 1,5 litra przegotowanej gorącej wody z sosem sojowym, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną
Qchnia po prostudanie jednogarnkowe. Makaron polany sosem, podczas pieczenia staje się miękki i pysznie smakuje z pulp etami oraz sosem. Polecam przepis na to łatwe danie . PULPETY ; 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięsa. 2 ząbki czosnku 2 kromki chleba tostowego DODATKOWO ; 400 g gniazd makaronowych 330 ml śmietany(...)PRZYGOTOWANIE : Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Z mięsa przygotowujemy pulpety i układamy w każdym gniazdku. Z podanych składników przygotowujemy sos i wlewamy do naczynia z mięsem i makaronem. Posypujemy wszystko tartym serem i mozarellą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 1 godzinę w temperaturze 180 % C. Po około 40 minutach folię zdejmujemy i zapiekamy dalej. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikurczak z winogronami, danie bardzo proste, szybkie i eleganckie. Kurczak kocha się w winogronach. Upieczony pysznie smakuje zakąszany soczystymi, słodkimi owocami, których chrupiąca tekstura doskonale łączy się z delikatnym mięsem. To oczywiście klasyk. Co najlepsze kurczak świetnie smakuje nie tylko z surowymi, ale też pieczonymi winogronami, które karmelizują się w wysokiej temperaturze, jeszcze bardziej nabierają słodyczy i aromatyzują oraz nawilżają(...)mięso. Ważnym składnikiem kurczaka z winogronami jest szalotka, słodka, wrzecionowata cebulka. Jeśli jej nie macie pod ręką możecie ją zastąpić cebulą czerwoną, ale używajcie jej ostrożnie, żeby smak cebuli nie zabił sosu. Z tego też względu raczej unikajcie cebuli żółtej oraz cukrowej, twardych i wyrazistych w smaku. Najlepsza jest szalotki, która po upieczeniu staje się mięciutka i delikatna i rozpływa
Niedzielny kucharzCIASTO mąka pszenna typ 450 – 200 g (ok. 1 i 1/3 szklanki) gorąca woda – 110 ml olej rzepakowy – 1 łyżka sól – 1/2 płaskiej łyżeczki FARSZ mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe – 250g cebula biała – 1/2 małej sztuki czosnek – 1 mały ząbek pieprz czarny – świeżo mielone sól – 1/2 łyżeczki zimny bulion(...)bardzo się klei, podsyp je małą ilością mąki. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, przykryj je miską i odstaw na bok na ok. 20 min. 2. FARSZ (5 min) Mięso mielone dokładnie posiekaj. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek zmiażdż przez praskę i dorzuć do mięsa. Dolej zimny bulion i przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Dobrze wymieszaj rękoma
Nerds Kitchenpieczenia w piekarniku dajemy 8 łyżek oleju, liście laurowe, ziele angielskie, układamy na tym łopatkę wieprzową. Główkę czosnku w łupinach kroimy na pół w poprzek ząbków, układamy obok mięsa krojeniem do góry, układamy gałązki tymianku obok mięsa, przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 1 godzinę na termoobiegu, po tym czasie mięso odwracamy, pieczemy 30 minut, odwracamy(...)ponownie, pieczemy 10 minut. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, odwracamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut, żeby odpoczęło. Smacznego :)) łopatka wieprzowa, wieprzowina, tymianek, oregano, czosnek, pieczeń
Bułka z Chlebemjabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Połączenie magicznej woni goździków, słodkich pomarańczy i jabłek wynagrodzi wam czas oczekiwania. Cudownie miękkie rozpływające się w ustach mięso smakuje rewelacyjnie, nikt się nie oprze takiej kaczce. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kaczkę z idealnie chrupiącą skórką. Tak przygotowaną kaczkę można podać również na świąteczny stół. Kaczka(...)kaczkę przez 2 godziny w maślance lub jogurcie, po czym płuczę, osuszam i nacieram przyprawami. Dzięki temu kaczka pieczona z pomarańczami jest jeszcze bardziej delikatna. Dlaczego nie należy moczyć mięsa w mleku Jestem zdecydowanym przeciwnikiem moczenia mięsa w mleku. Najłatwiej dostępne w sklepach mleko pasteryzowane i mleko UHT są całkowicie pozbawione bakterii odpowiedzialnych za fermentację mlekową. Tym samym moczenie
Cztery FajeryKupowane wędliny mają określoną datę ważności - i raczej niewiele możemy z tym zrobić. Z kolei surowe mięso możemy zamrozić i spokojnie poleży nawet kilka miesięcy. A po rozmrożeniu możemy przygotować z niego pyszną domową wędlinę na kanapki. Taką wędlinę możemy przygotowywać sobie w miarę potrzeby, surowiec zawsze jest w zamrażarce, a dodatkowo z pewnością będzie ona zdrowsza i lepsza jakościowo(...)łyżki musztardy, 2 łyżki syropu klonowego, sól i pieprz do smaku. 1. Oczyszczony schab włóż do naczynia, dopraw solą. 2. Cytrynę i cebulę pokrój w plastry, obłóż nimi mięso i polej olejem (cytrynę, jeśli dobrze oczyścisz, możesz pokroić ze skórką lub, jeśli wolisz, możesz obrać). 3. Naczynie przykryj i wstaw na noc do lodówki. 4. Rano wyjmij mięso z cytryną
Z notatnika dietetyka