Pomysł na kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem · ½ szk. śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso obieramy błonek, kroimy w plastry i rozbijamy. 2. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. 3. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. W brytfannie gotujemy 2 szk. wody(...)Przekładamy mięso i gotujemy do chwili, kiedy będzie miękkie. 6. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju. 7. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 8. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 9. Grzyby łączymy z mięsem
Kulinarna ChwilaZaskakująca zapiekanka Pomysł na danie, gdy brak nam czasu. Delikatne mięso z kurczaka, przykryte pysznym sosem oraz warzywami. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Sól · 4 ogórki konserwowe · Olej do smażenia(...)Papryka słodka · Pieprz · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na małe kawałki. 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 4. Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego. 5. Do miski przekładamy
Kulinarna ChwilaRomantyczne danie Idealna kompozycja smaków. Mięso nadziewane brokułem w pysznym sosie pieczarkowym. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Brokuł · Jedno opakowanie mini kuleczek mozzarelli · Olej do smażenia · 30 dag pieczarek(...)Pieprz · Sól · Cebula · Przypraw do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na większe plastry. 2. Doprawiamy przyprawą oraz solą. 3. Robimy w środku kieszonkę. 4. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 5. Cebule
Kulinarna ChwilaSajgonki utopione w papryce Delikatne mięso z kurczaka z warzywami, owinięte papierem ryżowym , zanurzone w papryce. Inna wersja sajgonek. Składniki: · 6 papryk czerwonych · ½ fileta z kurczaka · Przyprawa do kurczaka · Sól(...)marchewki · 5 szt. Papieru ryżowego · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w drobną kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z mięsem
Kulinarna Chwilaśmietany 18 % · ½ szk. wody Sposób przygotowania: 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. 3. Nacinamy w środku nożem, robiąc kieszonkę. 4. Nakładamy w nią trochę dżemu. 5. Spinamy wykałaczką, żeby dżem nam pod wpływem ciepła nie wypłynął(...)Mięso doprawiamy solą oraz przyprawą. 7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Pieczemy 30 minut w 180 °C. 9. Po upieczeniu, kroimy na połówki i układamy w naczyniu. 10. Na około mięsa rozkładamy brokuł
Kulinarna ChwilaBajeczna Babka Po co ziemniaki gotować osobno, można to połączyć razem z mięsem. Składniki: · 4 szt. ziemniaków · 3 szt. marchwi · ½ pęczka szczypiorku · 5 jajek · 15 dag sera żółtego(...)szczypiorek. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. 6. Połowę masy ziemniaczanej wykładamy na dno tortownicy i 15 minut podpiekamy w piekarniku. . 7. W tym czasie mięso kroimy na cienkie płaty i lekko rozbijamy. 8. Mięso rozkładamy na podpieczonej masie ziemniaczanej. 9. Doprawiamy solą oraz przyprawą
Kulinarna Chwilaogórków konserwowych · Chili · Przyprawa Gulasz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą. 2. Kiedy mięso jest już prawię miękkie, dodajemy pokrojone pieczarki. 3. Podlewamy wodą i dodajemy pokrojoną w paseczki papryki. 4. Ogórki kroimy(...)drobno, przekładamy do mięsa. 5. Doprawiamy chili. 6. Sos rozrabiamy w ½ szklance wody i łączymy z mięsem. 7. Chwilę gotujemy. 8. Danie gotowe, można podawać z kluskami śląskim. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilałyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz, imbir w proszku, papryka słodka mielona, chilli Dodatkowo: olej do smażenia sezam do posypania 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Marchew obieramy i kroimy w słupki, papryki myjemy i kroimy w paseczki *** *** Cebulę (u mnie czerwona cebula) kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy(...)Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy i po łyżeczce soli i papryki oraz pół łyżeczki chilli, szczyptę pieprzu i imbiru. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z każdej strony, aż straci surowy kolor *** *** Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy ciągle mieszając przez około minutę *** *** Następnie dodajemy marchew i papryki
Blog z Apetytemjeszcze jeden mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Ilość poszczególnych składników farszu podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego ile tego mięsa mamy. Jeśli lubimy farsz ostrzejszy to dodamy więcej kapusty, a jeśli łagodniejszy to możemy dodać więcej grzybów. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu . Na farsz: mięso z rosołu kapusta kiszona ok. 20 dag boczniaków cebula pieprz czarny, majeranek(...)gałka muszkatołowa plus jajko, bułka tarta i olej do smażenia. Przygotowanie: Usmażyć naleśniki Ugotowane mięso zmielić, to samo zrobić z kapustą którą wpierw gotujemy dość krótko na maśle Grzyby pokroić, tak samo cebulę i razem przesmażyć do miękkości na maśle Wszystkie zmielone składniki doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem Na usmażone naleśniki rozłożyć cienko farsz, zwinąć w ruloniki
Proste Potrawysezonie jesiennym czasami już nie mogę patrzeć na to warzywo:P Póki co, jest jeszcze w moich łaskach i tym razem nafaszerowałam ją bardzo klasycznie - ryż, mielone mięso i mozzarella. Całość podana z sosem pomidorowym. Coś w rodzaju gołąbków w papryce :D Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 400 g mielonego mięsa 100 g ryżu 1 kulka mozzarelli(...)papryka, zioła prowansalskie Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni aż się zrumieni. Wówczas dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dołożyć mięso. Całość smażyć aż mięso będzie gotowe. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wystudzić a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać zioła prowansalskie i ewentualnie doprawić
My simple kitchenindyka 1/4 szklanki wody 1 jajko sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula zeszklona na odrobinie oleju/oliwy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli(...)pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć je na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 o C, piec 20-25 min. Kotleciki można podawać z różnymi sosami lub samodzielnie jako danie obiadowe w towarzystwie warzyw, kaszy, ryżu czy makaronów. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..cebula odrobina oleju 1 puszka pomidorów w puszce lub 400 g pomidorów świeżych sól, pieprz, suszona bazylia i oregano 400 g ugotowanej ciecierzycy (np. z zalewy) Przygotowanie: Przygotować kotleciki: mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli(...)pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć je na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 o C, piec 20 min. W czasie gdy będą piekły się kotleciki przygotować ciecierzycę w sosie pomidorowym. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju
Kocham..lubię..gotuję..Dawno już nie wstawiałam przepisów na domowe wędliny, a ich produkcja ciągle trwa :) Tym razem coś dla fanów konkretnych i tłustych mięsiw - mozaika z boczku, prasowana, o czystym smaku mięsa, bez żadnych dodatków, tylko peklosól dla odpowiedniego zabezpieczenia bakteriologicznego. Boczek w tym przypadku docinany i składany jest do wymiaru praski lub szynkowara, więc ilość boczku należy dostosować do ich pojemności(...)dociąć na wymiar praski. Boczek natrzeć peklosolą i peklować w lodówce w pojemniku z przykrywką lub zapakowane próżniowo 5 dni. Po tym czasie płaty boczku lekko zbić tłuczkiem do mięs. W ten sposób będzie naruszona warstwa mięsa, dzięki czemu mozaika ładnie nam się sklei i nie będzie rozpadać. Płaty boczku ułożyć jeden na drugim w szynkowarze lub prasce. Założyć płytkę
Kocham..lubię..gotuję..Uwielbiam dania jednogarnkowe lub jak w tym przypadku pieczone w jednym naczyniu. Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek warzywny. Tymczasowo nie jem ziemniaków, ale taki zestaw warzyw można również urozmaicić o ziemniaki i cały obiad byłby gotowy. Polecam serdecznie :) Składniki (2 porcje): 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze bakłażan cukinia 2 pomidory 1 szalotka lub mała cebulka(...)oliwą. W naczyniu ułożyć naprzemiennie plastry warzyw, posypać cebulką, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć filety i całość polać marynatą ziołowo-czosnkową, można użyć do tego pędzelka i rozsmarować na mięsie oraz warzywach. Gdy dysponujecie czasem warto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się lepiej zamarynowało. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i zapiekać około
Kocham..lubię..gotuję..Miewacie czasami dylemat jak wykorzystać mięso z rosołu? Jednym z rozwiązań są te kotleciki z ryżem. Smakują wybornie z surówkami, sałatami lub warzywami gotowanymi, w towarzystwie dobrego sosu, np. czosnkowego. Inspirację zaczerpnęłam ze strony Kuchnia Bazylii nieznacznie modyfikując przepis, a mianowicie dodałam podsmażoną najpierw cebulkę, która dodatkowo nadała smaku kotlecikom. Polecam serdecznie :) Składniki: 300 g gotowanego mięsa(...)kaczka) 1 marchewka, kawałek selera i pietruszki z rosołu 1 cebula 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu masło/olej do smażenia sól i pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Mięso z rosołu oraz warzywa zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Zmielone mięso z warzywami, ugotowany ryż oraz podsmażoną cebulkę wymieszać w misce, dodać
Kocham..lubię..gotuję..