mięso - 63110 przepisów (strona:603/4208)

Bitki w pysznym sosie 207

Pomysł na kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem ·        ½ szk. śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.    Mięso obieramy błonek, kroimy w plastry i rozbijamy. 2.    Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. 3.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    W brytfannie gotujemy 2 szk. wody(...)Przekładamy mięso i gotujemy do chwili, kiedy będzie miękkie. 6.    Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju. 7.    Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 8.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 9.    Grzyby łączymy z mięsem

Kulinarna Chwila
Zaskakująca zapiekanka 152

Zaskakująca zapiekanka Pomysł na danie, gdy brak nam czasu. Delikatne mięso z kurczaka, przykryte pysznym sosem oraz warzywami. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Sól ·        4 ogórki konserwowe ·        Olej do smażenia(...)Papryka słodka ·        Pieprz ·        20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy na małe kawałki. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3.    Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 4.    Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego. 5.    Do miski przekładamy

Kulinarna Chwila
Romantyczne danie 202

Romantyczne danie Idealna kompozycja smaków. Mięso nadziewane brokułem w pysznym sosie pieczarkowym. Składniki: ·        2 filety z kurczaka ·        Brokuł ·        Jedno opakowanie mini kuleczek mozzarelli ·        Olej do smażenia ·        30 dag pieczarek(...)Pieprz ·        Sól ·        Cebula ·        Przypraw do kurczaka Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy na większe plastry. 2.    Doprawiamy przyprawą oraz solą. 3.    Robimy w środku kieszonkę. 4.    Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 5.    Cebule

Kulinarna Chwila
Sajgonki utopione w papryce 172

Sajgonki utopione w papryce Delikatne mięso z kurczaka z warzywami, owinięte papierem ryżowym , zanurzone w papryce. Inna wersja sajgonek. Składniki: ·        6 papryk czerwonych ·        ½ fileta z kurczaka ·        Przyprawa do kurczaka ·        Sól(...)marchewki ·        5 szt. Papieru ryżowego ·        20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w drobną kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3.    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z mięsem

Kulinarna Chwila
Malinowe Kurczaczki 137

śmietany 18 % ·        ½ szk. wody Sposób przygotowania: 1.    Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 2.    Mięso kroimy na mniejsze kawałki. 3.    Nacinamy w środku nożem, robiąc kieszonkę. 4.    Nakładamy w nią trochę dżemu. 5.    Spinamy wykałaczką,   żeby dżem nam pod wpływem ciepła nie wypłynął(...)Mięso doprawiamy solą oraz przyprawą. 7.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8.    Pieczemy 30 minut w 180 °C. 9.    Po upieczeniu, kroimy na połówki i układamy w naczyniu. 10.                 Na około mięsa rozkładamy brokuł

Kulinarna Chwila
Bajeczna Babka 168

Bajeczna Babka Po co ziemniaki gotować osobno, można to połączyć razem z mięsem. Składniki: ·        4 szt. ziemniaków ·        3 szt. marchwi ·        ½ pęczka szczypiorku ·        5 jajek ·        15 dag sera żółtego(...)szczypiorek.  Doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. 6.   Połowę masy ziemniaczanej wykładamy na dno tortownicy i 15 minut podpiekamy w piekarniku. . 7.   W tym czasie mięso kroimy na cienkie płaty i lekko rozbijamy. 8.   Mięso rozkładamy na podpieczonej masie ziemniaczanej. 9.   Doprawiamy solą oraz przyprawą

Kulinarna Chwila
.Rewelacyjny Gulasz 199

ogórków konserwowych ·        Chili ·        Przyprawa Gulasz Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą. 2.    Kiedy mięso jest już prawię miękkie, dodajemy pokrojone pieczarki. 3.    Podlewamy wodą i dodajemy pokrojoną w paseczki papryki. 4.    Ogórki kroimy(...)drobno, przekładamy do mięsa. 5.    Doprawiamy chili. 6.    Sos rozrabiamy w ½ szklance wody i łączymy z mięsem. 7.    Chwilę gotujemy. 8.    Danie gotowe, można podawać z kluskami śląskim. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kurczak po seczuańsku 2360

łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz, imbir w proszku, papryka słodka mielona, chilli Dodatkowo: olej do smażenia sezam do posypania 2 łyżki posiekanego szczypiorku     *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Marchew obieramy i kroimy w słupki, papryki myjemy i kroimy w paseczki *** *** Cebulę (u mnie czerwona cebula) kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy(...)Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy i po łyżeczce soli i papryki oraz pół łyżeczki chilli, szczyptę pieprzu i imbiru. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z każdej strony, aż straci surowy kolor *** *** Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy ciągle mieszając przez około minutę *** *** Następnie dodajemy marchew i papryki

Blog z Apetytem
Naleśniki z farszem z boczniaków 203

jeszcze jeden mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Ilość poszczególnych składników farszu podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego ile tego mięsa mamy. Jeśli lubimy farsz ostrzejszy to dodamy więcej kapusty, a jeśli łagodniejszy to możemy dodać więcej grzybów. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu . Na farsz: mięso z rosołu kapusta kiszona  ok. 20 dag boczniaków cebula pieprz czarny, majeranek(...)gałka muszkatołowa plus jajko, bułka tarta i olej do smażenia. Przygotowanie: Usmażyć naleśniki Ugotowane mięso zmielić, to samo zrobić z kapustą którą wpierw gotujemy dość krótko na maśle Grzyby pokroić, tak samo cebulę i razem przesmażyć do miękkości na maśle Wszystkie zmielone składniki doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem Na usmażone naleśniki rozłożyć cienko farsz, zwinąć w ruloniki

Proste Potrawy
Papryki faszerowane mięsem i ryżem 146

sezonie jesiennym czasami już nie mogę patrzeć na to warzywo:P Póki co, jest jeszcze w moich łaskach i tym razem nafaszerowałam ją bardzo klasycznie - ryż, mielone mięso i mozzarella. Całość podana z sosem pomidorowym. Coś w rodzaju gołąbków w papryce :D Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 400 g mielonego mięsa 100 g ryżu 1 kulka mozzarelli(...)papryka, zioła prowansalskie  Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni aż się zrumieni. Wówczas dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dołożyć mięso. Całość smażyć aż mięso będzie gotowe. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wystudzić a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać zioła prowansalskie i ewentualnie doprawić

My simple kitchen
Pieczone kotleciki z indyka 123

indyka 1/4 szklanki wody 1 jajko sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula zeszklona na odrobinie oleju/oliwy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli(...)pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć je na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 o C, piec 20-25 min. Kotleciki można podawać z różnymi sosami lub samodzielnie jako danie obiadowe w towarzystwie warzyw, kaszy, ryżu czy makaronów. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczone kotleciki z indyka z ciecierzycą w pomidorach 121

cebula odrobina oleju 1 puszka pomidorów w puszce lub 400 g pomidorów świeżych sól, pieprz, suszona bazylia i oregano 400 g ugotowanej ciecierzycy (np. z zalewy) Przygotowanie: Przygotować kotleciki: mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli(...)pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć je na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 o C, piec 20 min. W czasie gdy będą piekły się kotleciki przygotować ciecierzycę w sosie pomidorowym. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju

Kocham..lubię..gotuję..
Mozaika z boczku, z szynkowara 178

Dawno już nie wstawiałam przepisów na domowe wędliny, a ich produkcja ciągle trwa :) Tym razem coś dla fanów konkretnych i tłustych mięsiw - mozaika z boczku, prasowana, o czystym smaku mięsa, bez żadnych dodatków, tylko peklosól dla odpowiedniego zabezpieczenia bakteriologicznego. Boczek w tym przypadku docinany i składany jest do wymiaru praski lub szynkowara, więc ilość boczku należy dostosować do ich pojemności(...)dociąć na wymiar praski. Boczek natrzeć peklosolą i peklować w lodówce w pojemniku z przykrywką lub zapakowane próżniowo 5 dni. Po tym czasie płaty boczku lekko zbić tłuczkiem do mięs. W ten sposób będzie naruszona warstwa mięsa, dzięki czemu mozaika ładnie nam się sklei i nie będzie rozpadać. Płaty boczku ułożyć jeden na drugim w szynkowarze lub prasce. Założyć płytkę

Kocham..lubię..gotuję..
Pierś kurczaka z warzywami w marynacie ziołowo-czosnkowej 155

Uwielbiam dania jednogarnkowe lub jak w tym przypadku pieczone w jednym naczyniu. Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek warzywny. Tymczasowo nie jem ziemniaków, ale taki zestaw warzyw można również urozmaicić o ziemniaki i cały obiad byłby gotowy. Polecam serdecznie :) Składniki (2 porcje): 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze bakłażan cukinia 2 pomidory 1 szalotka lub mała cebulka(...)oliwą. W naczyniu ułożyć naprzemiennie plastry warzyw, posypać cebulką, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć filety i całość polać marynatą ziołowo-czosnkową, można użyć do tego pędzelka i rozsmarować na mięsie oraz warzywach. Gdy dysponujecie czasem warto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się lepiej zamarynowało. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i zapiekać około

Kocham..lubię..gotuję..
Kotlety z mięsa z rosołu i ryżu 152

Miewacie czasami dylemat jak wykorzystać mięso z rosołu? Jednym z rozwiązań są te kotleciki z ryżem. Smakują wybornie z surówkami, sałatami lub warzywami gotowanymi, w towarzystwie dobrego sosu, np. czosnkowego. Inspirację zaczerpnęłam ze strony  Kuchnia Bazylii  nieznacznie modyfikując przepis, a mianowicie dodałam podsmażoną najpierw cebulkę, która dodatkowo nadała smaku kotlecikom. Polecam serdecznie :) Składniki: 300 g gotowanego mięsa(...)kaczka) 1 marchewka, kawałek selera i pietruszki z rosołu 1 cebula 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu masło/olej do smażenia sól i pieprz bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Mięso z rosołu oraz warzywa zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Zmielone mięso z warzywami, ugotowany ryż oraz podsmażoną cebulkę wymieszać w misce, dodać

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania