Krupnik z kaszą jęczmienną na włoszczyźnie z kawałkami mięsa i świeżym koperkiem. W domu pięknie pachnie kuchnią domową. Idealna, prosta i smaczna polska zupa świetnie smakuje o każdej porze roku. To jedna z moich ulubionych zup, treściwa, delikatna. Smakuje sama lub z pajdą chleba. Polecam przepis SKŁADNIKI: 4 skrzydełka z kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego(...)pietruszkę kroję w średniej wielkości kostkę. Cebulę obieram, siekam drobno, przesmażam na łyżce masła. Gdy się zeszkli wrzucam do garnka, dodaję włoszczyznę i umytego pora, dodaję liście, ziele i mięso. Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę
Zasmakuj Kuchnisałatką z buraków z truskawkami i majonezem bazyliowym przygotowaliśmy pod okiem Agaty Wojdy, podczas warsztatów zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina 750 g oczyszczonego rostbefu, marynata do mięsa : kilka gałązek rozmarynu, 1,5 główki młodego czosnku, pieprz młotkowany (może być grubo mielony) sól wędzona, 3 łyżki miodu, sałatka z buraków : 5 – 6 ugotowanych młodych buraków, 3 okrągłe szalotki(...)łyżka octu, pęczek bazylii, pęczek liści rzodkiewki (oczywiście młodych liści), 100 g uprażonych pestek słonecznika, 1 czubata łyżka cukru, oliwa grzanki : chleb na grzanki, oliwa, ser typu Parmezan, Pecorino Mięso : Rostbef posmarować miodem, oprószyć pieprzem, obłożyć ząbkami czosnku (główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy ich z łupiny) i rozdrobnionym rozmarynem. Odstawić na kilka godzin. Nastawić piekarnik
królestwo garówBulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki. Składniki: 700 g mięsa wołowego z kością 1 marchewka 1 pietruszka niewielki seler niewielki por 2 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego około 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz mielony Wykonanie: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą(...)około 2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i włączamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu mięso gotujemy 1,5 godziny. Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Bulion przecedzamy. Gotowe
Smak mojego domuprzepis na pożywny i dobry obiad który zasmakuje każdemu panu, jestem tego pewna, warto spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wieprzowina w sosie z porem składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 400 ml bulionu 1 por 1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka suszonego tymianku Wieprzowina w sosie z porem wykonanie: Mięso(...)kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Dodajemy przecier, sos worcester, tymianek i bulion. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Gotujemy do momentu aż mięso będzie mięciutkie i sos się zredukuje. W międzyczasie pora myjemy kroimy w paski i dusimy na patelni przez około 7 - 10 minut. Pora dodajemy do mięsa już prawie pod koniec
Delusional TrineCześć! Bardzo lubimy w domu tego typu obiady: mięso i warzywa w jednym garnku. Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne! Składniki: * 30-40 dkg mięsa schabowego * 1 czerwona papryka * 5-6 pieczarek * 1 cebula * 1 mała papryczka chilli * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki(...)liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra * 2 łyżki oleju * natka z pietruszki Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 - 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały. Podlałam 2 szklankami wody, dodałam liść, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu prawie
Pieprzyć z Fantazjąodparuje cały płyn, który wytworzy się kiedy grzyby trafią na patelnie. Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw farsz solą i pieprzem. Kawałki mięsa delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa. Należy robić to przez folię spożywczą, aby nie ranić mięsa. Na rozklepane kawałki mięsa ułóż po plastrze ulubionego żółtego sera
kuron.com.plmarchewka 1 cebula ok. 5 łyżek pikantnego ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 10 minut *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron ketchupem, przekładamy do miseczki i odkładamy na około 20 minut *** *** W międzyczasie przygotowujemy pieczarki(...)przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy *** *** Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/3 kapusty z marchewką i cebulą *** *** Na kapuście układamy połowę pokrojonych pieczarek *** *** Na pieczarki wykładamy połowę mięsa *** *** Następnie wykładamy ponownie takie same warstwy: kapusta – pieczarki – mięso i ponownie kapusta *** *** Z wierzchu potrawę posypujemy delikatnie solą, pieprzem i suszonymi lub świeżymi ziołami *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy
Blog z Apetytemgustu i na stałe zagości na Waszych stołach:) 2-3 piersi kurczaka lub około 500 g piersi indyka 3 jajka mąka pszenna olej/masło klarowane sól, pieprz Mięso dzielimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksujemy. Mięso obtaczamy w mące, a następnie w pianie jajecznej(...)Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (początkowo kładziemy mięso na mocno rozgrzany olej, a następnie temperaturę zmniejszamy, by ciasto nie przypalało się zbyt mocno). I robione innym razem
Smaki Na TalerzuDziś proponuję przepyszną sałatkę z mięsem krabowym. I nie są to paluszki krabowe tylko mięso z kraba. Mnie udało się zakupić mrożonego kraba, zmiażdżyłam mu pancerz, wyjęłam pyszne mięso i użyłam do zrobienia sałatki. Kremowe mięso kraba jest idealne do sałatek, polecam z majonezem z aquafaby . Krabowa sałatka. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszczypiorek zioła (u mnie oregano, hyzop) polewa serowa 300 ml śmietany 18% 125 g twarogu 60 g żółtego sera sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów Udko z kurczaka myjemy, mięso oddzielamy od kości i kroimy dość drobno, niekoniecznie równo. Kurki myjemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kurki z małą posiekaną cebulką. Kiedy(...)odparują zdejmujemy z patelni i kładziemy mięso. Również podsmażamy i pozostawiamy do wystudzenia. Zagniatamy ciasto i wylepiamy formę do tarty, rozmiar standard. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temp 180 st przez 14 min. Mięso mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i ziołami. Śmietanę twaróg żółtka i żółty ser (odrobinę tartego sera możemy zostawić do posypania) dodajemy przyprawy, rozbijamy przy pomocy
Gotowanie jest łatweczerwona cebula Przygotowanie: Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zanurz mięso w marynacie, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, ale idealnie smakują po około 12 godzinach. Najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej i zostawić(...)szpadki do szaszłyków, po 2 na każdy kebab, będą się łatwiej obracać. Naczynie do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na nim zamarynowane mięso. Piecz przez 30 minut w górne części piekarnika. W połowie czasu przewróć kebaba na drugą stronę, aby równomiernie się upiekł. W czasie pieczenia mięsa pokrój warzywa
kuron.com.plmnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos . To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak. Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam! Dajcie znać jakie dania z młodej kapusty królują(...)Waszych stołach. mięso lub koście na wywar 1 główka młodej kapusty (mała) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Dodatkowo: koperek natka pietruszki Ponadto: olej/masło klarowane do smażenia Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych oraz ziela angielskiego. (Z mięsem można
Di gotujeblogu deklarowałam że jestem fanką makaronu :-) ...tak więc, kiedy zobaczyłam ten kolor na półce sklepowej postanowiłam zrobić z niego coś na moją dietę. I tak powstało danie z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorków cherry i czerwonej fasoli. Składniki na 3 porcje: 150-200 g makaronu z tapioką 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 80 g czerwonej fasoli puszka pomidorków koktajlowych(...)ząbki czosnku przyprawa do mielonego ostra papryka w proszku sól, pieprz szczypiorek - do dekoracji Przygotowanie: Rozgrzej patelnię do grillowania. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż mięso mielone razem z cebulą i czosnkiem - dopraw przyprawami. Na patelnię wrzuć pomidory oraz odsączoną i przepłukaną na sitku fasolę - wymieszaj. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu - wystarczy zalać go wrzątkiem
Alutka-GotujeKarkówka to jedno z najbardziej popularnych mięs używanych do grillowania. Jednak aby nie była zbyt sucha warto wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w jogurcie na grilla to idealne połączenie składników, które sprawią że mięso będzie kruche i soczyste. Karkówka w naszej marynacie powinna leżeć minimum 6 godzin, ale najlepiej zostawcie ją w niej na noc. Składniki(...)ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy zioła prowansalskie sól pieprz Karkówka w jogurcie na grilla – przepis Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Delikatnie rozbijamy mięso. W misce mieszamy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przyprawy. W przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy plastry karkówki. Miskę z karkówką zawijamy folią spożywczą i wstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bolognese wieczorem, a następnego dnia jedynie "złożyć" lasagne i ją zapiec. Lasagne Składniki: makaron lasagne - 9-12 płatów ser mozzarella 250g sos bolognese sos beszamel sos bolognese: 500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka) 100g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 marchew 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można dodać 3-4 świeże mięsiste pomidory) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml(...)łyżka włoskich ziół pęczek bazylii sól pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach Boczek pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić. W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się
Obiad gotowy