Kolorowe polędwiczki w sosie serowym Delikatne, kruche, soczyste mięso, faszerowane pieczarkami i papryką. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · Sól · Pieprz · 10 dag sera żółtego · ½ cebuli(...)duży ogórek konserwowy · Olej do smażenia · Sos 4 sery Sposób przygotowania: 1. Mięso rozcinamy wzdłuż, rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Cebulę obieramy i prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki
Kulinarna ChwilaSzaszłyki na podkładce ryżowej Najlepsze są dania, kiedy można je przygotować w jednym naczyniu, mięso plus dodatki. Koniecznie dodać oregano, poprawia smak potrawy i ma właściwości lecznicze. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 1 cukinia (nieduża) · 1 papryka czerwona(...)Sól · Cebula duża · Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Ryż wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego, solimy. 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy, przekładamy na ryż. 4. Cukinie obieramy, kroimy w plastry
Kulinarna ChwilaMłode ziemniaki zapiekane z mięsem Młode ziemniaczki są najlepsze, dodamy mięso, dobrze przyprawione, ulubiony sos i obiadek pyszny mamy. Składniki: · 5 ziemniaków · 3 jajka · 1 szk. mleka · Sól · Pieprz(...)Szczypiorek do posypania · Olej do smażenia · Kilka rzodkiewek Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Jajka wbijamy do naczynia. 4. Dolewamy mleko. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą
Kulinarna ChwilaZapiekanka Szybki Obiad Propozycja na szybkie danie zapiekane, delikatne mięso z kurczaka i warzywa. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Przyprawa do kurczaka · Sól · 3 łyżki majonezu · Duży jogurt naturalny(...)Cebula · Papryka czerwona · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na mniejsze cieńsze plastry. 2. Układamy połowę na dnie naczynia żaroodpornego. 3. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 4. Do miski przekładamy majonez. 5. Dodajemy jogurt
Kulinarna ChwilaSakiewki z młodą kapustą Mięso ze schabu z ulubionym farszem z młodej kapustki. Składniki: · 1 kg schabu · Cebula · 25 dag pieczarek · ¼ główki kapusty młodej · Olej do smażenia(...)Sól · Pieprz · Papryka ostra · Koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Do cebuli dodajemy
Kulinarna ChwilaPomysł na kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem · ½ szk. śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso obieramy błonek, kroimy w plastry i rozbijamy. 2. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. 3. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. W brytfannie gotujemy 2 szk. wody(...)Przekładamy mięso i gotujemy do chwili, kiedy będzie miękkie. 6. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na rozgrzanym oleju. 7. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 8. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 9. Grzyby łączymy z mięsem
Kulinarna ChwilaZaskakująca zapiekanka Pomysł na danie, gdy brak nam czasu. Delikatne mięso z kurczaka, przykryte pysznym sosem oraz warzywami. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Sól · 4 ogórki konserwowe · Olej do smażenia(...)Papryka słodka · Pieprz · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na małe kawałki. 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 4. Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego. 5. Do miski przekładamy
Kulinarna ChwilaRomantyczne danie Idealna kompozycja smaków. Mięso nadziewane brokułem w pysznym sosie pieczarkowym. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Brokuł · Jedno opakowanie mini kuleczek mozzarelli · Olej do smażenia · 30 dag pieczarek(...)Pieprz · Sól · Cebula · Przypraw do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na większe plastry. 2. Doprawiamy przyprawą oraz solą. 3. Robimy w środku kieszonkę. 4. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 5. Cebule
Kulinarna ChwilaSajgonki utopione w papryce Delikatne mięso z kurczaka z warzywami, owinięte papierem ryżowym , zanurzone w papryce. Inna wersja sajgonek. Składniki: · 6 papryk czerwonych · ½ fileta z kurczaka · Przyprawa do kurczaka · Sól(...)marchewki · 5 szt. Papieru ryżowego · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w drobną kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z mięsem
Kulinarna Chwilaśmietany 18 % · ½ szk. wody Sposób przygotowania: 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. 3. Nacinamy w środku nożem, robiąc kieszonkę. 4. Nakładamy w nią trochę dżemu. 5. Spinamy wykałaczką, żeby dżem nam pod wpływem ciepła nie wypłynął(...)Mięso doprawiamy solą oraz przyprawą. 7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Pieczemy 30 minut w 180 °C. 9. Po upieczeniu, kroimy na połówki i układamy w naczyniu. 10. Na około mięsa rozkładamy brokuł
Kulinarna ChwilaBajeczna Babka Po co ziemniaki gotować osobno, można to połączyć razem z mięsem. Składniki: · 4 szt. ziemniaków · 3 szt. marchwi · ½ pęczka szczypiorku · 5 jajek · 15 dag sera żółtego(...)szczypiorek. Doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. 6. Połowę masy ziemniaczanej wykładamy na dno tortownicy i 15 minut podpiekamy w piekarniku. . 7. W tym czasie mięso kroimy na cienkie płaty i lekko rozbijamy. 8. Mięso rozkładamy na podpieczonej masie ziemniaczanej. 9. Doprawiamy solą oraz przyprawą
Kulinarna Chwilaogórków konserwowych · Chili · Przyprawa Gulasz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą. 2. Kiedy mięso jest już prawię miękkie, dodajemy pokrojone pieczarki. 3. Podlewamy wodą i dodajemy pokrojoną w paseczki papryki. 4. Ogórki kroimy(...)drobno, przekładamy do mięsa. 5. Doprawiamy chili. 6. Sos rozrabiamy w ½ szklance wody i łączymy z mięsem. 7. Chwilę gotujemy. 8. Danie gotowe, można podawać z kluskami śląskim. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilałyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz, imbir w proszku, papryka słodka mielona, chilli Dodatkowo: olej do smażenia sezam do posypania 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Marchew obieramy i kroimy w słupki, papryki myjemy i kroimy w paseczki *** *** Cebulę (u mnie czerwona cebula) kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy(...)Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy i po łyżeczce soli i papryki oraz pół łyżeczki chilli, szczyptę pieprzu i imbiru. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z każdej strony, aż straci surowy kolor *** *** Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy ciągle mieszając przez około minutę *** *** Następnie dodajemy marchew i papryki
Blog z Apetytemjeszcze jeden mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Ilość poszczególnych składników farszu podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego ile tego mięsa mamy. Jeśli lubimy farsz ostrzejszy to dodamy więcej kapusty, a jeśli łagodniejszy to możemy dodać więcej grzybów. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu . Na farsz: mięso z rosołu kapusta kiszona ok. 20 dag boczniaków cebula pieprz czarny, majeranek(...)gałka muszkatołowa plus jajko, bułka tarta i olej do smażenia. Przygotowanie: Usmażyć naleśniki Ugotowane mięso zmielić, to samo zrobić z kapustą którą wpierw gotujemy dość krótko na maśle Grzyby pokroić, tak samo cebulę i razem przesmażyć do miękkości na maśle Wszystkie zmielone składniki doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem Na usmażone naleśniki rozłożyć cienko farsz, zwinąć w ruloniki
Proste Potrawysezonie jesiennym czasami już nie mogę patrzeć na to warzywo:P Póki co, jest jeszcze w moich łaskach i tym razem nafaszerowałam ją bardzo klasycznie - ryż, mielone mięso i mozzarella. Całość podana z sosem pomidorowym. Coś w rodzaju gołąbków w papryce :D Składniki na 2 porcje: 3 czerwone papryki 400 g mielonego mięsa 100 g ryżu 1 kulka mozzarelli(...)papryka, zioła prowansalskie Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni aż się zrumieni. Wówczas dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dołożyć mięso. Całość smażyć aż mięso będzie gotowe. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wystudzić a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać zioła prowansalskie i ewentualnie doprawić
My simple kitchen