łyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania bułek garść sezamu do oprószenia bułek Kebab mięso – składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego gęstego(...)pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowego kebaba w bułce: Przygotować pieczywo do kebaba wg tego przepisu: Bułki do kebaba . Przygotować mięso do kebaba wg tego przepisu: Domowy kebab z piekarnika . Przygotować sos do kebaba: Do miseczki wrzucić 3 łyżki ketchupu (wedle upodobań łagodny lub pikantny – ja najczęściej używam jednak pikantnego
Kulinarne Przebojemakaron) 🍽1/2 pora część biała 🍽 20 dag sera żółtego wędzonego 🍽3 ogórki konserwowe 🍽1/2 puszki kukurydzy 🍽 3 łyżki majonezu 🍽 1 łyżka ketchupu 🍽 przyprawy do mięsa: sól i pieprz do smaku, 1 łyżka papryki czerwonej, 1 łyżka czosnku granulowanego, 🍽 olej rzepakowy do smażenia 🍽🍽🍽🍽🍽 Przygotowanie: Mięso myjemy,kroimy w drobną kostkę. Przyprawy do mięsa łącze(...)sobą, mieszam z mięsem. Smażę na oleju na rumiano Studzę. Ser,ogórki kroję w kostkę. Makaron przygotowuję jak w instrukcji na opakowaniu. Studzę. Pora drobno siekam. Szpinak myję i kroję w paski. Przekladam wszytskie skladniki do miski. Dodaję ketchup i majonez. Solę i pieprze do smaku Mieszam Pozostawiam w lodówce ok 30 min przed podaniem
Gotowanie Patkiostatnim czasie jedynym mięsem, jakie jadam jest królik, którego wciąż nie mam dość. W głowie i na blogu mam różne przepisy na jego wykorzystanie. Przyznaję, że dzisiejszy jest moim ulubionym ze względu na niezwykłą soczystość mięsa i kontrolowaną ilość soli. Składniki: tusza królicza pokrojona na części 2 litry wody 3 łyżki soli 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mielony(...)mieszać wodę do rozpuszczenia się soli. Odstawić do wystudzenia. Królika włożyć do ostudzonej solanki. Przykryć pokrywką i wstawić całość do lodówki na dobę. Po wyjęciu z solanki królika opłukać. Mięso obtoczyć w oleju w naczyniu, w którym będzie się je piekło. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Do królika dorzucić ziele angielskie z solanki i 2 liście laurowe. Formę przykryć
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: kapusta 1 główka większa, mielone z drobiu 60 dag, ryż 4 torebki, przyprawa do mięsa duszonego Galeo 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 sztuki, jajka 2 sztuki, woda 5 szklanek, kucharek 1 łyżka, przecier pomidorowy 200 gram, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną(...)przyprawą do mięsa mielonego. W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć ostrym nożem głąb, włożyć do wrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki. W garnku szybkowara położyć rozkładane sitko i na nim układać gołąbki (nie przypali się kapusta), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować
W Mojej Kuchni Lubiępieczarkami i makaronem 4 porcje: 400 g mięsa wołowego, zmielonego 300 g pieczarek kawałek pora, ok. 5 cm 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka soli duży ząbek czosnku 300 g makaronu udon, soba lub spaghetti Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z przyprawami dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Pieczarki(...)pora oczyszczamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pora i pieczarki. Dusimy ok. 5 minut, pod przykryciem. Z mięsa formujemy małe kulki. Gdy warzywa puszczą wodę, dodajemy kulki i dusimy kolejne 15-20 minut mieszając co kilka minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z mięsem i warzywami
Kucharzycakuchni lubię oszczędność i kreatywność, a to danie to wypadkowa tych dwóch. W lodówce zalegała wędzona szynka i mięso mielone, a w szafce suszone śliwki - przepis napisał się sam! Jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale i efektowny, więc świetnie sprawdzi się na jakąś ważną uroczystość. Roladki: 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 80g wędzonej szynki ok. 30-50g suszonych(...)wiejskie jajko 5 łyżek mleka 5 łyżek panko lub 3 łyżki zwykłej bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pietruszki sól i pieprz Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą, wszystkie zioła i sporą ilość soli oraz pieprzu do smaku. Mieszamy do połączenia składników. Rozpoczynamy zawijanie roladek. Na otwartą dłoń wykładamy ok. 2 łyżki
Cooking Monstersię stronie serowej mocy. 😉 Co nie zmienia faktu, że to bardzo przyjemna przekąska. 🙂 Skrzydełka kurczaka – generalnie nie jestem fanką skrzydełek.. Te są ok – mają chrupiącą skórkę, mięso nie jest przesuszone. Ale nie są też daniem, do którego chciałabym wrócić. O nuggetsach napiszę za chwilę. 😉 A oto i moje ulubione danie w Max Burgers! 🙂 Frytki z sosem serowym(...)nich znalazł się Grand Deluxe Burger Ser i Bekon. Cóż mogę o nim powiedzieć.. Soczysty. Ze świeżymi warzywami. Odpowiednią ilością sosu. Nierozmiękającą bułką (jest to ogromna zaleta). Mięso, mimo, że od przygotowania burgera minęła dobra godzina jak nie lepiej, nie zmieniło się w suchą podeszwę, jak to bywa u konkurencji. Bardzo dobry, klasyczny burger. Przed spotkaniem zastanawiałam się, czego
SandraFrej.comWitam Was. Dziś zapraszam na FIT kotleciki: z mięsa mielonego z indyka, cukinią, pieczarkami, płatkami owsianymi oraz c ebulką suszoną SKWORCU. Kotleciki bez jajek, mąki, bułki Pieczone w piekarniku z płatkami owsianymi robi się je bardzo łatwo i szybko dla każdego :) Wszystkie przyprawy użyte w moich przepisach są dostępne w SKLEPIE ---SKWORCU(...)Będzie mi miło jeśli polubisz mój FP Gotowanie Patki oraz udostępnisz przepis innym :) A teraz zapraszam na Kotleciki : SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 500g Mięsa mielonego z indyka (100%) 1Cukinia 8 pieczarek 4 łyżki płatków owsianych Skworcu 1 kulka Sera Mozzarella 2 łyżki cebulki suszonej Skworcu 2 łyżki przyprawy do kurczaka SKWORCU sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkilistki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca garść suszonej żurawiny pieprz, sól Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec)oraz mięso z łopatki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania miękkości mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić. Po wystudzeniu(...)zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C. Smacznego
Słodki Zakątekmiłośnikom domowego pieczywa „Chleb. Domowa Piekarnia”. Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste proporcje dla 3-4 osób sos do ziemniaków w stylu zero waste kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek) obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler) głąb kapusty zwiędnięte ulubione zioła 3 cebule średniej wielkości - białe lub czerwone ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu(...)przecieru pomidorowego ziemniaki w stylu zero waste 4 dość duże ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła resztki wędlin, mogą być te obeschnięte obierki z marchewki resztki pieczonego mięsa szczypiorek lub cebula dymka sól i pieprz do smaku Jak zrobić obiad z resztek Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajko M ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Patelnię grillową smarujemy(...)odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. * użyłam sera halloumi z dodatkiem chili Notes - opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek niedźwiedzi jest tematem przewodnim tego dania
Wędrówki po kuchniwyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy i ketchup do jednolitej konsystencji, wkładamy podudzia, dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru
Wanilia i Kardamonjest pyszna , ale duszona nie ma sobie równych .. Składniki : 1 kaczka o wadze około 2 – 2,5 kg ( moja była rasy staropolskiej , czyli mniej tłusta od pekina , a mięso jaśniejsze niż u piżmówki ) 10 małych, twardych , pieczarek 1 cebula , średniej wielkości 1 łyżka miodowej słodkiej musztardy 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1,5 szklanka białego słodkiego wina(...)kawałki . Na każdym nacinamy skórę . Na mocno rozgrzanej patelni układamy kawałki skórą do dołu i wytapiamy tłuszcz . Kaczka podsmaży się we własnym i nie musimy dodawać żadnego innego . Jak mięso zrumieni się z obu stron , przekładamy je do garnka lub brytfanki . Na patelni , na której smażyliśmy kaczkę i na tłuszczu , który się z niej wytopił podsmażamy siekaną drobno cebulę
Ogrodnik w podróżypyszną zupę... z ziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy... P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku(...)pianę, która powstała na powierzchni). Marchewki oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem i całość gotujemy około 15 min. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez
Kuchnia MagdaLeny