czerwonego ,półwytrawnego wina 1 łyżka , dość pełna , brązowego cukru 1 łodyga selera naciowego kawałek dyni , taka sama ilość jak marchewki kilka gałązek świeżego rozmarynu sól , pieprz do smaku Mięso płukamy i oczyszczamy . Solimy , pieprzymy do smaku , zalewamy czerwonym winem , dodając posiekane szalotki, zmiażdżone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu . Odstawiamy na dobę do lodówki . Po tym czasie , udka odławiamy , osuszamy(...)papierowym ręcznikiem . Zalewę z wina z szalotkami i czosnkiem zostawiamy , będzie potrzebna później . Mięso jeśli jest bez kości , spinamy wykałaczkami ,żeby się nie rozchodziło , jeśli z kością , nic nie robimy Obsmażamy na złoty kolor z obu stron . Przekładamy do garnka do zapiekania . Pieczarki również podsmażamy na patelni , razem z odłowioną z zalewy szalotką i czosnkiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dokładamy
Ogrodnik w podróżySpożywanie mięsa ryb, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3 jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż wspiera pracę mózgu i układu krążenia. Czasy, kiedy to jadało się ryby z przymusu raczej minęły. Mnogość przepisów i sposobów przyrządzania ryb jest tak obfita, że z pewnością każdy znajdzie wśród nich najsmaczniejszą dla siebie wersję ryby. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowywanie(...)musimy uprzednio wyposażyć się w odpowiednie przyrządy. Do patroszenia ryby będzie nam potrzebny ostry nóż, który pomoże nam ją sprawnie oporządzić, a do tego dwa pojemniki – jeden na rybie mięso, a drugi na wnętrzności i inne odpadki. Przyda się także folia lub worek, łyżka stołowa i deska do krojenia (są nawet takie specjalnie dedykowane do ryb). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poszczególne
Kulinarne PrzebojeDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku, a do tego niezwykle aromatyczny. Danie to idealnie komponuje się z delikatnymi pulpecikami drobiowymi, które są łagodne w smaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę(...)wyjątkowo! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku
Kuchnia MagdaLenyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku, a do tego niezwykle aromatyczny. Danie to idealnie komponuje się z delikatnymi pulpecikami drobiowymi, które są łagodne w smaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę(...)wyjątkowo! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku
Kuchnia MagdaLenyForszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat(...)miałam za dużo w lodówce Składniki: ok 500g wędlin, pieczonych lub gotowanych mięs, kiełbasy 1 cebula 1 łyżka oleju ok. 3 szklanki bulionu opcjonalnie papryka czerwona lub żółta 2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanej pietruszki Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka majeranku
Blog z Apetytemstaropolskiego rosołu. Oba przepisy podane są z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki, który smakuje jak domowy. Rosół staropolski z pieczonej kaczki cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce 1 opalona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/2 części selera 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz do smaku Korpus, skórę(...)ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, wlać sos sojowy, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki Tradycyjny rosół z kurczaka z warzywnymi pulpecikami rosół
Kraina Miodem Płynącabyć mrożony) 130g kukurydzy konserwowej Wykonanie: 1. Galareta: Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa(...)miękkości w lekko osolonej wodzie. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na połówki. 4. Marchew z bulionu pokroić w kostkę, ćwiartki z kurczaka obrać z mięsa i pokroić na mniejsze części. 5. Foremki babeczek napełnić warstwami: połówka jajka, zielony groszek, kukurydza, mięso z kurczaka, marchew i zalać tężejącym bulionem drobiowym. Gotowe babeczki wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinyzimnej wody. Karmelizowane rzodkiewki: pęczek rzodkiewek, łyżka masła klarowanego, łyżka płynnego miodu, sól i pieprz, kilka listków mięty. Dodatkowo: makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki, natka pietruszki. Umyte mięso zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę. Dodajemy natkę pietruszki i gotujemy kolejną godzinę. Umyte rzodkiewki podsmażamy chwilę(...)pieprzymy i karmelizujemy. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nalewamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami. Smacznego. Rosół staropolski z borowikami Rosół: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, kawałek pora, cebula opalona nad ogniem, liść kapusty włoskiej, gałązka natki pietruszki, gałązka natki
Mienta blogwielbicieli mięsa w galarecie - schab z brzoskwiniami udekorowany majonezem. Przekąska na zimno, która dość często pojawia się na świątecznym stole. Ponadto, schab w galarecie to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości upieczonego schabu. Dzięki galaretce mięso jest soczyste i dłużej zachowuje świeżość. Składniki na 2 półmiski: 1 kg schabu w jednym kawałku 3 szklanki wody sól, pieprz papryka słodka(...)galaretka 1 l rosołu/wywaru z pieczenia się mięsa* 6-7 łyżeczek żelatyny ewentualnie sól do smaku do dekoracji 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka łyżek majonezu natka pietruszki *ewentualnie można wykorzystać wywar warzywny Najlepiej dzień przed: schab umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem oraz słodką papryką). Wstawić do lodówki. Na drugi dzień, do garnka wlać odrobinę oleju
UgotowaćSkładniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka 200 g sera żółtego (gouda) 2 jajka 1 czerstwa kajzerka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy bułka tarta do panierki Sposób wykonania: Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aby dokładnie nim nasiąkła. W tym czasie mielimy mięso. Następnie do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka(...)bułkę, jajka oraz przyprawy. Dłonią wyrabiamy jednolitą, elastyczną masę. Ser żółty kroimy w słupki. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi oddzielamy porcje mięsa, formujemy na dłoni placek, na który nakładamy kawałek żółtego sera. Zawijamy szczelnie ser masą mięsną formując kotleta. Każdą porcję obtaczamy bułką tartą, a następnie układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Qchnia po prostuPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso przygotowane na parze jest lekkostrawne i można bez obaw podawać je dzieciom oraz osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo dzięki parze, która skrapla się podczas gotowania, polędwica(...)jest bardzo delikatna i soczysta, bo nie sposób tu coś wysuszyć czy przypalić 😉 Poza tym, gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowania potraw! P.S. Aby przygotować takie mięso nie trzeba posiadać parowaru wystarczy garnek do gotowania na parze lub sitko umieszczone nad garnkiem z wodą. Składniki: ok. 500 g polędwicy wieprzowej 2 listki laurowe Marynata 2 łyżki oliwy
Kuchnia MagdaLenyPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso przygotowane na parze jest lekkostrawne i można bez obaw podawać je dzieciom oraz osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo dzięki parze, która skrapla się podczas gotowania, polędwica(...)jest bardzo delikatna i soczysta, bo nie sposób tu coś wysuszyć czy przypalić 😉 Poza tym, gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowania potraw! P.S. Aby przygotować takie mięso nie trzeba posiadać parowaru wystarczy garnek do gotowania na parze lub sitko umieszczone nad garnkiem z wodą. Składniki: ok. 500 g polędwicy wieprzowej 2 listki laurowe Marynata 2 łyżki oliwy
Kuchnia MagdaLenytowarzystwo Przystawka: 👉 Menu wege - Risotto słonecznikowe na cykorii z orzechem laskowym, prosem i estragonem Bardzo smaczna wegetariańska propozycja! Chrupiąca, z mocnym orzechowym akcentem, sycąca. Nie brakowało mi tu mięsa ani przez chwilkę. 👉 Menu mięsne - Grasica cielęca na purée z pieczarki z palonym sianem, gruszką i jarmużem Mimo ogromnej miłości do pieczarek w tym zestawieniu nie powaliły mnie na kolana(...)natomiast na uwagę zasługuje grasica, której bałam się spróbować, ale zupełnie niepotrzebnie. Mięso było mięciutkie i wspaniale przyprawione. To ciekawy rodzaj mięsa, więc na pewno warto spróbować choćby dlatego, że grasica niezbyt często pojawia się na naszych talerzach. Dania główne: 👉 Menu wege - Policzki z sandacza z purée pasternakowym, czerwoną soczewicą, białą czekoladą i sosem rumiankowo-gorczycowym Ależ to było dobre
Cooking Monsterforszmaku gotowanego przez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to pomidorowo-paprykowy gulasz z mięsem (najczęściej wieprzowiną, wołowiną, indykiem) z dodatkową wkładką z kiełbasy lub boczku. Charakterystyczną cechą forszmaku jest lekko kwaskowy smak, który nadają mu kiszone ogórki. To właśnie dodatek ogórków odróżnia forszmak(...)ziela angielskiego 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz smalec lub olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia mięsa Bulion zagotowujemy wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie wieprzowinę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem. Obtaczamy wszystkie kawałki
Poezja smaku