mięso - 63110 przepisów (strona:604/4208)

Sałatka gyros 111

wolny wieczór. Jest wiele wersji gyrosa, ale tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie by komponować taką sałatkę wedle własnego smaku.   Składniki: * 1 mała kapusta pekińska * 30 dkg mięsa z piersi kurczaka * 10 dkg żółtego sera * 1 mała puszka kukurydzy * 1 papryka albo dwie połówki czerwonej i żółtej * 1 pomidor * 1 mała czerwona cebula * sos czosnkowy przepis(...)oraz sporą łyżkę przyprawy gyros. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie usmażyłam na suchej patelni. Kapustę pekińską posiekałam i wyłożyłam na dno naczynia. Na to wyłożyłam mięso z kurczaka wraz z sosem ze smażenia. Polałam majonezem i ketchupem. Na mięso z kurczaka wyłożyłam kukurydzę odsączoną z zalewy, pokrojone w kostkę papryki oraz pomidora. Polałam sosem czosnkowym. Wierzch

Pieprzyć z Fantazją
Potrawka z kurczaka 72

takie dni, kiedy zawartość własnego zamrażalnika może zaskoczyć zapomnianą zawartością. Dziś jest poniedziałek. Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też być jakieś cudo z mięsa rosołowego – no nie ma. Gotowałam rosół na samych szyjach. Mięso znikło na chlebie z masłem. Zamrażalnik dość duży ma swoją zaletę. Potrafi zaskoczyć. Wygrzebałam ze spodu piersi z kurczaka. Ilość(...)połówek nie była zadowalająca. Po wyrażeniu zgody przez rodzinę zrobiłam piersi z kurczaka w śmietanie. Mięso kroimy w paseczki i wykładamy  na rozgrzaną patelnię z masłem. Miałam dwie połówki piersi. Wcześniej na maśle zeszkliłam malutką cebulkę. Jak już lekko mięso się obsmażyło, wlałam ok. 300 ml śmietany 18% . Wcisnęłam dwa ząbki czosnku i ulubione zioła i przyprawy. Dodałam sól

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki zawijane w sosie pomidorowym 72

Cześć! W moim rodzinnym domu to zazwyczaj było danie weekendowe. Może ze względu na czas jaki trzeba było poświęcić na zrobienie a może na to, że w gołąbkach było mięso. Tak mięso było tylko na niedzielę, rzadko kiedy indziej. Ale to takie były lata, mi to nie przeszkadzało. Myślę, że wtedy też zdrowiej się odżywialiśmy. Pamiętam też te liście kapusty(...)kuchni…w mojej kuchni jest jednak tak samo Składniki: * 1 kapusta włoska * 50 dkg mięsa mielonego * 20 dkg suchego ryżu * przecier pomidorowy 0,5 l * koncentrat pomidorowy * przyprawy: sól, pieprz, cukier Ryż mieszam z mięsem mielonym. Doprawiam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Obgotowuje kapustę. No tu jest trochę zabawy. Na początku nacinam nożem miejsce wokół głąba. Wkładam najpierw

Pieprzyć z Fantazją
Siekane kotlety z kurczaka z serem i pieczarkami 82

Słodka :* Tu zrobiłam inne wydanie kotlecików niż te, które robiłam kiedyś, ale tak samo pyszne.  Domownikom bardzo smakowały Polecam podawać je z sosem tzatziki.  Składniki: * 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek) * 1 jajko *  4 – 5  łyżek startego sera żółtego * 3-4 pieczarki *1 mała cebulka * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)ziołowy  * mąka do obtoczenia * olej do smażenia Mięso z kurczaka pokroiłam dość drobno na ok. 0,5-1 cm. Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę,  łyżkę mąki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wyrobiłam masę.  Formowałam kotleciki o grubości 1 cm i obtaczałam w mące

Pieprzyć z Fantazją
Zupa kurczakowa z lanymi kluseczkami 72

braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować.  Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu.  Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 mała cebula * 2 dkg masła * sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki(...)lane kluseczki: * 2 jajka  * 4 – 5 łyżek mąki pszennej Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle.  Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekanka gołąbkowa 71

przyrządza się taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki. Smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 300 ml przecieru pomidorowego * sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy Kapustę(...)miękkości. Wyłączyłam ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Miałam ryż w torebkach, to odsączyłam wodę. Ostudziłam. Połączyłam ryż i mięso mielone,wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Kapustę przecięłam na pół a potem na ćwiartki. Wycięłam głąba i pocięłam kapustę nożem w plastry na 5 mm grubości. W naczyniu żaroodpornym

Pieprzyć z Fantazją
Kaczka z buraczkami w winie i rozmarynie 83

użyłem Cono Sur Carmenere ) 1 łyżka masła świeży rozmaryn sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy pierś skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu, aż tłuszcz z kaczki się wytopi, a skórka stanie się rumiana i chrupiąca(...)Przekręcamy filet z kaczki na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Mięso będzie idealnie usmażone, jak po naciśnięciu go palcem będzie w pół sprężyste. Kaczka powinna być średnio wysmażona, czyli różowa i soczysta w środku. Usmażoną pierś kaczki układamy na ręczniku papierowym skórą do góry, aby mięso odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy syrop klonowy i dodajemy czerwone wino. Dodajemy świeży

kulinarnyJa
Siekane kotleciki z piersi kurczaka i pieczarek 87

Pyszna odmiana mięsa z piersi kurczaka  W domu bardzo je lubimy. Pierś nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka(...)oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie.  Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor

Pieprzyć z Fantazją
Schab pieczony z papryką 115

Proste, pyszne danie, które samo się zrobi w piekarniku. -- Skład: mięso 0,8-1,0 kg, smalec 1/3 kostki 70 g, cebula, 2 papryki, szklanka groszku z marchewką lub włoszczyzna w paskach, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra wg uznania i smaku.  Mięso kroimy w grube plastry, przyprawiamy i wkładamy do naczynia z warzywami,  przekładając  każdy kotlet(...)dużym kawałkiem papryki, na wierzchu układamy smalec. -- -- -- -- -- Tak przygotowane mięso chowamy do lodówki na 1-2 h i potem wkładamy  do piekarnika i pieczemy  w temperaturze 200 st.C przez  60-75 min  Po upieczeniu chwilę studzimy i serwujemy z czym kto lubi... ziemniaki, pieczywo, makaron... Jeżeli nie serwujemy od razu, to mięso można wyjąć, a warzywa

chleba naszego
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 153

gospodyń z różnych zakątków naszego regionu, polecam lasowiacką kapustę z grzybami, groch z kapustę lub łemkowską kapustę z kminkiem, ponieważ kapustę na Wigilię zgodnie z tradycją przygotowuje się bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego. W wielu domach masło zastępuje się olejem, najczęściej olejem lnianym. Do świątecznego obiadu natomiast doskonale będzie pasowała kapusta na żeberkach, kapusta z grochem i boczkiem albo czerwona(...)kości, wkładamy do garnka. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i płaską łyżkę soli. Zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie wyciągamy je żeby przestygło, a wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Kapustę wkładamy

Trzeci talerz
Krokiety z kurczakiem i cukinią 156

Składniki: Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju roślinnego sól Farsz: 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 łyżka tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy(...)wysokim naczyniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Na suchej, płaskiej patelni smażymy naleśniki. Mięso z kurczaka mielimy. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulą, zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Przesmażamy do momentu aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy

Qchnia po prostu
Świąteczne Polędwiczki 191

Świąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        Cebula ·        20 dag pieczarek ·        20 dag kapusty kiszonej ·        Pieprz ·        Sól(...)Francuska zupa cebulowa ·        Kremowa zupa borowikowa ·        ½ śmietany 18% Sposób przygotowania: 1.   Mięso obieramy z błonek, rozcinamy, wzdłuż ale nie do końca i rozbijamy. 2.   Doprawiamy solą oraz pieprzem. 3.   Obieramy cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 4.   Do cebuli dodajemy drobno pokrojone

Kulinarna Chwila
Siekane kotleciki z piersi kurczaka i pieczarek 175

Pyszna odmiana mięsa z piersi kurczaka  W domu bardzo je lubimy. Pierś nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka(...)oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie.  Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor

Pieprzyć z Fantazją
Rosół 87

pietruszka 1 mały por lub 1/2 większego kawałek selera 3 ziarenka ziela angielskiego sól natka pietruszki przyprawa do zup „Maggi” lub lubczyk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać około 2l wody. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni powstają szumowiny, które należy zebrać za pomocą sitka. Następnie zmniejszyć ogień(...)Warzywa obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, sól i lubczyk.  2. Gotować na małym ogniu około 2 godzin (aż warzywa i mięso będą miękkie).  3. Podawać z makaronem nitki, pokrojoną marchewką w kostkę i udekorować natką pietruszki. Ugotowane mięso podawać razem z rosołem.  Jeżeli chcecie się dowiedzieć jakie wspaniałe właściwości ma rosół

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania