mięso - 63110 przepisów (strona:598/4208)

Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym 86

serkiem topionym będzie idealną propozycją. Jest naprawdę niesamowicie smaczna! Możecie ją również zblendować lub doprawić większą ilością ostrej papryki. Polecam! Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym  - składniki: mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki (średnie) 1 papryka (można użyć po połowie różnych kolorów) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 ziarna ziela angielskiego(...)Opcjonalnie:   świeży koperek/natka pietruszki Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym - przygotowanie: Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości domowej przyprawy rosołowej.   Mięso wyjąć i do garnka wrzucić uprzednio pokrojone warzywa. W międzyczasie mięso z kurczaka oddzielić od kości. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie to w zupie należy rozpuścić serek topiony. Całość

Di gotuje
Galaretki drobiowe- pisanki 111

łyżeczek żelatyny na 1 l. wywaru Do uzupełnienia pisanek: 20 wydmuszek z jajek 10 łyżek kukurydzy 10 łyżek zielonego groszku konserwowego Natka świeżej pietruszki Marchewka z gotowania rosołu Obrane mięso z udek *Opcjonalnie kawałki gotowanego na twardo jajka Sposób przygotowania: Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy całą włoszczyznę, czosnek, ziele(...)angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 1½ godziny, przecedzamy i łączymy z odmierzoną ilością żelatyny, pamiętając o zachowaniu proporcji. Mięso obieramy, a marchewki z rosołu kroimy w kostkę lub ozdobne kształty. Przygotowanym mięsem oraz warzywami uzupełniamy wyparzone i osuszone wydmuszki (najlepiej poukładać je na wkładach do jajek), a następnie zalewamy rosołem. Pozostawiamy na minimum kilka godzin w zimnie do zastygnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Cukinia nadziewana 74

potrawy prosto z grządki na kilkadziesiąt minut przed podaniem. Dzisiaj naszą uwagę przykuła ukrywająca się wśród ogromnych liści żółta cukinia, którą postanowiliśmy wypełnić mięsnym nadzieniem. Taka cukinia nadziewana mięsem mielonym to szybki, tani i prosty sposób na przygotowanie pożywnego obiadu lub kolacji na ciepło. W ogródku pozostało jeszcze kilka dorodnych cukinii, co bardzo nas cieszy, bo już myślimy o następnych(...)potrawach. Składniki na cukinię nadziwaną 2 cukinie 1 / 2 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pomidor kilka plasterków żółtego sera 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę zeszklić na oleju, dodać do niej mięso mielone i podsmażyć. Następnie

niecodziennikpary
Klopsy z indyka w sosie pomidorowym 88

Mięso mielone np. z indyka usmażone na patelni zna każdy i zazwyczaj sięga się po nie, gdy nie ma się czasu lub pomysłu na coś innego. Ale wystarczy dodać trochę przypraw, pomidorów i uzyskuje się bardzo smaczne i aromatyczne danie, czyli klopsy z indyka w sosie pomidorowym . Pomidory w puszce można zastąpić świeżymi z odrobiną cukru i łyżeczką koncentratu pomidorowego(...)się w domu i nie trzeba nigdzie się ruszać, szczególnie gdy pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia. Składniki na klopsy z indyka w sosie pomidorowym 400 g mięsa mielonego z indyka 1 czubata łyżka bułki tartej 1 jajko 1 mała cebula 1 puszka pomidorów 1 1 / 2 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii 1 / 2 płaskiej łyżeczki suszonego tymianku

niecodziennikpary
Bigos 110

niektórzy bigos robią tylko z kiszonej kapusty, inni dodają białą kapustę, śliwki lub grzyby suszone. Z pewnością każda wersja jest bardzo smaczna, nasza również, przygotowana tylko z kiszonej kapusty, mięsa wołowego i wieprzowego oraz wędzonej kiełbasy i boczku. Aby bigos nabrał wyrazistości i głębi, dobrze jest pamiętać o wskazówkach naszych babć, które zalecały wielokrotne gotowanie lub odgrzewanie tego dania(...)kiszoną opłukać, pokroić, włożyć do garnka, dodać 2 szklanki wody, grzyby wraz z wodą po ich moczeniu, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca. Gotować na małym ogniu 1 godzinę. Mięso wołowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dość dużą kostkę. Na patelni z olejem podsmażać do zrumienienia się każdej strony. Przełożyć do garnka z gotującą się kapustą. Boczek i kiełbasę

niecodziennikpary
Chili con carne 74

Chili con carne to bardzo proste danie z mięsa mielonego oraz pikantnych dodatków np. papryczek chili, mielonej ostrej papryki, kminu rzymskiego i pieprzu. Zdecydowane smaki łagodzą pozostałe składniki, czyli kukurydza, czerwona fasola oraz przecier pomidorowy. Jest to danie, które można serwować na obiad i podać je z ryżem, lub na kolację z tortillą czy też pieczywem. Z każdym dodatkiem chili(...)carne będzie smakowało doskonale i zaspokoi każdy głód. Składniki 1 / 2 kg mięsa mielonego wołowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 6-8 łyżeczek przyprawy do chili con carne sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wsypać

niecodziennikpary
Galareta wieprzowa 80

włożyć nóżki, golonkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie dorzucić marchew, cebulę, pietruszkę i seler, gotować kolejną godzinę (mięso powinno odchodzić od kości). Mięso oraz warzywa ostrożnie wyjąć z wywaru, przestudzić. Z nóżek wieprzowych oraz golonki oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze części (można także wykorzystać skórę(...)ognia i dodać odpowiednią ilość żelatyny, mieszać aż się ona rozpuści. Na dnie salaterek położyć dodatki: część jajka, groszek, kukurydzę, natkę pietruszki. 1 / 3 wysokości naczynia wypełnić pokrojonym mięsem, całość zalać wywarem. Pozostawić do ostygnięcia , po czym przełożyć do lodówki, aby galaretka z nóżek i golonki stężała. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Galareta wieprzowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pierś z kaczki z warzywami 71

przygotować na wiele sposobów. Ostatnio sięgnęliśmy po pierś z kaczki, którą przyrządziliśmy na sposób orientalny i podaliśmy ją z pieczonymi warzywami. Usmażenie na patelni i dopieczenia w piekarniku dało mięso soczyste, różowe w środku i z chrupiącą skórką. Składniki Pierś kaczki: 1 podwójna pierś z kaczki 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 gwiazdka anyżu 5 ziarenek(...)łyżki oleju sezamowy olej do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Piersi z kaczki opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórę, uważając, aby nie rozciąć mięsa. Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić. Anyż i ziarenka pieprzu rozetrzeć w moździerzu. Dodać czosnek, imbir, cynamon, sos sojowy, dokładnie połączyć składniki. Marynatą natrzeć każdą pierś z kaczki i pozostawić

niecodziennikpary
Sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym 95

gęsiną i sosem musztardowo-miodowym , która została zjedzona już w listopadzie, ale nie mieliśmy czasu, aby wrzucić ją na bloga. Pod koniec zimy nie można już kupić świeżego mięsa gęsi, jednak dostępne jest mrożone, więc przepis wrzucimy teraz. Tym, którzy lubią gęsinę radzimy dodać przepis na sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym do ulubionych i sięgnąć po niego już(...)teraz lub jesienią. Składniki na sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym pieczone mięso z gęsi 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 średni granat Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sos musztardowo-miodowy: W miseczce wymieszać

niecodziennikpary
Galareta z golonki 69

Galareta z golonki wyszła bardzo dobra. Miękkie mięso golonki, klarowana galareta oraz dodatek gotowanych warzyw to krótki opis tej popularnej przekąski. Galareta z golonki choć praktycznie robi się sama, wymaga sporego nakładu czasu, gdyż mięso długo się gotuje. Oczekiwanie można wykorzystać na zrobienie obiadu lub upieczenie ciasta. Składniki na galaretę z golonki 1 duża golonka 2 marchewki 1 pietruszka(...)przyprawy, zagotować, łyżką wyłowić szumowiny. Gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Po około 1,5 godziny wyjąć warzywa, po przestudzeniu pokroić je w kostkę lub plasterki. Gdy mięso będzie odchodziło już od kości, wyjąć je z wywaru, przestudzić, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (skórę także). Wywar przecedzić przez gęste sito, odmierzyć 1l, wlać go ponownie do garnka

niecodziennikpary
Kurczak z warzywami 97

Kurczak z warzywami to szybkie do zrobienia danie jednogarnkowe, które stanowi samodzielny obiad, gdyż potrawa zawiera mięso, ziemniaki oraz warzywa. Przygotowanie kurczaka z warzywami polega głównie na pokrojeniu warzyw i wrzuceniu ich wraz z mięsem i przyprawami do garnka i oczekiwaniu na pyszny obiad. Porcja jest na tyle obfita, że daniem tym nasyci się duża rodzina, a mniejsza będzie miała(...)ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić w plastry. Na dno naczynia z grubym dnem wsypać marchewkę, na nią seler, ziemniaki i dynię. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z oregano, papryką słodką i chili. Garnek przykryć pokrywką, wstawić na średni ogień. Gotować 60-70 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu

niecodziennikpary
Bigos staropolski 90

paski, wodę zachować. Słoninę pokroić w małą kostkę, wsypać na suchą patelnię, wytapiać tłuszcz na małym ogniu. Wyłowić skwarki, odlać smalec, pozostawiając na patelni ok. 2 łyżek do obsmażenia mięsa. W czasie gdy słonina będzie się wytapiała, umyć karkówkę, łopatkę i rostbef, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Jako pierwsze na patelni obsmażyć na złoto mięso wołowe, przełożyć(...)garnka, wsypać białą kapustę oraz grzyby, wlać wodę z namaczania grzybów, przemieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec oraz ziarenka pieprzu, przykryć pokrywką, dusić dwie godziny. Kapustę z mięsem od czasu do czasu przemieszać, a jeśli jest potrzeba, dodać trochę wody. Dzień drugi: Przygotować pozostałe składniki – boczek i cebule pokroić w kostkę, kiełbasę w ćwierć plasterki, a śliwki

niecodziennikpary
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 102

działać, a nawet, jak to zawsze u nas bywa, aktywnie uczestniczył w kuchennych poczynaniach. Jak można się domyślać, sałatka z makaronu zupek chińskich jest łatwa do zrobienia, poza przygotowaniem mięsa wymaga jedynie pokrojenia szczypiorku i papryki oraz wymieszania składników sosu. Za to efektem końcowym każdy może być zdziwiony, bo sałatka z zupek chińskich z kurczakiem smakuje naprawdę dobrze. Polecamy(...)smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Polędwiczki z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać je przyprawą gyros, wymieszać, aby mięso było nią dobrze otoczone. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić część polędwiczek, smażyć kilka minut, aż mięso będzie rumiane. Zdjąć z patelni, wrzucić i wysmażyć kolejną porcję zamarynowanych polędwiczek. Usmażone mięso odstawić

niecodziennikpary
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem 104

Golonki indycze pieczone z musztardą i porem jedliśmy jakiś czas temu na obiad. Ponieważ kupiłam od razu 4 duże sztuki golonek z indyka, mięsa starczyło nam na 3 obiady, a porcje wcale nie były małe. Wybierając w sklepie golonki indycze, prosiłam, aby Pani dała mi mniej więcej takiej samej wielkości, miałam przez to pewność, że wszystkie upieką się(...)samym czasie i będą miały miękkie, wilgotne i odchodzące od kości mięso. Podczas pieczenia troszkę się skurczyły, przez co ukazały się ścięgna, które z łatwością wyjęłam z mięsa, co okazało się dobrym pomysłem, bo jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 87

gołąbki świetnie sprawdzą się jako danie na pierwszy lub drugi dzień świąt, ale także można je przygotować bez tej szczególnej okazji. Do ich przygotowania użyliśmy kapusty pekińskiej oraz mielonego mięsa z indyka, co doskonale smakowo połączyło się z sosem grzybowym. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską są daniem sycącym, nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Udostępnij Składniki na gołąbki(...)sosie grzybowym Składniki wspólne gołąbków i sosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania