wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną(...)cebulę. Do cebuli wrzucamy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory w puszce i sok pomidorowy oraz podsmażone mięso. Gotujemy przez kilka minut, a następnie zalewamy całość gorącą wodą. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Na końcu dodajemy fasolę z puszki (bez zalewy) i przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz
Kuchnia MagdaLenyRyżu Bud'a" podałam papryczki nadziewane mięsem i jalapeno. Bardzo lubię te jasne, łagodne papryczki, mają intensywny smak i aromat. Składniki: 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie) pół szklanki intensywnego bulionu łyżeczka domowej wegety łyżka masła 1/4 szklanki oliwy z oliwek Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie(...)masłem, dodajemy do niej szczyptę cukru trzcinowego, chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Czekamy aż bulion się zredukuje i dodajemy do mięsa. Siekamy drobno papryczkę jalapeno. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy pieprzem, wegetą i solą. Nadziewamy papryczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 45 minut w temperaturze 250 stopni
Cytryna&Co.pomysłu. Wtedy najczęściej lądują w caponacie czy pisto albo innej warzywnej kombinacji. Tym razem postanowiłam wypróbować pomysł, który podsunęła mi znajoma. A mianowicie zawinąć w bakłażana mielone mięso i upiec. Dorobiłam do tego jeszcze sos ze świeżych pomidorów i danie gotowe :) Składniki: duży bakłażan 300 g mielonego mięsa z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku bazylia, oregano, świeży tymianek, pieprz(...)sól, cukier 500 g pomidorów Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek z przyprawami, dodajemy obrane ze skórki pomidory i dusimy aż powstanie sos. Mięso doprawiamy tak jak lubimy - ja dodałam mieszankę grecką, którą kupiłam na bazarze. Bakłażana kroimy w plastry posypujemy solą i zostawiamy, żeby puścił sok. Następnie osuszamy je, skrapiamy oliwą i smażymy z dwóch stron. Zawijamy
Cytryna&Co.nabiału, więc chłodnik niestety odpada. Botwinka - tak, ale z mikroskopijną ilością śmietany. Za to chłodnik z awokado i ogórka bez jogurtu? Czemu nie? Tylko Wężowi lub gościom ostatnio gotuję mięso. Co nie oznacza, że na zawsze mam zamiar przejśc na wegetarianizm. O nie, dobrym stekiem nigdy nie pogardzę. Mój brat Alan, kiedyś strzelił mi niezłego focha, kiedy podczas kolacji(...)kilka cebulek szalotek 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szklanka wina szklanka bulionu sól, pieprz - po upieczeniu do smaku świeży tymianek świeży rozmaryn kilka łyżek oliwy z oliwek Mięso zawsze płuczę w zimnej wodzie i obmacuję - trochę to może dziwnie brzmi, ale w ten sposób usuwam różne kawałki kostek. Mięso układamy w brytfannie na obranych warzywach, na wierzch układamy zioła
Cytryna&Co.już wspominałam, czasami dobrze mieć na podorędziu jakieś szybkie rozwiązanie obiadowe. Zwykle trzymałam po prostu w zamrażarce mięso, ryby, drób, od czasu do czasu mrożę dla Loczka chilli con carne. Potrzeba matką wynalazku, jak to mówią, właśnie dla Loczka, na czas naszego urlopu, przygotowałam całą szufladę surowego, zamarynowanego lub przygotowanego do smażenia/pieczenia mięsa bardzo prostego w późniejszej obsłudze(...)zamrożone zamarynowane żeberka wieprzowe 3. zamrożone hamburgery 4. zamrożone polędwiczki wieprzowe Wszystko elegancko zapakowane w torebki do mrożenia. Każdy hamburger osobno, żeby łatwo było wyjąć i usmażyć. Pozostałe mięso w porcjach dwuosobowych. Sama zaczęłam tak robić dla nas, bo nie zawsze mam czas, żeby stać dłużej i coś gotować. Często też do marynat wrzucam to, co ma pod ręką. Kupiłam
Cytryna&Co.Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!plasterki grzyby. Smażyć, co jakiś czas mieszając aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć wszystko z patelni. Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić. Rozłożyć plastry mięsa i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć z patelni. Ponownie dodać masło, dodać miód, sos chili, podgrzewać aż się wszystko roztopi. Teraz obtoczyć mięso w powstałym sosie(...)Mięso położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Doprawić solą i pieprzem z obydwu stron. Na patelnię wlać śmietanę, wrzucić tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą, doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na mięsie rozłożyć podpieczone pieczarki z cebulką. Następnie wlać sos . Rozłożyć marchewki i jarmuż. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Naczynie musi
Kuchnia Pokoleńprosty obiad podchwyciłam od Jamie'go. Zamieniłam tylko zielone pesto na to czerwone, które o wiele bardziej nam smakuje. Cóż więcej pisać? Przygotowanie dania zajmuje kilka chwil. A gdy mięso się piecze, mamy jeszcze czas na wyczarowanie jakieś sałatki :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżeczek czerwonego pesto 2 plasterki żółtego sera sól, pieprz, przyprawa(...)przyprawą do kurczaka. Z jednej strony (dolnej) smarujemy je pesto. Ciasto francuskie kroimy pionowo na pół. Na dolnej krawędzi układamy filet posmarowaną częścią do dołu. Następnie smarujemy wierzch mięsa grubszą warstwą pesto i układamy na wierzch plaster sera. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Zwijamy mięso w zgrabny rulon zwijając brzegi ciasta do środka (tak, jak na krokiety). Układamy
My simple kitchenśmietany to schab będzie w sosie własnym, jeśli dodacie jeszcze śmietanę to będzie to schab w sosie śmietanowym. Zawsze mam zamrożone plastry schabu wieprzowego, na taki szybki obiad, wyjmuję mięso wieczorem z lodówki, na drugi dzień można przygotować z niego obiad. Oczywiście świeży schab jest lepszy od mrożonego! Miałam też jeszcze słoik kurek w solance , więc wykorzystałam je również. Schab(...)Cebulę pokrojoną w piórka obsmażamy na oleju, przekładamy do garnka. Plastry schabu ok. 1 cm grubości z obu stron oprószamy solą, papryką i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mącę. Obsmażamy mięso z obu stron na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, dodajemy do cebuli, podlewamy wrzącą wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju 2 łyżki majeranku Do podania: Chrzan PRZYGOROWANIE: Schab myjemy, suszymy, oczyszczamy z błon i tłuszczu. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz majeranku i oleju. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i zalewamy marynatą-powinno być całe zanurzone. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 6-7 dni, co 36 godzin przewracamy. Po 6-7 dniach, wylewamy marynatę, mięso smarujemy olejem(...)posypujemy majerankiem, Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, mięso wkładamy do naczynia i pieczemy odkryte przez 120 minut-nie przewracamy i nie podlewamy. Po tym czasie wyłączamy piekarnik-mięso pozostawiamy w nim do ostygnięcia
Kopystką po garachpolegająca na długim, powolnym gotowaniu w niskiej temperaturze, aż do kompletnego rozmiękczenia produktu . Kiedyś, kiedy nie było lodówek, głównym celem konfitowania była możliwość długiego przechowywania tak przygotowanej żywności, głównie mięsa. Doznania smakowe były na drugim miejscu. Obecnie metodę konfitowania stosuje się właśnie dla walorów smakowych. Niebywała miękkość i soczystość , która towarzyszy potrawom konfitowanym sprawiła, że szefowie kuchni zaczęli rozszerzać(...)odnosi się do wolno karmelizowanych pomidorów. Confit de poireaux to gotowane w maśle, mięciutkie pory. Jeśli francuski szef kuchni dzisiaj poprosi, aby “ugotować na confit” np. kawałek mięsa, to nie będzie to znaczyło, że należy je zalać warstwą tłuszczu, lecz upiec do momentu, aż zacznie się rozpadać po lekkim dotknięciu łyżką. Confit z kaczki, czyli kacze
Moja DelicjaPRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju kilka minut. Do mięsa dodajemy jajko, namoczone, wyciśnięte pieczywo i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy część mięsa i wyrównujemy, następnie układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą mięsa. Pieczeń dekorujemy marchewką, ziarnkami pieprzu i ziela oraz liśćmi laurowymi. Pieczeń nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około
Kulinarne Fantazje MarioliZupa gyros Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu zupa z kurczakiem, papryką, kukurydzą i przyprawą gyros. Składniki: 0,5 kg mięsa z kurczaka (u mnie udka bez kości) 4 łyżki przyprawy gyros 1 cebula olej do smażenia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżki serka śmietankowego (użyłam serek philadelphia) 1,5 – 2 litry bulionu lub wody sól, pieprz *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Podsmażone mięso z cebulką przekładamy
Blog z Apetytemkurczakiem i szpinakiem oraz makaronem typu ryż :) Brzmi smakowicie? Zapraszam :) WSZYSTKIE PRZYPRAWY W MOIM PRZEPISIE POCHODZĄ ZE SKLEPU ----- https://www.skworcu.com.pl/ Zaczynamy : SKŁADNIKI DLA OK 8 OSÓB : Mięso : 1 Filet z kurczaka podwójny lub 2 pojedyncze 2 Łyżki Przyprawy Pomidory z chilli SKWORCU 2 Łyżki Pietruszki suszonej SKWORCU sól i pieprz do smaku 2 Łyżki przyprawy(...)kopru świeżego Sos: 2 łyżki Majonezu tradycyjnego 3 łyżki ketchupu dowolnego 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso myję i kroję w drobną kostkę. 2. Do miski przekładam mięso oraz wszytskie składniki marynaty. Mieszam. Odstawiam do lodówki na ok 15 minut. 3. Międzyczasie gotuję makaron według
Gotowanie Patki